Милано и Северна Италия - тема 20

• 27 451
  • 668
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Варена Есино би трябвало да е името на гарата.

От клипчетата, които изгледах, знам че няма запазени места, затова се препоръчва да се отиде по-рано на гарата.

До колкото си спомням онлайн билетите не се валидират, сигурно затова нямат кю ар код, но тук нека по-опитните да кажат.

Тонка, може ли да споделиш какъв ви е плана? Аз се мъча да направя някакъв план, обаче малко ми е объркано. Влак Милано - Варена, ясно. Разходка и после ферибот? До къде? Може ли за корабчетата малко разяснения, че съвсем се обърках.

# 361
  • София
Нимерия, благодаря за отговора. Имам мейл на пощата от Trenord с разяснения, но ми е отишъл в папка Спам и тепърва ще го чета.
Планът специално за Комо е следният. Влак от Милано Чентрале в 8,20 ч до Варена. През деня ще сме само във Варена и Беладжо, защото не искаме да препускаме като състезателни коне в стремежа да видим повече места. Във Варена съм планувала Castello di Vezio и вила Monastero, плюс обичайната разходка из уличките. Фери до Беладжо. Там посещение на Вила Mеlzi и отново разходка. Не съм решила къде точно ще обядваме. Това е в общи линии. Връщаме се обратно с влака в 18,35 ч.

За ферито взех билети през сайта им. Ние сме пред уикенда и разписанието е доста по-съкратено от делничните дни. Няма конкретни часове за корабчетата. Важат за целия ден.

# 362
  • София
Много, много благодаря!

Аз имам въпрос за метрото. Може ли да ми кажете това прекачване как точно се случва.

В смисъл, като в София ли е, слизаш от единия влак и търсиш къде е другата линия или по друг начин, над земята? Понеже  само мъжа и детето ще го минават този маршрут, трябва да дам ясни и точни инструкции.
Маршрута е Порта Романа - Сан Сиро.

# 363
  • малкия йеросалим
Здравейте.В края на април ще пътуваме към Милано и околията.
Искам едната вечер да вечеряме в някое заведение покрай каналите на Милано. Група от 7 човека сме и ми се иска да направя предварително резервация.
Моля за насоки за проверени ресторанти.
Не търся лукс, а по-скоро нещо местно и на нормални цени.

# 364
Нимерия  станцията на метрото  в случая е една и не се налага да излизате извън турникетите и над земята. Като слезнете от метрото се огледайте за   метро 5 в лилаво и посока Comasina .

# 365
  • ВАРНА
Тонка, кю ар кодовете на билетите ще се появят в деня на пътуването.

# 366
  • Перник

Аз имам въпрос за метрото. Може ли да ми кажете това прекачване как точно се случва.

Слизат от влакчето и тръгват по стълби/ ескалатор към дадения по навигация, изход. Не излизат от турникетите, а се оглеждат за другата линия, за която лесно ще се ориентират по цвета. Слизат по стълби или ескалатор и са на перона за другата линия. Навигацията на Google maps дава доста подробно и ясно от кой изход излизат и кой вход за другата линия да вземат.

# 367
Здравейте.В края на април ще пътуваме към Милано и околията.
Искам едната вечер да вечеряме в някое заведение покрай каналите на Милано. Група от 7 човека сме и ми се иска да направя предварително резервация.
Моля за насоки за проверени ресторанти.
Не търся лукс, а по-скоро нещо местно и на нормални цени.

В това съм ходила, когато опирахме до Навили през годините, но за голямо мое съжаление последния път готвеха и сервираха... индуси и хич не ми беше италианско на мен лично.

https://maps.app.goo.gl/VoPcoRCVB6PvMTHC7

# 368
Някой пътувал ли е скоро с Аутострадале директно от летището в Бергамо до Бреша, че ме интересува цената на билета на място?
През Омио цената е около 11,50€ с таксата за резервация. 6 човека сме и ако има осезаема разлика в цената, да се възползваме. Също така за предварително взети билети хем посочваш час на тръгване, хем билета важал за когато и да се качиш през целия ден. Това дали е така?
Благодаря предварително!

# 369
  • Русе
Обратно- в неделя ни е сутринта полета с Уиз в 8 и нещо, а май автобусите тръгват след 6ч и се притеснявам да не окъснеем. Не сме купили билети още за връщане. Ако Раяън намалят цената на вечерния полет , предпочитам с тях даже да летим.
Вчера се върнахме с полета в 8:10 Бергамо - София. Има автобуси. Ние хванахме от нашата спирка в 4:57. Бяхме отседнали близо до Porta Nuova. Съвсем навреме бяхме на летището. Пътува се около половин час.

# 370
Вчера е понеделник и са от рано. Ние летим в неделя, а тогава са след 6ч по сегашното разписание.

# 371
  • Milano
Имам въпросче, което ме мъчи. Искам да купя билети за влак от Милано до Варенна и обратно. В сайта ми излиза като Varenna Esino. Това Еsino ме озадачава, но предполагам, че е същата тази Варенна, до която искаме да стигнем, нали?

