Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 2 155
  • 88
  •   8
Отговори
# 45
  • София
Когато бях нает служител, не съм ходила по такива събития. Само ако са свързани с обучение и развитие. За ядене и пиене - не. Никой не си е позволил лошо отношение на тази база. Даже са ми споделяли как и на тях не им се ходи, но не смеят.
Как ще се държат с теб зависи от 2 неща - какво ще им позволиш и колко ти пука.

# 46
Просто кажи че няма да участваш в събиране на подаръци повече.

Преди години така в една фирма се събираха пари. Заплатата не беше хич голяма и тогава 10 лв си бяха нещо.
Та почти 10 човека от фирмата имах рд и се събираха.
Аз бях нова. Току що започнала, нямам търпение да си взема заплата и ми заявяват с усмивка да дам 10 лв за Мария. После през смях ми  казват, че този месец още 8 или 9 човка имат рд.
Аз викам - ама аз току що започнах, как така да дам 100 лв, не съм тук да раздавам пари. Много бях ядосана.
Тя не очакваше такава директност. И както ми държеше десетарката си я взех и заявих, че няма да участвам в подаръци.

Ариеле, много съжалявам. Бързо оправяне и намиране на нова работа.
Ама мисля,че не може докато си болна да те уволнят.

# 47
  • София
Arielle, съжалявам за случилото се с теб!
Алис, благодаря за разбирането!
Тези инициативи със събирането на пари според мен са по- скоро да изпъкне активистката пред шефа как сплотява екипа.
И да споделя, идва и ми иска пари пред други мои колеги- ако откажа веднага ще се разчуе . . .
Да, заради това е. При нас е същото, само че е и много токсична. Миналата година я заобиколих и дадох част от сумата на колега, който знам, че няма да прави инсинуации.
"Иване, разбрах, че ще се събират пари, аз тия дни имам много неща на главата и не мога да отделя пълната сума, но бих искала да се включа да уважим еди- кого си, така че ще ти револютна еди- колко си".

# 48
Потвърждавам казаното от Borqna Sto 771419 - не успях да отида на последния тиймбилдинг иии... две седмици ме гледаха като заразно болна.

Даването на пари е едно на ръка. И да даваш и да не даваш, ако не те приемат (нарочат) по някаква причина пак може да те уволнят.
Но ако си във "вълчи" колектив където едно такова недаване може в последствие да ти коства работата ще се замислиш или да се присъедиш или наистина да си търсиш друга работа.

# 49
  • Варна
Аз лично досега не съм виждала човек, който не е дал пари, или който не е отишъл на парти, след това да бъде уважаван.

Потвърждавам казаното от Borqna Sto 771419 - не успях да отида на последния тиймбилдинг иии... две седмици ме гледаха като заразно болна.

И точно такива хора искате да черпите за собствените си празници? И ви пука точно те какво ще си помислят за вас? Ами давайте тогава.

П.п. Ариел, чак да ти коства работата това, че си отказал да дадеш пари за рожден ден, не съм чувала. Иначе, съжалявам за случилото се. И здравословно, и професионално. Кефиш ме, въпреки че си доста черногледа. Дано се оправиш бързо, а смяната на работното място да се окаже за добро.

# 50
Отказвала съм да участвам в подобни масови мероприятия, лесно е и не боли.
Проста казах, че не желая да участвам и не желая и за мен да се събират пари. Обосновах се с това, че в толкова голяма фирма аз дори не познавам колегите за които се събират парите, както и те мен и този начин за мен е безсмислен - да си връткаме едни пари, ей така за спорта.
На разни купони и тем подобни също не ходя, и изобщо не ме касае какво си мислят за мен и как ме коментират. Там съм да си върша работата през работното ми време, извън него, никой няма правото да се разпорежда с времето ми и да се чувствам длъжна да отида някъде където не желая.

# 51
Аз лично досега не съм виждала човек, който не е дал пари, или който не е отишъл на парти, след това да бъде уважаван.

И точно такива хора искате да черпите за собствените си празници? И ви пука точно те какво ще си помислят за вас? Ами давайте тогава.

П.п. Ариел, чак да ти коства работата това, че си отказал да дадеш пари за рожден ден, не съм чувала. Иначе, съжалявам за случилото се. И здравословно, и професионално. Кефиш ме, въпреки че си доста черногледа. Дано се оправиш бързо, а смяната на работното място да се окаже за добро.

Е, тя нали давала пари за РД за колегите, значи не ѝ е коствало работата точно това.

Ариел, трудова злополука ли е с счупеният крак, обезщетение няма ли? Много странни неща пишеш.

