Да се оплачем... 2026

• 141 607
  • 2 579
  •   10
Отговори
# 2 520
Влизам да се оплача и аз. Както пред арменскя поп. Няколко известни личности от различни поприща и с различни политически възгледи се оплакаха от фермите с тролове. И наистина целият интернет се усеща фалшив. Във фейсбук е пълно с тролове и ИИ генерирани коментари. В ютюб е същото. Фирми плащат за мнения. Партии плащат за мнения. И всеки плюе другата група "руски тролове" "соеви тролове". Истината е, че който плати, за него се генерира каквото е нужно. Масов хейт за смачкане? Няма проблем! Хората като видят, че масово е мразен някой ще си кажат, че сигурно има защо. Масова подкрепа за някой? Също няма проблем. По съответната ценова листа. И за разкош обвиняваш другия в собствените си грехове. Ботове, трололове, ферми, алгоритми. Много режисирано се усеща всичко. Стара пропагандна тактика. Подозирам, че е възможно да има и тук в бг-мама. Това е голям форум с влияние. Интернетсферата се усеща доста фалшива и болна последните години и нищо не е такова каквото беше преди деситилетие, но към по-лошо. Ето на -  олекна ми.

Изобщо не се съмнявай. В политическите теми има профили на 24-часов работен режим, един път пише в мъжки род, друг път - в женски, нон стоп актуалните политически лозунги според зависи кой е враг тази седмица и т.н.

# 2 521
  • SF
Пародонтитът е защитна реакция на организма. Зъбен камък се образува от натрупване на бактерии, които поради затруднен доста не могат да бъдат почиствани правилно. Зъбният камък трябва да се чисти редовно и след това веднага да се сменя четката за зъби. Бактериите, които се трупат при венеца и не могат да се отстранят, се втвърдяват, стават на камък и венецът започва да се пази от тях и се отдръпва. Костта също.
Затова ортодонтското лечение не е само естетика, да се подредят зъбите. Наредените зъби са с правилни контакти и се почистват по-лесно. Трябва ежедневно да се ползва конец или зъбен душ и това трябва да е навик на всеки.

# 2 522
Във всяка моя чанта има конец за зАби и от ония тънките четчици, не мога да ям и да не ги почистя, на гъсто са ми, плътно и само конец влиза.
Голямата и тя много ползва конци, Жаки още нещо не се справя.
Имаме душове, но нещо не съм мукаят редовно да ползвам…
Мъжът ми имаше проблем преди години с пародонтоза, пиеше на всеки 6 м Родожил. После с лазер го лекуваха и да чукам да дърво вече 5-6 г е ок.
Но той е с фасети де, като ги сложи почти спря парадонтозата, не знам защо и как.
И 4 имплантанта има на задни, изобщо един голф носи в устата си, само разходи по него🤪🤫
Иначе и големите деца в Изарел са с равни зъби, но баткото пуши и ще има ядове и той с венците.
Пушенето е много лош фактор при парадонтиза

# 2 523
  • София
Сигма, тогава наистина има смисъл да проучиш въпросът.
Тясна ми се вижда челюста ти, но пък не са криви зъбите.

И аз ходя винаги с конци. Не понасям нещо между зъбите. Ох, утре сме семейно на зъболекар. Хич не ми се ходи, но профилактика му е майката.

# 2 524
  • Варна
Мъжа ми е с , протези, мостове, много изядена челюст oт гадна пардонтоза . Свикнал е вече че ще е така , имало е период в който не си е обръщал внимание и това е резултата. Слабо място, въпреки това .
За сметка на това че зъбите са зле , коса има колкото искаш че и гъста и почти без бяла на тая възраст, което за повечето мъже е рядкост. Grinning

# 2 525
Сега грижата за зъбите е много по-интелигентна и ако искаме, се научаваме да пазим хигиена. Има повече продукти за поддръжка на добрата хигиена, четки с функции, някои са доста маркетингови, но няма значение.
Ортодонтското лечение не се налага само заради естетиката. Подредените зъби се чистят по-добре, не се задържа храна в междузъбните пространства.
Пародонтозата е необратим процес. Може само да се задържи развитието й.
Това за пародонтозата не е баш така. Има специалисти пародонтолози, има модерни лечения. Може много, ама много да се подобри състоянието на венците, така също и да се поддържа дългосрочно.
Казвам го като човек, минал през лечение на тежка пародонтоза, на който в БГ му казваха това горе подчертаното, но тук зъболекарите ми са читави и ме подхванаха както трябва. Резултатите са изумителни, но поддръжката е важна.
Има един потребител тук (vl) , който твърди постоянно, че пародонтоза се задържа с курс антибиотик 2 пъти годишно. Това категорично НЕ е вярно, направо е опасно.

