Студ/зима. Вреден ли е студа? Как да се справим с него съвети

• 1 448
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
Като почне работа, дори и да не се премести веднага, поне да започне да си отоплява стаята като хората. И при първа възможност местене в по-нормално жилище, както са споменали, с хубава дограма, климатик ако има също ще е добре. Сестра ти и тя ли не работи? Защото спомена, че като ходиш през деня в тяхната стая, тя пушела....

Тя си имаше работа, но я махнаха, понеже отсъствала много от работа, а другите хора отсъстват много тя си има нейни си неща да се занимава лични деца, адвокат, развод. Казват, че сигурно са я махнали да не взима някакви пари, понеже като си в фирма една година и ти дават пари не знам за данъчно облечение ли е или нещо друго имат предвид.

Иначе имах предвид майка и кака.

Живеем на село, бих се приместил в града, но си трябва повече пари и тн. А, и никога не съм живял в града сам тн нямам много опит

# 16
Последно по темата, защото почва да става безмислено. Спри да се изживяваш като жертва и се вземи в ръце. Млад си, здрав си, ще се намери какво да работиш. Можеш и в бюрото по труда да се запишеш, те предлагат разни курсове, с които може да си помогнеш.
Цял живот все на село ли си живял? На училище в града не си ли ходил?
Освен ако целта на темата ти не е някой да те съжали да те прибере, започвай да търсиш варианти да си помогнеш сам.

# 17
Щом живееш на село, сигурно е пълно наоколо със старци, на които няма кой да им докара, нареже и нацепи дървата. Що не се хванеш? Хем ще се сгрееш набързо, хем и някой лев ще изкараш.
Скоро ще започнат да подрязват асмите/лозите, пак работа. После копане по нивите и дворовете, каране на тор и какво ли не. На село работата никога не свършва, особено за млад мъж. Само да му се работи на човек.

# 18
Последно по темата, защото почва да става безмислено. Спри да се изживяваш като жертва и се вземи в ръце. Млад си, здрав си, ще се намери какво да работиш. Можеш и в бюрото по труда да се запишеш, те предлагат разни курсове, с които може да си помогнеш.
Цял живот все на село ли си живял? На училище в града не си ли ходил?
Освен ако целта на темата ти не е някой да те съжали да те прибере, започвай да търсиш варианти да си помогнеш сам.

Не съм сигурен доколко бюрото по труда ще помогне с нещо, но не пречи да опитам, доколкото знам в фирмите наоколо те пращат на интервю, а аз там не искам. Не искам на три смени и ще си намеря друга работа. Да, как ли не искам да ме осиновят.

Само на село съм живял и учих в друго село.

Може на бензиностанцията, магазин и такива. Наблизо има магазин, но с колелото е много студено и си трябва кола (7,8км от моето село) просто съм много споделящ. Преди пусках често в фб групи за съвети и такива, сега пак пускам, ама други теми

Sunshine-rainbow-lollipop - може би имате право, а според вас помощта не е ли до време? Аз съм на 22 години много хора казват, че вече трябва след 18 да се гледат сами децата и родителите не са им длъжни.

Иначе, той е казвал и за двете си деца майка да ни абортира. Има и едни други неща за тормоз, изневери тн (майка му изневеря) тн луди неща, но много ще се отклоня от темата, ако ти е интересно ще ти споделя на лс. Някои хора казват "е има и по-зле бой, тн да те осакати тн" сигурно са прави, както ти сега казваш, че няма да се оплачеш повече от родителите си

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 16:30 от Nikola57

# 19
Ясно, оказва се, че работа има, само че на принца не му се работи.
Така и предполагах.

# 20
  • София
Човек на 22 години да стои без работа и да мръзне по цял ден, без да си намери работа, собствен дом (под наем, пък дори и стая някъде, където да му е поне сравнително комфортно), но пък ясно има телефон или компютър с интернет...
Че и бащата искаш майката да абортира навремето, но сега и младежът, че и кака му с бебето даже, още живеят у таткови.
Много интересно.
Ако има и грам истина, нямам думи.
На 22 човек колко неща може да направи с живота си, вместо да се чуди дали ще получи хипотермия в родния си дом! Ехххх!

# 21
Ясно, оказва се, че работа има, само че на принца не му се работи.
Така и предполагах.

Вече съм бил на три смени и не искам пак! Ще си намеря друга работа спокойно.

Също не е ясно дали ще ме вземат на тези места, понеже вече съм бил там и са ме махнали за 1 месец! Та, за това нямам мерак за там.

Ти така го каза, все едно по цял ден ходя на купони, дават ми пари за коли, жени, цигари и пиене? Моля те (дори не пия и не пуша) просто ти така го каза, все едно всичко ми е наред и аз очевидно ми е кеф да не работя? Защо ми е пари ми дават 1000лв на месец. (не ми дават никакви 1000лв ти така прозвуча)

А, до другия коментар защо да не питам за хипотермия и какво лудо има? Пък и да има лудо не съм твърдял, че съм нормален, а доколкото за аборта не си ме разбрал. Татко е казвал на майка да абортира мен и кака, а не аз да исках да ме абортират

# 22
  • София
Идеално те разбрах. Баща ти не те е искал, но ти още му живееш в къщата.

И не е лудо, а е глупаво млад човек да не търси начин да се развива и да има хубав живот, когато е на възраст пред него да са всички възможности.

Имаш ли някакво образование и защо те махнаха от там, където си работил?
Имаш ли някакво заболяване или диагноза?
А приятелка?

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 17:06 от Fever Ray

# 23
Идеално те разбрах. Баща ти не те е искал, но ти още му живееш в къщата.

И не е лудо, а е глупаво млад човек да не търси начин да се развива и да има хубав живот, когато е на възраст пред него да са всички възможности.

Имаш ли някакво образование и защо те махнаха от там, където си работил?

Първата ми работа нямах желание хората не ми бяха приятни и ме махнаха, щото нямах норма. Втората работа първите две седмици няма кои да ме обучава и къде правих нещо различно дойде обучаващия една седмица ли колко ме обучава, ама ме бута психически, че нищо не става от мен и да видя другите за два дни се учат. Той отиде на море, понеже беше лято и бях седмица с друг научих се даже вика "ех кой те научи", та научих се ама тия пусти бройки не ми стигат шефа вика тва се учи за 3 дни и тва е. Иначе, докато ме обучаваше той направо ми идваше да напусна. Та, третата ми работа беше на три смени вече и правене на пластмаса. Първите дни направих лек проблем и ми се скараха и се стреснах и взех да внимавам много и за тва сигурно нямах бройки пак. Работата беше да правиш пластмаса детайли. Като разбрах, че е вредна ми падна всякакъв мерак (вреди на дробове, гърло тн да имаш деца) подадох в друг отдел явно не ме взеха, щото не се справям там нз. Та, тва е. Махнаха ме и така. Вика, ако не си вдигна нормата за седмица ще ме махне и избрах да се махна да имам чисти 4м поне. Работиш с стъклена вата някои са много тежки за мачкане и бързо се издуват и се разваля детайла. Мачкам като ненормален, ама явно съм слаб, или много мислих всичко и приемах навътре не знам. (слаб физически, ръце деазнам), та не знам какво да казвам на интервютата, чудя се и такива. Нямам мерак вече за 3,5 смени и такива норми. Ще видя в някои магазин нещо, шофьор и такива нз вече

# 24
  • София
Кой ти плаща интернета?

# 25
Някакви умения имаш ли? Щото без умения нямаш много право на избор и претенции към работа. Шофьорска книжка имаш ли, че искаш шофьор да ставаш?
От три места те махат, защото не можеш да си спазиш нормата, което говори, че или нямаш желание, или не си особено сръчен.
Пробвай нещо сезонно на морето. На повечето места и квартира осигуряват. Ще спестиш пари, ще позавържеш контакти. То е можело и сега в някой ски курот да се пробваш.
Не ми се виждаш амбициран да положиш услия, за да си промениш положението.

