Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 95

• 1 519
  • 65
  •   5
Отговори
# 45
  • Бургас
Ми... GenZ. Aко преди 12 г. беше теглил кредит, щеше вече да си е изплатил имота, можеше да го ипотекира пак и с евтиния кредитен ресурс да си върти криптоаферите, и така "до края на света".

# 46
Аз също четох на Илън Мъск мнението, че пари вече не трябват. Но жилища според мен ще са необходими, поне до като съществува човешката раса. Тоест по-добре е да се инвестира в жилище, отколкото в злато. Поне така излиза от тезата на Илън.

# 47
Тогава щеше да има 1 щастлив наемодател по-малко. А сега има 1 щастлив наемодател и 1 щастлив genZ.Smile
Ми... GenZ. Aко преди 12 г. беше теглил кредит, щеше вече да си е изплатил имота, можеше да го ипотекира пак и с евтиния кредитен ресурс да си върти криптоаферите, и така "до края на света".

# 48
  • Бургас
Най-щастлива щеше да е банката Joy
Но тя може пак да е била щастлива, защото наемодателят, ако не е спал, е купил друг имот с кредит, плащан от наема на GenZ. После са били щастливи много майстори и друг наемател Simple Smile

# 49
И аз се сетих за банката, но някак щастието на наемодателите ми е по-близко и важно, та я пропуснах. Но не е казано, че някой нахъсан крипто деятел междувременно не е изплатил ипотеката на хазяина си.
Важното е, че всички са щастливи Simple Smile

# 50
Преди 12г GenZ са били на възраст между 2 и 17г. Не знам как биха изтеглили ипотечен кредит Simple Smile. Но виж със сигурност са можели да заделят от закуска, за да купят BTC, когато цената му е била между 100 до 400 долара. Ако бяха купили поне 1бтк, сега щяха да имат за 1 апартамент от закуски.

Дайте да говорим с конкретика. Ето няколко въпроса:
1. Колко души ще бъде София след 10г?
2. Колко жилища ще има в София след 10г?

Цитат
Хлябът за да е 25 евро (а той никъде в ЕС не струва толкова), каква трябва да е цената на пшеницата, тока или заплатата?
Да си представим следния сценарий:
1. Печатането на пари продължи т.е. има инфлация.
2. Цената на пшеницата расте с инфлацията.
3. Цената на тока продължава да расте, защото ИИ изисква експоненциално количество енергия. Другаря Мъск го е казал.
4. Заплатата не расте, защото ИИ и роботите не изискват заплата. Масата народ е на базов доход, който не расте пропорционално и се раздава целенасочено. Между другото има много доказателства, че заплатите и продуктивността (и печалбата) отдавна не вървят ръка за ръка т.е. заплатите изостават в пъти.

Така че, дават ти едни програмирани пари за леб, пък ти си мечтай за имоти и стой гладен.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 13:18 от Gogo1979

# 51
  • Бургас
Да, преди 12 не можеха, ама преди 5-6-7 можеха. Зетят почна първата си работа в сериозна IT на около 19 г. и тогава тегли и първия си кредит, ама за други цели. С голяма охота му го дадоха, помня.
Дъщеря ми не ще и да чуе за кредит, а вече наближава 30-те.
Предпочита да плаща ипотеката на наемодателя Sad

# 52
Aко преди 12 г. беше теглил кредит, щеше вече да си е изплатил имота, можеше да го ипотекира пак и с евтиния кредитен ресурс да си върти криптоаферите, и така "до края на света".
Че то и обратното може. На биткойните има фючърси, тоест търгуваш на марджин, на кредит. А по разните крипто борси има и 100:1 марджин. Тоест само 1% от парите за покупка слагаш и печалбата ти се умножава х100 (разбира се, и загубата).
Та вместо да извадиш 20-30к за първоначална вноска, набиваш ги в крипто на марджин, и ако уцелиш посоката правиш милионите и си купуваш не един апартамент, а колкото Дани.
П.С. не е инвестиционен съвет, не препоръчвам на никого да пробва.
Аз също четох на Илън Мъск мнението, че пари вече не трябват. Но жилища според мен ще са необходими, поне до като съществува човешката раса. Тоест по-добре е да се инвестира в жилище, отколкото в злато. Поне така излиза от тезата на Илън.
Това са негови фантазии, той и хиперлуп щеше да построи 2017, и теслите 2020 щяха сами да карат от Лос Анжелис до Ню Йорк без шофьор, и други работи обещаваше, ама на. Но да предположим, че е прав - тогава няма да е нужно да инвестираш в жилище. Трябва ти жилище - щракваш с пръсти на армията роботи и казваш "построй ми къща". Ама нямало свободна земя - нищо, малко по-натам в Софийското поле има. Ама нямало път дотам - роботите ще направят, без да крадат. Нямало канал - ще изкопаят. Нямало ток - ще ти сложат панели, преди това ще ти ги произведат в робо-фабриката, без пари. Ама далече било - нищо, нали ще имаш тесла без пари, която за нула време ще те откара където искаш, без шофьор.
А злато не могат да направят. То се получава само при експлозия на неутронни звезди и супернови. На земята не може да се създаде.

