Милано и Северна Италия - тема 20

• 27 521
  • 668
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Как е като локация това място за настаняване?

И имате ли препоръка кои райони да гледам или пък за конкретно място, подходящо за 4ма? Аз четох доста де, ориентирах се горе долу, но все още ми е малко объркано.
Иначе взех билети за мача Милан - Удинезе, детето много се вълнува.
Regina, какъв е шанса да го преместят в събота? Чата каза 30 процента, ама на теб повече ти вярвам Blush

# 271
  • Milano
Порта Романа е перфектна локация.

Точната дата и час на Милан-Удинезе би трябвало да излезне на 20/03/26.

Има по един мач в петък и в понеделник, три в събота и пет в неделя.
Ако ти се занимава да смяташ проценти.

Последна редакция: вт, 10 мар 2026, 23:59 от regina di cuori

# 272
  • София
Благодаря! Резервирах, горе-долу проучих транспорта.
Пристигаме в Бергамо през нощта - 00:40, хващаме автобус до Централна гара Милано. Там близо видях, че има нощен автобус до Порта Романа. Много ли ще ни дойде с децата( на 11 са и от вълнение на всичко ще са съгласни Blush), или да търся вариант такси?

За мача, не разбрах това с процентите Grinning, но се надявам да остане в неделя, че летим на 11 вечерта и ще ни изгорят билетите, което ще е много тъжно. Взех в сектор 232, дано да е добре.

# 273
  • Milano
Казахте, че чата ви е дал 30% мачът да се играе в събота. Така е. В неделя са 50%.

Като купувате билети, когато изберете места може да погледнете как се вижда:

Във вашият сектор е добре.

За кой нощен автобус говорите? Заместващият на метрото ли?

Ваша работа.
След полет, пристигащ посред нощ плюс шатъл и с деца, бих си взела такси от стоянката, която е пред автобусите от/за летището в Бергамо.

# 274
Моля за малко разяснения за  Фрейчаросса и Итало, кога се купуват билетите, еднаква скорост ли развиват?
Решила съм да се повозя, че все ренталки взимаме или пък чисто градски пътувания.
Най-ниският клас на билетите, какво означава, че са непроменяеми, невъзвратими?

# 275
  • София
Моля за малко разяснения за  Фрейчаросса и Итало, кога се купуват билетите, еднаква скорост ли развиват?
Решила съм да се повозя, че все ренталки взимаме или пък чисто градски пътувания.
1. Билети можеш да купиш по всяко време, дори и малко преди влака. Цените са динамични и е възможно да са чувствително високи с наближаване на датата. Аналогично както при самолетните билети.
Резервацията на място за всички скоростни влакове в Италия е задължителна - ако се напълни влака, спират да продават за конкретния.
Конструктивно различните модели влакове могат да имат различна скорост, но най-често се движат с една и съща в конкретен участък.

2. Принципно най-ниската ценова категория е именно така - с големи ограничения или пълна невъзможност за промени в пътуването. Отново аналогично както при самолетните. Преди да избереш конкретната тарифа, много изчерпателно е написано какво евентуално можеш да правиш с билета си в последствие.

# 276
  • Milano
Вчера минах да видя светлинното шоу на олимпийския огън.
Дааа, ама не.
Обявиха, че тази седмица нямало да има такова.
Евентуално уикенда, но не било сигурно.
Очевидно и инфлуенсърите, които го тръбят в интернет са в грешка.
Няколко снимки и по тъмно:

Качвайки се на трамвая (н.1) се сетих да ви разкажа един любопитен факт.

Именно в тези стари, исторически трамваи от 1928г. има интересен надпис : vietato sputare (плюенето забранено):

В началото на 20-ти век е било често срещан навик плюенето по улицата и т.н.
Санитарните власти установяват, че това е причина за бързото разпространяване на туберколозата и се появяват тези надписи по улици и в превозните средства.

Тези трамваи са обикновено по линиите 1, 5, 10.

# 277
Знаете ли до кога ще остане огъня там ?

# 278
  • Перник
За цената да кажа: купих билети за Фресиароса месец преди пътуването, излязоха ми 54 евро за трима възрасни и две деца. Сега (10 дни преди пътуване) видях, че са по 104 евро. Следя ги и очаквам, да стигнат до 130-140 евро в деня пред пътуване, ако въобще останат места. Условията бяха с промяна на дата и час на пътуване, ако се наложи. Цената на най-ниският клас на билетите на Фресиароса също се променя/ качва. Нашите са от ниския клас, просто ползваме някаква тарифа за семейство. Ниската тарифа при скоростните влакове е определена, заради класата, в която пътувате и дали имате включена храна/ напитки. Не се променят цените само на регионалните влакове.

# 279
  • София
Какви са тези влакове, за които говорите? За някакви дълги разстояния ли става въпрос? Ние имаме пътуване с влак отиване и връщане от Милано до Варена и Лугано... трябва ли да купуваме предварително онлайн? Досега винаги на място предния ден сме си вземали.

# 280
  • където и да е,само да не съм сама

Реджи, какво имаш предвид с това точна дата и час? ММ взе уикенда 2 билета и знам, че е на 12.04. от 15ч.
Да не би да бе е видял всичко, защото спрямо това ни е отганизирана цялата програма...

# 281
  • Перник
Какви са тези влакове, за които говорите? За някакви дълги разстояния ли става въпрос? Ние имаме пътуване с влак отиване и връщане от Милано до Варена и Лугано... трябва ли да купуваме предварително онлайн? Досега винаги на място предния ден сме си вземали.
За скоростните влакове (стрела) става въпрос. Обслужват се от фирмите Frecciarossa и Italo. Ние ще пътуваме Торино - Милано. Пише, че се пътува 55 мин, докато региналните влакове взимат разстоянието за повече от 2 ч. Не, че нямаше  да си вземем регионален, но исках да се кача на тези влакове поне веднъж, пък и цената ни беше добра...

# 282
  • София

Реджи, какво имаш предвид с това точна дата и час? ММ взе уикенда 2 билета и знам, че е на 12.04. от 15ч.
Да не би да бе е видял всичко, защото спрямо това ни е отганизирана цялата програма...
Ще си позволя аз да ви отговоря, тъй като сътворих голяма глупост (купих самолетни билети за 11.04 много късен полет и съответно билети за мача на 12.04) и след това проучих как стоят нещата. Датата 12.04 не е окончателна, може да го изместят и в събота. На 20.03 ще стане ясно. Тъй като има 10 мача с дата 12.04, те ще ги разпределят плюс-минус ден два, според важността и телевизионния рейтинг. Най-популярните с ориентировъчна дата 12.04 са Аталанта-Интер и Милан-Удинезе, според мен единия ще в събота, другия в неделя, нищо че и двата сега са с дата 12.04. Освен това съм почти сигурна, че дори и да остане на 12.04, може да е от 20:45, не от 15:00 както пише сега. Дано Милан си останат на 12ти, че ще изгорят билетите и ще имам едно много разочаровано дете.

Разбрах, че тютюнопушенето е със строги забрани в Милано. Пушач съм, ама пък браво, така трябва. И все пак сигурно ще ми се допуши все някога, електронна цигара може ли? Прочетох, че може, ама искам да съм сигурна, аз много се съобразявам и следвам правилата, та да ми е спокойно.

Последна редакция: чт, 12 мар 2026, 17:40 от Нимерия

# 283
  • Milano
Може електронна.
То и на стадиона е забранено пушенето, но всички пушачи го правят.

Може да бъде изместен в петък или понеделник мача също.

Тонка, към Варенна не вървят стрели.
За Лугано има и регионални влакове и еуросити (международни влакове) с места.

# 284
  • In transit
Реджи, Барба,
Скрит текст:
От Ла Фелтринели ми пратиха код за 15% отстъпка на olio Carli. Ако някоя от вас ползва този зехтин, мога да ви пратя кода, да го използвате. Аз няма как да го ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт