Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 15 014
  • 328
  •   1
Отговори
# 300
Търся рецепта за бисквити "Слънце" от квадратните картонени кутии от едно време /Побера сега ги прявят в станиол/ и едни десертчета 'Нарцис" подобни на детска закуска , но пакетирани единично ?
Баба цяло лято ни изхранваше с тях за следобедна закуска - беше най-голямата награда за деня !

# 301
  • Бургас
Бисквитите ,,Слънце,, са хубави, но едно време бяха по-вкусни.
Слепвах ги със сладко и друг вид бисквита.
Не съм правила от дете, такива слепени бисквити.

# 302
2в1, Кубратова, много благодаря за идеята за меда в ганаша, ще пробвам задължително 🙏🤗 Хем си мислех да ви питам тук как да остава глазурата по течна🤗
Много я харесаха, удовлетворена съм 🩷

# 303
MayGodBless, в никакъв случай не претендирам за авторство на идеята - първоначално я предложи 2в1, аз само потвърдих, че я практикувам с мед, може и с глюкоза, ама с нея само се каня, не съм пробвала. Най-често просто си правя съотношението като за глазура, слагам по-малко тъмен шоколад.
Много изкусително това парченце, а не съм папкала от вчера, че много работа и ако ям, ще ми се приспи, а не бива...Прати едно такова и на лични, моля Simple Smile

# 304
  • Стара Загора
MayGodBless, страхотно ти се е получила тортата 🤤

# 305
Страхотна торта!
Обаче какви са тези бисквити слънце- идея нямам. Не се сещам. Някой има ли тяхна снимка? И за нарцисите- също.

# 306
  • Бургас
Ако не се лъжа бяха в една оранжева,квадратна може би, кутия.  Формата им беше като на снимката.

Ядяхме ги със сладко или мед.

За нарцис и аз не се сещам.

# 307
Хайде и аз да се включа в сладката тема. Имам днес семеен повод и черпя

# 308
  • под тепетата
Danifin1, честит ви празник! Здрави да сте! Сподели как е правена, продукти, моля!
 Бисквитите " Слънце "ги пълних с крем или желе.

# 309
Danifin1, честит ви празник! Здрави да сте! Сподели как е правена, продукти, моля!
А аз с малко масълце и мед. Relieved

MayGodBless, разкошна е станала Карпатката! Похапнах с очи, че нещо много ми се насъбра сладкото и в момента пасувам, но черпя идеи и записвам.

Danifin1, живи и здрави да сте и да си хапнете тая съблазнителна тортичка с кеф!

# 310
Сподели как е правена, продукти, моля!
Тъй като забравих да купя бисквити, основата е елементарно брауни блат. BlushSmile
По рецепта за основа
200гр бисквити +85-100гр масло, но можете да използвате каквато основа решите
за крема
2чч/450гр/ филаделфия, но аз го замених с маскарпоне
2чч /480гр/ сметана
11/2чч пудра захар, но аз сложих само 1/2чч
2чл ванилия
2чч /475 гр/манго пюре и понеже то е достатъчно сладко за това намалих пудрата захар
1/2 -1чч нарязано на парчета манго
5сл/15гр/ желатин
120мл вода
за топинга
1чч манго пюре
2 1/2чл /7гр/ желатин
120мл вода

Този чийзкейк може да се направи и с други плодове по желание.

Основата е ясна - смесваме натрошени бисквити и разстъпено масло и разстиламе във формата и слагаме в хладилника да стегне.
Следва пълнежа. Разбиваме хубаво сметаната, прибавяме маскарпонето, пюрето и предварително разтопения желатин и останалите продукти за крема. Разбъркваме добре и изсипваме върху основата във формата. Изравняваме и слагаме в хладилника. Аз обичам да слагам фолио между формата и пълнежа, след като е готова , много лесно се премахва и няма нужда от страни да се изравнява.
Когато стегне добре/ няколко часа/ приготвяме топинга. Смесваме пюрето и разтопения желатин и изсипвате върху пласта стегнат крем и отново поставяте в хладилника да стегне.
Добър апетит!

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 18:38 от Danifin1

# 311
  • По света и у нас
Ей за тази казах, че ме измъчи с белия шоколад

Червено кадифе и сега като я гледам си се чудя на акъла! Ама преди 13 години - толкова Laughing
Жестока торта, абсолютен шедьовър

# 312
  • под тепетата
Благодаря, PriMadonna! Любимият ми я заслужаваше!
MayGodBless, страхотна е! Ще взема да я пробвам, че празници има февруари при мен. Прилича ми на огромен еклер!

# 313
Неустоимо вкусни изглеждат тези торти! Идвам и аз да се почерпя (ако може, с по-голямо парченце Grinning).
Карпатката и на мен ми е в списъка за правене. Запазвам си рецептата.

# 314
  • In transit
Данифин, много хубава торта си направила. Честит празник!

Мау, чудна е станала, ако ти е останало парченце, се примъквам.

А аз с малко масълце и мед. Relieved

С теб сме от една порода, сестро. Hug И аз така ги хапвах. Joy

Биляна, Карпатката си е точно гигантски еклер Simple Smile

Да ви покажа с какво се занимавам от два дни. Blush Първи опит за шоколадови бонбони. ММ като се запъна, че иска да правим бонбони... аз така да не обичам да мацотам с шоколад. Поръча си форми от един румънски сайт (между другото много съм доволна от сайта, има чудесни неща и на много добри цени), вчера дойдоха и ги вкарахме в употреба. Млечният шоколад, който имах наличен, много ме изнерви, уж е хубав на Какао Бари Алунга, обаче, като се закучи, не иска да се размекне на водна баня. Брех, видях се в чудо... по едно време ми идваше да хвърля всичко в кофата, добре, че мм пое нещата в свои ръце. Бърка го сигурно 20 минути и повече, докато успее да го разтопи. Луда работа, имах чувството, че за първи път темперирам шоколад.
Има още доста какво да се желае, но на вкус са добре - с ганаш капучино.

Днес с остатъка от ганаша реших да направя още малко бонбони, само, че в силиконовата ми формичка със сърца, еми с 811 на Калебо, никаква грижа, откъм темпериране. Направо се родих... само, че малко ги препълних и дъната им не ме кефят... но за първи, дано не и последен опит, биват. Grinning

Така и така бях оклепала цяла кухня в шоколад, се сетих да направя и малко украса за тортата.

Общи условия

Активация на акаунт