Дъщеря ми не ще и да чуе за кредит, а вече наближава 30-те.
Предпочита да плаща ипотеката на наемодателя Sad
А за какво й е да плаща кредит 30 години, като мама има 3-4 и ще ги получи наготово дотогава? Адски много младежи са така. Даже на някои и на свое име са им купили. Аз нали затуй се чудя кой ще купува в бъдеще жилища, като младите са 3 пъти по-малко от старите (наборите последните години са по 50 Хил. а 1960те и 70те бяха по 150 Хил.). По естествен път ще получат жилища, даже повече от необходимото.

# 53
  • Бургас
Крис, пак бъркаш математиката.
Имам не само едно дете.
И нищо наготово няма да получат. И го знаят, и не ми се сърдят.

Мама инвестира в бляскави старини в луксозен старчески дом, за предпочитане в Швейцария, в който ще играе шах с други пенсионирани инвеститорки, ще ги слуша как свирят Бах на пианото, и ще си припомня немския Simple Smile

Разбира се, преди това ще профука голяма част от наследството по скъпи дестинации.

# 54
Крис, пак бъркаш математиката.
Имам не само едно дете.
И нищо наготово няма да получат. И го знаят, и не ми се сърдят.

Мама инвестира в бляскави старини в луксозен старчески дом, за предпочитане в Швейцария, в който ще играе шах с други пенсионирани инвеститорки, ще ги слуша как свирят Бах на пианото, и ще си припомня немския Simple Smile

Разбира се, преди това ще профука голяма част от наследството по скъпи дестинации.

Най-после от толкова години да чуя нещо от човек с план , а не "всичко за децата". И лежат като фикуси в 5 стайния на жълтите павета в ледената стая и протеклия покрив - ама стиска. Или по - млади "инвеститори" в биткойни - "ше умиргам ама не продавам" - HODL - вика "екстра ми е че пада, нека падне биткойна и на 1000$ той след 10 год. ще  е милион, ама и тогава не продавам". Или пък гърненцата със злато изникващи от незнайно къде изостаени и не похарчени от 50-100 год. назад. В имот прекупен отдавна... Пазят ама не знаят що - без крайна цел. Не можеш да осигуриш 10 поколения напред, не можеш да посигуриш и 20 год. напред. Ако не се оправя днес "детенцето" няма да е оправя и след 20 години.

# 55
Аз пък ще оставя по едно малко жилище на всяко дете. Не се знае какъв ще им е животът, могла съм да купя, за тях са.
Колкото повече остаряваш, толкова по-малко пари ти трябват.

# 56
Има един лаф "ако не артиса, значи не е стигнало".  Та така е и със спестеното - ако не остане за наследниците значи не е стигнало. Никой не може да претегли как да умре и да си нулира активите в един и същ момент. И затова се харчи по-малко от възможното за да стигне и при неочаквани обстоятелства въпреки "риска" да отиде при наследниците.

# 57
Е аз не вярвам Тинтина да ги измете на улицата дечицата Simple Smile . Или да ги пусне на свободен наем в нейните апартаменти.

# 58
@тинтина - ти и да отидеш в Швейцария, няма да занесеш апартаментите там. Ще останат тук, ще ги купи някой друг. Например Дани, нали той само увеличавал броя, това му било целта в живота. За да ги дава под наем.
И това никак не променя математиката - когато на всеки човек с нужда от жилище има по няколко с по 2-3 апартамента, предлагащи ги под наем, какво вещае това за търсенето им, съответно за цената?
Мога да грешат само ако демографията се промени, и то незабавно. И то по-вероятно чрез имиграция, защото чрез раждаемост става бавно.
2030 г. ще имаш 60,000 20-годишни човека. Знам го, защото 2010 г. са се родили толкова бебета. И да искаш повече 20-годишни хора тогава, няма. Можеш да имаш повече 20-годишни например чак 2046 г, ако българките ненадейно вземат да раждат повече сега през 2026.
А умрелите колко ще са не искам да ги смятам, нали казваш, че щели да измислят лекарства за дълголетие, ама ще са над 100 хил. със сигурност (рекорда е 115 хил покрай ковид)

# 59
Аз също бях изчислявала, за 15 години - 30 000 евро за наеми, за двама души., в София. Ама моят случай е друг, то всъщност всеки случай е различен. Живеех на места, на които не бих могла да си позволя да си купя, но пък последните години бях сигурна, че не искам да живея в София, та чаках да се уеднаквят цените в БГ и извън БГ и сега живея в собствен. Та нещата винаги имат нюанси.

Общи условия

Активация на акаунт