Египет /Тема 19/

• 48 144
  • 688
  •   2
Отговори
# 675
  • Където морето целува небето...
И аз винаги гледам часовете на полетите, но миналата година обявен по договор за 15:30 полет излетя след 21:30 и ни настаняваха реално на следващата сутрин. За съжаление всяко такова пътуване е непредвидимо. Пожелавам на всички приятна почивка, а висенето по летищата да е минимално!

# 676
Може ли някой да обобщи драмата с полетите, защото аз още не съм резервирала.
Какви са часовете на Абакс, Емералд и Онекс за Шарм Ел шейх през септември?

# 677
  • Където морето целува небето...
С Онекс сме - тръгване 17:55 от София и кацане в 20:35 в Шарм. На обратно летим от Шарм в 21:35 и кацаме в София в 00:20. Ужасен час за връщане.

# 678
Разбирам, че Емералд пък летят в 00.00 часа към Шарм и връщането е в подобен час.
Какво правят туристите от 3ч през нощта до сутринта...

На Абакс полетът в колко часа е?

# 679
  • Beyond the Frontiers
КЗП не може да принуди туроператора да плати обезщетение.
Може да го глоби, евентуално, ако установи нарушение.

Германия отдавна не работи с чартъри. Там има динамично пакетиране с редовни полети, което е доста по-различно.

Плащането е за услуги след 14:00 или 15:00 (според правилата на всеки хотел) и до 11:00 или 12:00 (пак според правилата на всеки хотел за настаняване и напускане).
Всичко получено преди час на настаняване/ и след час на напускане е бонус, а не платена услуга.

Иначе ще следя с интерес.

Adventurer, моите уважения. Рядко виждам някой да спори с аргументи. Обикновенно хората директно започват с лични обиди и квалификации.
И пак благодаря за помощта за Париж.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2026, 23:46 от Galactic Voyager

# 680
КЗП не може да принуди туроператора да плати обезщетение.
Може да го глоби, евентуално, ако установи нарушение.
Не мисля, че някога съм го твърдял, но това което ще продължавам да твърдя е, че КЗП винаги трябва да се сезира именно защото може да установи нарушения и нелоялни практики, както и може да налага забрани и санкции. Допълнително, миналия път изяснихме, че с новите промени в закона натрупването на сигнали позволява на КЗП да води колективни искове от името на туристите. Това е по-ефективния начин, осигурява баланс на силите, не води до разходи за туристите и може да се стигне до желания резултат.

Между другото, не говорим  за „компенсации“, защото това означава да са нанесени реални вреди от финансов, здравен или друг тип и изисква доказване на вина/неизпълнение. Говорим за „намаляване на цената“, което не е много познат термин у нас, чиято роля според съда на ЕС не е наказание, а възстановяване на договорния/икономическия баланс, когато са получени услуги с по-ниско качество или напълно липсват.

Германия отдавна не работи с чартъри. Там има динамично пакетиране с редовни полети, което е доста по-различно.
Типа на полетите няма никакво значение и не е обект на никое от делата или приложените закони, става въпрос точно за невъзможност за използване на договорени и платени услуги, както и предоставяне на такива с по-ниско качество. Нашето законодателство е с подобна структура на немското и отговорност за всички услуги според чл. 90 от Закона за туризма носи туроператорът независимо дали са изпълнено от него или друг посредник.

Що се отнася до полетите, у нас се злоупотребява с две неща, рекламират се ранни полети без никаква яснота дали може да бъдат изпълнени, което си е нелоялна конкуренция между самите агенции или въобще не се обявяват часове на полети, което и ти потвърди миналия път и е директно нарушение на закона, и двете подлежат на санкции и органът за това е КЗП.

Немският съд много хубаво е обърнал внимание, че часът на полета има своята стойност, както и реалното време, през което туристът може да ползва пакета. В случаите, когато часовете на полетите са използвани за приличане на клиенти, а в резултат са получени такива, които биха били нежелани/са с по-ниска стойност и ограничават реалното време за ползване на услугите са точно в хипотезата за „намаляване на цената“.

Плащането е за услуги след 14:00 или 15:00 (според правилата на всеки хотел) и до 11:00 или 12:00 (пак според правилата на всеки хотел за настаняване и напускане).
Всичко получено преди час на настаняване/ и след час на напускане е бонус, а не платена услуга.
Това не знам в каква връзка го казваш, но при отпътуване посред нощ, хората остават без стаи и това е допълнителен разход за късно напускане, все пак не са длъжни да обикалят хотела часове наред и да разчитат на „бонуси“. Това е по ваша вина, ето тук вече можем да говорим за „компенсация“ за имуществени и неимуществени вреди или както се казваше в директивата "промените в транспорта не трябва да водят до значителни неудобства или допълнителни разходи". Същото се отнася и за пристигането посред нощ и чакането за настаняване до сутринта. Даже ако искаш да ти го кажа по-ясно, всичко неудобства отиват на гърба на туристите, който явно се смята, че всичко може да понесе, само за да не се засегне нечия печалба. 

Нали сме съгласни, че организираният туризъм трябва да улеснява пътуването, а не да създава допълнителни проблеми и периодично да гледаме зарязани хора по летищата, сменени хотели, среднощни полети-маршрутки и накрая да се окаже, че туристите сами си били виновни и най-добре да не си търсят правата, за да не създадат неудобство на туроператора, който даже не разбрал какво е станало понеже било неделя и спял…   

Преди време разгледах новата звезда Електра, на пръв поглед не видях някоя тъмна сянка като на ТИМ Варна например, но пък е доста сложна структура с външно участие, което само по себе си не е нетипично за този бранш. Не ме изненада, че са накупили самолети със средна възраст 24 години и дори един 35 годишен, който някога е бил собственост на Балкан с името „Родопи“, след дълга обиколка по света. Имат обаче доста договори с други държави и по-амбициозна цел, което значи самолетите да летят възможно най-много и често да обслужват повече дестинации в един ден, а това може да води до „странни“ часове в зависимост каква „дупка“ е останала в графика. 

Adventurer, моите уважения. Рядко виждам някой да спори с аргументи. Обикновенно хората директно започват с лични обиди и квалификации.
И пак благодаря за помощта за Париж.

Мисля, че в този форум повечето сме правили и двете, средата го предполага така да се каже, но понякога макар и доста рядко могат да се водят кротки дискусии, но моето участие не го гарантира, може да е от фазите на Луната, не знам. Веднъж на Слънчев бряг си бяхме раздели почивката в 4 хотела, за да не ни доскучае и като написах отзив за всички една женица с пренапрежение ме нарече „туроператор“, по-лошо не помня да са ме обиждали… Satisfied Sunglasses

Париж винаги си заслужава, пробвайте пак някой път, ние се разписахме вече на място, което много трудно успях да резервирам, това ни е по-забавно и от ровенето за хотели, но пък се караме повече…  иначе форумите са затова.

# 681
Здравейте, има ли някой, който сам си организира почивка? Имам подарък самолетни билети и трябва да избера хотел и трансфер. Полетът е до Шарм ел Шейх.

# 682
  • София
Аз. И то за първо посещения извън Европа. Прочети по-назад какво ми препоръчаха и какво избрах.

# 683
  • Варна
Adventurer, искреното ми уважение към вас за информацията, която представяте с толкова търпение и толкова изчерпателно всеки път.!

# 684
Египет без излишно лутане: полети, трансфери, резервации и турове

Цял гайд няма да пиша, че това е ангажимент за няколко живота, a и не съм експерт по древна история и морско биоразнообразие, само почитател, но ще събера най-основните технически въпроси, за да не се отегчаваме с еднотипни отговори през няколко страници и да са по-лесни за намиране. Много бих се радвал, ако темата се върне към същността си, а именно разкази за чудеса на Египет било то като древно културно-историческо или подводно богатство със съответните дух и атмосфера. Докато хотелите, храната и чисто организационните въпроси останат предимно като необходимият фонов шум. С цел да може повече хора да се вдъхновяват и престрашават, защото и това го има, да излязат малко от зоната си на комфорт и да пробват нещо различно, което независимо дали ще им хареса или не, със сигурност ще им остави ярък спомен, който си заслужава.   