# 26
  • София
Мъка, мъка. Между другото, по магазините има конвектори по 75 лева.

# 27
На 22. Три работи бил имал, ама за по три-четири седмици. А другите 4 години?
Студът ти е най-малкият проблем. Вдигни се и започни работа.

# 28
А дали просто не те домързява за каквото и да е?

Знаеш ли, има хора слепи, глухи и с какви ли не дефицити, и то не по тяхна вина, и пак работят нещо, печелят достатъчно, не стоят на студено, не чакат джобни на 22 години..

Ти си зациклил в хипотермията..

Как да се справиш със студа ли?
Излекувай си мързела и всичко ще се оправи.

# 29
Направо те съжалих. Да работиш на 3 смени във фабрика за пластмаси, не си е работа това.

За работата:
Като бях млада, след гимназията, не се явих на приемния изпит първата година, че не исках да уча това, което баща ми ме накара да кандидатствам. И започнах работа за 1 година до следващата кандидатстудентска кампания. На 3 смени, във фабрика за пластмаси, 18 годишно момиче. Вършех вичко, което вършеха и мъжете и си изпълнявах нормите, че и отгоре, без да се оплаквам. Толкова за жалбите ти.

За отоплението:
В момента се отопляваме с духалка, поддържа си много нормална температура. В началото има известно време, работи по-усилено, докато затопли и после включва само от време на време, да поддържа температурата. Мощността им обикноено е 1000W/2000W, на 2 степени. Така, че не ми обяснявай на мен, че не топлели духалките. Май не си си направил труда да провериш параметрите.
В къщата на родителите ми, 3 метра високи стени, години наред 3 стаи се отопляваха с 1 печка на дърва. Чудесно топли. Дъщеря ми беше студентка, живееше там с приятели, и също се отопляваха на дърва. Цепеха си ги сами с брадвата, вкл. и тя.  Така че, печка на дърва топли доста добре и това се усеща в цялата къща.
5-6 кубика са напълно достатъчни и дори остават. А в къща със стандартно високи стени и по-малко количество дърва може да стигне.  По днешните цени, това са малко над 500 - 600 лева за цялата зима. Помощите за отопление на социално слаби покриват тази сума, долу горе.
Пропуснах да кажа, че и дъщеря ми, и приятелите й работеха, докато следваха, за да си докарват допълнително пари, над издръжката, която й давахме. Тя завърши с най-високия среден успех от всички семестриални изпити от випуска. Над 5,90 и направо записа магистратура. Приятелите й също завършиха с много висок успех.

Ако е толкова студено и човек няма пари, взема 3 шишета 2 -литрови от кола, или бира, че се затварят добре. Пълни ги с топла, към гореща вода, затваря ги хубаво и ги напъхва по дължина в леглото. Държат до сутринта.

Тапети, дебели, дълги до долу завеси, килим, допринасят много за подобряване на отоплението  едно помещение. Играят ролята на допълнителни изолатори.
Вълнени чорапи, жилетки и т.н. вълнени дрехи, също топлят. Вълнени одеала, завивки също.

За понасянето на студ:
Хората понасят студа различно. Това зависи от кръвообращението им. Ние с дъщеря ми сме зиморничави, с вечно студени крайници, ММ винаги е с топли крайници, дори в студа не носи ръкаици навън и ръцете му са топли.

Мнението ми за темата:
Пак някой ни пуска по пързалката. От време на време се появяват някакви такива теми,  обикновено авторите са все млади мъже, които се оплакват, било от болести, било от приятелки, било от лоши условия. По правило винаги родителите им са някакви кофти хора, влошени отношеня, а юнаците все нещо не се справят с работата - кофти е, кофти колеги и т.н. Винаги има донаслагване на факти, в зависимост от отговорите по темата.
Някак ми звучат много еднотипно.

ПС И аз питам, кой му плаща интернета/телефона на нашия юнак?  Нещо си затрая по този въпрос, май още  го измисля.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 02:28 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт