Какво знаете и Какво мислите за Валдорфската образователна система?

• 330
  • 14
  •   3
Отговори
„Здравейте всички! Радвам се да споделя тази тема…“
Накратко отварям тема за Валдорфското образование – този подход към ученето, който се стреми детето да се развива като цяло: умствено, емоционално и практически.
Темата е с информационна цел – да съберем знания, лични впечатления и различни гледни точки за Валдорфската образователна система, без налагане на мнение.

Валдорфското образование е алтернативен образователен подход, прилаган в различни държави по света. То разглежда развитието на детето като цялостен процес, в който умственото, емоционалното и практическото развитие са еднакво важни.

Често споменавани основни принципи на този подход са:

- Осъзнаване – разбиране на смисъла на ученето и връзката му с реалния живот.
- Честност – открити, уважителни отношения и доверие в процеса на учене.
- Отговорност – постепенно изграждане на самостоятелно мислене и лична отговорност.

Учението е тясно свързано с реалния живот и включва преживяване, творчество, ритъм, движение и практическа дейност. Целта е знанието да бъде осмислено и приложимо, а не само запомнено.

В съвременното образование често се поставя силен акцент върху запаметяването на информация и спазването на правила. Наред с това все повече се говори за нуждата децата да развиват самостоятелно мислене, умение за анализ и способност да задават въпроси.

Прилагането на тези принципи има за цел с времето да подпомогне изграждането на личности, които мислят самостоятелно, поемат отговорност за изборите си и се ориентират по-уверено в реалния живот.

Темата не цели противопоставяне между различни образователни модели, а по-скоро споделяне на информация, опит и лични наблюдения – както положителни, така и критични.

Може би сте чували, че в Валдорф училищата децата:

- учат чрез преживяване и творчество,

- развиват самостоятелност и отговорност,

- имат ежедневни ритми и ритуали, които помагат на учението да стане естествено.

Не търсим правилно или грешно мнение – целта е да споделим наблюдения и опит.

Няколко въпроса, които можем да обсъдим:

- Какво знаете за Валдорфската система?

- Имате ли личен опит или наблюдения?

- Кои според вас са силните страни и възможните ограничения?

Оставям всеки сам да прецени какво от споделеното е приложимо и ценно за него и за семейството му.

# 1
Ако съм потомствена благородничка, осигурена отвсякъде със замъци и попечителски фондове, а на децата ми просто им трябва да имат някакво образование за пред обществото, бих се замислила за такова образование.  Уви, повечето деца ги очаква борба и съревнование с връстниците им за да си изкарват хляба по-успешно. По тази причина подобно снобски образователни системи не попадат сред предпочитаните.

# 2
Звучи интересно, така, както е написано, но нямам наблюдения, нито преки, нито косвени.

# 3
Ако съм потомствена благородничка, осигурена отвсякъде със замъци и попечителски фондове, а на децата ми просто им трябва да имат някакво образование за пред обществото, бих се замислила за такова образование.  Уви, повечето деца ги очаква борба и съревнование с връстниците им за да си изкарват хляба по-успешно. По тази причина подобно снобски образователни системи не попадат сред предпочитаните.

Благодаря за мнението! В темата целта не е да се каже кое е „правилно“ или „грешно“, а да обменим информация и опит. Всички гледни точки са полезни.

# 4
Валфдорското училище в моя немски град е платено и там ходят деца на богати адвокати, лекари и т.н. Нямат оценки, повечето кандидатстват с нещо като портофолио в определени университети и обикновено е нещо, свързано с изкуствата. Обикновено се явяваш на събеседване, както и родителите ти, и ако ви одобрят, те приемат.
Ако сте се спрели на подобно училище, проверете, как и къде детето ви може да продължи след това образованието си.

# 5
Моите бяха в Монтесори. Изкараха си супер, но наистина има доста изчанчени и не минава без конфликти. В началото беше нещо като плавен преход от детска градина към някаква по вишестояща детска градина. След 4 ти клас в гимназията се справиха , на единия му беше по-трудно, зависи от детето. На родителските рещи за минаване в гимназия в 4 ти клас , въпросите бяха - къде се учи най-малко, къде се минава без стрес и без домашни и пр. ... родителите - лекари, адвокати, психолози и всякакви такива. Целта им беше децата да минат през училищната система възможно с най-малко стрес и най-малко ангажименти за всички.
Защото не е лено. Срещу нас живеят семейство зъболекари. Двете деца в частни училища. Момиченцето не завърши гимназия , напусна училището 2г. преди абитура и отиде да работи във ферма, сега се хвалят че се обучавала на дърводелство и дърворезба. Момченцето бяха решили да изкара все пак гимназия , но и то толкова искаше да учи дори и при натоварването в частно училище. Пратиха го за половин година в Австралия на разменни начала и вече 2 ра година стои там да изкарал някаква диплома и да се върнел с диплома ... Все някой трябва да вземе кабинета, те тъкмо се хвалиха че са го изплатили вече .
Това ми е опита с подобни педагогики и частни училища и за какво служат.