# 52
Приемам съвети как ДЕЛИКАТНО да ги накарам да спрат да ми бъркат в джоба Scream

Деликато го тълкувам като "как да не давам без никой да разбере". За мен това е мишкуване. И след като в дадена фирма/екип има практика да се събират пари и да се правят подаръци по поводи, най-нормалното е нещата да бъдат измислени така, че да не може да има скатаващи се мишки, защото просто не е честно.

След като това е вече наложена практика, има само 2 варианта - или заявява директно, че тя няма да участва (и че разбира се не очаква и за себе си подарци), или дава предложения как да се промени системата. Никакви подробности не е дала после какво се прави с тези събрани пари. Ако се подаряват материални подаръци, може да бъдат заменени с ваучери за магазини, които са еднакви за всички колеги. Така никой, включително и авторката, няма да получи боклук, който да му е излишен, и парите ще се върнат и при него. Ако наистина събират за хора, с които реално не работят и почти не познават, се повдига въпросът да не се събира за всеки от фирмата, а по екипи/отдели. Може да се повдигне въпрос и за размера на сумата, от една страна парите много се обезцениха и за хубав подарък си трябва цифра, от друга обаче заплатите не са чак толкова големи, че всеки месец да отделяме по 100 лева само за подаръци на колеги. А нали идеята на подаръка е да бъде символичен жест на уважение, а не солидна материална придобивка.

# 53
  • Варна
При нас обикалят и събират. Може да дадеш, може и да не дадеш. Пробваха се по едно време с някакви списъци, но такъв отлив настана от събирането, че се отказаха да се пишат кой дал, кой не дал. Сега се събира някаква символична обща сума и в деня на празника обикновено се купува бутилка хубаво вино или друг алкохол, букет (ако е жена), може и някакво скромно подаръче, по-скоро сувенир. И толкоз. Нищо бомбастично.

# 54
  • София
Защо пък да е разбира се, че тя не очаква. Нали са много чисти, добри и бели всичките и подаряват от вътрешна потребност, не за да се мазнят тарикатски.
Може някой път да няма пари да даде и това не я прави скатаваща се, камо ли мишка. Друг път, пък друг няма да даде.
При нас се събират по 50лв.... за някои

# 55

Мда, в този случай говорим за закостеняло разбиране. Да не забравяме класиката от едно време:

"Който се цепи от колектива, колективът му го нацепва" - предполагам, че това може да се проследи до годините в училище и бягането колективно от училище.

Всъщност, как ще те гледат след това, зависи от твоята позиция. Като опре ножът до кокала, и трябва да се обърнат към теб, изведнъж стават много мили. Спомням си такива, които говореха зад гърба ми, после изядоха дървото, и се научиха да се съобразяват.

# 56
Аз по ковида отказах да ходя на тийм билдинги. Фирмените булита се опитаха да правят коментари по повода. На мен пък изобщо не ми пука. Не отидох и на едно обучение по време на поредната вълна. Не е имало последствия за мен.

# 57
...
Как не разбират тези “дружинни ръководители“, че ходя на работа за да изкарвам пари, а не за да харча!
Приемам съвети как ДЕЛИКАТНО да ги накарам да спрат да ми бъркат в джоба Scream
Деликатно - казваш, че нямаш възможност, за съжаление. По-деликатно от това - здраве му кажи.
Реално, те не ти бъркат в джоба, пистолет насочен няма. Сама си  бъркаш, или не.

# 58
Вие с всичките 60, 300 и т.н. работници във фирмата работите и имате контакти, че се налага да давате пари за всички?

# 59
Колкото са колективните, толкова и традициите. При нас се събират по 10лв за рожден ден, по 5лв за имен ден, но за имен ден не винаги. Имам колега, който преди имения си ден обявил час за почерпка(за да си нагласят ангажиментите хората), но изрично казал на организаторите, че не иска да му се събират пари.Не сме голям колектив.
На мен ми доставят удоволствие тези моменти на щастие неформално общуване , с някои колеги съм по-дълго заедно, отколкото със семейството си, имаме хубави спомени, помагаме си.

Но не бих имала скрупули да кажа няма да дам. Нищо толкова страшно няма да ми се случи, да не би със съдебен изпълнител да ми вземат парите. Напр, имах по-близка колежка, предпочетох да и дам личен подарък, затова като събирсха казах, че аз вече съм купила подарък.

За пенсионери събираме по 100лв,тук вече наистина идва малко нагорно, зсщото сме застаряващ колектив и взе често да се случва. Но от някои хора съм се учила "на занаят", дето се казва, дори е малко  100 лв да дам.

Но ако не искам, няма сила, която да не задължи, пък който както иска да ме гледа. И на парти не винаги ходя, ходя когато имам настроение, когато аз реша, но това е нормално и за останалите.

Общи условия

Активация на акаунт