Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 13 180
  • 281
  •   10
Отговори
# 270
  • In transit
Мислех в такава да пека Сан Себастия/ан, че наличнито кръгли тави все са по-големи.
Според мен, недей. От много тънка ламарина са тези кутии, а и не мисля, че са обработени с безвредни лакове, ако се нагряват. Може и да греша. После ще трябва да я хвърлиш кутията, защото ще ръждяса.
Защо не ползваш алуминиеви форми, от еднократните, като нямаш подходяща? Само ринг, без дъно нямаш ли, от тези, които се регулират?
От този тип?

Мау, за пици има по-подходящи форми, въпреки, че и тези стават.

# 271
Да, пека англ. коледен кейк в такава кутия. И малка погача също съм пекла.

Да питам нещо, за което съм чела по диагонал: ползвали ли сте металните кутии от датски маслени бисквити за печене? Разбира се с хартия за печене.
Тези кутии:
Скрит текст:
И в консервни кутии съм пекла, става. А рингове като тези дето Мики е показала и в момента има във Фантастико. На мен са ми много практични и заместват поне още 5 тави с различни размери.

# 272
  • Балчик
Няма да ръждаса кутията. Пекла съм в нея английски коледен кекс, но с двойна хартия и на 150 градуса.

# 273
  • софия
Да, и аз мисля хартията да е двойна. Абе ще опитам и ще пиша. Или ще купя еднократна алуминиева и в нея пак двойна хартия ще сложа. Не искам да купувам нови форми. Нямам къде да ги прибирам Simple Smile

# 274
  • София
Според мен, когато се прави торта е правилно да се изпече цял блат и след това да се разреже хоризонтално. След което, когато платките се сиропират и намажат с крем откъм разрязаната част, резултатът е по-добър.

# 275
Да, и аз мисля хартията да е двойна. Абе ще опитам и ще пиша. Или ще купя еднократна алуминиева и в нея пак двойна хартия ще сложа. Не искам да купувам нови форми. Нямам къде да ги прибирам Simple Smile
Ха, zvаnchе, от снощи ми се разхожда една тенджера без място, разбирам те  Simple Smile
Т.е. има място, но е високо, а не е от най-рядко ползваните ми съдове,  та съм в умуване къде какво да размествам пак. Има смисъл от малки форми, ако редовно печеш в такива - ние сме двама и по-големи торти (въпреки моите способности, на ММ са далеч по-скромни), особено през седмицата, трудно изяждаме - в почивни дни се справяме твърде добре Simple Smile.  Точно по тази причина взех и тези форми, по-големите ползвам най-често, когато сме повече или за празници. Тези са плитки и влизат без проблем в чекмеджето под фурната, заедно с разни други пособия за печене, подредени на тетрис.
Ваня, и по двата начина съм правила едни и същи торти, няма никаква разлика в резултата, включително при сиропиране - нищо не пречи (така и правя в някои случаи) отделно изпечената платка да се обърне с дъното нагоре при сиропиране и пак поема добре, ако някой има притеснения от сиропирането откъм страната с коричката. Самият пандишпан, ако не е препечен и е пухкав, дори и с коричката нагоре пак поема добре и равномерно сиропа или млякото. За мен и двете технологии са правилни, чак неправилна не бих нарекла нито една. Отделното печене на блатовете после ми спестява евентуални затруднения с разрязването (макар че при достатъчен опит и добър блат не е проблемно) и време.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 11:20 от Кубратова

# 276
Звънче,
Скрит текст:
ако все пак решиш да си вземеш регулируем ринг( може да го прибираш и в тенджера, не заема много място дори и в кутията му), има  в малката Билла срещу 10та

# 277
Момичета с огромно удоволствие ви чета Simple Smile Мога само да кажа едно голямо браво!!!! Уникални сте!!! 💐💐💐 Сега, знам, че темата е за сладкиши, но… има ли някой в тефтера, записана рецепта за соленките от снимката. Едно време ги продаваха навсякъде в прозрачни пликчета по 500 гр. Сухички в средата даже изпръхнали бих казала. Пробвам от около два месеца различни варианти и със сирене и само с кашкавал и с двете и различни съотношения на кисело мляко и масло, но без успех. Моля ако някой му се намира старата рецепта да я сподели:) Много Благодаря Simple Smile

# 278
  • Бургас
Беатриче, ето тези соленки са уникално вкусни!
https://www.bg-mamma.com/?topic=1168752

От години редовно ги правя у дома.

# 279
  • София
Пръхкави соленки с кашкавал

Това са любимите ми соленки! Като ги започна и няма спиране! От тефтера на майка ми. Wink

# 280
  • Балчик
Момичета с огромно удоволствие ви чета Simple Smile Мога само да кажа едно голямо браво!!!! Уникални сте!!! 💐💐💐 Сега, знам, че темата е за сладкиши, но… има ли някой в тефтера, записана рецепта за соленките от снимката. Едно време ги продаваха навсякъде в прозрачни пликчета по 500 гр. Сухички в средата даже изпръхнали бих казала. Пробвам от около два месеца различни варианти и със сирене и само с кашкавал и с двете и различни съотношения на кисело мляко и масло, но без успех. Моля ако някой му се намира старата рецепта да я сподели:) Много Благодаря Simple Smile

Това са моите:
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

# 281
Ха, да ви попитам. Сега, като искат да сме политически коректни и измениха един куп наименования, как да обяснявам що е то сладкиш "Негърче" или "Негърски целувки", м? Wink
Много се замислих. В Америка нали им викат афроамериканец, обаче как им казват в Южна Африка например, за да не звучи обидно?Thinking

Общи условия

Активация на акаунт