Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 23 611
  • 509
  •   4
Отговори
# 480
Маскарпоне правя най често с равно количество течен шоколад.За бисквитена торта много любим на дъщерята.Или равни количества маскарпоне, заквасена сметана и крем сирене с пудра захар.

# 481
vox аз крема го приготвям като теб, но понякога добавям смлени ситно орехи, а бишкотите топя в топло мляко с какао( много по-вкусно става).

# 482
  • Euskal Herria
Въобще не го харесвам маскарпонето, има някакъв дъх за мен. Пробвах всякакви - и италиански, и на тукашните вериги марките - ами не.
Снощи направих тройния лимонов кекс. Със смесени чувства съм, май ще трябва да префасонирам рецептата по мой вкус. И като четох коментарите, се чудя дали грешката не е при мен. И ме е яд за вложените продукти.

# 483
Маскарпоне правя най често с равно количество течен шоколад.За бисквитена торта много любим на дъщерята.Или равни количества маскарпоне, заквасена сметана и крем сирене с пудра захар.

Имаше една такава бисквитена торта Щастливеца, но за мен това съотношението е убийствено сладко. Правила съм с много по-малко шоколад, бял, даже и заквасена сметана съм добавяла и става супер.

# 484
Момичета, някоя работила ли е с кремотартър? За пръв път прочетох, че съществува в тази книга преди 25 години, беше ми истинска съкровищница, с вдъхновяващи фотографии и струваше около 30лв, с които тогава 4 членно семейство се хранехме цяла седмица ☺️ та ми беше много ценна и пряко и преносно.
В рецептата за целувки за пръв път видях да се съдържа освен белтъците и захарта, щипка кремотартър. Сега се разрових и видях, че това е де факно калиев битартарат (с което се правят кристалите на Великденските яйца).
Интересно ми е дали допринася по някакъв начин за консистенцията на целувките?
Търся ефекта отвън хрупкави отвътре като дъвка. Не обичам изцяло изпръхнали. Или тайната е във времето и температура на готвене?

# 485
Освен времето и градусите, друг трик за дъвчаща вътрешност е малко нишесте, може разтворено в малко л. сок или оцет

# 486
  • Бургас
Оххх,тези последните сладкиши, особено ей този със сладкото от сини сливи се каня да го правя от 1 година... Много апетитен изглежда!
Имаше и още един, който много се доближава до този, нещо от рода ,,Дамски каприз,, ли беше....не си спомням добре...Трябва да видя снимката и рецептата и ще се сетя.

# 487
  • In transit
May, кремотартар (или винен камък) се слага за да стабилизира белтъците. Няма отношение към меката среда. Там играе роля времето на печене.
Вместо кремотартар се ползва лимонов сок или оцет, също.

# 488
Оххх,тези последните сладкиши, особено ей този със сладкото от сини сливи се каня да го правя от 1 година... Много апетитен изглежда!
Имаше и още един, който много се доближава до този, нещо от рода ,,Дамски каприз,, ли беше....не си спомням добре...Трябва да видя снимката и рецептата и ще се сетя.
Точно Дамски каприз е - много ми е любим. Ама изяждам по половин тава наведнъж, та отдавна не съм го правила.

# 489
  • София
И аз имах тази книга, а и доста други такива. Много си ги обичах, но вече съм повече в дигиталния свят.
Правих за пореден път този кекс с рикота - много ни харесва:

Миналата седмица приготвих за из път на моя студент портокалов кекс на Марта Стюарт - страшно бърз и вкусен:

И по едно кафе задължително трябва да има към тези сладкиши:

# 490
Helene,

Може ли рецептата на портокаловия кекс. Опитах да я открия, но нещо не ми се получава.

# 491
Сегааа, след двукратно вечерно похапване от сладкиша, който направих миналия ден така на око и вдъхновение (от остатъчни количества бишкоти, сметана и ганаш) и за който споменах, че ще пиша по-късно (ако не се напия от Бейлиса в него), ще дам отзив, а който не пие алкохол, да внимава  Simple Smile
Първи впечатления - получи се вкусен, даже много.
Втори впечатления (сутрин) - определено се чувствам махмурлия, ама пък ми е едно спокойно, никакъв сутрешен работен стрес Grinning
Какво сложих: бишкоти Савоярди (имах 36 бр); І крем: 500 гр маскарпоне, 250 мл животинска сметана, 4 с.л. пудра захар (или около това количество, не съм мерила точно), 1 ванилия, 9 гр желатин и неопределено количество Бейлис (направо отлях щедро от бутилката, трябва да имаше към 50 мл); ІІ крем: около 300 гр ганаш от сметана, тъмен и млечен шоколад (с много малко преобладава млечният, но нямам точно съотношение, че не съм го приготвяла на момента, а имах готов отпреди седмица и това беше остатъчно количество); за сиропиране на бишкотите: 250 мл еспресо, 100 мл животинска сметана, пак Бейлис на око. За поръсване: натрошени какаови зърна.
Технологията няма да описвам, знаете я - крема с маскарпоне приготвих, като разбих с миксера на средна скорост всички продукти наведнъж, добавих разтопения желатин и разбърках. Редувах напоените в кафето бишкоти с кремовете, като след първия ред сложих с маскарпоне, по средата - ганаша, след третия ред - пак крем с маскарпоне. След около час, когато кремът стегна добре в хладилника и се охлади, залях с глазура от ганаша и поръсих с какаовите ядки. Това е.
Снимки още не съм направила, ама по-късно днес може и да успея.
Ха, наздраве, група! Cocktail

# 492
  • При децата ми
Скрит текст:
У нас рецептата за сладкиша с кайсии е съвсем различна. Маслото се разтопява на дъното на тавичката. Отгоре се подреждат кайсиите от компота. Забърква се сместа, която е с други пропорции и се изсипва върху тях. След изпичането се обръща, залива се със сока от компота и се поръсва с орехи (в тестото няма).
Да, и на майка ми беше подобен на описаната от теб. Тестото беше пандишпанено и като се напоеше със сока, ставаше почти, като реване сочно.
А може ли рецептата? На майка също беше такъв, но няма кой да питам вече.
Продукти за Сладкиша с кайсии:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. масло (125 г)
1 бакпулвер
2 ванилии
1 буркан компот от кайсии

Много харесвам такива сиропирани сладкиши. С компот от праскови дали ще стане?

# 493
Ще стане, разбира се, действай смело.

# 494
  • София
To, че става - става, но на мен ми харесва възкиселият вкус на кайсиите. Прасковите са ми блудкави в сравнение с тях, а и са по-големи и дебели (мое мнение). Wink

Общи условия

Активация на акаунт