Работа от вкъщи - как се справяте със задълженията си?

• 1 053
  • 22
  •   3
Отговори
Отварям темата, за да споделяме полезни идеи за справяне с предизвикателствата на работата от вкъщи.
Проблемите пред които се изправям напоследък са:
- Започнах да подреждам и да готвя повече от преди и това ми създава дисбаланс, защото започнах да се вживявам и да не ми остава време за работа. Съответно се и изнервям. Все по-често нямам ищах за работа, а само желание за готвени и подреждане.Това никога не е било. Станала съм домошарка.Намирам си оправдания да не сядам да работя.
 - Пропускам моментите с ходенето по пижама по цял ден и немиенето на зъбите. С това се справих Simple Smile
 - Все по-често излизам и заговарям хора отвън , просто ей така.
Не ме разбирайте погрешно. Обичам работата си  и не бих се върнала да ме експлоатират повече в никой магазин или фирма. Така или иначе изкарвам доста повече пари, които никога не стигат Simple Smile
- Относно доходите ...ясно е, че с работа от вкъщи те не са еднакви и постоянни. Вие как се справяте с приливите и отливите на поръчки?

Май това е за сега. Ще се радвам да сме си полезни. Бъдете здрави Simple Smile

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 17:58 от Fringe1981

# 1
  • България
Скрит текст:
Отварям темата, за да споделяме полезни идеи за справяне с предизвикателствата на работата от вкъщи.
- Започнах да подреждам и да готвя повече от преди и това ми създава дисбаланс, защото започнах да се вживявам и да не ми остава време за работа. Съответно се и изнервям. Все по-често нямам ищах за работа, а само желание за готвени и подреждане.Това никога не е било. Станала съм домошарка.Намирам си оправдания да не сядам да работя.
 - Пропускам моментите с ходенето по пижама по цял ден и немиенето на зъбите. С това се справих Simple Smile
Не ме разбирайте погрешно. Обичам работата си  и не бих се върнала да ме експлоатират повече в никой магазин или фирма. Така или иначе изкарвам доста повече пари, които никога не стигат Simple Smile
- Относно доходите ...ясно е, че с работа от вкъщи те не са еднакви и постоянни. Вие как се справяте с приливите и отливите на поръчки?

1. Мразя да готвя, така че не готвя повече от преди работата от вкъщи.
2. Не обичам да стоя по пижама, зъбите задължително ги мия вечер, след последното хранене.
3. Боря се почти успешно с говоренето с непознати. Но това ми е придобито от живеенето в такъв град преди доста години. Там е норма. Тук е друго и ми харесва. Simple Smile
Какво ме мъчи.
1. Всички си мислят, че винаги съм на разположение и няма проблем да ме занимават с техните си работи по всяко време.
2. Все си мисля, че ако си работех според образованието и натрупания стаж щях да имам повече пари.

# 2
Скрит текст:

1. Мразя да готвя, така че не готвя повече от преди работата от вкъщи.
2. Не обичам да стоя по пижама, зъбите задължително ги мия вечер, след последното хранене.
3. Боря се почти успешно с говоренето с непознати. Но това ми е придобито от живеенето в такъв град преди доста години. Там е норма. Тук е друго и ми харесва. Simple Smile
Какво ме мъчи.
1. Всички си мислят, че винаги съм на разположение и няма проблем да ме занимават с техните си работи по всяко време.
2. Все си мисля, че ако си работех според образованието и натрупания стаж щях да имам повече пари.

Това с всички, че си мислят, че си на разположение е в десятката. Майка ми, съседи , приятели ми звънят постоянно , за да им свърша нещо. Аз не мога да им откажа, защото все пак наистина съм си вкъщи. ...  Относно образованието ... ако то те влече повече, защо не се ориентираш натам?

# 3
Защото работиш на парче. Ако си на обикновена работа, но от вкъщи няма да имаш особено време за домашните неща. Просто нормален работен ден, но без път.

# 4
  • Melmak
Справям се идеално. Като съм в офиса се виждам с колеги и все нещо някой ме занимава. С един не сме се виждали отдавна, с друг нещо да свършим.
Работя много години във фирмата и имам доста познанства, губя време в път и мразя да ставам рано.

Обаче вкъщи ставам половин час преди работа, мия зъби, оправям се, засядам с кафето и закуската да чета мейли. През деня пералня мога да пусна, след работа да просна. В обедната излизам да пазарувам. Ако съм напазарувала мога да готвя. Като цяло не върша много домакински задължения в работно време.
Ако съм в много срещи с часове не мърдам от лаптопа.

# 5
Имам ХО веднъж седмично. Няма кой да ме безпокои в този ден, близките ми повечето не са в града, а които са тук, са на работа. Със задълженията се справям, особено тези с краен срок. Преди мислех, че ще съм в положението на авторката - домакинстване в несвяст и работата изостава. Оказа се, че не съм права и си работя съвсем нормално.
Това, което ме тормози, съм го споделяла и в други теми - микромениджмънт от страна на ръководството. Понеже ръководството е гледало другите как не работят от къщи, а и то самото не работи, когато уж е ХО, мисли, че и аз не работя. Не знам как да се справя, освен да напусна.

# 6
Аз смятам, че ХО не е за всеки. Много трудно да се получи, ако човек не е организиран и дисциплиниран и не може да си подреди деня. Покрай неорганизираните страдат останалите, защото се появяват шефове като на Нарциса.

