Студ/зима. Вреден ли е студа? Как да се справим с него съвети

• 1 440
  • 63
  •   1
Отговори
Здравейте, искам да подхвана темата за студа, понеже е зима и ми е интересно вие какво мислите по въпроса. Според вас студът вреден и опасен ли е, или изобщо не е вреден?
Например аз седя в неотоплена стая и буквално си виждам дъха. Не съм сигурен колко градуса е, но не може да се стои като нормален човек много е гадно. Седя с два панталона, две, три тънки блузи, една дебела блуза, горнище и шапка. Това беше преди. Сега се опитвам да не се обличам толкова, за да свикна повече със студа. В момента съм с два анцуга или с един анцуг и една блуза, понякога и без горнище, само с блуза. Честно казано обаче тялото ми не свиква и май изобщо не може да привикне все едно това не ми е естествена среда и не ми е приятно да седя на студено.
Имам духалка, но тя май не прави нищо и няма как да затопли стаята. Ако вършеше работа, хората нямаше да имат климатици и печки на дърва.
Та, какво мислите по темата? Четох, че ако температурата в стаята падне под нулата, има лек риск от измръзване вярно ли е това? Вреди ли студът на бъбреците и т.н.? Уж се чувствам добре, но започвам да се замислям..
Благодаря ви за мненията и съветите.

# 1
Ако това е вярно, първо - защото сте в неотоплявана стая? И не става ясно, живеете там ли, работите в такава стая ли? Защо не се отоплява тази стая? По принцип духалката харчи много ток, ако стои постоянно включена. Да, опасно е нон стоп да се стои на студ, както и на твърде горещо. Нормалната човешка температура е между 36 и 37 градуса, така че трябва да се поддържа някаква оптимална температура в дадено помещение.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 15:06 от Borqna Sto 771419

# 2
Ако това е вярно, първо - защото сте в неотоплявана стая? И не става ясно, живеете там ли, работите в такава стая ли? Защо не се отоплява тази стая? По принцип духалката харчи много ток, ако стои постоянно включена.

Защото, това е моята стая живея тук да. Всъщност много рядко и малко пускам духалката.

Кака и детето ѝ са в другата стая тя се отплява с дърва, а на татко и майка стаята също не се отоплява и имат духалка.

защо не се отоплява няма климатик, дърва достатъчно, или не искат да купят не знам

Татко скоро купи сегашната духалка. Беше купил миналата година една за 26лв вероятно най-евтината и не правеше мило. Просто да отбие номера не знам

А, доколкото за опасното не ми е за първа година и уж съм си добре, а как са всъщност нещата не мога да кажа. Трябва ми да имам някакъв проблем според теб след като съм седял на студ?

# 3
Не, в никакъв случай не е добре да стоите на температурата под нулата. Може да получите и хипотермия. Защо го допускате, и защо пускате печката рядко, от икономии ли? Както казва баба ми: "Икономии от здравето не се правят". Освен това, работите ли?

# 4
Не, в никакъв случай не е добре да стоите на температурата под нулата. Може да получите и хипотермия. Защо го допускате, и защо пускате печката рядко, от икономии ли? Както казва баба ми: "Икономии от здравето не се правят". Освен това, работите ли?

Пускам печката рядко, защото не ми се вижда много смислено тя топли пред нея 15см я топли, я не спреш ли я нищо не е било все едно всъщност, даже все едно разлика навсякъде е студено и на ръцете ти топло не знам как да го обясня. И по-добре ми се вижда да се завия през глава, то няма особен смисъл от тая духалка. Не работя в момента

# 5
  • Враца
Защо, през деня не стоите в другите стаи, които се отопляват?

# 6
Защо, през деня не стоите в другите стаи, които се отопляват?

Понякога седя, но аз понеже не пуша и ме дразни, че пушат вътре. Та, да си пушат на воля и да не ги притеснявам. (не им правя забележки, иначе и дете има в стаята, ама тяхна си работа)

Понякога имам чувството, че ми се вие свят леко, или много миреше и не мога да се изчистя от тия цигари може и да си съобразявам не знам.

Малко ме учидихте, че си е опасно са седиш на студа и има риск от хипотермия и не е шега работа.. Една приятелка казва, че нямало нищо лошо и вредно в студа и съм бил изнежен и такива, даже понякога когато ме били гърлото ям по един сладолед и бързо се оправям. Преди чайове, лекарства тн, а сега ям един сладолед и се оправям. Бях гледал такова видео, че топли напитки тн даже вредят на гърлото и по-добре да си хапнеш сладолед така и правя

# 7
Авторе, моят съвет е да си потърсиш работа и щом като нямаш елементарни условия за живот, при първа възможност да си потърсиш и друго място за живеене. Не е нормално в 21-ви век да се живее без отопление през зимата.
Ако по някаква причина не искаш да се местиш, инвестирай поне в ремонт на тая стая. Санирай, смени дограмата, сложи си един конвектор поне.
При обикновени болки в гърлото - да, студеното помага. И аз съм лекувала ларингити със сладолед. Не случайно и след операция на сливиците препоръчват сладолед. Обаче ако имаш бактериална инфекция няма да ти помогне сладоледа.

