?Въпроси всякакви за СО? 2026

• 122 998
  • 3 577
  •   5
Отговори
# 3 525
Прекарвала съм. Излизала съм на кафе с приятелки без нея, даже и на среща на випуска съм ходила до 3 часа през нощта, когато беше на година и половина. С баща й се редувахме, за да може всеки да си излезе с неговите приятели понякога. Оставяли сме я на дядо й за по една вечер, за да излезем заедно. Не съм чувствала вина, тя се забавляваше прекрасно и без нас. Само на почивка не сме ходили без нея, но ние бяхме от хората, които си позволяваха една семейна почивка в годината, тъпо е да си лишиш детето от почивка въобще. Ако семейството почива по няколко пъти в годината, за мен няма лошо понякога да почиват и само родителите, даже е полезно за връзката им. Стига да има желаещи баби и дядовци да гледат децата през това време и да се справят с лекота, да не ги натоварва гледането.

# 3 526
  • В полите на Пирин планина
Честно казано съм ползвала бабите за помощ, само като съм работила, а когато сме почивали сме били всички заедно - ММ и децата, но преди ходехме на една лятна почивка и не исках да ги оставям. Децата вече са големи и нямат нужда от пазене. Само им готвя нещо в по-голямо количество и ние с ММ отиваме, където сме решили.
За излизане с приятелки, съм ги оставяла на ММ. Пазарувам предимно онлайн и не обичам да обикалям по магазини.

# 3 527
  • София
Кажи какъв ти е проблема, че да ти дадем акъл.

# 3 528
  • В полите на Пирин планина
Сигурно таткото се дърпа и не иска да стои с детето/децата, за да може тя да излезе...

# 3 529
Мисля, че само ще те объркаме. Всеки има собствена представа и усещане и различни обстоятелства, в които живее.
Моето дете е тийн и никога не сме ходили на почивка без него. Нямаме потребност да сме без него. Почивката е за семейството общо. Да отида някъде на почивка или екскурзия без него е против моите разбирания.
Иначе време само за мен си с малко дете намирах по-трудно, колкото по-голямо става, толкова повече време ми остава. Все пак работата на родителя е добре свършена когато той стане ненужен 😉 (да не се чете буквално).
Сега то си прави неговите неща с приятели и ние имаме време за нашите.
На кафета само с приятелки не съм ходила много, винаги сме били с децата. За мен е важно за тяхната социализация и изобщо развитие. Не вярвам в налаганата рамка, че детето трябва да е в парка, на площадката и в тях.

# 3 530
Ако детето е стигнало до градинска възраст, а таткото досега се е услушвал, и вменява вина при "изоставяне" на детето, не съм оптимист, че такъв човек може да се промени. А и да може, конкретният подход зависи от характера му, от отношенията в двойката, и от много други фактори.

# 3 531
  • София
Не сме ходили на почивка без детето ни и не сме имали желание. Иначе още от раждането съм излизала с моите приятели,  когато съм искала, мъжът ми си гледаше детето. Мъжът ми също излизаше с негови приятели, тогава аз гледах детето. Друг не е участвал в гледането.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 11:09 от milenaka

# 3 532
Сега се редуваме с ММ - едната вечер съм аз с детето навън, другата мъжът ми. Така всеки има лично време. Почивните дни сме тримата заедно. За мен е отмора дори да седна на пейка и да го гледам отстрани, стига ми да не е залепен за мен и да мрънка за нещо. Имаме само 1 баба, но тя не гледа за повече от 3-4 часа. На 5 и половина е.
За мен най тегаво е, че е от децата, които са редовни на градина, дори и лятото. Аз и ММ работим и няма кой да го гледа за да го спирам.

# 3 533
На кафе и на почивка без детето са много различни неща. Ние си гледаме детето сами, спало е без нас само, когато е било на лагер или от сорта, така че на почивка, на екскурзия, на всякакви пътувания е било с нас.
За социален живот тип на кафе и среща с приятели - разбира се, никакъв проблем, това дете има двама родители, нула вина или каквото там се пита.

