Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 1 802
  • 78
  •   13
Отговори
# 15
А те как ще разберат дали си дала, не ги ли събирате в кутия? При нас така правим, който иска пуска, който иска не. И аз не винаги давам, ние сме много, някои едва ги познавам.

# 16
  • There I was on a July morning
На местата, където съм работила е имало различни порядки, но общо взето, колкото по-голям е бил колективът (респективно по-често се събират пари), толкова по по-малка сума от човек сме събирали. Имало е и периоди, в които се е приемало, че няма да се събират пари за рождениците, аз и с двата варианта съм била ОК, но както реши мнозинството.
Какво можеш да направиш - да предложиш въобще да не се събират пари за тези поводи или да събирате по 10 лв. примерно.
Реално, както и преди мен са писали, на твоя рожден ден си получаваш парите обратно.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 00:25 от Скубиду

# 17
  • here and now
Какво да ѝ излезе през носа? Не вярвам да е последната работа на света, а и таква работа, да си плащаш, за да я работиш не ми изглежда привлекателна...

Е какво си плаща? Нали на нейният рожден ден ще си получи парите обратно?
Аз какво да кажа като за две поредни години във фирмата даже и честитка не получих?
Давала съм по 2-3 евро за колегите ми.
В момента съм в болничен със счупен крак - за награда днес ми дойде уволнението по пощата. Чудя се как да си искам парите за подаръци обратно???
Ами може и като теб да не ги получи. Mr. Green Не одобрявам инициативи по вменяване на разходи на трети лица.
Против тези "традиции" съм и всички, които ме познават го знаят, както и че не желая на мен да се дава или подарява нещо. Ако колегата няма семейство,  има някакви големи разходи за лечение например и се познаваме и уважаваме, бих му купила лично нещо, което му е необходимо или би го зарадвало, но няма да карам други да плащат за моята инициатива.

# 18
Е, риск печели, риск губи - при нормален работодател би трябвало да си получи парите.
Щом все пак пита тук очевидно се страхува да не я изгонят ако откаже да им играе по свирката.

# 19
  • here and now
Не виждам да се страхува, по скоро ѝ се ще да е тактична.
Нормален работодател, ако има такива щения ще купи подарък или ще даде пари(ваучер) и няма да кара колегите да го плащат.

# 20
Arielle, съжалявам за случилото се с теб!
Алис, благодаря за разбирането!
Тези инициативи със събирането на пари според мен са по- скоро да изпъкне активистката пред шефа как сплотява екипа.
И да споделя, идва и ми иска пари пред други мои колеги- ако откажа веднага ще се разчуе . . .

# 21
  • here and now
Кажи ѝ, че ще го обсъдите по късно, ако толкова се притесняваш и насаме ѝ кажи, че няма да дадеш.
И какво, като се разчуе, да си знаят и да не те закачат повече.
Аз в групата на класа на детето написах, че няма да дам пари за подаръци за Коледа и РД на класната. Само аз не дадох.
Имало е коментари в класа за ден от децата на активистките и всичко е отминало. На мен никой не е посмял нищо да ми каже.
На работа нямаме драми.

# 22
Какво да ѝ излезе през носа? Не вярвам да е последната работа на света, а и таква работа, да си плащаш, за да я работиш не ми изглежда привлекателна...

Е какво си плаща? Нали на нейният рожден ден ще си получи парите обратно?
Аз какво да кажа като за две поредни години във фирмата даже и честитка не получих?
Давала съм по 2-3 евро за колегите ми.
В момента съм в болничен със счупен крак - за награда днес ми дойде уволнението по пощата. Чудя се как да си искам парите за подаръци обратно???

Малко офтопик, но по спомен ако си болнични, в Германия, не могат да те уволнят, но може и да се лъжа.
При нас имаше някакви неща с подаръци, уж по 5 евро, но в крайна сметка спряха да го правят, по една или друга причина.

# 23
Отвори интернет и прочети - могат.
Ако искаш да се занимаваш да ги съдиш докато си в болничен е друг въпрос.
Аз не съм нито физически нито психически в състояние да го правя. Тъй, че пия една студена вода.

# 24
За мен тези пари са много. Освен това това е нещо, което човек сам решава според колегата. Аз бих се измъкнала като кажа, че намирам за по-правилно ръководството на фирмата да отдели някакъв минимален бюджет за всеки работник и да се подарява едно и също нещо за рожден ден на всеки (кошница с нещо си например), вместо да се ходи при всеки и от всеки да се искат пари пред очите на всички останали. Подаряването е акт на добра воля и е според възможностите. Ще предложа и сумата да е такава, каквато всеки намери за разумна. Освен това идването на крака е също странно. Нека предварително да се пуска мейл “Колеги събираме за ….. Всеки, който желае може да се включи до … дата”. Така всеки, който иска отива на определеното място и си дава парите, а не организаторката да губи време като обикаля по хората.
Така хем, няма да кажеш, че не искаш, хем ще предложиш нещо, което и други биха подкрепили.
При нас се получава така, че колега, който никога не дава, защото не се разбира с никого, също получава много малко, защото никой не го харесва. На него не му е драма, но и другите не се чувстват длъжни да го “уважат”.

# 25
Как така си получава парите обратно на нейния рожден ден? Те не купуват ли подарък с тези пари? На нейния рожден ден може да й подарят някаква прахосъбирачка, дето да се чуди какво да я прави.

Работех преди много години в такава фирма. Сравнително голяма, много хора, постоянно имаше рождени дни, имени дни, на кой му се родило дете, на кой сина му се оженил, непрекъснато за нещо се събираха пари и се правеха и софри. Хем даваш пари, хем носиш и нещо за софрата. Това беше буквално всяка седмица. Ами отказах да давам и отказах да оставам да ям и пия след работа.
Излишно е да казвам, че не се вписах добре в колектива.

Не се задържах много на тази работа, такава атмосфера и толкова голям ангажимент към колегите не е за мен.

# 26
  • Варна
Ама ти хем искаш да не даваш, хем да не се разчува и да изглеждаш бяла и добра пред колектива. Не става така. Отказваш и това е. Казваш "нямам възможност, моля повече да не ме включвате в такива инициативи". Аз нямам грам скрупули и съм го казвала открито, изобщо не ми дреме какво ще си помислят за мен. Дори съм казвала в прав текст, че не одобрявам такива неща и няма да се включа. А дали наистина имам възможност или не, това само аз си знам. В крайна сметка никой не може насила да ти ги извади от портмонето, нали? Щом вадиш и даваш с твоята ръка значи си съгласна.

# 27
В чужбината, където съм,  даваме само за кръгли годишнини, бебе и пенсиониране. Всеки, колкото сам реши.  Понякога се измъквам с 5 евро и казвам, че нямам други дребни, а за любими колеги давам 10 евро. Дори нещо да са коментирали, ми е все тая. Уважението не се измерва с пари. А и знаят, че съм малко по-особена, така че ми е простено.

# 28
  • София
Писала съм, че някога работех на такова място, където имаше 2 инициаторки на подобни събирания. Събираха сериозни суми и купуваха само скъпи неща, но по техен вкус. Чанти, парфюми и т.н.
Не смятам, че е редно да се бърка лично и служебно. Нито да се изнудват колегите да дават за чужди хора от една страна и да черпят от друга, защото и на празнуващите невинаги им беше приятно. Подаръците пък после се чудеха какво да ги правят някои от тях, защото рядко можеш да уцелиш чужд вкус (това е във връзка, че после парите се връщали при далия ги за неговия рожден ден).
Беше конфузно, но си траеха.
Е, аз директно казах, че няма да участвам в масовки, а ще решавам сама дали и кой да поздравя лично. Интересното е, че така някак всички си отдъхнаха и поне 2/3 от хората се присъединиха към мнението ми. Много бързо спря тази традиция.
Неслучайно много работодатели дават бонус почивен ден за рожден ден.
Аз поне винаги съм си вземала отпуска за рождения и именния ден, докато бях нает служител.
Като работодател пък давам почивен ден на празнуващия.

# 29
60+ човека е екипа ми, пръснат в няколко града... събират се пари за рождени дни почти всяка седмица. Давам за най-близките ми и за тези, дето работя в един офис с тях. Аз давам по 10 лв, някои знам и по 20... не се купуват подаръци, ами се дават пари в плик. Което значи, че на твоя рожден ден ще си ги получиш обратно горе-долу. Сещам, че първата година, за да се впиша се изръсих за почти всички колеги, а на моя рожден ден не получих пари, ами кутия с кофти козметика за 40 лв... явно като нова не бях залсужила по-голям подарък. Гадно ми стана, защото аз бях дала стотици левове за другите, а мене явно почти никой не ме беше отразил. Не, че не е важен просто жеста, но е кофти като теглиш чертата на финансите си... Последно време обаче почнаха да прекаляват и почнаха да се събират пари и за имени дни; за майки, излизащи в майчиство; после като се роди бебето; за някой, защото напуска; за друг, защото са го повишили и т.н. Ами в повечко ми идва и просто не давам...

Общи условия

Активация на акаунт