Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 16 152
  • 343
  •   2
Отговори
# 330
  • Варна
Аз с шоколад много не се захващам, че ми е мижава успеваемостта. Но вчера правих "бонбони" с какаови бисквити. Ще ги покажа довечера, у дома гии харесаха.

# 331
Биляна, благодаря! Никога не е твърде рано да се започне с бонбон, то да не е като с други работи Simple Smile
А някой ползва ли бяла боя за бял шоколад? Той леко жълтее, не е точно бял.

# 332
Кубратова,  ето тази ползвам и съм доволна.
Избелва го до бял, когато искам ганаша да не ми жълтее. 🤗Също преди да го боядисам розов, първо го избелвам и тогава. Титаниев диокдид се води като съм гледала руски клипчета.

# 333
Мики, разкошни са ти бонбоните!
С теб освен че сме от една порода, сме и на една вълна. И мен ме подкара на бонбони.
Моите не са така съвършени, и без това сама си ги ям, изобщо не съм се старала. Но са невероятно вкусни - отново Мостачоли. Grinning
Отвътре са сочни и леко дъвкави, точно като бисквитките. Този път прибавих и малко натрошени какаови зърна, а основата е от бишкоти Савоярди.
Скрит текст:

Извадих ги от хладилника да ги щракна и леко се изпотиха от температурната  разликата. За това изглеждат без блясък.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 11:23 от Sysly

# 334
Здравейте,

Чета ви още то коледната тема. Запалихме ме и по Баския чийзкейк, направих го минала седмица, божествен е!

Оказах се с много лимони вкъщи, дали може да ми предложите рецепта, в която да оползотворя някои от тях.

Благодаря!

# 335
  • Пловдив
В къщи често им правя Тройно лимоновия кекс на Бети.
Много го харесват.
https://vkusnosbety.blogspot.com/2013/03/triple-lemon-loaf-cake- … ist-fabulous.html

# 336
  • In transit
slastna, към горното предложение, ще добавя и тези, щом имаш повече лимони:

Пухкав лимонов сладкиш и

Бърза лимонова торта

Успокоих се, успях с блатовете. Sweat В крайна сметка ги направих медени с какао.

# 337
  • София
Здравейте,

Чета ви още то коледната тема. Запалихме ме и по Баския чийзкейк, направих го минала седмица, божествен е!

Оказах се с много лимони вкъщи, дали може да ми предложите рецепта, в която да оползотворя някои от тях.

Благодаря!
От мен един Лимонов меренге пай. Yum

# 338
  • In transit
Забравих да напиша за бонбоните. Blush

Бонбони Капучино
(така изглеждаха оригиналните:
Скрит текст:

(за 23 броя)
100 г млечен шоколадов кувертюр 40% какао (аз разтопих 200, че иначе трудна работа да се облече формата.)
25г черно какаово масло (мисля, че не повече от 5-10г ми стигнаха)

Ганаш Капучино:
80мл сметана за разбиване
20г инвертна захар (сложих мед)
10г кафе на зърна
3г инстантно кафе
200г млечен шоколадов кувертюр 40% какао, нарязан
32г краве масло, на кубчета

Сметаната се сипва в касерола заедно със захарта и кафетата. Кипва се и се оставя да се ароматизира за 5-10 минути.
Прецежда се сместа и отново се кипва.
Изсипва се върху шоколада и се разбърква с бъркалка.
След това се добавя маслото и се минава с пасатор сместа. Прехвърля се в пош и се сипва в бонбоните.

Това е половината доза, защото формата ми е за 26 бонбона, остана ми малко повече от 1/3 от ганаша.

Това е книгата, много е добра, препоръчвам я. Chocolate: Recipes and Techniques from the Ferrandi School of Culinary Arts. В момента даже е на промоция. Blush

Формата ми е на Martellato, черното какаово масло, също. Същата форма, китайска реплика.

# 339
# 340
  • Варна
Еее, Мики, аз сега как да си публикувам грозилчетата от бисквитки след твоето изящество???
Ама са вкусни.

# 341
  • Euskal Herria
Пейч, благодаря! Признала съм те за книгите, с твоя помощ си попълвам кулинарната библиотека.

# 342
  • под тепетата
Mikkey, дай малко подробности за блатовете, моля! Или да изчакам търпеливо цялата творба Heart Eyes
 Sysly, и на твоите бонбони няма да простя!

# 343
  • In transit
Mikkey, дай малко подробности за блатовете, моля! Или да изчакам търпеливо цялата творба Heart Eyes
 Sysly, и на твоите бонбони няма да простя!

Ще дам, само изчакай до събота, да я завърша, че още се притеснявам... а днес ми зададоха следващото предизвикателство за РД на сина другия месец. Joy

Общи условия

Активация на акаунт