Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 29 028
  • 634
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
Използвам снимката на блата на 2в1, за да попитам какво и как би се променило, ако към съставките на блата се добави и 1 бакпулвер?

Ще стане с голям калпак и най-вероятно ще се разцепи при печенето.

# 616
Да, бакпулвер в такъв тип блат е излишен, отива към кекс🤗

Да, кондензираното мляко си е сладичко, руснаците дори го правят с цяла консерва 397гр на 500мл сметана😅 но както казват те, на вкус и на цвет товарищи нет🤷🤗 може да се намали, тя носеща е сметаната. То е за подслаждане. Ако беше варено кондензирано мляко (дулсе де лече), то щеше и да стегне и сгъсти крема.

Lemoncupcakes, трепач ти е Карпатката🫶

# 617
  • Варна
Използвам снимката на блата на 2в1, за да попитам какво и как би се променило, ако към съставките на блата се добави и 1 бакпулвер?
Аз правя блат с 4 яйца, 120 г захар, 120 г брашно, аромат по избор и слагам бакпулвер.
Получава се нормален блат без да се издува.
Правила съм и с 6 яйца, а за 3 яйца слагам половин бакпулвер. Имам душевни травми от плоски кекесове и не рискувам без набухвател, макар да знам че не е по устав.

# 618
  • Варна
Аз правя блат с 4 яйца, 120 г захар, 120 г брашно, аромат по избор и слагам бакпулвер.
Получава се нормален блат без да се издува.

Правила съм и с 6 яйца, а за 3 яйца слагам половин бакпулвер. Имам душевни травми от плоски кекесове и не рискувам без набухвател, макар да знам че не е по устав.

# 619
Здравейте, нахлувам в темата, тъй като много обичам сладкиши от старите тефтери,юонези сладки, които се правна, когато очаквахме гости, за рожден ден, Нова година, годежи, сватби. Не съм майстор като Вас, но обичам да правя сладкиши. Имам една молба към velikova1. Ако е удобно, би ли споделила рецептата на рулото в публикация #33, защото помня, че съм опитвала такова с локум и бисквити, но нямам рецепта, а и не помня кога и кой го е приготвял, за да питам? Благодаря предварително!

# 620
  • Варна
Бисквитено руло с локум

250 г обикновени бисквити, 125 г масло, 2 кутийки локум, 1 ч.ч. орехи, сладко от вишни или възкисел мармалад
   Бисквитите се натрошават с помощта на точилка на не много дребни парчета и се смесват със счуканите орехови ядки.
   В съд с дебело дъно се поставят маслото и локума, нарязан на по-малки кубчета. Добавят се 3-4 лъжици вода и се загрява на слаб огън като се бърка постоянно докато се получи хомогенна смес. Тя се изсипва при бисквитите докато е гореща и се объркват до получаването на лепкаво тесто.    
   Тестото се разстила на правоъгълник върху пекарска хартия, поръсена с пудра захар или смлени ядки. Върху 2/3 от него се разпределя сладкото и се навива на руло с помощта на хартията. Загъва се добре с нея и се оставя в хладилник да стегне. Поднася се нарязано на филийки.

# 621

Това е блат от 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, щипка сол, ванилия
чашата е 200 мл, тавичката е 26 см/диам.
Това пандишпанов блат ли е? Ако намаля захарта ще се получи ли? 200гр е много за нас вкъщи.

# 622
  • In transit
Рейна, има три вида пандишпанов блат. Тежък, среден и лек. Разликата е, че в тежкия количеството яйца е равно на количеството брашно и захар (в грамове!), в средното брашното и захарта са 2/3 от количеството на яйцата и в лекото са 1:2, т.е брашното и захарта са половината от количеството на яйцата.
В пример: ако 6 яйца са около 300-320г за яйца М, захарта и брашното ще са х 150-160г. Важното е яйцата са на стайна температура и да се разбият много добре, докато утроят обема си и се получи стабилна смес. Брашното винаги се слага на порции и се разбърква с бъркалка, така, че да не се изкара въздуха от сместа.

# 623
Velikova1, сърдечно благодаря! ❤️

# 624
  • Бургас
Охххх,цял ден се любувам на този блат на 2в1....
Какви ли не торти врътнах с него...ама мислено....
Страхотен!

# 625
  • София
Дороти, бъди много щастлива!
Снимката е стара, но да не е спам. Лимонов кекс с рикота. Много вкусен, но нямам идея от къде ми е рецептата.

Ако може рецепта - често имам рикота и лимони вкъщи, та ще го тествам.

# 626
Рейна, чашата е 200 мл, но захарта не е 200 гр. Не съм я мерила, но е някъде от порядъка на 150-160 гр мисля.

Mikkey е обяснила много добре основните правила за направата, но си признавам, че аз вече не ги спазвам много-много. В началото го правех, но с годините научих кое мога да прескоча. Не темперирам яйцата, директно от хладилника ги разбивам и брашното го добавям с миксера, но лъжица по лъжица и на по-ниска скорост.

karzz, всякакви торти правя с такъв блат, но винаги леко го сиропирам, че не обичаме сухи сладкиши. Парфе, Рафаелото на Наталина, с обикновен сладкарски крем, с маслен, с шоколадов, с маскарпоне и сметана или какъвто друг се сетиш. Можеш да добавиш и някакви плодове или сладко.... каквото ти душа иска.
А, ако замениш 2 лъжици брашно с 3 лъжици какао става шоколадов пандишпан. Добавяла съм и смлени ядки и пак се получава.
Ако се изпече в голямата тава на фурната го ползвам за руло.

# 627
  • Euskal Herria
Карз, как направи бонбоните със сусам?

# 628
https://m.bg-mamma.com/?topic=1168752.msg50779831#new
Написала ги е тук.
Извинявам се, че се включвам така...
Взех съвсем скоро старите тефтери с рецепти от майка и ще споделя някоя позабравена вкуснотия( да не съм съвсем спам...)

# 629
  • София
Пандишпан с разбиване на цели яйца се получава, като те се загряват на котлона със захарта на водна баня. Разбива се непрекъснато, докато захарта се разтопи. След това се дърпа от котлона и се добавя на порции брашното. Разбърква се бързо и внимателно.

Класическият и по-добър начин е чрез отделно разбиване на белтъци от жълтъци. Жълтъците се разбиват с 1/3 от захарта + 1ч.л. вода на жълтък. Белтъците се разбиват, след което започва да се добавя останалата част от захарта на части, като разбиването продължава. Жълтъците и белтъците се смесват. Накрая внимателно се сипва брашното, като бързо се разбърква сместа няколко пъти.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 09:00 от Vanja77

Общи условия

Активация на акаунт