Хетеротопична бременност

• 332
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, тъй като почти няма информация по темата, когато търсих, ви изпращам информация за моя опит с хетеротопичната бременност. Надявам се да съм полезна с така представената информация. Вярвам, че всичко ще се развие в положителна посока за всяка двойка, преминаваща през този така сложен и нелек път.
След един прекаран аборт без да се устанави причината, месеци опити за забременяване по естествен път, месеци възстановяване от бактериална вагиноза, след установяване на почти изчерпан яйчников резерв и мъжки фактор, след преглед за проходимост на тръбите (лява без проблем, дясна с малко помощ течността е преминала по думите на доктора), извършена инсеминация без успех, подготовка на документи за инвитро по фонда, изпити много добавки, промяна на хранителния режим, забременях съвсем случайно, въпреки че докторите ни казваха, че естествено забременяване е почти невъзможно в нашия случай, но бремеността беше осеяна само с неочаквани изненади. След устанавяване на бременността първо след тест, а после и от АГ, прокървих малко, но докторът каза, че може и да протече като биохимична бременност. Бяхме сигурни, че тази бременност ще доведе до аборт. Мина месец всяка седмица бях на лекар, тъй като продължавах да кървя. Започна да се събира някаква течност в корема ми и започнаха и болките. Пиех обезболяващи, които успокояваха положението. Не смеехме да мечтаем, че тази бременност ще завърши с хубав край, но с течение на времето започна да ни минава и тази мисъл, НО.... след 4 седмици посещения при АГ-то се оказа, че имам изключително рядко срещана при естествено забременяване  бременност - хетеротопична бременност (вътрематочна и извънматочна бременност едновременно, по-често се среща при асистирана репродукция) и спешно трябва да се направи лапароскопия. Искахме да отидем и на второ мнение, но не успяхме. По спешност се наложи да ме приемат за операция, тъй като бях с много силни болки и дясната маточна тръба вече беше започнала да се разкъсва и коремът ми да се пълни с кръв. Всичко мина успешно и вътрематочната бременност беше запазена, но за всеки случай ми направиха терапия с хормон за задържане на плода. След едноседмичен престой в болницата се прибрах с препоръката да лежа, да си почивам и да не се натоварвам. Изписаха ми до края на бремеността да пия вит D, вит B, магнезий, сутрин и вечер по една инжекция фраксипарин, еутирокс, Омега 3,
Омни биотик панда, фрезубин, а желязо и билкова кръв за определен период. След 2 седмици (точно на 14 февруари по време на импоризираната романтична вечеря у дома от страна на мъжа ми) прокървих и спешно отидохме отново в болницата. Оказа се, че имам леко отлепване отляво и лежах още една седмица в болницата. След това вече бях с препоръка основно да лежа и да си почивам. Бременността протичаше с 1 седмица назад, но плодът се развиваше. Направихме най-пълния възможен пренатален тест и за огромно наше щастие всичко беше негативно. Дойде време и за феталната морфология - отново всичко перфектно с изключение на изоставането в развитието с 1 седмица. През повечето време си лежах, не се натоварвах, не вдигах тежко, но и не можех дълго да се возя в кола, тъй като болките от операцията и бременността бяха много силни и после се налагаше да пия обезболяващи. Междувременно не ми се ядеше почти нищо, повръщах често, коремът и трахеята ме боляха. Непрекъснато трябвяше да имам нещо в устата иначе ми се гадеше, виеше ми се свят и/или ми се повръщаше. Изследвах се често (почти ежеседмично). Всяка седмица бях на преглед поради усложнената бременност и изкъсо следяхме всички доплерови показатели, тъй като развитието на плода закъсняваше. Дойде време и за втората фетална морфология, на която, за голямо съжаление, се оказа още по-голямо закъснението в размерите и развитието на плода (около 4 седмици). Веднага след това отидохме на преглед при АГ ми, прегледа ме и каза, че въпреки това всичко е наред и трябва да съм спокойна и че целта ни е да вляза поне в 36гс. Така минаха още няколко седмици.  Последва третата последна фетална морфология. Закъснението в развитието на плода си се запазваше около 1 месец назад, но тъй като вече бях в напреднала бременност бях с препоръка да ми се направи кортикостероидна терапия за развитие на белите дробове на бебчето, тъй като тяхното развитие закъсняваше. Последва още един престой в болницата заради терапията. След това контролен преглед, при който АГ-то вече беше със съмнение, че тази бременност няма да стигне 36гс и се оказа права. Родих в 34+4 недоносено бебе с тегло само 1190гр. Започнах веднага да се цедя, тъй като трябваше да осигурявам кърма на бебчето си, което беше в неанатологичното отделение. Близо 2 месеца прекара там. Всеки ден се редувахме с мъжа ми да го виждаме и да носим кърмата. Докато един ден ни звъннаха да си го вземем. Признавам трудно беше в началото, тъй като беше злоядо, но кой да знае, че след 1 година детето ще си остане злоядо и до ден днешен. Сега е здрава, силна, по-бавно се развива спрямо връстниците си, но всичко й е наред. Беше трудна година, но сега всичко сме оставили в миналото и с още по-големи сили гледаме към бъдещето.

# 1
Бъдете здрави.

# 2
  • София/Севлиево
Много интересна история.Пожелавам ви да сте здрави и щастливи.

# 3
  • София
Сигурно си го чувала много пъти, но и аз ще ти го кажа - Браво, ти си герой! С пожелание да сте много здрави всички!

Общи условия

Активация на акаунт