Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 29 305
  • 640
  •   6
Отговори
# 630
Заиграх се с блата с кипяща вода

4 яйца
170 гр захар
170 гр брашно пресято
Половин бакпулвер
Разбих на силна скорост яйцата, добавих захарта и пак разбих на висока скорост докато се стопи,  но не чак до много гъст крем. Добавих с шпатула брашното с бакпулвера и накрая 40 гр кипяща вода и 40 гр олио плюс есенция ром. 30 мин на 170 градуса в 26 см. Отначало леко направи купол но като го обърнах по ваш съвет на решетката всичко е точно. Охлаждам, обвивам във фолио и да ме чака в хладилника. Утре ще го режа🙉❤️

# 631
Оказа се, че много неща не съм знаела за пандишпанения блат. Благодаря ви!

За съжаление не мога да дам рецепта за лимоновия кекс. Вероятно е била в някой отворен прозорец на лаптопа ми (защото някой от Бг- мама я е похвалил), та след приготвянето му съм затворила рецептата. Съжалявам.

# 632
Helene S , аз съм правила лимоновия кекс с рикота на Бени. Хареса ни (отдавна беше като го правих, тогава замених рикотата със сладкарската извара на Лидл). Ако искаш виж рецептата дали ще ти допадне. Визуално кексът, който е показала mariat, прилича на този на Бени.

# 633
  • In transit
HeleneS, и аз имам рецепти за вкусен сочен лимонов кекс с рикота

и пухкав сладкиш с рикота и лимон

# 634
  • София
О, чудесно, много ви благодаря! Ще пробвам!

# 635
  • на последния етаж
Mikkey, много ми хареса кексът от първата снимка. От къде да купя такава форма? Blush

# 636
  • In transit
Лита, моята е от Синсей:
https://www.sinsay.com/bg/bg/silikonova-forma-za-pechene-vav-for … e2ec5ece6af6c5a24 Много хубаво се изпича кексът в нея.

Ако не харесваш силиконови, ето ти вариант от метал, доста по-скъп обаче. Blush https://www.umensladkar.bg/pokupka/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B … %D0%B8%D0%B5-6685

# 637
Мики, с тази металната трябва да се внимава, че в сайта са указали "да не се използва в перална машина!" Simple Smile
Аз й бях хвърлила око на тази форма на Декора, че имам и други техни продукти, от които съм доволна, обаче не ща да я мия на ръка и засега се отказах.
Ще се възползвам май от предложението ти за силиконовата, за което благодаря!
Дами, ако е имало рожденичка, която съм пропуснала тези дни, да ме прощава (бях зарината от работа и не успявах да следя стриктно любимата си тема) - честито със закъснение, много здраве и сладък живот!

# 638
  • In transit
Кубратова, сайта е румънски и преводът е трепач, но пък са коректни. Вече няколко поръчки направих от тях. Декора и аз много ги харесвам. Точно такава тяхна форма нямам, но имам доста техни, пак от алуминий и са страхотни. Всичко се изпича перфектно, не залепват и се мият много лесно. Нямам съдомиялна, така, че нямам драми с измиването. Grinning

# 639
И аз нещо ви изпуснах напоследък, но един бърз поглед ми беше достатъчен за поредната злоупотреба. Laughing
С тоя "Наполеон" дето сте напоказвали ми развалихте въздържанието, а за късмет имах и един пакет лидълски вафлички, та набързо сглобих една Наполеон/ка. И да знаете, че вие сте виновни.
Скрит текст:

Отдавна не я брах правила и нещо не разпределих добре крема към блатовете, но пък стана мнооого вкусна и креместа. Innocent
На всички имали повод да почерпят и пропуснах да поздравя, желая здраве и сладките моменти да са повече от солените. Flowers Four Leaf Clover

# 640
  • Euskal Herria
И аз имам форми на Декора, доволна съм. Вчера поръчах друг размер, нямаше от техните, та взех на Уилтън. Обаче някак тежки ми се струват. Уж алуминиеви, а пък... Нищо, ще ги видя как са, като ги ползвам.
Но ми прави впечатление, че ако поръчам директно от Декора, е по-скъпо, отколкото през сладкарски магазин или Амазон.

Общи условия

Активация на акаунт