Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 12 376
  • 258
  •   1
Отговори
# 240
  • пак на Рив Гош
От няколко дни чета темата и реших все пак да се запиша 😂, въпреки че правя сладкиши доста рядко, а торти - само 3 пъти годишно (и то едната е чийзкейк 😄).
Днес пробвах една нова рецепта, японски суфле-сладкиш с кисело мляко:

# 241
  • София
Роца, може ли и рецептата за японското суфле?
Момичета, подели сте висшето сладкарство и декорации, страхотни сте!
Аз вчера направих един сладкиш от моя тефтер. Правех го като много млада, и особено брат ми го обожаваше! Става сочен, какаов и не много сладък.
Рецептата е в чаени чаши среден размер, около 200-220 мл. Вчера ползвах една голяма и съответно единична доза.

Бърз Сладкиш
2 ч.ч кисело мляко + 1 ч.л сода бикарбонат
2 ч.ч захар
2 ч.ч брашно + 4 с.л с връх какао - тъмно и високомаслено.
Всичко се разбива само с тел, съвсем набързо. Тавичката се подмазва, ръси се с брашно. Пече се на 180 градуса за около 20-25 минути.
Докато е топъл, се надупчва и сиропира със сока от един компот.
Като изстине напълно, отгоре се гарнира с изцедено кисело мляко - за тази доза - три кофички, и се украсява с плодовете от компота.
Аз поръсих и с малко натрошени бисквити.

# 242
Аз бих нарязала плодовете на ситно и объркала с цеденото мляко. Запазвам си рецептата. Flowers Hibiscus

# 243
  • софия
Ето го обърнатия ябълков сладкиш:

Мъжът вкъщи, който не си пада по шоколад и сладко, вчера е изял почти 3 парчета 🫣 Броя го за успешно оползотворяване на останалите ябълки. Майка го поднасяше с лъжица разбита със захар заквасена сметана.

Дъщеря ми се прибира тази седмица и ще направя Сан Себастиан с маскарпоне по рецептата на Мики.

# 244
По- горния сладкиш, ако не беше намазан с кисело мляко, можеше да мине и за постен. Според вас какво би му подхождало вместо мляко, за да бъде в постен вариант?

# 245
  • In transit
mariat, от тези алтернативните "млека", нали има кисели и пресни или кокосов крем за намазване отгоре.

# 246
О, никога не съм се заглеждала и интересувала, изпуснала съм модата им.

# 247
  • In transit
Ами те са на основата на бадеми, овес или кокос, мисля...а, май и соеви има...като мазнината им е някакво олио, т.е растителна. Затова си мисля, че ще се получи постно. Simple Smile А съм мяркала и някакво "кисело мляко" от кокос в Лидл, но честно казано никога не съм го разглеждала какво съдържа. Сега се сетих, че има и веган масло, значи и кравето масло има заместител. Grinning

# 248
Веган маслото си е чист скъп маргарин, много популярен в Дания 😅 да им се неначуди човек, при все че там датското краве масло им е 10лв кг на промоция, а тук го дебнем за коледните сладки.

Растителните млечни продукти са предимно на основата на нишестета и сгъстители и маалко мазнини. Кососовия йогурт на лидъл никак не е лош. За кремове става.🤗

# 249
  • под тепетата
Кокосова сметана за разбиване, но преди това като чета рецептата, трябва да се сиропира с някакъв сироп.

# 250
  • София
И в тестото има кисело мляко, така че не е постен сладкиша. Simple Smile

# 251
Права си. Аз се фокусирах на това, че няма яйца.

# 252
  • Бургас
Днес забърках един сладкиш, здравословен, обаче нещо обърках някъде и мира не ми дава.
Пак ще го забъркам тези дни, да видя, дали ще го уцеля или просто рецептата не е ок.
Иначе е вкусен, хареса ми.
Ето го и провала Simple Smile
Скрит текст:
Представям ви един десерт с овесени ядки и ябълки! Здравословен!

# 253
  • пак на Рив Гош
Роца, може ли и рецептата за японското суфле?
sofiya, да, разбира се!
Имай предвид, обаче, че това е типичен далекоизточен сладкиш - лек и не много сладък. Ако вкъщи обичате десерти с повече захар, този няма да е вашият 😃.

Японски суфле-сладкиш с кисело мляко
Продукти:
4 яйца размер Л
40г брашно
15г нишесте
2г бакпулвер
400г гръцко кисело мляко
2 ч.л. ванилов екстракт
60г захар
щипка сол

Тортена форма с диаметър 20 см се застила с пекарска хартия по дъното и по стените. Хартията по стените е желателно да е с височина поне 10-15см, понеже сладкишът много се надига при печенето.
Фурната се загрява на 160 градуса.

Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбъркват с киселото мляко и ваниловия екстракт. Отгоре се пресяват брашното, бакпулвера и нишестето. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват на сняг с миксер с щипка сол. По време на разбиването се добавя захарта на три пъти. Разбиват се, докато се получи гладък и лъскав меренг.
Добавя се на три пъти към сместа от жълтъци, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне меренга.
Готовата смес се изсипва в тортената форма и леко се потупва, за да се изгони въздуха.

Пече се, заедно с паничка гореща вода във фурната, на 160 градуса за 30 минути, след което фурната се намалява на 130 градуса и се пече още 30 минути. След приключване на печенето се оставя да престои 10 минути в изключената фурна без да се отваря вратата. След това се изважда и оставя да изстине напълно върху решетка, преди да се извади от формата и обели от хартията. Охлажда се за час в хладилника. Преди сервиране се поръсва с малко пудра захар.

За печенето - в различните рецепти имаше вариант за печене на водна баня и на такъв без. Аз направих нещо по средата и сложих паничка с гореща вода във фурната по време на печенето. По време на печенето са надига изключително много - при мен достигна почти до горната част на пекарската хартия по обиколката на формата (тя беше с височина около 12 см). За съжаление, при изстиването обемът се загуби, но леката текстура остана.

# 254
Права си. Аз се фокусирах на това, че няма яйца.
В моите млади години (някъде в края на 80-те и 90-те години) точно на сладкишите без яйца казвахме "постни", пък че било имало мляко, никой не е обръщал внимание -те повечето на този принцип имат кисело мляко + сода, инак няма как да се получат.
Не е при мен старата мамина тетрадка, ще видя по-късно в моята, но в онова време имахме доста такива модели - хем бързи, хем вкусни, хем с продукти като за 90-те -демек, от нищо нещо. Особено сполучливи са тези с конфитюр или сладко, евентуално захаросани портокалови корички + ядки (обикновено орехи) - усещат се и плодчетата, на практика представляват по текстура кекс без яйца. Отгоре поръсвахме обилно с пудра захар, но за да е добър без заливка,  самият сладкиш трябва да е достатъчно пухкав и сочен. От тази поредица любим ми беше сладкишът с глазура от бонбони лакта и краве масло, поръсен със счукани орехи, но сегашните бонбони лакта са ужасно парфюмирани и не стават за него, ще трябва да си приготвя някакви домашни и дано ги улуча.

Общи условия

Активация на акаунт