Полети
Мисля, че всички имаме интерес линиите на Wizz Air до Хургада и Шарм ел-Шейх да бъдат много успешни и надявам се да държат прилични цени, което наистина да направи дестинацията близка и достъпна целогодишно. Това ще окаже влияние и на организирания туризъм, защото туроператорите вероятно ще започнат да продават пакети с тези полети, те и при предишните опити за тръгване на полетите бяха резервирали места, така че интересът е общ.       

От летището до хотела
Хотел - предимно хотелите от по-висок клас предлагат безплатен трансфер.

Booking - често има оферти за хотели с включен безплатен двупосочен трансфер.

Hurghada Drivers или Sharm Club Transfers са изпитани местни варианти, които съществуват от доста време, предлагат качествени услуги, бърза комуникация по WhatsApp и са коректни с цените.

Обикновено се отделя много време за избор на хотел, но рядко се четат отзиви за трансфери. Някои от популярни големи платформи не винаги и навсякъде са достатъчно надеждни. Някои от местните доставчици предлагат много ниски цени, но не винаги ги спазват или имат допълнителни такси за изчакване или не са надеждни. От самия хотел обикновено ще искат доста по-висока цена често няколко пъти, a шофьорите на Uber и InDrive често се опитват да се пазарят за повече пари впоследствие, така че от летището предварително резервиран надежден трансфер е за предпочитане. Винаги проверявайте какви са отзивите, начините за комуникация и условията за изчакване при закъснял полет. Проверявайте за отзивите в TripAdvisor, като за дискусии и въпроси вижте и форума им, както и Google Maps.

Придвижване на място
Ще обърна внимание само на най-популярните и практичните приложения, за да избегнем излишно объркване. Плащането през приложението обикновено се препоръчва в цял свят, но тук предпочитат кеша по обясними причини (инфлация, такси, забавяне) и не винаги и навсякъде ще дойдат, ако не се съгласите. Използвайте каквото е налично в района и си пригответе точна сума, ако се наложи, защото ресто няма да имат да ви върнат.

Uber - предварително известни цени, най-поддържаните автомобили с климатик при Uber Comfort и възможност за проследяване, подходящ за Кайро и Александрия, а в Хургада често може да искат допълнително пари извън приложението.

Careem - популярна в Близкия Изток марка, собственост на Uber на добро средно ниво, но с доста широк обхват в Египет.

InDrive - включва наддаване (пазарене) в приложението, обикновено качеството на автомобилите и изпълнението е по-неравномерно, плащането само в брой, подходящ за Хургада, Шарм ел-Шейх, както и за Кайро, Александрия, Асуан и Луксор. 

DiDi - водещата китайска марка е подходяща за Кайро, Александрия и Хургада, а през лятото и за Марса Мартух и Северния бряг. Предлаганите опции са: Flex за пазарене и договаряне на цената в реално време, Comfort за по-нови автомобили с климатик и по-добре оценени шофьори, Express за стандартна икономична услуга и Moto за да ви возят на скутер и да минете директно през задръстванията, което е интересна „обратна логика“, но работи.

Хотели и резервационни платформи
Хотел - обикновено по-ранните резервации през програмите за лоялност могат да ви осигурят добри цени, а понякога има и оферти с включени допълнителни услуги.

Booking - най-популярната платформа за онлайн резервации и директна комуникация с хотелите с гъвкави условия и удобна за търсене. Обикновено цените им са доста по-високи, но понякога имат и добри оферти за ограничен брой стаи и период както много по-рано така и в последния момент.

Destinia - популярна испанска платформа, която работи както с директни договори, така и чрез големи доставчици (wholesalers и bedbanks), а в резултат получавате „пакетна“ цена на едро. Destinia наскоро придоби и Travel Republic, която остава за британските туристи, иначе и с двете имаме голям форумен опит в темата за Турция например.