Правилната захапка и подредба на зъбите не е само естетика, а влияе на стойка, скелет, мускулатура, на цялостната геометрия на тялото. Неправилна захапка може да е причина за главоболие, проблеми с гърба, стъпалата, гръбначни изкривявания и т.н.

# 2 526
Мьос, това за АБ на 6 месеца, си е или поне беле практика у нас, така “лекуваха” и ММ. Доста години. За щастие вече не се налага, при него лазерът и махането на долните зъби 6 мисля, които бяха почти без венец, слагането на циркониев мост, спря парадонтозата. Ако беше започнал навреме лечение, нямаше да се стигне изобщо до това. Много рано го е хванало, аз така си го взех, но го натиснах и оправи всичко. И той както някой по- горе писа имаше фобия от дестките си години.
Прекара много часове на стола, но вече от много години е забравил за проблема.
Тази година сложи и последният имплант и има пълен комплект зъби и здрави в момента венци.
Майката му е да не се изтърва положението, после и разхода и загубата на здрави зъби и мъките са в пъти по- големи.
Аз само да усетя най- малка реакция от студено и на другия ден съм взела час.

# 2 527
Между другото в обкръжението ми има страшно много млади хора, които не стъпват при зъболекар и устната им хигиена граничи с нула. В пълен потрес съм как е възможно... Имам приятелка с два пръста зъбен камък и ужасяващи петна от кафе и цигари. Ама как да й кажа, че скоро ще остане без зъби, ако продължава така без да съм груба и нетактична.

Благодаря за напомнянето за душа. Майка ми пак каза да купим, но изключих. Ще погледна после във влака да поръчам нещо.

# 2 528
Сигме, консултирай се поне с 2ма ортодонта, направи снимките и ще ти кажат какво могат или не могат да направят.
Аз от слушане на добронамерен зъболекар, не го направих преди 20 години и ужасно ме е яд. Било нямало смисъл, щели да ми се развалят зъбите и какви ли още глупости не чух. И смисъл има, и за 2 години лечение имах 1 кариес за правене. Когато човек е на години, спазва инструкциите много по-съвестно от децата. Та действай, пък ще решаваш според препоръките на ортодонтите.
Запалих и приятелка да си оправи зъбите, вече е почти на финала и е доволна. При нея и ортодонтката на сина и настоя за лечение, най-вече заради проблеми с захапката и ставите.

# 2 529
Добре че сутринта многодетната майка през два етажа се разкрещя на дребните си, че се събудих и успях да се оправя навреме. Тя така профилактично всяка сутрин си крещи около 8 ч. Докато ги изпрати на градина, училище.

# 2 530
Ми разбирам я жената.
Голямото по 5 минути обува един чорап и блее по тавана. "Изми ли си зъбите?" "- не, след малко".. като кресна всичко се случва Grin
Антонио сутринта 5 пъти си събу обувката, докато излезем. След това се биха с брат си. Не ще крещя, ами не знам Grin

# 2 531
Имам,съседка, млада - около 40 г,с много тежка парадонтоза,на предни зъби.Един ден ми се хвали,че фасетите и готови,ще ги слагат...
Гледах силно изненадана,и накрая зададох въпроса...,за кои зъби ми говори.. То нейните ,са за вадене...
Е ,не желае да ги вади,да ходи без зъби,да се подлага на процедури за импланти..
И стоматолозите са изпълнили желанието и.Била се консултирала с двама,и избрала.
Та,дали е въпрос на добронамереност...кой да знае.
Сигурно минаха две години...аз повече не повдигам въпроса..

# 2 532
  • София
При тежка парадонтоза импланти... трудно, а в някои случаи и невъзможно.

# 2 533
  • София
При нелекувана пародонтоза и загуба на кост, особено на предни зъби, имплантите са рискови.
Всеки случай е индивидуален и наистина е важно специалистът да е съвестен и добър в професията. Не винаги има само позитиви от дадено лечение.

# 2 534
  • SF
Присажда се кост. Напредва медицината, особено имплинтологията се развива шеметно. Лечения, които до скоро са се считали за трудни или невъзможни, вече се предлагат и прилагат масово.
Естествено, че не 100 процента от случаите са подходящи за присаждане на кост. Тогава може да се направи мост.
Но на пародонтита още не са му хванали цаката с възстановяването. Мъчат го с протетика.

Общи условия

Активация на акаунт