🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 3

• 10 501
  • 235
  •   3
Отговори
# 195
Фадиме удържа фронта.Sparkling Heart На нея и беше по-трудно. Исо я харесва, не можем да говорим за любов, но има интерес. От нейна страна все още няма нищо. Затова и беше и по-трудно. И как да каже на батко си, че го прави за себе си, че животът и е застрашен от Шериф. Не може. Много и беше трудно на милото момиче, но се справи.
Какво ще го правим Еюпхан? Малко ми домъчня за него. Да, направи глупост, за която, ако не беше се намесил Гезеп, щеше яко да пострада. Любовта му е безответна, но ми домъчня. Трябва спешно да му намерим утеха ,т.е. любима. Засега единствената вакантна и адекватна е онова момиче, което помага в къщата на Фуртуна. Вярно, че брат и и родителите и са улави, но тя е симпатяга и е образ. Няма кой друг, на Севджан не го давам. Grinning
За прокурорката съм съгласна с Вал- да, малко по-адекватна е, но пак е силно пристрастна. Първо- уйдиса на акъла на Мелина, второ- очевидно търси нещо, каквото и да е, за да натопи Кочари. Въпросите и например към Оруч бяха "Кой от Кочари стреля в тебе". Всички знаем, че беше оня полуидиот. Тя не знае, но въпросът и е манипулативен. Служител на закона задава подвеждащи въпроси- защо? И другото, по-лошото- тя разбра, че Есме я държи насила Шериф и я заплашва. Много ясно, че заплашван и манипулиран човек няма как да се оплаче. Защо не се самосезира? Защото не са Кочари. Има там нещо, вероятно баща и е загинал заради Кочари или тя така си мисли.

Сега се сетих къде съм гледала Зейнеп Атълган- в един сериал, който спряха на 6 серия- "Кокичета". Там беше едно плахо момиче. Не беше лош сериал.

Като казахме Фадиме- това сладурче ми е много симпатично. Слънце! Heart Eyes

Пее песента на Есме. Blush
https://x.com/nnotgulumse/status/2012856142993502525?s=20

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 22:09 от oncee

# 196
Здравейте, черноморски момичета!

Изгледах  епизода на БГ и ми хареса дори повече от онлайна. Имаше много емоционално красиви моменти. Няма да ги повтарям, защото сте ги отбелязали вече във вашите коментари, само ще допълня момента с чашите. Имало си причина чашите да бъдат в долния шкаф. Хареса ми как СЦ не забравиха и ни показаха тази мила сцена между малката Фадиме и Адил. Тези малки детайли ни дадоха яснота за голямата емоционална връзка между брат и сестра. Въпреки, че знаехме това от преди, тези малки детайли от миналото засилиха емоцията и всяка сцена с Адил и Фадиме, всеки техен разговор, трогваше до сълзи.
Сцените с Исо също страхотни. Вижда се, че Исо е влюбен и то осъзнато.

# 197
Аз пак ще се включа ( просто много харесвам сериала, както и групата, страхотни сте). Наистина силен от емоционална страна епизод. И да, съгласна съм и аз, че актрисата, която играе Фадиме има голямо сценично развитие. Аз също съм я гледала в Присъда, ама там беше май още в началото, не играеше изобщо правдоподобно. Едно насилване имаше, то и героинята беше си такава истерична. Иначе и първите епизоди на  Морето играеше някак насила. Но сега има изключително израстване.
Исо си я харесва, да така е, не е още любов, ама си я харесва. И даже в първите епизоди стана ясно. Защото знаеше за Еюпхан, че я иска. Явно е проучил 😀. Ама и още нещо, той като видя за първи път и Елени си я хареса.  Там, когато тя дойде в пансиона на Есме да търси стая, като пристигаше той я видя и си каза " Ох, дано да не това онази докторка!". Хареса си я и нея. Опасен е той, голяма скица е. Той е моят любимец след Адил, даже сега може да го е изпреварил. 😀
Вика на Фадиме, ти за мен си Фадиме Фуртуна 😀.
Сега ще видим в следващия епизод как Фадиме ще свали тази рокля с толкова илици, панделки и връзки на гърба, след като Есме и Илве заедно се мъчеха над таз рокля. Ама нали е държавна телевизия, сигурно няма да ни огрее за сцена дето Фадиме моли Исо да я развърже. 😀

