?Въпроси всякакви? (2026 г.)

• 28 942
  • 723
  •   9
Отговори
# 285
Съболезнования!
Пенсията е за текущ месец, т.е. за януари вече няма да има.

# 286
  • София
Здравейте, Баща ми почина на 28.12. По принцип трябваше да получи пенсията си около 6-7 януари, няма превод засега. Има ли право майка ми да получи тази последна пенсия или тя е за новия период?
Пенсията за декември е получена през декември.
Ако е бил работещ пенсионер, преките наследници имат право на допълнително обезщетение.

# 287
В срок от 2 месеца имате право в НОИ майка ви да подаде заявление за получаване на вдовишка добавка от пенсията на баща ви.
Съболезнования

# 288
Моля някой да ми отговори при плащане в лева в какво може да е върнатото ресто. Вече самата аз се чудя какво да обяснявам на децата си.

# 289
Моля някой да ми отговори при плащане в лева в какво може да е върнатото ресто. Вече самата аз се чудя какво да обяснявам на децата си.
Рестото е задължително да бъде върнато в евро, стига в обекта да има достатъчна наличност за това.
Например, ако платите сметка от 10 лева, с банкнота от 100 лева, и наличността на обекта не е достатъчна да ви върнат 46.36 евро, тогава могат да върнат в лева. Как се доказва наличност обаче, само с проверка.

# 290
Но понеже има много тарикати, които опитват да ползват магазините като чейндж бюра (дават 100 лева и купуват един хляб или едни цигари) магазините въведоха връщане в лева при плащане в лева. Каквото повикало, такова се обадило.

# 291
  • София
И ти си права, ама и голяма верига като Била да няма евро рано сутринта си е мърлящина. Вчера и левове нямаха, само с карта.🙄
Лидл как връщат непрекъснато в евро?

# 292
На мен ми трябват сега стотинки по 1-2-5 😆, обаче нямам.
Я дайте идея от къде да взема 5-6 лв на монети по 1-2-5. В банката ли да ходя или в някоя аптека, ма кой ще се наеме да ми брои монети 🤭🫢🫣.
Сега покрай фейсбук получих вдъхновение да си направя дърво на парите.

И още един въпрос искам да си взема цинк с цел за коса, нокти, кожа, тонус има ли значение кой ще купя? Този хубав ли е или да взема на Солгар?

# 293
  • Пловдив
Масово връщат в лев, днес чак се учудих на кварталния магазин, където за цигари и кроасан ми върнаха в евро.

# 294
Благодаря.

# 295
  • София
....И още един въпрос искам да си взема цинк с цел за коса, нокти, кожа, тонус има ли значение кой ще купя? Този хубав ли е или да взема на Солгар?

Съвсем ОК е, да. Фортекс като цяло са ОК.
За цинка конкретно е препоръчително да не е под форма на оксид защото е най-слабоусвояема. Тук е глюконат който принципно се усвоява добре от хората.

# 296
Такъв цинк не съм купувала, но на Фортекс са качествени продуктите. На Солгар също.

# 297
Благодаря, ще ги купя значи.
А витамините на собствената им марка на аптеки Софармаси, стават ли? Мисля и тази омега да купя, защото е евтина. Нямам навик да пия витамини и все ги забравям или ги пия седмица/две и ги зарязвам та да не е яд поне.

# 298
Възнамерявам да сложа такъв хидрофор в селската къща, че от няколко години селото е с режим на водата и има по няколко часа на ден, а лятото още по-рядко. Някой има ли наблюдения върху конкретния модел? Ще бъде включена към водопровода, съответно с резервоарен съд, няма засега възможност за сондаж.
https://pompite.bg/product/dab-e-sybox-mini/?fbclid=IwAR0mI6qTlu … 18sFAxj2LLBwcPO_0

# 299
  • Пловдив
Може ли да се пусне анонимен сигнал за увеличение на спортна услуга до 31.12 беше 25лв., с еврото се вдигна с центове, за да е кръгла сума, от днес вече гони почти 30лв., за да се закръгли и евровата сума.

Общи условия

Активация на акаунт