САЩ гледат към Гренландия

• 7 332
  • 187
  •   5
Отговори
# 165
  • София
Ако САЩ влезе в дълбока рецесия, всички влизаме. Не е решение продажбата на дълга.

# 166
Е, точно, де. Европа да отслаби САЩ така, че американците да се събудят от комата и да си вкарат в ред къщата.

# 167
Решението трябва да дойде отвътре.САЩ в момента се излагат като за световно.Не мога да повярвам,че разумните хора там(републиканци и демократи) няма да вземат отношение и позиция.

# 168
  • София
Какво им дреме на обикновените американци как САЩ се излагат. Много от тях си мислят, че Европа е държава и грам не им дреме за външната политика.

# 169
  • До хладилника, който обичам
И аз мисля, че много американци изобщо не се интересуват от външна политика, както и българите, впрочем, защото Гренландия е някъде далеч и им се струва, че не ги засяга пряко. А американците, които са захранени от деца, че САЩ е най-великата страна на света, изобретила автомобила (да, наистина) и спасила света на два пъти, от които всичко зависи и на които всички се кланят, още по-малко се интересуват пък от мнението на някаква си там Европа, в която, изглежда, доларът не е официална валута и не всички говорят английски, което е страшно възмутително. Хич не ги търсете там, има много разумни хора, но не са мнозинство.

Разочарова ме изказването на британския премиер Стармър, което вероятно отразява общата позиция на европейските лидери, които стъпват на пръсти и много внимателно. Пак повтори, че решенията за съдбата на Гренландия принадлежат на гренландците и кралство Дания, демек, оправяйте се. И мекичко и деликатно се възмути от заплахата за мита с "ама не се прави така със съюзници." Очаквах да чуя, "ще подкрепим Дания и Гренландия", "ще посрещнем реципрочно исканията на САЩ, ако има такива наистина, и няма да поддадем", но всичко бяха само празни приказки, които не казаха нищо, освен че ОК наред с останалите европейски страни, е уплашено от САЩ и си го казва индиректно.

# 170
  • София
Колкото и да са бюрократи в Брюксел, колкото и първосигнално да им се ядосвам, слава богу, че начело не са някакви ястреби.
На ръба сме от глобална рецесия, от която единици ще излязат на плюс. И няма да сме ние.
Политика не се прави с гръмки фрази и тупане по гърдите "Булгар, булгар". Не знаем какво тече зад завесата.
Факт е, че светът е взаимозависим. Напълно постигнат ефект на пеперудата.
Факт е също, че и Европа е доста слаба във военно отношение. Надявам се тази грешка да не се повтаря никога. Та, в смисъла на "всяко зло за добро", добре че се появиха простаци като Тръмп и Ванс, за да се осъзнаят европейците, че трябва да могат да разчитат само на себе си.
Това ще го осъзнаят и други "съюзници" на САЩ - демократични опозиции по света, Тайван, Южна Корея, Япония и т.н.
Ще го осъзнаят и САЩ, но за тях ще е много късно.

# 171
  • София
Съвсем истинско е, сега по ББС бръмчат всички в новините.
По цял свят е водеща новина и то в развитие, а у нас отсъства като новина изобщо. Иначе и аз се потресох и вече намирам положението за много притеснително.

# 172
А според мен, е само риторика. Зад Тръмп има много съветници и голям апарат. КАтегорично не вярвам, че ще има действия. Ще се споразумеят за някакви по-свободни действия на САЩ там откъм бази и войски. Неслучайно за Тръмп винаги казват ТАКО. Според мен, такова му е насраното изкуство за сделка -- първо започва с бомбастични изказвания, с които побърква противника си, а после се разбират за нещо по-нормално.

# 173
Дори и да е силна военно Европа, това не значи, че трябва да се сбие със САЩ, при положение, че сме съюзници и в света има толкова много зло.

Много добре си действат европейските политици, на тръмп не може да се повлияе с разумни аргументи,  защо да мислим, че ще може да му се повлияе със заплахи. Които при това са в ущърб и на Европа.

И освен това, какво лошо има САЩ да пази Гренландия. Разбира се, няма как да стане част от САЩ, защото гренландците не искат, но той е прекалено тъп, иначе можеше да ги отдели от Дания и по друг начин.

# 174
  • София
А според мен, е само риторика. Зад Тръмп има много съветници и голям апарат. КАтегорично не вярвам, че ще има действия. Ще се споразумеят за някакви по-свободни действия на САЩ там откъм бази и войски. Неслучайно за Тръмп винаги казват ТАКО. Според мен, такова му е насраното изкуство за сделка -- първо започва с бомбастични изказвания, с които побърква противника си, а после се разбират за нещо по-нормално.
А може и да не е. Случилото се с Венецуела показва, че той не зачита международното право. Сега прави уж нов съюз за мир, а реално по отделни параграфи се отделя и от НАТО, и от ОНН спогодбите по много въпроси.

# 175
Значи гренландците не искали САЩ,но нямат против Щатите да ги пазят! А намирате мана на Тръмп. (Дания и въобще никоя европейска държава не може и няма да пази Гренландия). Е,в такъв случай защо не се официализира неофициалното статукво?

# 176
Разбира се че нямат против щатите да ги пазят, нали са в НАТО.

# 177
От какво да пазят Гренландия, от Тръмп?
 Путин няма да успее да я заплаши, зает е  и стар да чака, освен ако не е открил вечен живот.
 Дай си къщата на мен, ще ти я пазя да не се нанеса аз там.

# 178
А може и да не е. Случилото се с Венецуела показва, че той не зачита международното право. Сега прави уж нов съюз за мир, а реално по отделни параграфи се отделя и от НАТО, и от ОНН спогодбите по много въпроси.
И който иска да участва в него трябва да плати 1 милиард долара.

# 179
Те гренландците сигурно и не знаеха,че някой ги заплашва,докато не дойде Тръмп с предложението си да ги пази.

Общи условия

Активация на акаунт