# 3 534
Тази седмица бащата си е вкъщи, защото от работата така му казаха. Казах му, че той ще го оправя за градина, аз да си доспивам и след това да оправям вкъщи или да се разхождам. Аз ходя на работа надвечер за по 2-3 часа. Като стане време да го взимаме от градина, отиваме двамата и след това се еазхождаме, или на парк, след това едно сладоледче и тн. След това се орибираме, къпем го, таткото го къпе, аз го взимам от банята и го оправям. Пускаме му детски малко, малкия сам си казва, когато му омръзват и му се играе. В последно време бащата го приспива, но и аз участвам в това задължение. Днес сутринта имаше време да стана и да се оправя, за да тръгнем заедно пеш до градината, той ме нападна, че нищо не оравя, само за себе си съм мислила и тн. Аз станах в 8.Малкия е от 9 на градина, която е на 10 мин. пеш от нас.Той ми казва, че малкият е буден от 06:30, а ми съобщава, след като станах, че нито е закусвал, нито са му измити зъбите. Той тръгна с малкия, аз си направих кафе, след това изчистих цялата къща, сгънах последните изсъхнали дрехи, прибрах ги и излезнах. И не, не беше мръсно вкъщи.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 14:54 от Sweettiee

# 3 535
  • Melmak
Моето е много малко, де, на 4 месеца без няколко дни. Оставям го на бабите и си излизам, на кафе или да свърша нещо. Няколко нощи е спала с тях, докато ние спим в същата къща, но в друга стая, за да се наспим.
Не сме се отделяли и не сме ходили никъде без нея.

# 3 536
Ние негласно сме си разпределили задачите така ( според това кой с кое се справя по-добре), че да не ни притиска времето в делничните дни и с толеранс към този, който в момента се чувства по-изморен. Не че не се случва често и да излезем тримата на разходка, сладолед и т.н, но с цел по-стройна организация и да не се получи струпване вечер в банята, има някакво редуване кой да е с детето навън, и кой да е вкъщи и да сготви или свърши някаква домакинска работа и/или просто малко да си почине за около час-час и нещо. Още повече, нашето дете не е от най-големите любители просто на разходка. Едно голо обикаляне в парк, на него не му е особено интересно и трябва да е обвързано с някакъв тип игра. Така че, или трябва да се ангажираш да играеш с него, или да кесиш на площадката и да го чакаш да се наиграе. За втория вариант предпочитам да е с татко си, защото първо - по-малко му мрънка, като стане време за прибиране, второ- аз предпочитам първият вариант- да се движа, а не да седя по пейки, докато на татко му, който работи прав, лека почивка на пейката му идва добре; трето - докато те са двамата навън, аз мога да приготвя вечеря, да си взема душ и да оправя прането и после като се върнат те да ядем, да имат време да се изкъпят и малкият да ляга. Ако се мъкнем нон-стоп тримата навсякъде, от моментът на прибирането ще е хаос, освен ако не сме се хранили навън и само да остане къпането. А тези семейства, които откарват цяла вечер на детската площадка в пълен състав мама, татко и деца, наистина не ми побира акъла кога вечерят, кога се приготвят за лягане и как се оправят. Имам леки подозрения, че вечерята е това, което изяждат навън под формата на солети, царевични пръчки и други - родителите често пийват и бира, та явно така си прекарват добре, но аз не бих могла и не мисля, че е "нашето".

# 3 537
Целият проблем е, че няма кой да заведе детето на ДГ от 9.00 ч. понеже единият е в отпуска, а другият работи 2-3 часа вечер и никой не иска да става рано? Решението е просто: детето остава вкъщи, а бащата го гледа 2-3 часа, докато работиш и така отпада воденето и вземането. Другите дейности си ги правите по план.

# 3 538
Не, проблема е, че майката е спала до 8, а таткото е станал в 6,30 да гледа детето във време на отпуска.

# 3 539
На бащата какво му пречи тъй и тъй е в отпуск и няма да остави детето вкъщи, да го заведе, а после да си доспи? И колко време го оправят това дете за градина? За половин час е готово - и тя може да го заведе, при добро желание. Просто и двамата гледат да не се минат.

Общи условия

Активация на акаунт