САЩ нападна Венецуела

• 11 807
  • 316
  •   2
Отговори
# 15
  • София
Венецуелските медии съобщават, че министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес е оцелял.

Той публикува видеоклип във Facebook, в който заявява, че се укрива в бункер някъде във Венецуела. В публикацията Падрино Лопес заяви, че в ранните часове на 3 януари 2026 г. венецуелският народ е бил подложен на престъпна военна агресия от страна на правителството на САЩ.

Това е първото официално изявление от ръководството на Венецуела след нападението.

Надпис към публикацията му във Facebook:

„Героичен народе на Венецуела! Войници на Отечеството! Синове и дъщери на Боливар!

Националните въоръжени сили на Боливар информират целия свят, че в ранните часове на 3 януари 2026 г. венецуелският народ стана мишена на най-престъпната военна агресия от страна на правителството на Съединените щати.

Чест, дълг и история ни зоват. Нека викът за свободно Отечество отекне във всеки ъгъл. Победата е наша, защото разумът и достойнството са с нас. Ще победим.“

# 16
Без да съм веща в политиката, но Украйна разчиташе на НАТО и Европа за оръжие и помощ, а САЩ отдавна си правят в региона каквото си искат - Чили, Никарагуа, Куба...
Никой няма да посмее да се опълчи на САЩ, Русия е заета в конфликта в Украйна, Китай е далече и няма интереси в района.

# 17
50/50

По принцип Венецуела има доста силни търговски връзки в Китай и Русия - при Китай нефта, пък Русия си имат военни договорки. Отношенията им са силни, защото Венецуела е отдавна нежелана в търговията в Европа и Америка, защото никой не си слага главата на дръвника - твърде голям хъб за наркотици и финансиране на тероризма е Венецуела, граничи с Колумбия, близо е с всички възможно данъчни оазиси, въобще - за един законен бизнес е много неприятна среда. Но, не смятам, че Китай ще скочи с военни действия, най-вероятно пак ще се надцакват по тънката лайстна.

# 18
  • София
Украйна отдавна не разчита на САЩ.
Тръмп си е доказан руски агент, всичките му действия / бездействие го доказват.

Излезе ми стар клип на Жириновски при Совольов, обясняваше се, как ще помогнат на Тръмп да спечели изборите, после ще си вземе Венецуела и каквото им трябва, те ще си вземат Украйна.

# 19
Без да съм веща в политиката, но Украйна разчиташе на НАТО и Европа за оръжие и помощ, а САЩ отдавна си правят в региона каквото си искат - Чили, Никарагуа, Куба...
Никой няма да посмее да се опълчи на САЩ, Русия е заета в конфликта в Украйна, Китай е далече и няма интереси в района.
Не е като да не е разчитала на никой Венецуела Wink

# 20
  • София
Вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес поиска САЩ да предоставят доказателства, че Николас Мадуро и съпругата му са живи. Тя направи изявлението по телефона по време на живо предаване по държавната Венецуелска телевизия.

# 21
Тръмп напада Венецуела и отвлича Мадуро и жена му без да е уведомил Конгреса предварително и без да е осигурил широка обществена подкрепа.

Тръмп иска нефтените залежи на Венецуела - най-големите в света нефтени залежи са там. Нефтените компании в САЩ са сред най-големите донори на Тръмп.

Най-големият вносител на нефт от Венецуела е Китай. Техните интереси са пряко засегнати сега.

Путин е поддръжник на Мадуро - руснаците излизат с едно странно изказване, където не критикуват директно Тръмп, но заявяват подкрепа за Венецуела.

Съобщава се и че американски военни хеликоптери са атакували мавзолея на предишния президент на страната - Чавес.

Написаното за Жириновски в темата е така. Бартерната сделка е ясна. Затова и руското изявление не критикува директно Тръмп, а се говори за решение с разговори. Тръмп дава Украйна на Русия, Путин дава Венецуела на Тръмп.

Тръмп изолира САЩ все по-вече и повече и вкарва страната в тинята в трета глуха.

# 22
  • София
Адресират си съвсем ясно:
 САЩ извършиха акт на въоръжена агресия срещу Венецуела, което поражда дълбока загриженост и заслужава осъждане.

Претекстите, използвани за оправдаване на тези действия, са несъстоятелни.

Русия потвърждава солидарността си с венецуелския народ.
Министерство на външните работи.

Иначе Z блогърите са в тантрум. Как може, независима държава, бла бла.
Същото, което те правят.

# 23
То на думи лесно се подкрепя, на практика нищо няма да предприемат, ангажирани са си в техния конфликт. Доста жертви и наляти средства от руска страна, струва ми се, че Украйна ще се превърне за тях във втори Афганистан, явно не са си взели поука. Руснаците имам предвид, американците са свикнали - Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия, Ливан... Където имат икономически интереси си слагат марионетното правителство и точат ресурси. Те това търсят - марионетки, сфера на влияние, колонии - както и да го наречем едно и също си е май. Следващите тогава трябва да са Колумбия, че те са пословични са наркотиците си. Ама няма, нали?

# 24
Мисълта ми беше, че не се критикува директно Тръмп.
САЩ, Русия - не Тръмп, Путин. Липсва личната отговорност.

Да видим Китай как ще реагира.

Твърденията на Тръмп, че Венецуела залива САЩ с фентанил са меко казано лъжа. Венецуела изобщо не изнася фентанил.

Опасявам се, че следващите ''освободени'' са Гренландия.

# 25
Дания не са ли в НАТО? Ако да, то не е ли забранено една членка на пакта да напада друга?

# 26
  • София
...
Иначе, ясно е, че Тръмп иска природните ресурси на Венецуела. От друга страна, направо е смешно президентът на Венецуела да твърди, че не са един от най-големите световни хъбове за трансфер на наркотици.
Иска си “неговия” петрол.
От една страна съм крайно против нападението над суверенна държава, от друга, приятелите на Путин да изчезнат до един.
Украинската позиция - след като Венецуела подкрепя нападението над Украйна и това било нормално, сега да не реват, че и те са нападнати.
Дано гражданското общество се освободи от тази гнет!

Много съм съгласна с тези две мнения.
Мадуро е крадлив диктатор. Не може държавата да има толкова петрол, а хората да са толкова бедни. Май за пръв път не съм против такава агресия срещу друга държава.

Тръмп има горе- долу още шест месеца. Първо има и с Иран да се разправи, още няколко конфликта да сътвори. До Гренландия няма как да стигне, няма време.
Скрит текст:
Като гледам какво става в Иран от няколко дни, няма нужда някой да се разправя с него. Сами вършат тази работа.  Не се знае Путин откъде ще си купува дроновете, обаче. Че много се притеснявам, нали...

# 27
Дания не са ли в НАТО? Ако да, то не е ли забранено една членка на пакта да напада друга?

Дания е в НАТО, да.
Но това няма да спре Тръмп.
И това ще бъде края на НАТО, защото НАТО няма механизъм и законодателство как да се реагира, когато една страна-членка напада друга страна-членка.
Предполага се и е заложено, че членовете не се нападат помеждуси.
Надявам се да са останали висшестоящи военни в САЩ, които да спрат Тръмп от създаване на повече катастрофи.

# 28
  • София
Какво общо има това с темата?

# 29
Общото е дотолкова, че щом Тръмп си позволява да напада една суверенна държава без разрешението и одобрението на Конгреса, нищо не го спира да нападне и друга. А той вече точи лиги по Гренландия.

Ах, сега чета обяснението. ''Специалната военна операция'' на Тръмп е била с цел да арестува Мадуро. Американците, които са щели да го отвлекат с жена му, са имали нужда от военна защита. Затова са валяли американски бомби и е бил атакуван и мавзолея на Чавес. Обяснението идва от републикански сенатор, който бил разговарял с Рубио. Според този сенатор Тръмп е в пълномощията си да отвлича държавния глава на друга държава и военните в този случай с право се намесват да охраняват похитителите.
Не съм съвсем сигурна, че е в пълномощията му.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 14:27 от Fenris

Общи условия

Активация на акаунт