Допълвам се - купих ги вече, защото реших, че няма друга Варенна. Обаче запазени места няма на билетите. Спомням си, че при предишни пътувания имахме, с тази разлика, че си купувахме билетите от автомати на самата гара. Да не би ще ни ги даде при чекирането/валидирането или там както се казваше?

Ох, сега се изпотих от напрежение и ме заболя главата. Реално нямам никъв QR код, това билети ли са изобщо... Досега каквото и да съм купувала онлайн като билети, е имало две опции - дигитални и за принтиране. Тук нищо, само предложение за смяна на дата и час до полунощ днес.

Да, Варенна-Езино се избира онлайн. На място е даже Варенна-Езино Перледо, понеже обслужва трите градчета.
Регионалните влакове никога не са имали места.

Ти какви билети си закупила? ЖП билети за Milano - Varenna-Esino или IVOL?
Aко са само жп билети на Тренорд qr кода става активен точно 5мин преди тръгването му, ако са дневни билети като IVOL след полунощ в деня на пътуването, има и друг тип който не те касае който е tap and go.

Aко е първият тип ще трябва да покажеш на персонала на гарата мейла или билетите понеже няма да можеш да ги сканираш на турникетите на гарата, за да влезнеш, освен ако не връхлетиш в последните 5мин.
Аз така направих на Кадорна към Комо Лаго.

Не желая да те плаша, но проблема е по-скоро във връщането от Варенна, още повече уикенд в силен сезон и вечерта.

Предпочитам следобедни влакове, макар че и тогава е меле.

Може при вас да е различно, дано!

Пример от миналия април, обикновен уикенд (не Великден, нито празници като 25 април):

https://www.ilgiorno.it/lecco/cronaca/varenna-assalto-turisti-treno-a138374e

Писах миналата година - на Великден е била посетена от 57хил.туристи - над 81% чужденци, на 25 април - 39хил.

Помня и в Сирмионе някаква  лудница на 01/05:

https://www.rainews.it/video/2025/05/sirmione-sotto-assedio-nel- … 3359adcc51c2.html

Kогато е прекалено е прекалено.
Да се надяваме тази година да няма overtourism.

Някой пътувал ли е скоро с Аутострадале директно от летището в Бергамо до Бреша, че ме интересува цената на билета на място?
През Омио цената е около 11,50€ с таксата за резервация. 6 човека сме и ако има осезаема разлика в цената, да се възползваме. Също така за предварително взети билети хем посочваш час на тръгване, хем билета важал за когато и да се качиш през целия ден. Това дали е така?
Благодаря предварително!

https://autostradale.it/en/i-nostri-servizi/transfer-aeroportual … mo-orio-al-serio/

Не  съм пътувала по отсечката.

Само от Малпенса или Бергамо към Милано и обратно.

На място незнам колко е, онлайн са 9,5 евро.

Прочети ЧЗВ долу, пише че билета е валиден докато не се валидира, независимо от деня и часа посочени при закупуване.

п.п. както при останалите шатъли, ако вече е пълен не те качват, хващаш следващия.
Или иначе казано посоченият час не ти гарантира качване, а е условен.

# 372
  • където и да е,само да не съм сама
В Милано свободното паркиране на зони ли е и ако нямам ит.номер, има ли автомати за плащане или подобно?
Идеята ми е ако отидем доста преди мача и намерим място, да не се набутвам в някой паркинг, да си паркираме на някоя улица, слезем до центъра на раьходка и после обратно.

# 373
  • София
regina, билетите ни са от Trenord, за Лугано пак от там ги купих днес. Не разбирам обаче прави ли ще трябва да стоим във влака, ако няма свободни места? Мислех, че само у нас има такава простотия...
И с това активиране на кода 5 мин преди тръгването направо ме хвърлихте в джаза. Започнах да се напрягам. Grin

# 374
  • София
И аз пак идвам за помощ, дали съм разбрала добре.

Карта Ивол - купувам са мен и мъжа, за децата на 11 - не, попълвам само декларация.
Взимам я онлайн от приложение на Тренорд. Не е нужна валидация, става активна от датата, която съм посочила. Кю ар код ще се появи, забравих кога, и с него се чекирам на турникетите в метрото. А децата как минават?
В останалите превозни средства, просто показвам при проверка, нищо друго не правя?
За влаковете пак ли така? Например до Варена, просто си отивам сутринта на гарата, чекирам картата за да вляза, и после стискам палци да има места във влака? Някъде ми се мерна, че ивол важи и за 1ва класа, ако е така, какви плюсове дава това?

14ти април, вторник, дали би могло да има такива навалици от хора във Варена?

Пак много въпроси, всичко съм изчела от първа страница, ама явно имам проблем с четенето с разбиране.

Общи условия

Активация на акаунт