Войната по пътищата – защо всички знаем проблема, но нищо не се променя?

• 1 971
  • 73
  •   1
Отговори
# 60
Хората в Америка измислиха как да зглобят ракети  с по хиляди компоненти които изпращат в космоса , а ние тука не можем да измислим как да спрем или да намалим катастрофите!

Какво общо има едното с другото? Нима в САЩ вече няма катастрофи, откакто са започнали да правят ракети?

Така че следващия път можете да вземете две торби цимент и пясък и да направите жива верига докато цимента изсъхне! Така де ако тези който се имат за компетентни не знаят какво трябва да се направи и не правят нищо по въпроса вие им покажете!

Ти това сериозно ли? Laughing
Моля, предупреди кога и къде ще го направиш това лично, за да дойда да гледам.

Скрит текст:
ПП Вече ми стана ясно защо пусна темата с помощта на ИИ. Когато ЕИ никакъв го няма...

# 61
Много интересно. Като искат да се лекуват при лекар търсят някой с опит, а не завършил преди 2 години, обаче като се качат в колата смятат, че и без книжка са много по-знаещи от останалите участници в движението, особено ако са с 20 години стаж.
И кучето гледало месаря всеки ден да разфасова, но не станало месар. Всъщност нашето куче е много умно и повече вярвам, че ще му се отдаде, отколкото на някои тук да започнат да мислят.

# 62
  • Deutschland/HE
За всеки е различно, но самоувереността достига плашещо високи нива.

П.С. В Германия доста хора над 80+ шофират, но основно градско и с 30. Често им изискват становище от лекар, дали са годни. В България има ли го това?

# 63
Точно хората с 20-30г опит няма как да правят простотии. Ако правеха, нямаше да са оцелели. Отделно, че големите глупости се правят от младежи между 18-25г, които хем нямат опит, хем се напрягат да доказват как "могат" да карат. Особено ако има други като тях в колата.

Един от проблемите с войната по пътищата е масовото неплащане на глоби. Сульо и Пульо се мисли за по-важен от другите, защото познава еди кого си. Спира го полиция, звънят телефони, накрая началникът се обажда на полицаите и им нарежда да пуснат нарушителя. И те какво да правят - изпълняват. Това че Сульо познава човек, който познава началника на полицията, който пък познава началника на КАТ... Странното е, че такава върволица от познанства сработва в полза на нарушителя. Или другата класика: спират нарушител и оня казва на полицаите "аз съм колега...", т.е. трябва да ме пуснете няма как. Какъв колега е - ами човекът бил военен преди време, вече не е. Ноооо... били колеги, защото са били с униформи и двете страни, нищо че единият е в минало време. Но и това минава доста често. Ако са 20-30 човека такива, няма да има значение. Но са десетки хиляди.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 13:56 от BCD

# 64
  • Пловдив
Един познат разправяше, че спрял на забранено място с жена си и сина си да купи дюнер и дошли полицаи. Обаче той наистина бивш техен колега, а в момента работи в друга държавна институция. Разбирайки кой е, полицаите станали благосклонни и не само не го глобили, ами дори му предложили да го изчакат до колата, докато се върне. Той не пожелал да се възползва, ами си бил камшика по най-бързия начин, защото си представил утре някой да каже: "Полицаи пазеха на забранено за паркиране място колата на служител на..., докато той ядеше".
Ама хора всякакви. За съжаление самите полицаи често стимулират такова поведение на "колеги".

# 65
Най-лошото е, че все по-често в инцидентите започват да се включват и наркотици. Пияните ги има отдавна, сега и дрогирани се намесват - разбирай с увеличена самонадеяност и непредвидимост.

# 66
И мен много ме е страх от такива. Като видя някой да се държи неадекватно на пътя, все си мисля, че може да е надрусан и не се знае в кой момент какво ще направи.
В крайна сметка няма значение дали си добър, или лош шофьор, ако някой такъв те убие.

# 67
За всеки е различно, но самоувереността достига плашещо високи нива.

П.С. В Германия доста хора над 80+ шофират, но основно градско и с 30. Често им изискват становище от лекар, дали са годни. В България има ли го това?

Преди доста години точно в Германия гледахме как бабички карат внимателно по аутобаните със 110км/ч. Не зная какво е това становище, но и в Бг книжката се сменя на всеки 10г. със заверено ново медицинско. Баща ми говореше, че преди много години за хората над 60 се сменяла по-често от 10г., но поне от 30г. не е така.
Несериозно е да се твърди, че след 50г. рефлексите са влошени, но след 60 кой знае......Моята инструкторка управляваше както е над 80години! Познавах и човек, който управляваше на 88години! Не зная дали са живи......Баща ми се отказа на 70.