DirectBooking - класически туроператор, който има директни договори с хотели и работи с големи туроператори, купува на едро и често прави агресивни разпродажби в последния момент (Last Minute) или големи отстъпки за ранни резервации (Early Booking). Недостатък е липсата на безплатно анулиране и между 10-30% капаро, което ще загубите, ако се откажете, затова и лично ги използвам предимно в последния момент, но сме коментирали в други теми техни ранни оферти без конкуренция.

Amimir - друга испанска платформа, базирана предимно на софтуерен модел, които събира оферти от различни международни доставчици и понякога за дадени хотели дава много ниски цени. Споменавам я, защото ще ви излиза при търсене с Google, обикновено цените и са подобни на тези на Destinia и тогава няма смисъл, но има и изключения.

За Египет винаги гледайте разбивката на крайната цена, защото при хотелите често има 12% такса обслужване, 14% ДДС и при някои обекти 1% местна такса. Вече според хотела и платформата част от тях може да са включени в показаната цена, а други да се плащат допълнително. По мои наблюдения, при резервациите през хотела, Booking и DirectBooking обикновено всички са включени, за Destinia и Amimir най-често 12% такса обслужване се доплащат на място, като при Destinia това е ясно написано в  разбивката на цената, докато при Amimir липсва такава прозрачност и подобна информация се изпраща евентуално по-късно.

При платформите, които работят с посредници (като Destinia, DirectBooking и Amimir) резервациите обикновено се изпращат на по-късен етап към хотела от съответния доставчик. За страни като Египет винаги е добре да се свържете с хотела около месец преди настаняване, да им изпратите ваучера и да поискате потвърждение, че резервацията е вече в системата им и отговаря като имена, стаи и услуги. В случай, че не могат да намерят резервацията можете да поискате от платформата и номера за потвърждение (supplier/hotel confirmation number), което често решава проблема.

Проверка преди резервация
Така или иначе винаги проверявайте всички варианти, няма универсално правило за най-добър период или платформа за резервиране. Google и Trivago могат да ви намерят и всякакви сайтове, но не всички от тях са надеждни, не винаги е ясно кой стои зад тях, понякога ограничения за националност не са добре описани и комуникация може да е проблемна. Затова, ако нямате много опит се придържайте към доказаните платформи и не поемайте излишни рискове за малки разлики в цените. 

Самите платформи ги проверявайте в TrustPilot.com и Google Maps, а за хотелите си четете отзиви в TripAdvisor.com, Google Maps, HolidayCheck.de, TopHotels.ru, много полезен сайт с по-критичен поглед по мой вкус е Otzyv.ru, където има преки репортажи от хотели, ревюта, разкази, новини и форумни дискусии. Конкретно в TopHotels.ru и TripAdvisor.com има и секции за въпроси и често ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси, включително от самите хотели. Гледайте клипчета в YouTube, както обзори от агенции, така и директно от туристи, няма нещо, което да е популярно и да не е снимано. Оценявам усилията на български турагенции, които са специализирани в определени дестинации и периодично посещават много от предлаганите хотели, това е начинът да имаш собствен продукт под формата на личен опит и знания. Други, които предимно продават дестинации по снимки могат просто да бъдат заместени от модерна платформа с AI и едва ли ще липсват на някого. 

Snorkel Around the World е добър сайт с много информация, карти, модели със структура и дълбочини, снимки и клипове на рифовете, разделени по сложност и нужни умения, описание на подводния живот и подходящите хотели наблизо.

Много пъти сме коментирали, че в отзивите трябва са се търсят тенденции, неща които се повтарят от различни хора периодично, за да се добие по-обективна представа. Няма нито идеални хотели, нито обективни отзиви, има подходящи хотели за дадени изисквания и представи, а за отзивите важни са количеството и актуалността. За мен лично отзивите, които включват фрази от типа „най-хубавият хотел“ са абсолютна загуба на време и се пишат с други не много смислени цели като създаване на виртуален имидж, а и захарният памук не ми е точно по вкуса. Поне за себе си трудно мога да си представя хотел, за който да не намеря някакви недостатъци и то не с цел просто да мрънкам от нещо, а евентуално за да помогне на някой друг да прецени дали точно хотел е за него или не. В Египет и Тунис е много популярно писането на отзиви още в хотела с любезното съдействие на персонала, а някои платформи са подходящата среда, за това и често ще видите голям контраст в рейтингите, което трябва да ви подскаже, че не всичко е така както изглежда на повърхността. Именно по тази причина освен критично в случая е важно и да се чете между редовете и да се търси потвърждение от няколко източника.         

