Да се оплачем... 2026

• 171 559
  • 3 141
  •   34
Отговори
# 3 120
  • Пловдив
Тарти, съчувствам за водата . Е, при вас няма шанс да е както беше тука декември и по празниците баш по 12 -24 часа без вода / ненадминати сме / Нищо че имаме пак 12-13  кубика за декември. Предполагам че тая която течеше по улиците от пукнатите водороводи ще я рапределят на домакинствата. За по-лесно.
Разпределят я в цената на водата, но кубиците сте ги изразходили.

За втори път  ЕРП- Тата се опитват да вдигнат ударно цените, единия път изгоря и  Боко даже. Добре, че хората дават отпор. На нас сметките ни за ток не ги завишават, защото апартаментите са с парно, вдигат само на тия с климатиците. По същия начин народът може да свали и завишените цени на храните, но няма обществена воля за това.
Ти това вярваш ли го като го написа?!?!?!?!?!!!?!?! НЕ казвам, че никъде няма завишени сметки, не съм ги следила, ама не може да е - 15 навън, а беше толкова в Северна България и климатика да е ефективен.

16 препинателни знака не говорят за уравновесено и логично мислене. Аз нямам нужда от повече от един, за да изразя това, което мисля. Expressionless
Това, че климатика не е ефективен при 15 под нулата не означава автоматично, че масово са напускали неограничен брой други отоплителни уреди и затова сметките са такива. Специално в Северозапада с високия им стандарт по-скоро са извадили юргани и дебели завивки, отколкото да пускат уреди. Отделно са тези, дето не са били вкъщи изобщо, а са получили дебели сметки. Малко емпатия към хората, които са пострадали за пореден път вместо към ерп-тата, които не знам за какво са нужни, ми е по-разбираемо. Това не е критика, всеки има право на собствено отношение към хората и нещата от живота. Просто моите са други.
Личи, че не разбираш нищо от електрически уреди, електричество и управление на енергоефективност. Не че аз разбирам, напротив, аз нищо не разбирам. Но у нас мъжа ми не просто разбира, а разбира в дълбочина и работата му е непряко свързана с това. Не мога да твърдя за всички сметки, както ти твърдиш на едро, но твърдя, че масово хората са като теб и не разбират как, защо и какво се случва. Освен това аз съм от Габрово, и както става ясно от многобройните ми постове ние прекарваме много време там, и имаме жилище там, и майка ми живее там. В Габрово ТЕЦ няма, спрян е и изобщо не работи, и съответно парно няма от няколко години. Но моя мъж избира всички уреди с които се топли майка ми. Имам поглед върху нейните сметки и получавам и информация от други роднини - не сме видели някой, чиято сметка не можем да си обясним след като им познаваме поведението. Други хора, чиято сметка директно виждаме - моя мъж следи онлайн сметките за електричество на свекърите, възрастни хора, не го правят и някой трябва да внимава. Та имам директен и пряк поглед освен на нашите няколко сметки, и на поне още 10-15 сметки за електричество. И при нас някои хора изпищяха, но мъжа ми се изсмя, и вика - че те какво очакват, еди си какво, пък това и онова. Пак казвам, не твърдя, че изобщо няма надписани сметки, а твърдя, че хората не са наясно как поведението им допринася за сметките им. И мога да дам пример с моята майка - излиза, спира климатика и пей сърце, спряла го е, икономия. Нищо подобно, ако само намали температурата няма да влиза вечер на студено и климатика тепърва да трябва да наваксва. И стените няма да изстиват. Общо взето ни отне много усилия да я убедим. Преди ни отне обяснения и усилия да я убедим да спре да суши дрехи директно по радиаторите на парното, че това и пречи на отоплението. Тя така правела от 30-40 години. Вярно, така правехме, но парното беше евтино и даже вместо да въртим кранчетата по радиаторите просто отваряхме прозореца.

# 3 121
  • Пловдив
А сметката на едният наемател, понеже идва СМС на мъжът ми знам, та той е сам, жилището е 55 кв. Доколкото знам не готови често, климатиците му са инверторни, не го знам сушилня и прерялне колко пуска, та 280 лв му е сметката?!?!!  Това нормално ли е?!?
Хайде сега глупости, нашата последна е 280 лв. Живеем 5 души, готвим, перем, сушим в сушилня, топла вода от два бойлера, мощните компютри на децата харчат и те ток. И не е да пестим особено. Е, топлим се с парно. Това е нормална за нас сметка, движат се 260 - 320 лв, според зависи. В преходен сезон се топлим на климатици, и лятото охлаждаме.

В смисъл какъв “глупости”?!! Сметката според мен не е реална, вчера говорих с момчето, дали има промяна в потреблението според неги, каза че е си е взел инверторен радиатор и през нощта пускал него, защото климатика се изключвал на определената температура, после се включвал и той се събуждал… сега младежът си ходи по шорти и иска да му е 27 гр вътре, но все таки за това малко жилище и изолация има и за сам човек ми се вижда много. Ще потърся контакт как се подава жалба или там да замерят дали е реално потребено толкова.
Или ще кажат пак някакво приравняване…
Ама може да каже че и ти си казала че са глупости и да не плаща😂😂😂😛
Глупостите са, че тези сметки са нормални като прави 27 градуса. Това струва пари. Според мен сметката му е коректна.

# 3 122
Аз нищичко не разбирам от уреди, ефективност и прочее, просто ми направи впечатление, че за два почти идентични жилища, за две самостоятелно живеещи лица, на единият е 280, на другият 180 лв.
Пак казвам не знам дали и колко готвят, този с по малката сметка съм почти сигурна, че не, щото последно като съм влизала фурната си беше с найлоните 😅
Аз мислех че и двамата си ползват само климатиците, но ето този с по- голямата си бил взел и радиатор.
Та ако думка нон стоп може и от там да е 100 лв разлика.
Въпросът е аз ли трябва да подам жалба ли какво там де се проври или наемателят?
Ние миналата година бяхме почти до края на декември , сметката ни беше 300 лв но за почти 300 кв, обаче пък сме с термо помпа.
Явно самите уреди и по скоро градусите, които искаш да подържаш оказват серизно влияние на сметките.
За тази зима не мога да кажа, последната за ноември ни беше около 200 лв.
Като на едният електромер в само помпата, на другият всичко друго и горе долу са 50/50.
Газ не сме имали до сега, за пръв платихме за такава инсталация за едно сега правещо се жилище. Към 12к за тръби и 4 к за котле. Дано е добро решение, ще видим какво ще е. Строителят ни убеди че той бол на газ и било икономично, ама дали топли не знам.
Има и огромно значение е къде е жилището, едно е да се топлиш в Пловдив, друго в Смолян или Велинград.

Янтара, след новото инфо и предвид че е в по студено населено място, може и да е коректна.
Но той иска проверка.

# 3 123
  • Пловдив
Да проверява, няма лошо. Аз ти казвам  - топлим се на парно от ТЕЦ, живеем 5 човека в 100 квадрата апартамент и платихме 280. Обаче у нас не е 27. 24 е и пак всички, освен мен, ходят боси, по къси гащи и тениска. И готвим, две миялни, две перални  две сушилни всеки ден. Освен това да не се забравя - компютрите харчат ток и има мощни гейм сетове са 2 киловата максимална мощност, ама то бойлера ми е 2 киловата! Не, не се поддържа тази мощност, но пак са над 1 киловат постоянно. И обикновено мъжа ми може да каже колко ще е сметката плюс-минус 20-30-40 лв. Нашето потребление е доста обяснимо.

И подозирам, ако се вгледа сериозно твоя наемател, ще разбере защо му е такава сметката.

И смятай сега с това онлайн обучение - три мощни компютъра седят и ровят у нас по цяяяяяяяяяял ден. На студента му свърши сесията и също виси. И самото онлайн обучение - на един екран с се слуша (не се слуша) какво каканиже учителката, на другия се гейми. Цитирам, а и виждам.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 07:30 от Янтра

# 3 124
  • някъде другаде
Донау , и на мен много ми харесва роклята.
От сметки не разбирам , идват и плащам. 3 климатика , пералня , сушилня , печка , бойлер всичко на ток. Новата сметка ще излезе на 21 и ще видя , колко е.

# 3 125
Преди 6 години при дъщеря ми, с бебе, дойдоха две сметки над 500 лв. Отопляваха се с два конвектора Адакс и температурата беше 21 градуса. Спешно взеха кредит и купиха добри климатици. Моментално сметките им паднаха на половина. И до сега е така, включително последната сметка. Та подкрепям Янтра и аргументите ѝ. В случая на Жаки има намесен допълнително радиатор. Но при еднакви други условия двойни и тройни сметки си плачат за проверка.

