?Въпроси всякакви? (2026 г.)

• 28 082
  • 704
  •   3
Отговори
# 300
Но понеже има много тарикати, които опитват да ползват магазините като чейндж бюра (дават 100 лева и купуват един хляб или едни цигари) магазините въведоха връщане в лева при плащане в лева. Каквото повикало, такова се обадило.
държавата предварително оповести, че преминаването  в евро ще стане, освен чрез автоматичното превалутиране, чрез пазаруването в големите вериги, по естествен начин, друг е въпроса, че ако нямаше недостиг на евробанкноти, на никой нямаше да прави впечатление кой с каква банкнота плаща, идеята е левовете да бъдат изтеглени и подменени с евро. Хляб, цигари, все си е покупка. Днес в Кауфланд доста пенсионери пращаха в евро, имат в касите евро и въпреки това, пред мен, на едно момиче -ромче, на 50 евро банкнота му върнаха в лева. Тези практики са нарушение и всъщност забавят процеса по подмяна на двете валути.

# 301
  • София
Трябваше да се плаща само в евро от 1.1. голяма глупост с този "преход".

# 302
Здравейте, днес евентуално имаме път посока Ботевград, Плевен, Свищов, дали има някой от региона да каже каква е пътната обстановка?

# 303
Някои неща са наистина признак на много ниска информираност, финансова култура и ако щеш даже адаптивност. Цялото това обръщане на пари от една в друга валута, пък плащания в броя, пък теглене на пари предварително, пък търчане насам натам. В днешния дигитален свят. Единственото, което бих направила е ако живея в малко населено място да имам за първите дни на януари някаква минимална сума в брой в Евро. Бих си я обменила през декември. За всеки случай ако не може някъде да се плаща с карта. И щях да си плащам с карта, а ако се налага в брой с Евро.
Много често хората тук се оплакват от таксите в банките за плащания и тегления. Даже четох: теглят пари еднократно по повече и си плащат сметките в Изипей. Е това безплатно ли е? Времето да отидеш някъде да теглиш пари и после пак да отидеш някъде да платиш? Не е ли за предпочитане да платиш 1-2 евро и от дивана да си преведеш всички битови сметки?
Пазаруването за мен е също някаква мистерия. Никакво планиране, никакво седмично пазаруване - почти всеки ден в кварталния магазин за нещо си. И кварталния магазин да работи до късно, че и 24 часа, че и в неделя. Но да, няма нужда от противопоставяне, от обиди пък съвсем. Просто пътечка за мисъл. Клишето казва обаче, че някои си учели цял живот, а други си знаели по рождение. За народи ми е мисълта и народопсихология, а не за отделни хора.

# 304
Общо-взето с хората, разчитащи на заплата/пенсия, които харчат всичко месец за месец и евентуално държат някакви спестявания в банката, които автоматично преминават в новата валута, проблемът е почти нулев. Похарчват си левовете за каквото си харчат по принцип и после харчат от вече получените заплати или пенсии в евро.

# 305
  • На брега на реката
И аз се чудя. Аз нямам все още нито банкноти, нито центове. И така съм си супер, ако може завинаги, ще е много добре.

Дева, сама ти, пишеш, че нямаш евро и центове, значи имаш левове.
Дори да плащаш с карта, не на всякъде е възможно  и си трябва и кеш.
НО, другите с левове са прости, мда...!

# 306
В самият ориентационен документ от ЕС, за смяната нали  се дава индикация, да се връща само евро в преходния период???
Защо българина е решил, че ще позволи и в лева...няма обяснение!

# 307
Общо-взето с хората, разчитащи на заплата/пенсия, които харчат всичко месец за месец и евентуално държат някакви спестявания в банката, които автоматично преминават в новата валута, проблемът е почти нулев. Похарчват си левовете за каквото си харчат по принцип и после харчат от вече получените заплати или пенсии в евро.

Не е точно така, все още масово рестото е в левове, нямат достатъчно наличност от евро. И не е само в малки търговски обекти. Планираното изтегляне на левове нещо няма да се получи в очаквания обем за първите 30 дни, ще се проточи повече.

# 308
Как най-лесно да премахна двойно лепящо тиксо? За Коледа, бях сложила украса на входната врата (която е с фолио) и сега само тиксото остана Weary

# 309
Сешоар( горещ въздух), за да се размекне.

# 310
  • Далечният изток
По изключение, ако няма наличност да върне цялото ресто в евро, връща цялото ресто в лева. Но.... засега им е по-лесно да връщат левове, а и да ги разкарат от магазина си, пък клиентите да се оправят...

# 311
Преди малко ходих до пазара, където имам едно любимо месарско магазинче с българско месо за да купя език (там го обрязват и почистват много добре от разните подезични гадости, за разлика от другаде). Знам, че се плаща само кеш и се бях приготвила с левчета, но жената ми прие и евро и ми върна монетите от рестото в евроцентове. Каза, че приема и левове, но цената беше много близо до 10 евро и затова платих така. Никакви проблеми баш там, където най-малко очаквах.

# 312
В самият ориентационен документ от ЕС, за смяната нали  се дава индикация, да се връща само евро в преходния период???
Защо българина е решил, че ще позволи и в лева...няма обяснение!
Обяснението е, че винаги има някой дето докато другите са наопаки, той е на терсенè...
Много хора идват със 100 лв, искат кутия цигари и да им се върне ресто в евро. Ама магазините казват "не сме чейндж бюро" и връщат в лева. Ей го, до нас денонощния, така практикува.
Онзи ден идва куриер на Еконт, имам НП 139 лв, давам му 150, той ми връща 10 лв. Ами не ми се разправя. Заради всичките неуредици, за които хората практически не са виновни, не бих искала да си образувам нерви, да влизам в разправии за глупости. Левове, евро, който каквото иска докато може и двете. После няма изведнъж да кажат край, квото било, било с лева, да сте ги приключили. Ако имате - горят. Не, ако ми останат, ще ида до банката, ей я отсреща е, виждам я от вкъщи и ще ги сменя. Но хората обичат да се драчат за глупости и да си създават проблеми без причина.
В работата ни вендинг машините са все още в лева, едно кафе не може да си вземе човек, ако няма стотинки. Всичко е лесно и просто, няма място нито за обиди, нито за разправии, нито има смисъл от тях. Постепенно ще остане само евро и ще се подредят нещата. Важното е да има кинти, а не какви ще са.

Как най-лесно да премахна двойно лепящо тиксо?
С олио.

# 313
  • Sofia
Честита Нова Година! Да сме живи, здрави и успешни през 2026 г.! Nature Star2

Някой знае ли дали някъде в София все още е възможно да се намерят от стартовите пакети евро монети? В БНБ ми казаха, че нямат – само през декември разполагали с такива. В търговските банки дали е възможно да имат някакви изостанали количества? Мерси! Simple Smile

# 314
Оф дано не удължат преходния период и края на януари да се свърши тая драма. Сега всеки ще вземе пенсия и заплата в евро, няма да има проблем ако си пазарува кеш. След януари ако има останали левове да ходи да си ги обменя. И при нас в кварталните магазини е ужас, все едно не са чували за евро. Казват ти сметката в лева, връщат ти в лева. Повечето казват, че нямат евро, и сигурно е и така, защото е по-лесно. И на фона на това едни дето имаха мин. сума за плащане с карта 10 лв., сега са го направили 10 евро. Е то бива, бива..

Общи условия

Активация на акаунт