# 198
О, и аз много си обичам групата, особено всички момичета тук. Коментарите, информацията всичко е топ. Обожавам и моментите, когато си предполагаме и накрая като изгледаме епизода няма нищо вярно с предположенията и отново са ни изненадали.
За  роклята може да представят момента от комична страна.
А, не съм писала какво ми се въртя в главата за Кочари "традициите". Представих си в някакъв далечен момент, Адил, Гезеп, началника с цветя и бонбони пред вратата на Фуртуна, отишли да искат ръката на сина им Оруч за дъщеря им Елени.
Интересно ми е с коя сватба ще настане истинския мир между семействата, с тази няма да е със сигурност. Но дали тази между Елени и Оруч или между Адил и Есме, ще донесе така желания мир.

# 199
Един въпрос който все още не са уточнили сценаристите е,как омъжената Есме се омъжва втори път за Шериф.
Да си призная и мен Есме започва да ме дразни
Ще имам съпруг,ще родя от него дете,ще се окаже,че детето е живо,при тях  и ще пусна ръката на Адил,за да се върна при Шериф
И ще му позволя да ме пита,дали има някаква надежда да е с мен!!!!!
Шериф може да издаде Адил по всяко време,даже и Есме да е с него,дори тогава още повече,за да се оттърве от съперника
Как да не и се ядосва човек?

# 200
Да, в темата е супер приятно! Hug

На мен ми стана интересен произхода на този обичай, който вероятно ще гледаме в следващия епизод. Алекс беше написала, че е с румски /гръцки/ произход. И се зачудих какви гърци ще да са това.
Порових малко и ето какво ми каза AI.
Историческата гръцка общност в Трабзон (античния Трапезунд) е била част от понтийските гърци, с богато културно наследство от времето на Трапезундската империя (1204–1461). След османските завоевания и особено след 1923 г., много от тях приемат исляма, формирайки група от мюсюлмански гърци (понтийски гърци), като към 1996 г. се съобщава за около 300 000 души с такъв произход в района.
Защо след 1923- защото тогава се извършва гоямата размяна на население между Гърция и Турция след Гръцко-турската война 1919-22. От четенето покрай "Ти си моята Родина" знам за огомните маси хора, напуснали родните си места и заселили се съответно в Гърция и Турция.    
При тази размяна православното гръцко население напуска Турция, а днес потомците на местните гърци в региона на Трабзон са мюсюлмани. Малка част от по-старото поколение в региона е запазила елементи от понтийския гръцки диалект.
Мюсюлманските понтийци, запазили понтийски гръцки диалект с турски примес (който счита за стария си език), ги наричат Rumca. В планинските райони около Трабзон живеят общности, които изповядват исляма, но говорят понтийски гръцки диалект, известен като Romeyka. Те се самоопределят като турци, но пазят езиковото наследство на своите предци.

Значи, точно в региона на сериала.Blush И си мисля, че в този регион възприемат някак естествено гърците.

Тази знакова песен на сериала в колекцията на маестро Балтаджъ я видях, мислех, че е на гръцки, а тя се оказва, че е на трабзонския Rumeyka.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 11:38 от oncee

# 201
Един въпрос който все още не са уточнили сценаристите е,как омъжената Есме се омъжва втори път за Шериф.
Адил и Есме имат религиозен брак, който не е официален в новата история на Турция. Той се сключва пред имам. Шериф и Есме имат граждански брак пред държавен служител. Това все едно, както е при нас. Църковен и граждански брак. Официалният е граждански брак.

# 202
Да, Ататюрк официализира гражданския брак.

# 203
Интересно ми е с коя сватба ще настане истинския мир между семействата, с тази няма да е със сигурност. Но дали тази между Елени и Оруч или между Адил и Есме, ще донесе така желания мир.
Аз мисля, че с тази на Адил и Есме, понеже те са главните. А и може тази сватба да се случи на финала, което предполага и истински мир.