# 3 126
  • На морето!
Ние имаме вила до града. Декември и в началото на януари бяхме там. Единият етаж е изцяло на климатици, другият частично климатици и камина, ние сме 4 човека. имахме и гости, през цялото време беше 24 градуса.
В апартамента нямаше никой през това време. Изключваме всички уреди, с изключение на хладилника. Сметката за ток в апартамента е с 20% по-висока от тази в къщата. Не знам как става това, но е абсурдно.

# 3 127
Жаки, ако искаш да направят проверка трябва искането да е от собственика, а не от наемателя. И според мен сметката е висока за отопление на 55 квадрата, но е възможно да идва от радиатора. Нашата сметка за последният месец (заедно с на свекървата) е 300 лв. - два климатика, два конвектора (пускат се вечер за 3 часа) и всички други уреди за едно домакинство.

# 3 128
Оплаквам се, че след два дни отпадналост днес не се чувствам добре. Отиде пак една седмица течащ нос и гърло. Щото така и така много добре спя, нали... Днес май по бързата процедура ще приключа работа и се прибирам да се лекувам.

За лятото планираме два климатика вкъщи. Не знам дали ще има особена разлика в сметките. Лятото ще вървят от соларните панели, ама зимата не знам дали ще излиза по-изгодно.
Сега вкъщи държим 21-22 градуса и като седна задължително се завивам. Мм опита и на 20 да държи, но накрая осъзна, че всяка вечер скандали с жената, защото й е студено, не са оферта.

# 3 129
Газта не мога да кажа, че е икономична. Самото прекарване на газовата инсталация е майка си и баща си. Ако поддържаш над 22-23 градуса, очаквай сметки от поне 300 евро и нагоре. Отделно сметки за ток  Както и да го въртим, все ще плащаме-ток, газ, дърва. Най-неефективно е топенето с духалки, конвектори и подобни.

# 3 130
Гледам нова тв и един баща каза, че детето му на 15г е с издирвания Иво, няма контакт с тях от 29.01, но той бил спокоен, защото интуицията му казвала.....
Аз ли не съм добре или светът е полудял?! Къде са министър на вътрешните работи и социалните? Как така непълнолетни са с издирван за убийства и всички мълчат, а бащата е спокоен?!

# 3 131
Инвестицията в газова инсталация е сериозна,изплаща се за около 10 г...
Но отоплението на газ,поне за мен ,няма с какво да се сравни...
Освен това,топла вода и готварска печка...на символични цени..

# 3 132
  • Варна
То няма много значение дали живееш в 6 спални или 3 , ако ползваш само трите. Ние две ползваме, третата рядко , за инцидентен случай. И още 3 да имахме, няма кой да живеее в тях.И кухня с трапезария ползваме, разбира се.Не сме по цял ден вкъщи, напротив, вечер само общо взето, през деня ням никой у дома рядко Павел , че и той е на спорт или излиза и го няма все вкъщи . Според мен повече от 200 лв не са ок. Не готвя по 3 часа всеки ден, често са аламинути и фрайер за 25 мин.
Основен разход след отопление са на бойлер и пералня, 3 души се къпем всеки ден/ единия по 30-40 мин/  и се перем.
Сега вчера и днес не сме пускали отопление . У нас е 21 градуса без отпление като е 7-8 навън. Изложението и изолацията си казват думата.

# 3 133
Аз съм с инверторни на Адакс, 3 бр., топлят 100 квадрата, 22-23 градуса. Сметката ми е 400 лв., като пералня - 1,2 пускам през ден. Готвя на газ плюс електричество. Според мен сметката ми е голяма и ще инвестирам в климатици. Топлата вода е през газова инсталация, котлето също трябва да сменям, че е старо.
Просто ми се реве, защото освен това, разбрах, че паркингът, на който си оставям колата и ходя в офиса ще стане от буферен на платен. Това са 140 евро на месец, но нямам избор просто. Много съм напрегната, не знам как ще се оправям, обичам да се глезя - хубаво вино, гурме храна … Отказвам алкохола в полза на паркинга 😃

# 3 134
Много горят радиаторите. Миналата година ни се развали единия климатик декември и докато се оправи тази стая беше отоплявана с конвектор Адакс. Еми сметката беше с доста повече. После друг климатик се беше запушил нещо и трябваше да го пускам на по-висока температура, за да поддържа и пак голяма сметка. Разглобиха го, изчистиха го и се нормализираха нещата.
Нашата сметка е нормална за нас си - 300лева, къща, 3 климатика, всеки ден миялна, редовно пералня, сушилня, готвене всеки ден по 2 пъти, харчим си ние ток.

Общи условия

Активация на акаунт