Проблем заради име на бебето

• 6 733
  • 221
  •   1
Отговори
# 30
Притеснява се, че след като се роди бебето няма да се радват.

А толкова ли ще е лошо да не се радват и да се отдалечите (поне за малко) едни от други? Така като слушам, май не.

Съвсем сериозно, опитай с разговор, кажи ѝ, че вие с мъжа ти като родители сте избрали това име и ще се радваш тя да уважи решението ти. Ако не, просто и ти ще си направиш сметката как ще действаш с нея занапред. Не мисля, че доводът с твоята майка и с това, че тя ще се разсърди, е валиден, защото не това трябва да е стимулът тя да приема името. За мен той трябва да е, че вие сте го избрали с мисъл, любов и така виждате детенцето си. Макар че тя това едва ли ще го разбере, така че пробвай по всякакъв начин.

Ако и този разговор между двама възрастни не проработи, тогава се дистанцирай от тях поне до раждането, а според мен и след това. Имай си едно наум, че щом иска да контролира избора на името, ще иска и други неща да са под нейн контрол. Това не е краят, това е началото. И при второ дете никакво споделяне на името докато не се роди - не сте решили и толкова, нищо, че вие 9 месеца си го наричате както сте си решили. Нека си е между вас, след това и да искат, и да се тръшкат, не могат да върнат времето.

# 31
  • София
Директно бих прекъснала всякакъв контакт с такава свекърва. Кръсти си детето както вие искате, а те ако имат проблем - ами няма да си виждат внучето и толкова. Техните деца са си ги кръщавали като е трябвало. Мъжът ти и той да заеме твърда позиция.

С първото дете и ние нямахме никакви драми. Кръстено е на свекъра, но името е хубаво и на нас ни харесва. Второто взе буквата на баща ми, накрая се оказа, че една пра-баба е имала почти същото име и някак се навързаха нещата.

# 32
Свекървата в този случай е изключително егоистична, самовлюбена, властна и нахална персона. Опитва се да ви манипулира.
Сложете на детето името, което вие сте избрали и ви харесва.
Ако свеки се разсърди, радвайте се!
Иначе няма никога да ви остави на мира, ще досажда, ще се бърка, ще манипулира, ще е вечно нейното мнение за всичко.
Изкарайте си спокойно последните дни от бременността. Не и вдигайте телефона. Нека сина и предаде, че ненужно ви разтройва и ако продължава даже ще и махнете нейната част от името на детето.
И моето свеки се цупи няколко дни и накрая ми цъфна с букет рози в родилния 😂

Пп. Изключително остаряла и глупава традиция. И като почнат разни баби Пенка, Цеца, Станка или дядо Ламби, Кочо, Прокопчо да настояват внуците да носят техните имена, направо е отвратително.

# 33
  • Варна
Хора, четете малко преди да напишете поредното клише да се пробва със спокоен разговор. Говорено е, не видяхте ли? Обаче на нея не й изнася и е вкарала тъпи селски драми, защото обикновено мъжете се огъват, когато мама започне да стене, да плаче, да се окайва и да заплашва. На тоя пък кой му е дърпал езика да й казва името, не знам. Айде, чертата на свекървата и толкоз. Дете ще имате, радвайте му се. И пак казвам, стегни малко мъжа си, че от него ти започват проблемите.

# 34
Сега се сетих, че преди 20+ години имах съученичка, която се казваше Пенка.
Беше изключително умно, красиво и талантливо дете.
Няма да ви кажа как това момиче си мразеше името (няма да се изненадам и да го е сменила).
Сигурно майка й и тя под натиск я е кръстила така.
Не се поддавайте - детето е ваше не на свекървата.
Ако трябва спри да й вдигаш телефона и говори с мъжа си.