# 6
Звучи много интересно на теория. Обаче! Може ли да обясните, след като се учи по различни подходи и предимно с творческа насоченост, тези деца как си вземат матурите после и как кандидатстват в университет, освен ако не е нещо свързано с изкуства?

# 7
  • Berlin
Синът на мъжа ми е във Валдорфшуле. Шести клас е, нямат оценки. Вместо това получават подробни писмени характеристики (как учи детето, силните и слабите му страни, напредъка и т.н.). Мисля че започват да оценяват по класическия начин 10-11 клас (системата го изисква за завършване, университет и т.н.)

Обучението е на блокове или епохи. Един основен предмет се изучава интензивно в продължение на няколко седмици (например математика, немски, литература, история, география). Всеки учебен ден започва с дълъг основен час, посветен само на този предмет. След това идват другите предмети (езици, спорт, музика и т.н.).

Леко хипарска работа, но средата е добра, което за нас е супер важно. Децата са от добри семейства. Няма проблем с продължаването в университет.

# 8
  • Mars Hotel
Имам наблюдения, макар и непреки. ММ е учил в такова училище и нещата, които ми е разказвал не са много по-различни от обикновените училища със стандартни системи: имал е и кофти учители, които са унижавали децата, имал е и много свестни учители. Като цяло той не пази особено скъпи спомени от тогава. Продължил си е в нормален университет, завършил е историческа специалност.

# 9
Няма проблем с продължаването в университет.

В какъв смисъл няма проблем?  Че им признават дипломата, или че децата от подобно училище нямат проблем да покрият изискванията за добър университет, евентуално изпит?  Иначе за история на изкуството и прочее сигурно няма проблем.

# 10
  • Berlin
Ами училищата са държавно признати и учениците могат да завършат с официално признат немски Abitur.
С този Abitur може да се кандидатства във всички университети. Говоря конкретно за Германия, за други страни не съм сигурна.

# 11
penny,
Как стои въпроса в училището с доброволческия труд на родителите? Мои познати се оплакваха, че много ги занимавали с всякакви училищни мероприятия и ги задължавали да участват?

bella,
Монтесори-училищата в Германия са само до 4 клас или има и до Abitur?

# 12
  • Berlin
Да, така е, родителското участие е заявено като много важно, а често и като задължително.
Освен присъствие на родителските срещи, също подпомагат подготовката и провеждането на годишни празници и екскурзии, коледни базари, концерти, ден на отворените врати и други подобни.

Не че не може да се измъкнеш с разни уважителни причини, но за Валдорф е важно родителите да са ангажирани с училищния живот на децата. Един вид то представлява съвместна отговорност.
Идеята е, че образованието не е услуга, която родителят просто получва и ползва, а съвместен процес между учители, ученици и родители. Т.е. родителите са част от училищния процес, а не външни наблюдатели.

# 13
penny,
Как стои въпроса в училището с доброволческия труд на родителите? Мои познати се оплакваха, че много ги занимавали с всякакви училищни мероприятия и ги задължавали да участват?

bella,
Монтесори-училищата в Германия са само до 4 клас или има и до Abitur?
Ами това беше гезамт, до гимназия, но ние сметнахме че след 4 клас може да се сбогуват с детската градина и да се захванат да учат като хората. Нямаха проблеми с интеграцията и ученето. Проблема при малкия беше в системата на изпитване , особено с тестове. Не беше свикнал . Научи се и е ок.

# 14
Валдорф за детска градина и до към 4ти клас е супер на фона на нашите концлагери с по 10 часа в училище в първи клас и минимално време навън за движение.
За самата образователна система в официален вид, т.е. в училище, не знам, повечето, които познавам са на индивидуално обучение и взимат само изпити и не мога да дам превес дали нещо е благодарение на това, че методиката е различна или че се прави от безопасността на собствения дом.
Но за отглеждане на дете за мен вглъбяване само в една система е нередно. Като тегля чертата, аз съм отглеждана в смесица между монтесори, валдорф и реджо емилия до първи клас. По-точно до последната група в детската, защото реших да ме запишат та все пак да се социализирам. Груба грешка, но това е друга тема. Ако човек толкова иска да се води по детето би трябвало да не е проблем да се криволичи между различните подходи. А не както едно познато майче се срамуваше (къде на шега, къде не) да каже на другите в микро-обществото, че детето ѝ се е научило да чете на 5, "като някое монтесорче" Grinning

Искрено препоръчвам eй тази книжка https://www.amazon.com/Prepared-What-Kids-Need-Fulfilled/dp/1984826069
Тя е по-скоро за прогресивен подход, който за мен е най-доброто от двата свята за гимназиялен етап - Монтесори е прогресивна по ценности, но прилагана по ясен, научно обоснован и подреден начин. Валдорф е прогресивна по дух, но следва по-ясно зададена философия и културна рамка. Уви, в България Прогресивното училище е бул шит Simple Smile Или поне 1во в София.

Намесих и монтесори, но е в контекста на нещата, не го поставям срещу Валдорф.

Общи условия

Активация на акаунт