За мен всички изброени неща в първия пост са No-No и само подсказват, че авторката е фрийланс. Ако не е....Joy

Когато работиш за някого на стандартен работен ден няма такива екстри. Не готвя в работно време, не чистя и подреждам. Няма как да си намеря оправдание да не работя Joy Срещите, колегите и задачите ме чакат. Няма как и по пижама, едно че не обичам, второ имам видео колове. Рутината за лице и зъбите са ми нещо, което правя и вкъщи, без да излизам. Време за разговорки пред блока нямам, иначе трябва да си доработвам.

Справям се лесно, когато го третирам като нормален работен ден. Бонусът е без пътуване, с пусната пералня, миялна и изхвърлен боклук и горе-долу това е. И редовна заплата без да работя на парче.

Не ми тежи ХО и съм свикнала да се организирам дори и с болно дете наоколо, като тогава работата малко остава на заден план, но си доработвам важните задачи във време, в което мога.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 22:12 от Full Heart

# 7
Ако имаш време да се вживяваш в излишна домакинска работа, нещо не е ок с поставените ти работни цели. Явно работиш за себе си и нямаш актуални финансови затруднения, но за да напишеш този пост, нещо не ти е съвсъм комфортно в тая пижама. Simple Smile
Аз работя "home office", но го работя от навсякъде. В парка, в автобуса, в кафенето, в сервиза (където е другата ми работа), в чакалнята на зъболекарския кабинет (примерно), на крак пред училището на децата и т.н. Simple Smile Ставам сутрин в 7 и работя точно 2 часа ХО, докато правя закуски и приготвям обяди, след това работя онлайн работата си докато работя присъствената си работа, 2 часа следобед работя от вкъщи, съчетавайки някакви домакински упражнения, и когато свърши онлайн работата ми отивам към другата ми работа и така до към 18:30,  когато се запътвам да пазаря за вечеря и оттам нататък е ясно.
Та ето така се справям с моята работа от вкъщи и разказвам всичко това с идеята, че не е нужно да киснете нон стоп вкъщи, ако това, което правите не изисква непременно да сте в  домашни условия.

# 8
Само в началото на хоум офиса вършех някакви домакински неща. Към момента - ставам, оправям се, пия кафе, сядам да работя. В почивката си почивам или излизам да свърша нещо. Домакински неща върша само след работа. По време на работа най-много някоя пералня да завъртя и то ако е наложително.
За хората…аз съм интровертен човек, хич нямам желание да си говоря, на работа достатъчно срещи за празни приказки ми организират.
Доходите - аз работя във фирма, така че са еднакви, но преди време работех на фрийланс - изнервящо беше, няма да лъжа, имах чувството, че всички се наговарят в един ден да ми изсипят работата, а после да мълчат N на брой дни.

Колкото до откъде работя - само от вкъщи. Пробвала съм кафета, така де, пробвала като няма ток, примерно, много лесно се разконцентрирам. В офиса също никой не може да се съсредоточи, когато се налага да отидем, малко сме безполезни там.

# 9
Ние имаме анекси откъде ни е работата от вкъщи и имат право да проверяват. Не съм чула някой да е бил проверен, но не ми се ще да съм първата, затова не съм пробвала от кафенета и паркове. А и там ще е по-разсейващо за мен Simple Smile

# 10
Ако имаш време да се вживяваш в излишна домакинска работа, нещо не е ок с поставените ти работни цели. Явно работиш за себе си и нямаш актуални финансови затруднения, но за да напишеш този пост, нещо не ти е съвсъм комфортно в тая пижама. Simple Smile
Аз работя "home office", но го работя от навсякъде. В парка, в автобуса, в кафенето, в сервиза (където е другата ми работа), в чакалнята на зъболекарския кабинет (примерно), на крак пред училището на децата и т.н. Simple Smile Ставам сутрин в 7 и работя точно 2 часа ХО, докато правя закуски и приготвям обяди, след това работя онлайн работата си докато работя присъствената си работа, 2 часа следобед работя от вкъщи, съчетавайки някакви домакински упражнения, и когато свърши онлайн работата ми отивам към другата ми работа и така до към 18:30,  когато се запътвам да пазаря за вечеря и оттам нататък е ясно.
Та ето така се справям с моята работа от вкъщи и разказвам всичко това с идеята, че не е нужно да киснете нон стоп вкъщи, ако това, което правите не изисква непременно да сте в  домашни условия.

Много интересно и може би невъзможно за повечето работещи.

# 11
Това с анекса го сложиха, защото нали приеха разни закони, просто са длъжни. При нас е, който откъдето иска, само за някои държави трябва да им кажем предварително, за да осигурят достъп.

# 12
Идеално ми е на мен вкъщи и не ми липсва грам офис.
Справям се прилично и според натовареността в работата - понякога успявам успоредно да свърша и дом.задължения, друг път правя всичко или за което имам сили, след работа.

# 13
Работя от вкъщи от ковид кризата насам. Много съм доволна. Преди пътувах 40 минути в едната посока, тоест сега ми остава час и половина повече лично време.
Сядам си от еди колко си часа до еди колко си, в рамките на работното време, както, ако съм в офис с колеги. Никой не си мисли, че не работя, защото "продуктите" на труда ми се изпращат по имейл и са видими. Или ако нещо не е свършено, пак ще се види, че няма резултат. Също и от чужбина се включвам, когато имам възможност.
За мен е чудесна възможност, а работата ми го позволява.

# 14
  • До хладилника, който обичам
Никога не съм обичала да върша домакинска работа, така че хоум офис на пълен работен ден не променя това.
Домакинската работа е общо задължение на всички в семейството според възрастта, задълженията извън дома и възможностите им, а не задача на този, който е най-много време вкъщи, ако работи от там.

Общи условия

Активация на акаунт