# 8
Авторе, моят съвет е да си потърсиш работа и щом като нямаш елементарни условия за живот, при първа възможност да си потърсиш и друго място за живеене. Не е нормално в 21-ви век да се живее без отопление през зимата.
Ако по някаква причина не искаш да се местиш, инвестирай поне в ремонт на тая стая. Санирай, смени дограмата, сложи си един конвектор поне.
При обикновени болки в гърлото - да, студеното помага. И аз съм лекувала ларингити със сладолед. Не случайно и след операция на сливиците препоръчват сладолед. Обаче ако имаш бактериална инфекция няма да ти помогне сладоледа.

Татко си смени неговата си дограма, има един, или два килима на земята цялата стая е обхваната, както и не го е срам да ме пита "студено ли е" и, ми дал оная духалка за 26лв (не е проблема, че е евтина, а че е за лятото и навън е 40 градуса топло)

Преди щях да взема едни залепващи тапети уж помагат малко и са по 2,3 см, той вика нищо няма да помогне това казвах и за килим да сложим не ми било трябвало. Също така, той се крие от децата си да яде сам и в колата си крие храна от децата си, както други неща примерно тоалетна хартия, може и друго не знам. Не е от сега още, когато сме били малки пак се е крил..не знам защо казах, това с храната и тн, ама да.

Благодаря ви, че си изказахте мнението. Уж нямам симптоми на хипотермия и не треперя, но щом си виждаш въздуха? Не знам не са шега тези неща нямам представа, докато спя какво се случва с тялото ми и реакциите ми, може би понякога се събуждам вечер не знам има ли общо. Мисля да си купя търномер за стаята и за тяло, поне да знам какви са температурите

# 9
Сладолед за гърлото, зависи какъв е проблемът? При простуди, придружени с хрема, не знам до колко е добре да се яде сладолед! И да, намерете си работа и започнете да се отоплявате като хората. Вие реално нямате възможност да плащате сметки за отопление като не работите.

# 10
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Добре, ти на колко години си? След като живееш с родителите си под 18 ли си?
Не знам дали осъзнаваш, че това не са нормални условия за живот...
Работя във фирма, която се занимава с машини и електроника, е то те са в по добри условия от теб, щото
техниката блокира при ниски температури.

# 11
Авторе, ако си пълнолетен, крайно време е да спреш да чакаш на някой друг да ти даде нещо и да започнеш сам да мислиш за себе си и своето добро. Килими и тапети няма да направят нищо. Не си дърво, можеш да се преместиш и да заживееш човешки живот. И тая твоя приятелка не я слушай, на бас се хващам, че тя няма и една вечер да изкара в твоята стая.

# 12
Добре, ти на колко години си? След като живееш с родителите си под 18 ли си?
Не знам дали осъзнаваш, че това не са нормални условия за живот...
Работя във фирма, която се занимава с машини и електроника, е то те са в по добри условия от теб, щото
техниката блокира при ниски температури.

Вече съм на 22. Да осъзнавам, че не са нормални условия. То, всъщност ако си мисля, че това са нормални условия, трябва да съм може би с психически отклонения.. Да седиш с по два, три чифта дрехи, шапка и шал примерно не е ок дори без шапка и шал не си е ок. Да не седиш, като нормален човек да си ходиш и седиш свободно естествено, че не е нормални условия

DreamingOfSummer
Да ще си потърся работа. Имал съм три работи досега, но малко съм имал проблеми. Не съм се справял и такива, или напускам щото без това ще ме махнат пък и е вредна работата да не говорим за работата може би не знам ще си намеря работа живот и здраве всичко ще се нареди. Ами, тя уж е живяла така, но има конвектор, което е доста голяма разлика от духалка и ти имаш доста право всъщност.

А, доколкото до нашите. Нито ми дават джобни, или нещо подобно да ми дават пари всяка седмица, месец и такива. Рядко съм искал пари и още по-трудно се взима пари от тях. Да съм искал пари, за да се подстрижа и това е. Докато съм имал пари не съм искал и когато съм нямал пак често не съм искал.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 15:59 от Nikola57

# 13
Като почне работа, дори и да не се премести веднага, поне да започне да си отоплява стаята като хората. И при първа възможност местене в по-нормално жилище, както са споменали, с хубава дограма, климатик ако има също ще е добре. Сестра ти и тя ли не работи? Защото спомена, че като ходиш през деня в тяхната стая, тя пушела....

# 14
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Като почне работа, дори и да не се премести веднага, поне да започне да си отоплява стаята като хората. И при първа възможност местене в по-нормално жилище, както са споменали, с хубава дограма, климатик ако има също ще е добре. Сестра ти и тя ли не работи? Защото спомена, че като ходиш през деня в тяхната стая, тя пушела....
Ами той трябва да се премести, със сигурност.
След като баща му яде в колата, крие се от децата си и т.н., създал деца, които живеят в скотски условия.
Най малкото, като почне работа, ще почнат да му искат пари "вкъщи".
По добре да търси къде да се премести и работи.
Повече няма да се оплача от моите родители!

Общи условия

Активация на акаунт