Имам питане тук, защото за педиатър няма проблем, а сме в малък провинциален град и специалисти нямаме.
Касае се за дете на 1г9м, което когато чуе музика започва да се върти около оста си с разперени ръце, в които гледа. Понякога го прави и спонтанно, понякога дори за да привлече внимание, когато имаме гости например. Но изглежда като някакъв вид стереотипно поведение. Беше изчезнало, защото и като по-малка така се е случвало да си играе, но сега започна отново и ме притеснява. Нищо друго странно в поведението си няма, освен че от 2 седмици крещи много и то не от сорта на вид протест или плакане. Просто смеха й е мега силен, тича из апартамента и крещи "мамооо, татиии, бабаа" въпреки че сме до нея. Изключително много вика. Съседите са вдигнали ръце. Обясняваме да говори тихо и започваме да шепнем дори, но тя не разбира. Когато иска нещо не крещи, съвсем спокойно казва например "абалка" за ябълка или отива и сочи това което иска с "дай", но през останалото време е в някакъв постоянен режим игра и вика колкото може. Ходи на ясла, там казват, че е спокойна и добра, храни си се всичко е точно, но вкъщи е ад.
Също така не може да седне на едно място дори за една минута. Постоянно трябва да се движи. Лятото бяхме на почвка и не успявахме дори да седнем да обядваме в ресторанта, защото ако искаме да я задържим седнала на масата започва ритане, пищене и истеричен рев. Другите деца ги гледам седят до родителите си и са кротички... аз все едно гледам алигатор, който не се спира.
Налагам граници обаче тя някак не ги разбира... аз ли бъркам някъде или има някакъв проблем, имате ли подобен опит?