# 35
Вие си решавате. Но може би проблемът е за свекървата, ако името, което сте избрали, е някак по-изчанчено, не знам. По-възрастните са по-консервстивни, но да държи на нея да е, малко в повече ми идва... Ние също имахме драма няколко дни преди да се роди малката. Не бяхме казали на никого как ще я кръстим, но си бяхме избрали име (малко и на едната баба (свекърва ми), малко и на вуйчо ѝ (брат ми), съответно на баба ми). И звъни лелята!!! Не свекървата, и казва на мъжа ми "айде, чакаме Пламена" (на бащата на мъжа ми). Затваря той и аз му казвам: ако искаш Пламена да я кръстим, а мъжът ми най-категорично: я стига, решено е вече, няма да ни казват те как да я кръщаваме. И с това приключихме с роднинските мнения относно името.

# 36
Сега ако кажеш че и у тях живеете, спокойствие няма да имаш. Най вероятно си млада и объркана което е нормално по време на бременността. Мило момиче, сложете си името което вие със съпруга ти харесвате и изобщо да не ви пука какво мисли майка му. Ако ще да не спи и да не яде. Това за тя да е спокойна какво ще кажат хората и бебето да е кръстено на нея, въобще не си го слагай на душата. Знаем ги тия влияния от страна на старите. Минах през подобни неща по друг повод за голямото ми дете и се радвам че не подадох. Затова си гледайте това което на вас ви харесва,то ще носи името цял живот.

# 37
  • София
Егати изкукалата бабичка Joy Съчувствам ти авторке, но за всичко е виновен мъжът ти. Изобщо не трябва да те занимава в 9-ти месец с лигавщините на майка му. А на нея трябва да й тегли една и ако ще да се напъва да мре. На някои свекърви им е много важно да се запише на тях, защото едно време тях така са ги натискали и сега им е станало смисъл на живота. Вярват, че така ще пребъдат. Погнусена съм от такива истории. Радвам се, че при нас нямаше такива драми, но ние не бихме и допуснали никаква намеса. Съответно никой не би посмял да прави циркове, защото не само няма да стане неговото, а може и да бъде сериозно окастрен откъм контакти. Детето не е кръщавано на роднини, а с име, което сме избирали двамата и ни харесва.

# 38
  • Melmak
Божеее, как няма да се радват???? Въобще не се връзвай на тия! Кажи, че си вдигнала кръвно от стрес и лекарите са ти казали да си почиваш. Спираш да говориш с нея, а мъжа ти малко да я строи!
Аз съм бременна в момента и ако дойде някой да ми обяснява как да си кръстя детето, ще го пратя там, където слънце не огрява. Пък да се радва ако ще, аз това бебе да не го раждам, че сакън баба му да не остане без радост. Да се радва на каквото си ще!

Тая женица се прави на жертва и явно опитва да вземе вниманието върху себе си!

# 39
Ама защо ги казвате тия имена предварително?
Ражда се бебето, записваш, съобщаваш. Предварително информираш, че вероятно няма да е кръстено на никой от родата за да не се надяват и не си образуваш такива тревоги.
В днешно времена такъв пост ми се струва като шега, макар да знам, че има все още такива баби и дядовци.
Какво от това, че свекърът ще я подкрепи? Голяма работа, вие сте отделно семейство.
Това решавате вие.
Ако на мен ми се сътвори такъв цирк бабата ще бъде крайно игнорирана, ще спра всякакви контакти с нея и няма да й говоря докато не ми се извини публично.
Така ще се обидя и такъв цирк ще й направя на свой ред, че никога повече няма да си позволи такова поведение, а ако си го позволи ще си носи последствията.
Ще се меси и занапред, това е сигурно.
Ще трябва да поставите граница иначе ще се тормозите. За мен дистанция трябва да има и сега, с и после за известно време, а ако не и завинаги.
Съчувствам ти наистина.
Мъжът ти да застане на мястото си и да се занимава той с майка си. Това е негова работа, не твоя. Не бих изобщо обсъждала с нея каквото и да е.
Ти си в най-трудния, важния, хубав и предизвикателен период и ти трябва главно спокойствие.
Поставете ги на място и заявете себе си.
Хубавото в случая е, че мъжът ти не е отстъпил за името и е заявил категорична позиция. Сега следва да обясни на майка си как трябва да се държи занапред ако иска да участва в живота на внучето си.
Защото в момента тя ви подлага на класическа манипулация, като по учебник.
И това негативно ще повлияе на мъжа ти, като му вмени чувство за вина.
Никой не е длъжен да кръщава на родители.
Агресирам сериозно като чета такива истории в 21 век.
Дъщеря ми мислехме да кръстим на баща ми.
И мъжът ми беше съгласен.
Ако исках щях да я кръстя на него и никой копче не може да ми каже.
Размислихме обаче и избрахме неутрално име съвсем нарочно и умишлено.
Не мога да избирам между четирима човека кой е по - важен и да дам приоритет на него.
А не е и нужно. Дори буква от никого не носи.
Имам ли второ дете, то ще носи името на баща ми в изменен модерен вариант ако е момиче и името на свекър ми дословно, ако е момче. Така ще бъде едновременно и на майка ми, защото двамата са със почти еднакви имена.
Но ако го направя ще е защото аз така искам, а не защото така са ми казали. 😊