Карането на ръба на катастрофата в Бг е често срещано поне от 20г., но в Гърция не виждаме такова. Там глобите са големи и освен това свалят номерата на колата.

Предотвратяването на катастрофа е важно умение, но като че ли не се коментира. Напр. тези, които са участвали в катастрофа като потърпевши дали е можело в конкретната ситуация да избегнат катастрофата. Невинаги е възможно, но в много случаи е.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 00:29 от vl

# 68
  • Другата България
Точно хората с 20-30г опит няма как да правят простотии. Ако правеха, нямаше да са оцелели. Отделно, че големите глупости се правят от младежи между 18-25г, които хем нямат опит, хем се напрягат да доказват как "могат" да карат. Особено ако има други като тях в колата.

Скрит текст:
Един от проблемите с войната по пътищата е масовото неплащане на глоби. Сульо и Пульо се мисли за по-важен от другите, защото познава еди кого си. Спира го полиция, звънят телефони, накрая началникът се обажда на полицаите и им нарежда да пуснат нарушителя. И те какво да правят - изпълняват. Това че Сульо познава човек, който познава началника на полицията, който пък познава началника на КАТ... Странното е, че такава върволица от познанства сработва в полза на нарушителя. Или другата класика: спират нарушител и оня казва на полицаите "аз съм колега...", т.е. трябва да ме пуснете няма как. Какъв колега е - ами човекът бил военен преди време, вече не е. Ноооо... били колеги, защото са били с униформи и двете страни, нищо че единият е в минало време. Но и това минава доста често. Ако са 20-30 човека такива, няма да има значение. Но са десетки хиляди.
Има, има.
И едните правят простотии, и другите.
Чичаците именно от прекалена самоувереност и его, и избиване на комплекси, младоците поради....същото.
Опитът е важен - факт, но когато си повярваш до степен такава да се самозабравиш, в което роля има и разбира се напредналото ти ЕГН, и реакциите ти вече не са същите, пък ти си имай опит и хиляди километри зад гърба.

# 69
"Аз карам от 1988 и в момента вероятно въртя повече за три месеца толкова колкото авторът е навъртял за целият си стаж като шофьор." е един чудесен пример за самохвалко на пътя. Не подценявам опита да "въртиш геврека", но самочувствието не трябва да расте пропорционално с остаряването на свидетелството за правоуправление.

Наказание трябва да има за всяко нарушение, но не виждам как това наказание ще бъде "затвор".
Първо - няма достатъчно затвори, които да поберат всички нарушители - от блеещите в телефона пешеходци върху пешеходна пътека, та до каращите като побеснели.
Второ - аз лично нямам никакво намерение да "издържам" склефуци по затворите. Нали ви е известно, че престоя на такива е за сметка на бюджета? Предполагам, че ви е известно и от какво се пълни бюджета. Също така ви е известно, че на пребиваващите в затвора трябва да им се осигурят условия и медицинско обслужване. Безплатно.
Ми не. Не смятам, че заслужават затвор. Но заслужават оранжеви дрехи и метли - има достатъчно боклуци за чистене. Могат да залесяват. Маникюр не им се полага по куверт. Могат да запълват дупки по пътищата. Или да чистят канавки. Работа - бол!

# 70
  • Пловдив
Никой освен Санди не е споменавал за затвор за всяко нарушение. Санди си мислеше, че знае повече от Биборана по въпроса кое е престъпление и кое - административно нарушение, и че тя не знае, убеден, че и без това 95% от всички сме идиоти, оттам и неговото объркване за кое точно се предлага затвор.
Предложението, с думи прости, беше за всяко "шофьорско" престъпление да се ходи в затвора. Става дума за ония деяния, които и сега са престъпления (може би трябва да си послужа с терминологията на Санди - онези, които и сега са "по Наказателния кодекс"), но не винаги наказанието е затвор или не винаги, ако е затвор, се търпи веднага ефективно, тоест т.нар. "условни" наказания. Не за всяко нарушение на ЗДвП. Не за говорене по телефона, не за паркиране на тротоара, не за превишена скорост.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 18:07 от Магдена

# 71
  • Пловдив
Малко прекалено ми идва затвор за неправилно паркиране, последно ме глобиха 25 лв за едно 10 метрово тротоарче, до гробищата в Пловдив, абсолютен пущинак. Правилно ме глобиха, платих си глобата, ама затвор за тази смехория - много ми идва.

# 72
Приказки като за квартална кръчма е тая тема от самото начало още.

# 73
Скрит текст:
Никой освен Санди не е споменавал за затвор за всяко нарушение. Санди си мислеше, че знае повече от Биборана по въпроса кое е престъпление и кое - административно нарушение, и че тя не знае, убеден, че и без това 95% от всички сме идиоти, оттам и неговото объркване за кое точно се предлага затвор.
Предложението, с думи прости, беше за всяко "шофьорско" престъпление да се ходи в затвора. Става дума за ония деяния, които и сега са престъпления (може би трябва да си послужа с терминологията на Санди - онези, които и сега са "по Наказателния кодекс"), но не винаги наказанието е затвор или не винаги, ако е затвор, се търпи веднага ефективно, тоест т.нар. "условни" наказания. Не за всяко нарушение на ЗДвП. Не за говорене по телефона, не за паркиране на тротоара, не за превишена скорост.
Идеята е моя. И Магдена правилно ме е разбрала.
Не предлагам още нарушения да стават престъпления, нито дори да се учеличат наказанията.

Предлагам друго - превенция най-вече срещу пияни и дрогирани шофьори. За тях наказанието затвор ще е неизбежно, но с малък срок, поне в началото.

Ситуацията сега: всеки ден хващат по 10-15 пияни с над 1,2 промила алкохол и още 10-на с наркотични вещества. Това са престъпления и се водят по 7000-10000 дела на година. Но 99,7% от присъдите са до 3 г. (така е по закон) и при първа присъда са условни. Тук не предлагам промени.

Обаче това влияе на манталитета. Карат пили, защото шансът да ги тестват е малък. А дори и да ги хванат, ще минат с условна присъда, един вид си мислят, че ще отърват кожата без наказание.
И дори и с условна, много шофьори не им пука и продължават да пият и шофират. Според статистиката около 26% от тях, ги хващат още в изпитателния срок на условната. Тогава си лежат и двете присъди (условната и втората).
Пример е Андре Токев - първо хващане през 2019 г. във Варна, получава 3 месеца условно с 3 г. изпитателен срок и няколко месеца без книжка (до към 2020 г).  Не му е пукало от условна присъда и още 2021 г. видяхме клипа на околовръстното. След като лежа 6 месеца в затворническо общежитие (как 3 м +7 м = 6 м. по закона ЗИНЗС е друга тема, няма да разводнявам) и пак го пуснаха с малък остатък условна присъда. След това вече не са го хващали пиян. Така че затворът действа отрезвяващо.
Аналогичен е случаят с Явор Бахаров. През 2016 г. има условна присъда. Но той изчаква да мине изпитателният срок и май през 2020 г. пак го хващат с алкохол и дрога, вероятно идеята е к'во толкава, пак ще получа условна. Но този път на косъм отървава 1 г. затвор (първа инстанция му дава 1 г. ефективно, а чак втора променя на 1 г. условно с 4 г. изпитателен срок). По мои сметки вече не е в изпитателен срок. Дали се е стреснал, че условната му вече не е гарантирана, ще видим - ако не го хващат в бъдеще пил, значи се е стреснал.

Идеята ми е - наказанията и присъдите си остават същите. Но няма 100% условни присъди, а всички са смесени, като ефективно се лежи малка част, но да знаят, че е неизбежно.
Примерно - от всеки 1 месец условна, ефективно лежат по 1 седмица. За 6 месеца присъда - лежат в затвора 6 седмици, а останалите 20 седмици си остават условна. Ако в изпитаелния срок ги хванат пак, си долежават и тези 20 седмици.

В затворническото общежитие полагат доброволен труд - тази възможност и сега я има по чл. 80 от ЗИНЗС. И затворниците я искат, защото така могат да намалят до 20-30% от престоя в затвора.    И работят напълно безплатно, само общинска или държавна институция трябва да подаде съвответните молби до ГДИН. Пример: https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/397127-zatvornitsi-chistyat- … -se-spravim-video.
Няма да ви затрупвам със статистика, но вече съм направила изчисления (за Санди: лично, а не с ИИ), че затворите имат свободен капацитет за първоначалния прилив. Личната ми прогноза е, че такава промяна рязко ще намали присъдите. Грубо казано 2 големи + шофиране ще е равно на 6-8 седмици в пандиза. Дали си заслужава??? Страх лозе пази.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 23:01 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт