Много отсъствия и постоянно болно дете.

• 1 372
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам едно питане за допустимия брой отсъствия в училище. Имам дъщеря на 9 години и сега е в трети клас. Проблема при нас,е че тя доста често боледува,просто си е такава. Надявах се с времето да го надрасте,да има по силен имунитет,но не става и не става. Опитала съм всичко да я закрепя с витамини,бабини рецепти,но резултата никакъв. Та сега до сега вече има 100 отсъствия,които са по медицинска причина и са извинени с бележка от лекарката. Предупредиха ме,че може да се наложи да се яви на допълнителен изпит ако няма нужните оценки. За сега си има оценки. Има ли други деца като моето,все болно? Да добавя,че да я пускам до обяд не е опция понеже според мене не е честно да ходи там да пръска зарази на другите деца. Приемам някакви съвети за подсилване на имунитета или някакво медицинско ако има да извадя. Не ми е приятно,че все е болна,но вече не знам какво да правя.

# 1
Имунолог?

# 2
Дъщеря ми е втори клас и също има 80 извинени. Разбирам Ви. И моето дете всеки месец е с течащ нос или болно гърло. Не боледува сериозно и тежко, но почти всеки месец отсъства по 3 дни. Сега сме с тези скъпите мечета - Резиста. Малко помагат.
За отсъствията най- добре вижте как са по закон, учителите може малко да преувеличават.
На дъщеря ми не са ѝ правили проблеми, но като е болна изискват да си попълва работните тетрадки.

# 3
Над 25% отсъствия дават право за оставяне на изпит за оформяне на срочна оценка, ако ученикът няма достатъчен брой оценки. Аз си очертава да оставя такава ученичка (гимназия), която до ваканцията е отсъствала 14 или 15 седмици. И не, не е заради реална болест, на става въпрос за пълнолетен човек все пак, не за трети клас.
Моите деца също доста боледуваха и имат към 80-90 извинени отсъствия, но тук вече има значение и учителят дали ще изпитва детето достатъчно пъти. Имали сме случаи, когато детето ми е било с една оценка от входно има началото на октомври до януари, или с двойка от февруари, единствена оценка и до юни никакъв шанс дори и без да има отсъствия.

# 4
За да е толкова често болно това дете значи има някакъв постоянен източник на заразяване - някой в семейството с хронична хрема или кашлица, или болки в гърлото?
Ако сте сигурни, че вкъщи всички сте напълно здрави (често се оказва, че някой близък от семейството заразява отново и отново детето) , то проблемът е в училище.
Училището е идеален развъдник на бактерии и вируси и самите учители боледуват доста често, защото непрекъснато има болни ученици и не всеки си спира детето, както вие спирате вашето.
Според мен, помислете, ако имате възможност нека посещава училище само до обяд. Така няма да изпуска от материала, ще прекарва по-малко време в среда на всякакви зарази и ще разреди разболяванията.
Хубаво е и едни изследвания да се пуснат и витамин Д - недостига на витамин Д е причина за често боледуване.
Много деца, а и възрастни имат недостиг, независимо, че примерно лятото са се излагали на слънце , че са ходили на море и т.н. Просто имат нужда от допълнително витамин Д и си го набавят с капки , за да са здрави.

# 5
  • София
Е, в трети клас са с един учител и имат няколко предмета. Какви нужни оценки? Ще я изпита, когато е на училище. Не се притеснявайте за това. Да си седи вкъщи, докато се оправи напълно.
Иначе нашето си е всяка година с над 150- 200 отсъствия. В трети клас почти не ходеше - от стрес се разболяваше непрекъснато. Плюс, че има дихателни алергии към различни алергени и при раздразнени нос и гърло лепва почти всеки вирус.
Има ли някакъв стрес при детето - от учител, от съученици, ...? Децата не винаги могат директно да изразят такива проблеми и организмът им реагира с разболяване.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 18:40 от Magenta2022

# 6
В трети клас имат десетина предмета.
Дъщеря ми имаше освен класната още:
- учител по ЧЕ
- учител по ТП
- учител по КМИТ
- учител по СД
Синът ми имаше освен класната:
- учител но ЧЕ
- учител по Музика
- учител по ФВС
И по още нещо, но не помня.
Така, че 4-5 са общо с класната в начален курс, поне в някои училища.
Освен това според броя часове по предмета седмично има изискване за минимален брой оценки. Наредба 4 за оценяването, ако не греша, че цитирам по памет.

# 7
  • София
Няма да я оставят да повтаря - до четвърти клас не се повтаря. Защо само стресират ненужно майката. Номер едно винаги е здравето на детето, на училището в начален етап и то в съществуващия му е нас вид може спокойно да се каже "по ягодите"....

# 8
Не говорим за повтаряне, а за изпит за оформяне на срочна оценка. Срокът не може да завърши без детето да е оформено по всички предмети, а ако няма достатъчно присъствие и достатъчен брой оценки няма друг вариант.
90 отсъствие са грубо 3 седмици. Обаче, ако детето отсъства по три дни седмично, да кажем сряда, четвъртък и петък, това прави 5 седмици. И да, по някои предмети, които са само в тези дни може да се окаже проблем. Учител също може да отсъства в дни, в които детето е на училище. Може в част от седмиците тези дни да са почивни/ неучебни. Например понеделниците на 15 и 22.09 - ето ви два от 19 понеделника неучебни. 19 с този на 22.12, де, реално 18.
Класната, най-вероятно, ще направи каквото може, за да избегне изпит, но това не може да се гарантира за другите учители, които влизат в класа.

# 9
  • София
Е какво, да ходи детето болно на училище, за да го изпитват? Много важно, че няма оценки - ще ги оправят учителите, та това е дете в трети клас. Колкото се налага да отсъства - толкова. Ако повечето родители не си пускаха децата болни с вируси в училище, щеше да е доста по-добре за всички.

# 10
Точно така е. Не че и другите не боледуват, много майки казват- за един сопол няма да спра детето.
Ако детето не прави усложнения - бронхит, отит, пневмония и други - не е за имунология. Аз съм говорила с личния лекар на дъщеря ми, нищо притеснително няма.

# 11
За да е толкова често болно това дете значи има някакъв постоянен източник на заразяване - някой в семейството с хронична хрема или кашлица, или болки в гърлото?
Ако сте сигурни, че вкъщи всички сте напълно здрави (често се оказва, че някой близък от семейството заразява отново и отново детето) , то проблемът е в училище.
Училището е идеален развъдник на бактерии и вируси и самите учители боледуват доста често, защото непрекъснато има болни ученици и не всеки си спира детето, както вие спирате вашето.
Според мен, помислете, ако имате възможност нека посещава училище само до обяд. Така няма да изпуска от материала, ще прекарва по-малко време в среда на всякакви зарази и ще разреди разболяванията.
Хубаво е и едни изследвания да се пуснат и витамин Д - недостига на витамин Д е причина за често боледуване.
Много деца, а и възрастни имат недостиг, независимо, че примерно лятото са се излагали на слънце , че са ходили на море и т.н. Просто имат нужда от допълнително витамин Д и си го набавят с капки , за да са здрави.
Давам в момента допълнително вит Д,може би вече два месеца го пие непрекъснато. Отделно давам Имунотрифина. Тя от малка е с проблемна трета сливица,от там са ни повечето проблеми . Никакъв лекар не пожела да я извади понеже не беше много увеличени не правеше проблеми с ушите и така си остана,но сега честото разболяване мисля че е точно заради нея.

# 12
Magenta2022, ама какво значи "ще ги оправят оценките учителите". За документи чувала ли си? За електронен дневник? За това, че се заключва, за да не могат да се нанасят оценки със задна дата? За ритмичност да изпитвания? И после защо детето нямало отлична оценка и разправии и за това
Учителката и майката си знаят, защо е била предупредена.
В училище не е като в детска градина, ако няма температура, не кашля е на училище. После ще ревете за пропуснат материал.

# 13
  • София
Много добре си спомням в трети клас кога се появяваха оценки по всичко в Школо - 5 дни преди края на срока - и текущи и срочни. Не е някаква Голяма Работа и Важна документация. Те са само с думи и нямат абсолютно, ама абсолютно никакво значение. Не познавам родител, който да не иска детето му да е здраво, но пък да има "отлични" оценки. Може и да има такива. Тия оценки и без това са Пълна глупост в начален етап.

# 14
Точно за това му се вика ритмичност на изпитванията/ текущ контрол, за да не се появяват изсмукани от пръстите оценки в края на срока.

Общи условия

Активация на акаунт