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:50 от Caroline_Bingley

# 40
На мен ми звучи много странно заради една буква, различна от името на бабата, бабата да изпада в чак такива истерии. Тя явно е нестабилна, или както предположих кара тежка критическа, или младото семейство по някакъв начин е зависимо.
Какво пък е това име, което с една различна буква да звучи грозно(макар и според критериите на свекървата).
Отстоявсйте си решенията!

# 41
Да, и на мен Светкавица.
Чак невероятно. Аз в този случай си признавам, че бих кръстила на майка си единствено и бих избрала друго име за да го поставя в шах и мат.
И освен това, при втора бременност също бих кръстила примерно пък на баща ми или неутрално име. Но аз съм крайна в тези неща, изкарват ме извън рамки и ако такива нещо ми се случи няма никога да го забравя и е почти сигурно, че ще направя точно обратното на пук.
При нас това не може да се случи. Ние така сме си поставили нещата, че никой не смее нищо да ни каже. Това е предимно решение на жената, не дори и на мъжа.
Той само избира между предложените имена от жена си и се съгласява. Защото нали няма как, името трябва да се харесва и на двамата.
Моля те, авторке, не отстъпвай!
Заяви се сега, че да нямаш за в бъдеще и други ядове.
Не било хубаво да са в лошо отношения майка и син. Да, ако майката е нормална жена и е склонна да се разбере и съобразява.
Тази не е такава.
Запомни - сега е много важно да не отстъпвате! Нито крачка назад. Дори и друго име да изберете е най-добре.

# 42
  • София

И?
Не, сериозно, не разбирам
Какъв е проблемът? Да си иска. То и Драганка от Долно Нанагорнище може да иска да се кръсти на прабаба ѝ Мичуринко/а. Това значи ли,  че сън няма да ви хваща поради тази причина?
Отивам да дочета.

# 43
Защо просто не спреш да мислиш за това. Отиваш, ражфаш, теб те питат как ще се казва и си го записваш каквото сте решили с мъжа ти. Тя свекърва ти ще свикне и ще омекне като види внучето и ще го забрави това. За сега и кажете че обмислят и като се роди ще видите кое име ще отива и ще прецените. Това са бели ядове. Аз също не можах да реша и накрая записах детето с две имена. Мъжът ми се сърди че са две, а не съм избрала едно, но това отминава. Никой няма да определя колко обича някого от името, ще видиш. Леко раждане, радвай се и свекървата по добре не се дразни, че ще станеш някой ден и ти свекърва или тъща 🤣

# 44
На твое място като начало ще започна и аз да охкам, плача, да се оплаквам колко ми е дискомфортно физически. Без да споменавам майка му.
После, когато той повдигне въпроса за името и майка си, ще го контрирам с най-невинния тон - ама, любов, аз не мога да разбера, да не би вие да имаТЕ нещо против МОЯТА майка? И после ще натискам и натискам с невинно зададени вариации на този въпрос при всяко споменаване на името на бебето и свекървата в едно изречение, и ще се вайкам как моята майка не я уважават, тя жената очаква...
Наблюдавай реакциите му, де, защото не гарантирам, че ще заеме твоята страна, което е притеснителна, но съвсем реална хипотеза.

Общи условия

Активация на акаунт