Писна ми! Пак събират пари за колега!

• 2 877
  • 107
  •   5
Отговори
# 90
При нас предварително се знае кой участва, почерпката може да е и след отпуска. Но няма софра, само по парче кекс, торта, сладкиш.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 19:12 от Deni-meni

# 91
Ама ако щеш вярвай Joy
Не вярвала била. Телефон и име ли да ти дам да звъннеш ли? Joy Божеее
И да, идват и се черпят и честитят и толкова.  Връчваха пликче и цвете обикновено. В случая нямаше за нея. После каза, че отворила дума и казали, че не било в работен ден и не правили подаръци. Ми тя си им казала някои неща и казала, че няма да участва в подаръци повече.
На моята работа последната така беше. Подаръци си правихме в нашия офис, но от другите отдели идваха, черпеха се, честитяха, те не участват в подаръците. Кое му е чудното? Къде пише, че трябва да дадеш 10 кинта за да вземеш бонбона. То се черпи за здраве. Какво сега, да го плесна през ръцете ли - няма да взимаш, ако не си ми участвал в подаръчето.
Пък на друга работа се определяше твърда сума всеки път. И се пита кой ще участва. В повечето случаи всички участваха. И там идваха от други отдели, които не са участвали в подаръка и са се черпели. Не са давали по 10 кинта за бонбона и баница.
Даже едната колежка така се беше вманиачила по тия правене на подаръци, че беше решила да включи и другите служители - още 60 човека. Викам и - Момиче, аз идвам да работя за себе си, да си плащам сметките, апартамента, не да раздавам заплатата си всеки месец по разни хора,  които определено няма да се включат пък за моя подарък примерно. Ама ако искаш ти им прави подаръци.

На мен пък ми е фрапиращо как някой назад писа 15 евро, че събирали. Е, няма да дам тая сума.
Може да е в чужбина, кой знае. Ама пак ми е много.
Но и тук от една позната лятото разбрах, че на работа събирали по 25 лв и тя смята, че е много. Вика ми, този месец 75 лв съм дала, а заплатата ми хич не е голяма и приключвам вече с това даване.

# 92
  • София
Моята братовчедка спря да дава, когато от обичайните 10-20 лв. някаква активистка почнала да събира по 50-70 лв. Спря, независимо от сумата, а и другите постепенно спряха,защото активистката почнала и по 100 да иска след като няколко се отказали. Жената искала само маркови неща да подарява.
Не са им толкова високи заплатите,просто активистката нямала личен живот и си го създавала в службата.

# 93
Тази не е нормална Grinning

# 94
Елора,
15 евро общо за останалите 9 души в отдела - 1 път в годината, не за всеки по отделно. Писах, че съм в Германия.

# 95
Ние събираме и седмица преди рождения ден.
Ако някой почерпи изненадващо, друг колега минава и събираме за един час.
Ако сме събрали пари изненадващо и няма почерпка, почерпеният хуква да пазарува.
Има си варианти, само да поискаш.
Честно казано, за първи път чувам да не са събрани пари, защото рожденият ден бил в неделя или друго от сорта, и това да се смята за нормално. Напротив, практиката винаги и навсякъде е : рожденикът черпи в следващия работен ден; колективът е събрал вече и подарява. Явно в този колектив материалът е такъв и аз също ще се въздържа от общите инициативи след подобна случка.

# 96
Сега ще ви шокирам! В моята фирма в Германия има колеги, за които не се събират пари. Те идват, носят почерпка, ние се почерпваме и те не получават нищо.
Всъщност пари се събират само за кръгла годишнина и при пенсиониране.

# 97
  • SF
Това събиране за пари започва много да тежи в месеци, в които има повече рожденици. Стигали сме до 100 лева на месец. Ако някой си има и рожденици вкъщи или  ходи на зъболекар - честито!
Когато ми събират пари за човек, с когото даже и служебно не общувам, не ги давам с радост. Почерпката.. едни носят пици, други  кола, фанта и бонбони.

# 98
  • над кукувичето гнездо
На едно от бившите ми работни места, в сектор с не много високи заплати, ако това е от значение, имаше някои колеги, които даваха пари само ако ще има почерпка на маса. За един бонбон не се бръкваха по 10 лв. Пари се събираха в деня и обикновено малко преди обяд, за да е сигурно ще има или няма да има по-солидна почерпка. Колективът беше 10-15 човека. В по-силните години беше 20 човека и се разпъваха едни тежки банкетни софри с първо, второ и компот, готвене на място от сутринта и принасяне на какви ли не мезета. Чак да се чудиш с тези заплати как успяват. Давала съм сумичка за всички колеги без значение с или без почерпка (дори в случаите, в които съм имала толкова работа, че няма как да стигна до масата, или пък не ми е било до нещо повече от бонбон) 😛 За шеф се събираха по-големи суми (незнайно защо). За по-близките ми колеги при възможност съм давала също по-голяма сума, когато не съм взела индивидуален подарък.
Аз обичайно празнувам рождения си ден в отпуск и оптимално на някой плаж. Като се върнех на работа, някой път са минали и 2 седмици от деня и малко е неловко да разпъвам софри, че при тези заявки ми звучи като просия. Laughing Бонбони, сладки, някоя бутилка, сокче и толкова. Та не съм получавала картичка доста години. Последните 2-3 години от престоя ми там някой все пак беше решил, че и аз заслужавам картичка, та съм получавала, но не от всички (по сумата си личи, няма как), не съм го приемала нито лично, нито драматично. Беше ясно кой кого харесва и кой не, ма съм над тия неща. Бях много приятно изненадана, защото никога не съм очаквала подарък при условие, че половин месец покрай рождения ден не съм била на работа.

Ако реша, че не бих дала за някого или по принцип, просто бих казала, че нямам възможност и толкова. Да си мислят каквото щат. Пътуването до милано за концерт на ролинг стоунс може би ми е по-важно, или възможността да си купя и аз един път подкова домашен телешки суджук със стртерни култури, без да се налага да стоя на тъмно две седмици докато го ям. Примерно. 🤑

# 99
Сега ще ви шокирам! В моята фирма в Германия има колеги, за които не се събират пари. Те идват, носят почерпка, ние се почерпваме и те не получават нищо.
Всъщност пари се събират само за кръгла годишнина и при пенсиониране.

И при нас е така. Всички сме големи хора, да не кажа възрастни, не си празнуваме рождените дни като някакви бебета. Ако някой има РД носи кутия бонбони , слага ги пред себе си и който мине през деня по служба бива приканен да си вземе. Той пита какъв е повода, честити, взема бонбон и си заминава. За юбилеи - считат се само кратни на 10 -  и пенсиониране,  ръководството пуска мейл на общата поща, който обявява срока,   имаме кутия пред администрацията и който желае пуска колкото иска/може в рамките на пет-десет лева.

В същата кутия и пак след общ мейл събираме пари, ако недай си Боже някой има нужда от помощ за медицински грижи.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 20:56 от Iris04

# 100
То и аз за пръв път чух тука, че се удържат пари от заплати без да се пита, ей така директно за операция.
И съм още в шок. И още не ми се вярва, че е възможна  такава простотия.
Всякакви порядки.
Също се е случвало на имен ден на колега да му подаряват нещо, а на мен да не подаряват.
Колко пък да е невъзможно.
Е, на следващия имен ден като си отвори устата подмазвачката да иска пари и казах, че не помня на моя имен ден да ми подарихте нещо и щом има такова избирателно подаряване, ще се въздържа. И без това не ми е любимец.

# 101
  • There I was on a July morning
От тук научавам, че има фирми в които събират пари за РД на хора от всички клонове и отдели и слабо познати колеги. В такава ситуация и аз не бих давала за всички, а само за най-близките и то без да изпитвам неудобство.
При нас се събира/събирало се е и се е черпело сред екипа, и евентуално колеги от други отдели, с които си в близки и приятелски отношения и желаеш да почерпиш или поздравиш конкретната личност.
Почерпките са в рамките на екипа, 10-тина човека сме. Събираме по 10 лв. набързо и ги връчваме в пликче с картичка. Изобщо не тежи подобен ангажимент. В случай, че някой е имал рожден ден през почивен или празничен ден и реши да черпи 1-2-3 дни след това, естествено също получава получава пликче и картичка. На практика никой не е отказал да даде, то не е и колегиално.
Ясно е, че не всички колеги са еднакво готини и симпатични и никой не черпи заради подаръка, но е редно правилата да важат за всички, както и рожденикът не черпи избирателно и по симпатия.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 00:44 от Скубиду

# 102
  • София
Всякакви ситуации има.
Веднъж купих една кутия бонбони и я занесох за имения си ден. Бяха забравили, че имам, ама Прасчо мина и олапа половината кутия, преди да попита защо са там бонбоните и изобщо да ми честити.
Същият Прасчо едно време, когато често имахме корпоративни вечери, цЕл ден в офиса гледаше и плюнчеше менюто за "вечерята довечера", че да си избере най- скъпото месо и да лапа безплатно.

# 103
Елора,
15 евро общо за останалите 9 души в отдела - 1 път в годината, не за всеки по отделно. Писах, че съм в Германия.
Явно не съм разбрала.
Разбрах, че по 15  евро на човек.
Явно тук е повече.  Вече зависи как се разбира колектива.

# 104
За колеги не ми се свиди да дам пари за подарък, макар че някои са родени през лятото, когато обикновено сме в отпуск и за тях не се събират, защото не сме на работа, което не е справедливо.
Най-тъпо е когато някой колега реши да се събират по-големи суми за шефа.
Най-фрапиращият случай беше на предишната ми работа, когато шефката реши да ни води на коледно парти в скъпо заведение, като каза, че ще плати основното ястие. Събрахме й не малка сума пари за подарък, по предложение на натегачите, а в заведението трябваше да съберем и да й дадем и  за вечерята, като  беше забравила, че е обещала да плати основното. Но пък демонстрира пред другите гости в ресторанта колко е щедра и колко я обичат подчинените. Никой от тогавашните колеги не работи вече там.
Бих се чувствала ужасно, ако някой  е в затруднено положение или няма желание, да дава пари за рождения ми ден.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 00:48 от vanians

Общи условия

Активация на акаунт