# 204
  • Кърджали

Mimya е обяснила за брака. Официално за пред закона Есме и Адил не са били женени. Да.
Видяхме че Есме все пак се е опитала да избяга и при сватбата /явно преди нея/, но явно със заплахи и изнудвания са я върнали. Сигурно ще го покажат в даден момент.

Момента с чашите и мен много ме трогна. Много емоционална сцена за един уж дребен детайл.

Онче, и на мен ми беше интересна тази информация, която сподели.

# 205
Иначе малката Фадиме наистина е кукла, малък бонбон. Аз си чакам малките Исо и Оруч, само тях не сме видяли в ретроспективните кадри. Според вас дали ще има такива сцени ?

# 206
Да, ще  бъде интересно и тях да видим. Видяхме само снимки на малкия Оруч, по време на къната на Севджан.
Още нищо не се чува за третия брат, ще си идва ли вече. Любопитно ми е какъв е той и на кого прилича.

# 207
Много е вероятно третият брат да "наследи" Шериф като основен антагонист.
Шериф все някога трябва да бъде победен, поне до края на сезона. А след като загуби Есме какво ще прави, в манастир ли ще отиде? Grinning Актьорът е харесван от публиката, но засега виждам участието на героя му в един сезон. Е, ако измислят продължение на противостоянието и след събирането на Есме и Адил- може и да остане. Но аз, както знаете, отдавна го виждам в психиатрия, в онези тежките отделения за убийци, които са си реално затвор. Напоследък, виждайки задълбочаването на обсесията му, ми минава през ум, че може да завърши и със самоубийство.
Голяма грешка допуска Ширин, че иска на всяка цена да го отърве от затвора. Ще го "отърве" от живота.
Разочарована съм от развитието на Гьокхан. Мислех, че ще насочат някак нишката към родителите му, които е възможно да не са го изоставили, а да са убити от Фуртуна. Както знаем, Шериф лъже безогледно, така че няма да се учудя. Но засега Гьокхан си е все така верен на Шериф, няма грам развитие. И вероятно са се отказали да го свързват с Илве.

# 208
Не вярвам, която и да е сватба да сложи край на враждата, ако желаещите отмъщение не са се отказали от тези си щения. Ако бракът на Исо и Фадиме бе по любов и след сватбата имаше естествено продължение на рода, можеше и да стане. Но тъй като той е фалшив, няма шанс да произведе истински мир.
Колкото до евентуалните бракове на Есме и Адил или Елени и Оруч - има още много вода да изтече до тогава, а и не това е в основата на сериала. Като гръмне бомбата на истината ще има много поражения, които ще оставят любовната драма на втора линия. Как ще заздравеят раните от предателството е нещо, за което Есме въобще не помисли. Оруч поне е наясно че ще бъде мразен. И двамата ги чака дълъг период на самота.

Иска ми се като казаха "А", да кажат и "Б". Шерин нали спомена, че на нейната сватба Кочари са убили баща ѝ. Защо? Това ли е началото на враждата? Тя ли е била ябълката на раздора? Въпроси, които трябва да получат отговор и надявам се да внесат яснота и по отношение характерите и действията на героите.

# 209
В един от първите епизоди се каза, че враждата е започнала много години преди това. Едно момиче Фуртуна се влюбило в момче Кочари, но не се е казало какво е станало тогава.
А самата Ширин каза, че не тази рокля е започнала враждата, но тази рокля ще я спре. Но това ще си останат само мечти на Ширин.
Елени много правилно каза, без истина няма мир. Така че тя е права тайните трябва да се разкрият и да оставят "светлината"  от истината сама да намери пътя си.
И аз виждам в момента Шериф като антагонист само за един сезон, повече би било тягостно. Но пък ако фантазията на СЦ успее да нареди нещата така, че Шериф остане много ще се радвам, защото актьора определено ми харесва.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 14:28 от cvetansk

Общи условия

Активация на акаунт