Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 802
  • 32
  •   2
Отговори
# 15
  • София
Оказва се, най-вероятното е да ти изтрият коментара в бгмама въпреки харесванията, липсата на нецензурни неща и писане по темата!

# 16
Може ли пример, с паднала цена на ваканционен в Слънчев бряг и колко е разстоянието до плажа? Не че ще го купувам, но ми е интересно.

# 17
Във ваканционно селище Елените, в дерето на реката...

# 18
Добе, да допуснем следната хипотеза.
Тази година не падат цените, но след още 1 година падат с 10%.
Това, на какво основание?
Заплатите какви ще са, спрямо сегашните (говорим след 2 години).
Цените на ремонти, майстори, останалите разходи какви ще са спрямо сегашните?
Според мен, като се прави прогноза, се допуска една цялостна хипотеза, която включва всичко.
Цените на имотите не са изолирани от другите цени.

Та как виждате цените на заплатите след 2 години?
Според мен ще са +20%
Как виждате цените на строителния труд и ремонти? Според мен ще са +20%
Как виждате наемите след 2 години?
Според мен ще са + 20%.
Как виждате, ще има ли криза в икономиката, съкращения след 2 години?
Според мен, не.

Сега е ваш ред.
Оставете имотите, кажете за останалите цени и разходи, също и заплатите, как ги виждате след 2 години. Чак после на базата на това ще разсъждаваме и за имотите.
Дани, това което описа ,стана в САЩ последните три години, но голямата разлика е , че там лихвите са фиксирани. Това поскъпване моментално изхвърли повечето нови купувачи. В щати с голямо предлагане цените са надолу и има фалити на предприемачи вече( Остин например).

В България по трудно ще стане защото данъците са ниски, но като това се промени и се вдигнат лихвите и излязат нови РЗП може да има застой и спад на по-стари имоти , на не толкова добри локации.
В момента има много големи строители в София продават на зелено най-кофти апартаментите само и стискат останалите за АКТ 16 защото са добре капитализирани.

Аз лично мисля, че те ще дадат първи сигнал , че нещо се случва като променят цените на зелено. Преди жилищата бяха драстично по-евтини на зелено спрямо готови. Сега е същите пари , но ти дава да си избереш трети етаж или южен и получаваш целият риск за същите пари. Няма да са брокери или банки , които ще бият тъпана, че нещо става с имотният пазар.
Ще има например изненадващи големи сделки с фондове , които търсят за количество отстъпка( големите търсят изхода)  и гърмежи на малки риби строители първо. Придружено с бум на реклами,  застой на обяви и примерно Хоме 2ю започват да купуват на половин цена вместо на 80%.
 Разбира се пазара може да е нерационален толкова дълго, че да изхвърли  всички рационални хора. Ако си стискал 50 хил с идеята , че имотите ще паднат от 2018 и ще купиш много стаен сега имаш първа вноска за двустаен.

# 19
  • Бургас
Може ли пример, с паднала цена на ваканционен в Слънчев бряг и колко е разстоянието до плажа? Не че ще го купувам, но ми е интересно.

Ето например това. По-евтино от гараж в София.
https://www.alo.bg/studio-s-terasa-bez-taksa-poddrajka-10836719

Скрит текст:

5200 обяви има в момента за Слънчев бряг.
Половината да са повтарящи се... Прави си изводите.
https://www.alo.bg/obiavi/imoti-prodajbi/apartamenti-stai/?regio … rder_by=price-asc

# 20
Да, това наистина е по-евтино от гараж в София. Аз не следя цените на апартаментите от години, сега съм подхванала нещо друго да правя. Ако нямах в момента други планове, бих си купила този апартамент. Изглежда ми добра сделка.

# 21
Та как виждате цените на заплатите след 2 години?
Според мен ще са +20%
Как виждате цените на строителния труд и ремонти? Според мен ще са +20%
Как виждате наемите след 2 години?
Според мен ще са + 20%.
Нали сме вече в ЕЗ, дай да видим ръста на заплатите в други държави там:

Номинален ръст на заплати синьо, инфлацията червено.
Начи най-големите - Германия и Франция 2-3%, най-много в някои други е 5-6%, но при нас за 2 години ще е 20?
Че ние с този темп само за няколко години ще надминем всички.
Откъде ще ги изкараме е друг въпрос. Може би като си препродаваме един на друг имотите и богатеем на хартия.

# 22
  • София
Във ваканционно селище Елените, в дерето на реката...
Може ли конкретна обява? Предния път не получих отговор.

# 23
  • Бургас
Бая обяви има и в Елените. Ето ви например двустаен за 35 000 евро.
https://www.alo.bg/dvustaen-apartament-v-kompleks-privilege-fort … -elenite-10836895

# 24
Според мен Слънчев бряг е по-добър избор от Елените. По-близо е до Бургас.
Обаче тези цени са ми нереално ниски, миналия месец познати си купиха в Приморско за 93 000 евро, двустаен. Да няма някаква измама в тези обяви?

# 25
  • Бургас
Ами виж този в Елените. Той е тотал щета от наводнението. За пълен ремонт, ако някой се излъже да го купи.
В Слънчев бряг е пълно с апартаменти в сгради без акт 16, което също е проблем.
Таксата поддръжка - също проблем, а малко се намират без.
Това първото студио, което ти споделих, мисля, че се намира в бивши общежития.

Няма пълно щастие.

# 26
И на двата трябва да изсипеш още толкова пари за да стане читаво, или поне половината...пак стават около 50 000 евро. Ако много ти харесва районът и супер често ходиш там си струва. Иначе има евтини хостели по света, които изглеждат доста по-добре. С 50 000 евро бая години може да си поскиташ. Но за Черноморието, ако ще се дават пари, поне да е нещо наистина добро, на хубаво място и т.н., било то и по-скъпо.

# 27
Бившето общежитие за тази цена ми е ок. Строено е по БДС и 33 кв м са си 33 кв.м.
Зависи и какви са другите обитатели, но ми звучи прекалено евтино.
По принцип мисля като Хипопотам, че с тия пари ще видиш целия свят ( бюджетно), но ако имаш деца, които искат да ходят си е оферта апартамент на морето. Ако ще го ползва цялата рода и ти е пълен от юни, до септември, или ако работиш хоум офис, или ако смениш работата в Бургас.

# 28
Ако се прекарват няколко месеца е друго, ама то тогава е добре да е нещо по-джиджано, да става и за постоянно живеене и за ваканция. И евентуално да е лесно продаваемо, в случай на нужда, дори и да трябва с някакъв кредит.

# 29
  • София
Бая обяви има и в Елените. Ето ви например двустаен за 35 000 евро.
https://www.alo.bg/dvustaen-apartament-v-kompleks-privilege-fort … -elenite-10836895
Благодаря, ще се прегледат и другите обяви. Точно партер не ни е по вкуса. Но на бърз поглед не виждам много да са паднали цените. Цените са с една идея по-ниски от другите курорти, но тези имат и такса поддръжка, което сваля от цената по-принцип. Може да има и набирателни обяви.

Общи условия

Активация на акаунт