Екскурзии, турове и активности
В тази част някак трябва да подредим различните доставчици на услуги. Ще го направя според основния им фокус и общите впечатления от отзивите, но не го приемайте като гаранция. 

Canary Tour - с фокус към качеството при частни исторически турове в Кайро и Луксор, море и сафари.

Nile Voyage - с фокус към съотношението качество/цена при масови турове с възможност за български гидове, море и сафари.

Maria Holiday - български ориентиран с човек на място и по-индивидуално отношение, търсете контакт и си преценете.

Aladdin Travels - с фокус към най-ниската цена, но често с компромиси, свързани по-скоро с контрола на изпълнението. Значителна разлика в нивото на услугите между Хургада, където са по-скоро добри и Шарм, където не изглежда така.

Viator и GetYourGuide -  подходящи, когато не познавате доставчика на услугата, отзивите са много добри, не ви се занимава и искате малко повече сигурност или цената е подобна. Иначе винаги може да се договорите, тези сайтове взимат комисионна и е разбираемо, че директно може да получите по-добри цени. За Египет WhatsApp и директната комуникация са нещо съвсем нормално.

Винаги проверявайте и уточнявайте всички детайли предварително, обърнете внимание на отзивите в TripAdvisor.com, Google Maps за избраната екскурзия, а не само общите. Конкретно за услугите, които се изпълняват от други, проверявайте и самите изпълнители. Например, при морските и пустинни забавления обръщайте внимание на използваните лодки, време, спирания, места за шнохелинг, храна и напитки, допълнителни такси / конкретният сафари център, ATV-тата и организацията на място.

Гмуркането, карането на ATV или други подобни активности често не се покриват от базовата туристическа застраховка и може да изискват добавяне на клауза „Екстремен спорт/Спортен риск“ с избор на съответните покрития, които проверете внимателно.

В заключение само ще кажа, че не ми е цел да бъда, нито първа, нито последна инстанция, по който и да е въпрос, някои от нещата включват елемент на субективна преценка, няма как да е иначе, затова и ги приемете точно по този начин.

След целия този организационен шум да се върнем към това, което ни влече натам…

# 685
  • Beyond the Frontiers
И един тънък момент. Всички вече сме свикнали с определени ЕС правила в търговията. Египет не е ЕС.

# 686
Този година directbooking казаха че цените на техния сайт не важат за български граждани, не знам дали е така. Миналата съм резервирала през тях без проблем.

# 687
Този година directbooking казаха че цените на техния сайт не важат за български граждани, не знам дали е така. Миналата съм резервирала през тях без проблем.

Не, но си има хора при тях, които така си говорят още от както ги знам, а ти мисля че всяка година ги питаш и получаваш различни отговори. Веднъж дори и аз реших да ги питам заради теб и на мен така ми отговориха, въпреки че тогава имах 5 резервации и обсъждахме конкретни видове стаи, че нали сме малко с претенции. Накрая в хотела си ни чакаше плик и всичко беше описано и изпълнено много точно, а хората ни обясниха, че резервацията ни е през много авторитетна местна агенция, естествено аз дори не знаех за какво говорят.   

Иначе може да има някои оферти, на които ясно си пише, че са за конкретни националности, но това го има навсякъде, дори и в Booking конкретно за Египет, има стаи за египтяни с по-ниски цени.

Освен това, там процедурата е старомодна и когато правиш резервация си имаш беседа с туристически агент и може да си обсъждате каквото искате.

# 688
  • here and now
Моля за съвет и препоръка как да стигна до Алмаза бей от Кайро.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт