Термин Юни 2026 - тема 2

• 5 270
  • 235
  •   6
Отговори
# 210
Точно в момента слушам лекция за кърменето и първото нещо, което трябва да се знае е, че правилното кърмене НЕ боли. Ако боли, бебето не е захапало правилно.
Ако имаш опасения, свържи се предварително с консултант по кърмене.

# 211
  • София
Кърменето боли при неправилна поза, бих добавила и само в началото. Сравнително бързо се свиква за няма и месец. Аз кърмих първия път и определено искам и сега.
Може да си вземете протектори и кремче, може и само да цедите.

Моята бъдеща кака е на година и половина и също ми вдига тениската, гали и целува корема. Слага си главата и слуша вътре, а не помня дали 2-3 пъти сме споменали, че вътре има бебе. Явно усещат.
Абсолютно подкрепям мнението на Лютиче, да не се създават негативни асоциации с бебето. Моя приятелка с дете на 3,5г сега има бебе и голямото ѝ започна да се напишква и да иска памперс и т.н. Много се разстройва, ако мама не ѝ обърне внимание веднага, защото кърми, къпе, приспива бебето.
И мен много ме е страх от ревност при каката, но се надявам и бързо да свикне, все пак и тя е малка още.

# 212
Да и аз съм ЗА кърменето. В началото може да е малко неприятно и болезнено, особено, когато е и първо кърмене, но до месец най-много се влиза в ритъм и за мен по-лесно и удобно, за полезно няма и да коментирам, от кърменето - няма.

# 213
Сина ми съм го кърмила до годинка. Не мога да кажа, че ми е било изключително приятно, но не е и болка. Когато първоначално засуче и тръгва кърмата, при мен лично се усещаше като силно ощипване, това съм го усещала и като си потече сама кърмата, ако съм около друго бебе, което реве. Усещането е от самите канали, които се отпускат, за да пропуснат кърмата. След това от самото сучене, ако няма рагади болка не се усеща. Един съвет - ако имате по-чувствителни зърна и кожа, можете да подготвите кожата да загрубее. Но това се прави СЛЕД РАЖДАНЕТО задължително!!!!! Всякакви масажи, издърпване, процедури и т.н по време на бременност върху зърната и гърдите са абсолютно забранени - води до отделяне на окситоцин и съответно контракции в матката т.е риск от преждевременно раждане! Та, след раждането и с цел да се отпуснат каналите и да потече кърмата по-лесно, а и кожата да загрубее може да се правят компреси с марли, които са потопени в гореща вода или обтриване на зърната с хавлиена кърпа, която също може да е затоплена. Аз лично не съм го правила, но при мен кърмата течеше като из ведро, не мога да споделя личен опит.
Иначе моите зърна също са много чувствителни и не давам никакъв допир, но това изчезва след раждането.

# 214
Подготвянето на зърната е много остаряла практика. Повтарям - среща с консултант ще отговори на всички въпроси и ще успокои притесненията.

# 215
АГ който ме следи ми беше казал че зърната ми са много нежни и ще се нацепят при кърмене и се стреснах още повече. Освен това се чудя дали да не сменя и самия АГ , защото ме праща само при определени негови хора на прегледи и ако отида някъде където аз искам и се доверявам на специалиста после се цупи. Беше ме пратил на ФМ при негов човек от старата генерация, но аз си отидох там където аз имам доверие на докторката и с по добра апаратура. На 26 съм на Жк и сигурно ще ме овика за това ама... Това е нещо, което ме дразни. Как бихте процедирали вие?

# 216
Не бих стояла при лекар, който на първо място говори глупости и на второ ме кара да се чувствам неудобно и виновно. Трябва да му имаш пълно доверие и да сте екип. Бий му шута.

# 217
Лютиче Съгласна съм, че обтриването на зърната с хавлия е остаряла практика и доста спорна при това, но компресите с топла марля не са. От топлината млечните канали се разширяват и млякото спонтанно изтича, отделно профилактира образуването на бучки и в последствие развитието на мастит. Вече има и специални възгланички по аптеките, които се затоплят в микровълнова или в топла вода. Също така има и някои кремчета, които препоръчват като гармастан, за подхранване на кожата и подобряване на еластичността й.
При всички положения консултанта по кърмене е най-доброто решение за подобен проблем, а и не само, дори когато няма проблем. Подкрепям с две ръце!

# 218
Кърмих първото дете до 1 год. В началото беше на смесено хранене, но от 2-3 месец само на кърма. Много удобно е, освен, че ползите са много. Буквално съм кърмила навсякъде - паркове, заведения...Нощното хранене буквално със затворени очи. Приготвянето на адаптирано мляко с всичкото миене и стерилизиране на шишета, биберони, варене, охлаждане на вода ми беше много досадно и трудоемко. Не че самото адаптирано мляко е лошо - когато се налага се пие и то, особено, когато не наддава достатъчно бебето, както беше при мен в началото.
От време на време ме наболяваха зърната, но крема за зърна Lansinoh ми действаше добре.
Може да прочетете книгата на Хедра - Всичко за кърмененто или почти всичко, но практично. Има и видеа и семинари (някои безплатни)на консултанти като Ася Демирева.

# 219
Топлата марля няма да навреди, да. Дори и да не подейства. Но по тия въпроси само специалист може да даде препоръка.
Майка ми се скъса да ми обяснява колко хранителна и мазна била нейната кърма навремето, а моята била рядка и без богат състав. И това с хавлията ми го обясняваше. И за стимулиране предварително също. И не знам си оше какво... Пълно, ама пълни глупости. Акушерките по болниците също само грешна информация подават и бутат шишето с адаптирано мляко.
Аз май на вас ви написах, че едната стиснала с всичка сила зърната на кумата ми, за да потече по-лесно млякото. Сещате се колко боли...
Така че информация само от проверени източници и с як филтър на оня казал и тоя рекъл.

# 220
И аз много се надявам да успея да кърмя. Гледах някои лекции и видеа, гърдите ми добре се оформиха сега през първите месеци и май и на зърна го докарвам, та дано се получат нещата 😅 Ако стане, ще кърмя колкото мога, пък дори и да не стане, не мисля да изпадам в крайности - както казват fed is best, оттам нататък всяка майка се справя както може.

Точно същите неща като Lenni щях да препоръчам и аз - книгата на Хедра (има я и в storytel) и видеата на Ася Демирева (има супер много в you tube и дори в tiktok). Ако още в момента се притеснявате мисля, че са супер полезни да обяснят процеса и очакванията, така че да сте по-спокойни като дойде момента.

# 221
За да намалите разраняването - Лансинох + протектори за зърна. Аз в началто бях започнала без протекторите, но много бързо едната ми се разрани и това не е много приятно. Тогава вече и да слагате протекторите, пак си боли докато заздравее и загрубее кожата.

# 222
Аз също кърмих малко над годинка. Много е удобно особено ако не се притесняваш да кърмиш и навън. Минусите са, че не може да оставиш детето за дълго време. Аз поне не се разбрах с това цедене. Само в началото ми се разраниха зърната и то защото държах много бебето на тях. Никакви марли и търкания преди о след бременност. След като родите бебето достатъчно стои на тези гърди за да ги търкате и допълнително. Аз лично 10дни се мазах с кремче с ланолин и от там вече нямах никакви проблеми. Болки при засукване нямах. Надявам се с 2рото бебче да намам и разранявания. Според мен кърменето много засиси от самото бебе. Моята беше изключително лакома ( все още е) за първия месец наддаде 1400гр 😀 та аз не знаех какво правих ама тя си се оправяше.

Относно усещането на бебето вече съм почти сигурна, че от седмица някъде я усещам. Просто е мноооооого по-различно спрямо дали е предна или задна плацентата. Днес като станахме с бъдещата кака и си сложи главата на корема ми бебчето почна да рита и беше толкова мило 🩷

# 223
Избрахте ли име за вашите бебчета? Ние сме решили нашата дунда да е Емилия ( на дядо Емил).

# 224
Моето ще е момче и нямам никаква идея. Чудя се между Иан, Бисер, Искрен и Янис, като Янис най-много ми харесва, но е много гръцко
Избрахте ли име за вашите бебчета? Ние сме решили нашата дунда да е Емилия ( на дядо Емил).

Общи условия

Активация на акаунт