Работа от вкъщи - как се справяте със задълженията си?

• 1 053
  • 22
  •   3
Отговори
# 15
  • София
От години работя от нас. Домакинстването ми е неприятно и съответно не се престаравам с него. Единственият проблем беше в началото, когато близките си мислеха, че "работиш от вас" = "свободна си по всяко време", но прекратих това. По принцип сама си определям работното време в зависимост от обема на работа, но това въобще не е причина други да разполагат с моето време.

# 16
Ако имаш време да се вживяваш в излишна домакинска работа, нещо не е ок с поставените ти работни цели. Явно работиш за себе си и нямаш актуални финансови затруднения, но за да напишеш този пост, нещо не ти е съвсъм комфортно в тая пижама. Simple Smile
Аз работя "home office", но го работя от навсякъде. В парка, в автобуса, в кафенето, в сервиза (където е другата ми работа), в чакалнята на зъболекарския кабинет (примерно), на крак пред училището на децата и т.н. Simple Smile Ставам сутрин в 7 и работя точно 2 часа ХО, докато правя закуски и приготвям обяди, след това работя онлайн работата си докато работя присъствената си работа, 2 часа следобед работя от вкъщи, съчетавайки някакви домакински упражнения, и когато свърши онлайн работата ми отивам към другата ми работа и така до към 18:30,  когато се запътвам да пазаря за вечеря и оттам нататък е ясно.
Та ето така се справям с моята работа от вкъщи и разказвам всичко това с идеята, че не е нужно да киснете нон стоп вкъщи, ако това, което правите не изисква непременно да сте в  домашни условия.

Много интересно и може би невъзможно за повечето работещи.
Реших да рискувам и преди една година директно попитах работодателите на ХО работата ми дали имат против да си върша задачите откъдето намеря за добре, включително и от мястото, на което работя присъствено (за което знаят и никога не съм го крила). Разбира се с уговорката, че всичко възложено винаги ще бъде свършено в срок. Казаха ми, че няма причина да ми откажат и съм им много благодарна за което.

# 17
  • Melmak
При нас не позволяват да се работи от чужбина, освен ако не си командировка. Някои колеги си позволяват за 1-2 дни ако нещо им се налага и са в чужбина, но като цяло не е разрешено. Също имаме анекси за домашния адрес, но това като гледам никой не го спазва. Повечето яко са по села, вили, почивки.
Аз нямам село и съм си в София. Лятото мениджъра ни направи отстъпка и бачкахме от морето.

# 18
Аз съм в интересно положение - имам постоянен адрес в провинцията Х, настоящ адрес в София У, междувременно съм сменила няколко квартири, но за адрес на ХО все посочвам У. Снощи покрай темата се сетих, че трябва да сменя адреса на ХО да е нашето жилище , където обаче още никой от нас не е регистриран Simple Smile а още по-интересното е, че половината от локализиращите системи не го откриват все още. И за капак ЛК ми изтече и подадох заявление за нова със старите данни, че пък всички банкови приложения почнаха да ми пускат нотификации, че ЛК ми е изтекла и може да спрат да работят.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 13:48 от Нарцùса

# 19
  • Melmak
За ХО се попълва настоящия адрес, до колкото аз знам. Идеята е къде наистина работиш, а не къде се водиш.

# 20
На мен по-голям проблем ми е, че не мога да попълня повече от един адрес. Мисля, че на всички им е ясно, че хората работят и от къщи, и от шатото, и от плажа, но може да се посочи само един адрес.

# 21
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Нарцѝса, мисля че можеш да подадеш повече от един адрес при ЧР,  например едни постоянен и един настоящ. Но не съм 100 % сигурна.
От около 3г работя в компания, която принципно наема хора на флекс позиция, но реално - аз в момента нямам причина да съм 2-3 дни в офиса седмично.
Тотално непродуктивна съм там, офиса е "open space"... Един е в среща, друг го мързи, трети е на раздумка, четвърти не си е сложил слушалките, пети си е зарязал служебния телефон, който звъни на пожар...
Реално ходя 1 път седмично - за социализация, ако децата са здрави. Ако някой е болен, пропускам офис деня. Но повече от 1 път седмично би ми повлияло на продуктивността.
У дома съм си спретнала хубава работна станция, с офис стол, 3 монитора и достатъчно място. Екстра ми е.
В офиса, който ми е и супер близо, мога да ползвам 2 монитора и ми е леко не-съвсем-удобно.
Относно разсейването с домашни задължения - пускам си пералнята за 1 минута, докато пере - работя. Простирам за 10 мин - работя. Случва ми се и да готвя и да пазарувам, и да водя деца на прегледи и какво-ли-още-не, но си спазвам сроковете, върша си работата добре, отговорна съм и си ползвам гъвкавостта умерено. Мога да върша едно 65% от работата си и през телефона, макар и една идея по-бавно.
Понеже системите ни са супер тежки от вън някъде на wi-fi не мога да работя качествено, съответно - избягвам. Случвало се е 2-3 пъти да се мъча, но не ми е приятно - бавно е, трябва да влизам постоянно в системите, 88 пароли и потребителски имена - по-приятно, удобно и адекватно ми е у дома, или поне някъде с кабелен нет, включен в компютъра директно.

Често, ако сега някой се опита да ме върне в офис 5 дни седмично, ще трябва да ми осигури собствен кабинет и сериозни пари - иначе не се навивам. Обожавам си ХО.

# 22
  • София
Ставам рано, защото имам ученици, малката още я водя на училище, така че приличен външен вид е задължителен. Веднъж излезеш ли навън, няма проблем с тонуса. ХО ми дава възможност да пазарувам, да пускам перални, миялна, сушилня в работно време. Това е огромно облекчение откъм време. Понякога приготвям и бърз обяд. Но когато децата са вкъщи, вкл. и ММ често работи ХО, трябва да ядат и това ме натоварва. Поръчваме понякога, купуваме готова храна, просто няма как да смогна. В офиса ходя рядко, може би веднъж месечно, но ми е приятно да се видя с колегите, да обядваме заедно. Най-голямото предимство - водя дъщеря ми на тренировки в 5, ако баща й е зает, на лекари когато се налага и т.н. Не ни правят проблеми, за което съм много благодарна и имам много неизползвана отпуска, защото в други фирми ми се е случвало - имаш ангажимент, пусни си половин ден. Знам си задълженията, работа несвършена няма. Мога да работя за повече пари, заплащането ни не е съвсем адекватно за пазара на труда в момента, но такъв късмет с шефове, екип, отговорности и ХО трудно ще намеря, затова не се оплаквам. Аз съм от 5.5 години в екипа и съм най-скорошния служител, просто няма текучество. Преди ХО във фирмата много хора са си вземали често болнични, сега всички с ХО балансираме дори и децата ни да са болни. Почти няма болнични, освен в сериозни ситуации, не просто вируси.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 00:33 от Maidenly

Общи условия

Активация на акаунт