Какво пазим и на кого го оставяме - döstädning и не само

• 2 215
  • 56
  •   6
Отговори
# 45
Често се местя и затова нямам много вещи. В апартамента, в който живея от три години, все още има доста празни чекмеджета и шкафове, мазата е пълна само с кашони от уредите, които са все още в гаранция. Стелажите, които купих с голям ентусиазъм, са празни.
Не ме тревожи какво ще оставя на децата си да изхвърлят - това е въпрос на няколко стотачки за хамалите и един нает за целта контейнер, работа за максимум един ден.
Но имам твърдо правило - преди да купя нещо, си задавам въпроса не дали имам нужда от него, а има ли къде да го сложа или ще го набутам в някой шкаф, без да го ползвам.

# 46
На мен ми предстои разчистване на два шкафа с обувки, шапки, шалове и разни медицински принадлежности, единият от които е доста внушителни размери. Не знам, ако не изхвърля 3/4 от съдържанието, къде изобщо ще го побера. И явно ще трябва да си задам доста от въпросите от първия постинг, за да не се окаже нито, че държа неща, които пазя от години за зор-заман, нито че ще ми се наложи да купувам отново, само защото съм избързала.
Вчера, ей така ровейки да търся четка за обиране на косми, която евентуално може да е останала завряна някъде, точно в един от тези шкафове открих спрей за дъх за куче - има няма 7-годишен. Не кучето, спреят. Естествено, че го хвърлих. Кой знае още какви съкровища ще изникнат.

# 47
Дрехи и обувки слагам в контейнерите, поставени за тази цел-опаковам ги и все някой ще ги ползва.
Всико друго изхвърлям и се чувствам като освободена.
Сега искам да се освободя от колекция салфетки, но не бих ги хвърлила. Искам да ги продам, но не мисля, че ще успея.

# 48
  • Русе
Сега се сетих, че в един шкаф имам колекция от пощенски марки, събирани по време на ученическите ми години и писма, които също през ученическите си години си писахме с непознати другарчета от чужбина.

# 49
Бреза, пробвай в някоя декупажна група.

Днес пак се хванах, че умувам над глупости. За Нова година познати донесоха вкъщи баница и 3 пакета късмети. Комбинирахме от два и сега имам един цял и два отворени.
Ся... Прагматикът в мен ме ръчка "Ми то и догодина ще ти трябват". Умореният невротик в мен казва "Какъв е шансът да ги прибереш така, че да знаеш къде са при местенето? И баш до тях ли ще ти е в цялото мазало? Махай ги!" Joy Та ще отидат и те в групата Simple Smile

# 50
За дрехи, обувки и домашен текстил, който се интересува от отговорно изхвърляне:
карта на контейнерите в София: https://waste.sofia.bg/clothes/

Едната от фирмите, за които става въпрос, основно се занимава с дрехи, годни за повторна употреба:
https://eurotex.bg/warehouses-bulgaria/sofia/#

Другите две фирми, извършват сортиране - здравите и запазени дрехи отиват за повторна употреба, останалите се рециклират до различни крайни продукти.
https://m-texx.com/recycling
https://texcycle.bg/

Моя близка се занимава с различни еко проекти, ходила е в базите на фирмите, за да прави репортажи, и ми е потвърдила, че нещата са така, както са описани.
При всички случаи е по-добре да се използват контейнерите, пред това клошари да вадят дрехите от кофите за общ боклук и да ги разпиляват по улиците.

# 51
Много благодаря! Бях останала с впечатление, че са само за годни за носене дрехи. На самите контейнери не е описано Simple Smile Имаме в квартала, още днес ще занеса две торбички, даже ще ги надпиша, да не се тормозят хората Joy

Вчера видях пост, че в няколко аптеки Софармаси в София ще събират стари лекарства до март месец. Кампаниите са хубаво нещо, но трябва да следиш кога има близо до теб веднъж в годината или да събереш със съседите 1кг и да извикате мобилен пункт.
https://www.sofia.bg/en/w/7047838?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAc3J0Y … qDghT9GtjMabStGWw

Обаче какво да си правя спринцовките от инвитрото и бременностите :/

# 52
  • SF
Те са особено опасен отпадък. Иглите се горят.
Спринцовките, ако ги унищожиш, - срежи им върха или счупи буталото, може да ги хвърлиш. Изплакни ги от остатъци от медикамент по тях.

# 53
Знам, че се горят, но никъде не мога да ги дам за горене. Спринцовките могат да се събират в пунктовете, но ще ми отнеме цифра време да счупя има-няма 600 игли. Като гледам само това ми остава. Миенето им не е препоръчително, защото така пак съдържанието им стига до вода и почва.

# 54
Обаче какво да си правя спринцовките от инвитрото и бременностите :/
Пак на мобилния пункт, те са отговорни за унищожаването на всякакви видове опасни отпадъци.

# 55
Не са, изрично пише, че не се събират игли. Те се водят инфекциозни отпадъци.

# 56
  • София
Преди години говорим с майка ми:
- Майко, ти си Плюшкин. Също като дядо.
- А, не е вярно. Аз хвърлям.
- Вярно е, ама не е там проблемът. Проблемът е, че и аз се превръщам в Плюшкин. Simple Smile

Както казва една приятелка: "Ще се хвърля, но няма да съм аз." Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт