Отговори
# 405
Що така ни оставиха без фрагман тези хора Thinking

Голяма сладурана медицинската сестра Heart Eyes

Да сложа и патрона, скулите са много важни Sunglasses

# 406
Здравейте ! Изгледах епизода с буквички и съжалявам , че пропуснах онлайна снощи - няма такава тръпка. Серията е огън отвсякъде. Не можеш да разбереш кой е ГГ  и кой не е . Всички с разкриващи се тайни , всички някак си в движение, в развитие. Само майката на  Нюргюл още не се е изявила , но и нейното време ще дойде.
Този комичен Сино , направо ме разплака  - такава любов , такъв копнеж, напълно падна маската му на клоун. Алтънката много смела го дава , ама ще и припари и на нея  от снимките. Сефа ,милия, чак не може да повярва , че някой се грижи за него. Липса след липса ни показват , при всеки. Тетката Ламия , хукна да проверява семейството на Чаала. Тя първо нейното да погледне. То няма повече накъде да пада реномето им. Генджо и той горкия се бои , че ако не му простят , ще му се случи нещо лошо. Отделно си хареса онази мома , която не трябва. Мисля , че тези двамата ще допринесат за помирението между Берхан и Доан.
Интересно и различно ни показват отношенията между Чаала и Доан. Уж разлика в поколенията , уж тя дете ,според него , обаче......флуиди има  и то доста. Кенан и Афра се справят прекрасно. И двамата се движат по тази тънка граница с майсторство. И Дирен ми хареса в този  епизод.
Само тази палатка на доктора откъде я извадиха не разбрах. Под носа на въоръжени хора , той палатка опънал , че и отрова , че и антидот  .......но щом е за целта на сценария.. всичко може.
Чакам с нетърпение реакцията на Чаала и как Берхан ще  докаже , че не той е убиеца. На практика , той също е жертва на великото семейство. Кой го натопи , кой си премълча , всички  имат вина . Чакам и всички да разберат кой е бащата на Чаала.
Много бързо се развива действието. Дано не ни готвят малко епизоди. Въпреки че харесвам кратките дизита , без локуми , иска ми се да гледам по-дълго Кенан и Афра. Двамата толкова бързо се сработиха и се получи невероятен тандем.

А къде е фрагааа ?!

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 16:47 от Kami_J

# 407
# 408
Цитат
Чакам с нетърпение реакцията на Чаала и как Берхан ще  докаже , че не той е убиеца. На практика , той също е жертва на великото семейство. Кой го натопи , кой си премълча , всички  имат вина . Чакам и всички да разберат кой е бащата на Чаала.
Ками, не съм съгласна, че Бехрам е жертва. В драмата, разиграла се преди 25 години няма невинни. Всъщност всичко започна от Бердан, просто тънките му сметки излязоха криви. Бердан беше обсебен от Махинур и воден от желанието си да я притежава, постъпи много мерзко и спрямо нея, и спрямо Синан, и най- вече спрямо Юсуф (мъж, приел го като син). Бердан се надяваше, че бащата ще застреля Синан и така ще се отърве и от двамата - "единият в гроба, другият в затвора, а Махинур за мен"  бяха точните му думи. Доволно потриваше ръце от "гениалния" си план, така че тези неговите ръце може и да не са дръпнали спусъка, но са здраво омазани с кръвта на Юсуф.
Бердан е не по- малко безскрупулен, манипулативен, жесток и гнусен от Тахир, но по онова време просто не е имал власт, за да се покаже в целия си блясък.
Бердан уби не само бащата на Генджо, но във втори епизод, в една леко пародийна сцена, застреля в главата и един от собствените си хора.
С какво един убиец (Тахир) е по- лош от друг (Бердан)?
И не Тахир е направил Бердан това, което е.
P.S. Само да се допълня, че подскреталеството към убийство (това, което Бердан направи спрямо Юсуф) е също тежко умишлено престъпление. "Подбудителят носи отговорност, равна или близка до тази на физическия извършител, независимо дали убийството е осъществено, или е останало в стадий на опит" (цитат от Наказателния кодекс). Мястото на Бердан си беше в затвора, просто не Тахир трябваше да го прати, но...

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 19:02 от Fi79

# 409
Към онзи момент , за мен вината на Бердам не е съпоставима с вината на Тахир. Да , бил е интригант. Да , искал е Махинур за себе си. Бил е разочарован , че тя е избрала богаташкото синче. Не е очаквал такъв резултат. Но да убиеш човек и да кажеш че " има още един, който знае за Синан и Махинур" и него да го натопиш  , е друго нещо. Отнемаш толкова много години  от  живота на човек. Изпращаш го в затвора сред убийци и си живееш спокойно живота. Няма равен знак за мен.  На сегашния етап ,може би Бердан е по-лошия , но за това заслуга има и Тахир. А какво да кажем за Доан ? Избягал , спасил се от тиранията , но мълчал години наред. Правил кариера , успокоявал съвестта си със спасяването на животи . Мълчанието е вид съучастие. Това означава ли , че и неговото място е в затвора ? В един момент единия е жертва , в следващия - другия.  И Синан , обичал , копнял , но не я е потърсил. Повярвал , че не са я намерили , все едно не знае  отношението на семейството му към Махинур. Колко удобно !
Най интересно ми е как ще реагират всички , когато разберат чия дъщеря е Чаала. А тя , дали ще продължи да им бъде адвокат , да ги спасява. Бердам е ясно че ще го затрие , докато той не се оневини за убийството. И кой ще разкрие , че Тахир е убиеца , защото това го знаят само няколко човека , включително и Доан. Той какво ще направи ? Интересно ще бъде.

# 410
За мен вината на Бердан също е несъпоставима с тази на Тахир, защото е много по- голяма.
Тахир уби Юсуф с идеята, че защитава честта на семейството (изкривено схващане, но схващане) и не казвам, че е това е правилно, напротив - убийството си е убийство, но поне тук мога да съзра нещо, свързано с мъжкия кодекс.
Подстрекателството към убийство обаче, което извърши Бердан към човек, приел го като син, не може да се опре на нищо етично, морално или мъжко. През цялото време Бердан беше с ясно съзнание, какво върши и какви ще бъдат последиците за жертвите на неговия план. Как да не е очаквал такъв резултат? Очакванията му бяха вербално формулирани, така че зрителят да ги чуе и да не се създаде повод за различно тълкуване на ситуацията.
Малко, дребно и нищожно човече като Бердан, подчинен изцяло на егоизма си, без оглед на желанията на заобикалящите го (визирам най- вече Махинур), готов на всичко (дори и на тежко престъпление), за да постигне своето, определено трябва да свърши в затвора.
В затвора Бердан просто е развил своите качества, които така или иначе бяха заложени в характера му. Тях Тахир не му ги е присадил, така че няма да го държа отговорен. Със или без затвор Бердан е това, което е - престъпник.
Проблемът за мен не е, че Бердан е бил в затвора (той си беше за там, просто по друго обвинение трябваше да го вкарат), а че Тахир не е бил. Той също трябва да изкупи вината си и ми се ще да видя работеща система, която не ослепява пред купищата пари.
Доан беше поставен в ситуация на ням свидетел (съучастник) и не знам защо не е потърсил информация за човека, когото са вкарали на мястото на баща му. Не знам как е живял със себе си толкова години, как е притъпявал принципите си. В мир със себе си не е, това се видя при всеки опит за разговор с Чаала по темата, но това достатъчно ли е?
Права си - ще бъде много интересно!
 P.S. Снощи се усети отсъствието ти и тъкмо днес щях да пиша, че ми липсва ентусиазмът, с който коментираш.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 19:17 от Fi79

# 411
Камера аркасъ бираз Heart Eyes

# 412
Не знаем какви качества щеше да развие  Бердан , ако не беше попаднал в затвора. Едва ли щеше да е добър човек , но  безскрупулен убиец .... не знам. Гневът и отмъщението са голям двигател , но не и в положителна посока.

# 413
Не знаем какви качества щеше да развие  Бердан , ако не беше попаднал в затвора. Едва ли щеше да е добър човек , но  безскрупулен убиец .... не знам. Гневът и отмъщението са голям двигател , но не и в положителна посока.
Та той си беше убиец и преди затвора. Това, че не той отиде да дръпне спусъка и да ликвидира Синан, а изпрати Юсуф, не го прави по- малко виновен. Просто го показва като по- лукав, по- хитър и по- подмолен.
Няма пак да цитирам НК, но да се има предвид всичко, което вече цитирах за подбудителя към убийство - онова за равната отговорност с физическия извършител. Wink

# 414
# 415
# 416
Благодаря, Иринка!
Цели три пъти го изгледах! Simple Smile Сега, ако може буквички, за да ги свържа с картинките, ще бъда много благодарна! Heart

# 417

Доан: Не можеш да накараш да коленичи човек, който не се страхува от смъртта. Ако беше по силите ми, бих искал да пренапиша съдбата отначало, Бердан. Няма нито извинение, нито компенсация за това, което ти е било сторено.
Бехрам: Ключът за свободата на Мелек е документът в ръцете ми.
Доан: Влизай, влизай, влизай!
Тълпата: Остави човека!
Чаала: Бердан...
Доан: Какво искаш?
Бехрам: Документът, доказващ престъплението, в което съм обвинен. Чистото досие на Бердан.
Доан: Къде са доказателствата за греховете на Ханджъолу, които баща и син сте натрупали? Тази кутия е много важна за свободата на Мелек. Брат ти наруши реда, но цената няма да я плати моята сестра.
Генджо: Докторе!
Бехрам: Кой е истинският убиец на моят майстор Юсуф?
Доан: Дори да е късно, справедливостта ще възтържествува.

# 418
Охо, доста въпроси повдига този фраг:
1. Тахир се пробужда, но ще каже ли, кой се е опитал да го убие или няма да помни?
2. Гюлюшан от кого се отърва с този удар с вазата? Няколко пъти връщах и не познах мъжа. Ако е Сафа, защо? Тя с него се справя и без удари по главата - просто отива да спи в стаята на Мелек. Кой друг има достъп до стаята й, до къщата въобще?
3. Защо издевателстват над Бердан? Послание от Тахир, че трябва да мълчи, с което също така му показва, че може да го стигне и в затвора?
4. Какво се опитва да постигне Доан, водейки преговори с Бердан? Какъв документ може да бъде ключът към свободата на Мелек? Ключът към свободата й не е ли откриването на истинския извършител?
5. Има ли конфликт между Доан и Йълмаз? Какво е прегрешил адвокатът? До сега беше безупречен, поне на преден план. Разкри ли второто си лице?

# 419
Добра вечер, момичета Simple Smile
На части изгледах превода на последната серия. Виждам и че се е зародил спор по вината на Бердам и съпоставимостта й с тази на Тахир и Доган. Е, щом има спор, аз няма как да съм далече от него. Smile
По първия въпрос - съпоставима ли е вината на Бердан и Тахир. Според мен - да. Ако Бердан не беше насъскал майстор Юсуф, нямаше да се стигне до смърт. Припомням си и че в затвора Махинур обвини изцяло него за трагедията. В онази ситуация всеки действа според възможностите си - Тахир с пистолета, Бердан с интригата. И двамата от хипер егоизъм, както и да се маскира. Дали е щял Бердам да бъде друг, ако не беше в затвора - дълбоко се съмнявам. У него има една първична ненавист към богаташчета и тя произлиза от пренебрегването от страна Махинур. Убеден е, че Синан навремето е предпочетен заради богатството си. Нула вникване в жената, в която е влюбен.
Каква е вината на младия Доган? Той е свидетел на убийството. Опита се да каже истината в полицията. Пътя му беше препречен, самия той заплашен с убийството на близките си. Напусна семейството си.
В сегашно време:
Доган казва и показва, че случилото се в миналото е големият му срам и терзания на съвестта. Станал е лекар във военно поделение, спасявал чужд живот..., поддържал колкото е възможно от разстояние сестрите си. Не мисля, че спасяването на живот е успокояване на съвестта. По-скоро е изкупление на вината от миналото. Успокоената съвест "заспива". При Доган е очевидно, че случаят с майстор Юсуф е жив в съзнанието му. Никак не е случайно, че толкова бързо усети, че войната с Бехрам не е само за пари и има корени в миналото, както и достигането до истината за него. И още нещо - Доган прави ясна разлика между баща си и другите в семейството.
Бердан е посветил живота си на отмъщението. При това - върху всички от това семейство, за което пример е Мелек в затвора. И за това отново, както и на младини, безскрупулно използва слабостите на всички около себе си - Чаала, Дидем, Генджо, другите момчета, които е спасил от улицата.
Не бих могла да кажа, коя е по-опасната и по-зловредната напаст - грубата сила на Тахир или подлата сила на Бердан. Но Доган е вън от тая координатна система, в това съм убедена. Включително и от подадената ръка в края на епизода.

Общи условия

Активация на акаунт