Третичен дим за детето

• 1 178
  • 88
  •   5
Отговори
# 60
Да, но ако спрат ще спрат и да се наслагват още повече. Ще се намали поне това. Майката както се вижда също прави компромис с това условие. Всички говорите, че щяло да спи на чисто, да, но ще играе и стои не опушено.
Всички говорите за вредата, че е безспорна, но ви е удобно да очерните майката и да си измислите, че не харесва хората.
Дават се неадекватни примери с пране. Ами да ви дам и аз подобен пример:
Никой родител няма да позволи на малкото си (5-6-10 годишно) дете да кара само кола в града щото така или иначе като стане на 18 ще кара, обаче може да си затваряме очите да вдишва вещества от цигарен дим, защото така или иначе … вдишва вредни навсякъде … те вече са там …. може и да пропуши … всички пушат … Има хора, които даже не са чували за вредата, а от темата разбирам, че има все още жилища, в които се пуши вътре. Аз знам две и двете са на възрастни хора над 75 години, едните на село, а другите в града.

# 61
  • Sofia
Ако не пушат вътре, поне няма да има нови наслагвания.
А какво правим с вече наличните? Едва ли ще станат безвредни.

То е ясно, че са вредни, спор няма, ама при излагане за 1-2 дена едва ли ще разболеят детето. И то при положение, че се чисти и пере, преди то да дойде. Тоест рискът е минимизиран.

Примерът ми с прането изобщо не е неадекватен. Мокрото пране наистина събира вредните частици от въздуха, които също са канцерогенни. И това после го обличаме.
И не казах, че щом диша мръсен въздух, може и да играе в опушена стая. Казах, че ако ще се ограничават контактите на детето заради опушена стая, по същата логика майката може да пожелае да ограничи контактите му с хора с опушени от градските газови изпарения дрехи, които не са по-малко вредни.

# 62
  • София
С времето има шанс да намалее вредата, а и явно майката има проблем с прясната смрад най-вече.
Това, че не пушат вътре, докато е там детето, не премахва миризмата от предните няколко дни.

# 63
  • Варна
Обаче упорито се прокарва идеята, че тая къща е пълен коптор откъм миризми и хигиена. А може да не е. Прекалявате вече.

# 64
  • Sofia
С времето има шанс да намалее вредата, а и явно майката има проблем с прясната смрад най-вече.
И стигаме може би до част от проблема.
Какво точно пречи на майката? Нездравословна среда за детето или по-скоро нейната непоносимост към определени миризми или хора (използвайки здравето на детето като претекст).

# 65
Пере се и се чисти преди да дойдат. Кое се пере? - Пердета и завивки, каза бащата. Натрупванията са в килимите, меката мебел и мебелите. Да бяхте си направили труда да прочетете. Пушач до 10 минути след като е пушил навън и влезе вътре издишва вредни вещества, внася ги с дрехите и ръцете си. Проучвания показват, че три месеца след спиране на пушенето вътре нивата са паднали до 12,5%, а за пълно изчезване трябва много повече време, защото темповете на спад намаляват. Не случайно има от години забрана за пушене на обществени места. Ама нали е лична къща “всеки сам си преценя”.

# 66
  • София
Бащата изобщо къде е в цялата картинка? Безгласна буква ли е?

# 67
  • София
Може и много чисто да е, но наслагване на тютюнев дим няма как да се изкара от мебели и настилки.
Миризмата от дългогодишно пушене в една къща няма връзка с хигиената.
С времето постепенно намалява вредата, но това не става за ден или с едно изпиране, а с месеци и с години.

# 68
  • Sofia
Пушач до 10 минути след като е пушил навън и влезе вътре издишва вредни вещества, внася ги с дрехите и ръцете си.
Тогава майката направо да им беше забранила да пушат и навън. Защото пушейки навън, те пак спомагат за наслагванията вътре...
То от десет кладенеца вода, само и само да ограничи контактите на детето с рода, която не й допада.

# 69
  • София
Аз не прочетох майката да иска да ограничи общуването на детето с бабата и дядото. Иска само детето да не спи в къща, където се пуши.
Има и други варианти.

# 70
  • София
Има, може бабата да стане гражданка на по-голям град, а не да трябва да се ходи до село... Таман ще си спестят много нерви.

# 71
  • Sofia
Аз не прочетох майката да иска да ограничи общуването на детето с бабата и дядото. Иска само детето да не спи в къща, където се пуши.
Има и други варианти.
Не е ясно какво иска, но точно това се получава.

Има голяма разлика в качеството на общуване когато внучето отива за един час или прекарва цял уикенд примерно. За един час връзки не се изграждат.
Моите деца нямат никаква емоционална връзка с бабата и дядото, при които просто ходят на гости за по час. За сметка на това с другите, при които има и преспиване/ваканции, имат невероятна връзка. Натрупали са преживявания и спомени, които нямат с другите баба и дядо. Едните ги търсят, за другите дори не се сещат.

# 72
  • Варна
Всички имаме колеги и приятели, които излизат по няколко пъти дневно навън за по цигара, а после влизат при нас. И по горната логика те доста време след това отделят вредни вещества. Ми то всички да бяхме се споминали от рак досега.

Баща ми е върл пушач. Пуши много, разбира се винаги навън. Ами гарантирам, че нито спалнята му, нито къщата са пропити с тая миризма, независимо какво отделя, когато се прибере след всяка цигара. Майка ми, бивша пушачка, не би го изтърпяла и за момент. Аз, като непушач и чувствителна към миризми, бих усетила веднага, цигарен дим съм способна да надуша като ловджийска хрътка дивеч. Дъщеря ми е жива и здрава тийнка, всеки уикенд с преспиване е гостувала на баба си и дядо си години наред, че и цели ваканции е прекарвала там.

П.п. И мебели се перат, и килими. Обаче, когато човек търси под вола теле, намира го.

# 73
  • София
Ясно е. Иначе можеше да каже, че не иска пушачи около детето си. И съвсем да ги отреже.
Пък и не знаем какви баба и дядо са и дали са от грижовните или не. Авторът не е дал информация.
При желание може изобщо да не си пушат вътре, може възрастните да гостуват на младите, може младите да преспиват в хотел наблизо (стига да не са някъде в някое село без комуникации) и детето да е по цял ден с баба си и дядо си, може да водят детето някъде на почивка (в хотелите е забранено пушене в стаите) и т.н.
Стига да има желание, а не просто навиване на ината.
И аз мислех, че вече няма хора, които си димят по къщите, но явно все още има.

Мебели и килими се перат, но то се набива в дърво, в подове и стени.  Има проучвания и от тях се вижда какво и как.
Не става дума за толерантност, а за грижа.
Защо пък грижата за здравето да е търсене на теле?
Не ми е ясна тази логика, че всичко е вредно и още едно отгоре няма да навреди. Още повече за малко дете.

# 74
HighSpeed ти не може нищо да гарантираш. Смешно е. Това са научни изследвания направени и доказани с апаратура. Това не е чувствителния ти нос, който не долавя миризми.
Да, пушачите, които влизат до 10 минути след като са пушили навън тровят непушачите вътре.
Нека всички сме живи и здрави и никой не се спомине от рак. За жалост хора си умират от рак … за това са и ужасните картини и надписи по цигарите, за това са и забраните за пушене на обществени места. Някои държави вече забраняват пушенето в кола ако има дете. Вероятно след години ще забранят и пушенето в домовете.
Цял свят търси как да опази децата от цигарен дим … пардон … търси под вола теле.

Общи условия

Активация на акаунт