Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 1 761
  • 66
  •   4
Отговори
# 30
Гласувах за застой, но не и срив.

# 31
Като изключим размера на наема, другото е почти така...

# 32
Как ще няма причина? Да не би заплатите Ви плавно да се покачват?

Много наивно.
Не се купуват само със заплати.
Море от източници на доходи има в ваше време.

# 33
Не, не всичко друго е така.
Ако си имал 75к и си ги скътал под дюшека, може би е така.
Ако си ги сложил в злато:
Златото 2019 $1250, днес $4600
Ако си ги сложил в акции:
SP500 2019 2450, днес 6900
Ако си ги сложил в петролни фючърси:
Петролът 2019 $70, днес $60... Упс!
Всичко това показва от някаква фиксирана гледна точка колко трудно е да предвидиш какво ще става в бъдещето. Ти ще опиташ ли? 2026 апартамента 230к, 2031 г колко - 500к?
Аз не се наемам.
Ако пък ги нямаш парите, а трябва да теглиш кредит става още по-трудно, тогава трябва да предвидиш и лихвите. 2026 2.5%, 2032 ?
Има ли възможен сценарий, при който лихвата става на 5%, защо не и повече? Има ами, нима в миналото не е била толкоз, и нима в други държави сега не е? Значи и в бъдещето може да има. И ако лихвата скочи, а цената на имота падне (както става обикновено, защото те са свързани) тогава оставаш "под вода".

# 34

Вчера ми мина този пост и коментарите под него затвърдиха впечатленията ми, че хората масово очакват спукване на балона. С аргументи от типа "дърветата не растат до небето" и подобни.
Ще видим.
Междувременно може да се гласува в анкетата.
пп - благодаря на всички гласували, мисля, че този висок брой отговорили за първите под 24 часа е рекорд за анкета в тази тема.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 08:45 от EmmaT

# 35
Емоционалния заряд и поляризацията винаги дават високи резултати.
Крис, докато професионалните инвеститори гледат в бъдещето, измерват риск и печалба, нормалните хора гледат в миналото и измерват печалба. Точно поради тази причина retail често губят. Същото е и при имотите, но се води по-нискорисков актив и загуби стават рядко. Моята теза отдавна е че срив в номинално изражение няма да има, но реално цената на имотите дори и да расте, ще топи реална стойност.

След десет години ще има бележки “средна цена на жилище 2036 300хил, хляб  25 евро”. А сега хляба е 1.5 евро. Примерно

# 36
Хлябът за да е 25 евро (а той никъде в ЕС не струва толкова), каква трябва да е цената на пшеницата, тока или заплатата?

# 37
  • Бургас
chris, а платените наеми?
Пари на вятъра....
Точно такава е цената на чакането на всички на квартира и от заплата до заплата.
Дори да инвестираш в злато и акциЙ, наемът е чиста загуба.

# 38
chris, а платените наеми?
Пари на вятъра....
Точно такава е цената на чакането на всички на квартира и от заплата до заплата.
Дори да инвестираш в злато и акциЙ, наемът е чиста загуба.

Това с парите на вятъра също е условно.  Ако нямаш парите, а вземаш заем е едно, ако ги имаш, но нямаш какво да ги правиш е второ, ако ги имаш и ги инвестираш трето... Последното си е чиста оптимизационна задача.  Ако сравним исторически (за бъдещето не се знае) какви са били лихвите и какви годишните доходи от акции да платиш кеш (да си дадеш наличните пари, колкото ги имаш) си е жива загуба.

# 39
Идеален ми се струва този вариант - наемателите цял живот инвестират само в печеливши акциЙ, наемодателите само индексират и прибират наемите Simple Smile

# 40
Междувременно може да се гласува в анкетата.
пп - благодаря на всички гласували, мисля, че този висок брой отговорили за първите под 24 часа е рекорд за анкета в тази тема.
Няма дефиниции в тази анкета - какво значи "спукване на балона", има ли разлика примерно между спукване и спихване, и колко процента е тя?
Предишния път 2009 г. спадът беше 40% и отне 7-8 години цените да се възстановят. Това мисля може да се нарече "спукване".
Ако някой има кристална топка и може да предскаже колко % ще е и кога ще е, нека се пробва - аз такива упражнения не правя. Достатъчно ми е да смятам, че имотите в БГ на сегашните нива не ми предлагат достатъчно добър потенциал за доход и запазване на парите спрямо други активи, в които мога да инвестирам. Затова в момента не бих си купил.
Който няма къде да живее и си прави сметката наем ли да плаща, или да се нашие с 200-300к кредит без да знае догодина колко ще е лихвата и колко ще му е дохода, нека я прави, тази сметка е по-сложна.

# 41
Криско, гласуването е доброволно, поне в този форум.
Затова и съм благодарила на тези 40 потребители, които са дали гласа си в първите 24 часа Simple Smile

# 42
  • Бургас
Идеален ми се струва този вариант - наемателите цял живот инвестират само в печеливши акциЙ, наемодателите само индексират и прибират наемите Simple Smile

Хич не е невероятно.
Бившият зет точно тъй разсъждава. И добре печели, инвестирайки в крипто, както и близкото му обкръжение. Всички са доволни - и инвеститорите, и наемодателите. Има няма вече 12 години е под наем.

# 43
Аз чакам роботите. Живот и здраве, в Созопол ще строя с роботи след 10ина г.
Дали хуманоиди, дали тип "3д принтер", дето печата с бетон, ще видим.
Да започнат и ЕЛ и ВИК да правят "по проект". После теракот, после кухни и шкафчета.

А другаря Мъск твърди, че и пари не ни трябват. След 10г щели да се обезмислят парите. Ще "има от всичко и по много". Ще построим комунизЪма.

# 44
Simple Smile Перфектният наемател значи. Печели, плаща си наема и другото сипва в крипто, всички са доволни. Направо виждам как наемодателят му говори "Прав си, Пешко, много е глупаво да купуваш собствен имот, чакай сега да ти кажа колко става наемът."

пп - някой се интересуваше от броя на сделките за последното тримесечие, интересното за мен е, че Пловдив е на първо място по ръст - https://trud.bg/a/articles/vzriv-na-sdelkite-s-jilishtni-imoti

Хич не е невероятно.
Бившият зет точно тъй разсъждава. И добре печели, инвестирайки в крипто, както и близкото му обкръжение. Всички са доволни - и инвеститорите, и наемодателите. Има няма вече 12 години е под наем.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:52 от EmmaT

Общи условия

Активация на акаунт