Отговори
# 435
Сложен е казусът със свидетелстването срещу роднина. Поради това в модерното право право на гражданина е да Не свидетелства срещу роднини.
Цитат
Законодателят винаги е подхождал изключително внимателно към свидетелстването от страна на близки на обвиняемото лице, към участието им въобще в конкретния наказателен процес. Това е така поради присъщата на съпружеството и близкото родство психологическа нагласа, която може да се определи като стремеж да бъде защитаван съответният човек или поне да не му се вреди[5]. Отношенията и емоциите в семейството, в тази микросреда, обичайно се характеризират с взаимно уважение, всеотдайност и дори жертвоготовност[6]. Винаги се е гледало някак с неприязън[7] на това съпруг или родител на обвиняемия да свидетелства срещу него, дори да казва истината. От друга страна, предвид тази изконна психологическа нагласа, приема се за много вероятно, а и извинимо, съпругът, родителят или детето на обвиняемия да съобщи неистина или премълчи истина при свидетелстване, в негова полза.
Законът освобождава роднини да свидетелстват, заради опасения, че показанията ще бъдат в полза на подсъдимия, т.е. ще лъжесвидетелстват. Случаят при нас е друг. Тук детето/Доан ще свидетелства срещу бащата/Тахир при това без да е призоваван. Нямаме сблъсък на интереси, дори напротив.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 22:20 от Fi79

# 436
FI, не е само това причината. В цитата има и хипотеза - свидетелства срещу обвиняемия роднина.
Най-общо се смята, че свидетелстването срещу роднина ще наруши правото на семеен живот на свидетеля.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 22:25 от Katya_I

# 437
Оффф, сега като го гледах трея със субки, излиза, че документа е дело на Йълмаз и баща му. Излиза, че бащата на Йълмаз може би е бил адвокат на Тахир и Йълмаз е наследил тая позиция. Техен ще е документът и вероятно е нещо,  свързано с оръжието или някой свидетел. Той затова Бердан подтикваше Чаала да отстрани Йълмаз, а той си има специално помещение във фирмата.
Уф, че заплетено. Head Band
Толкова е хубаво, защото е заплетено, Кате. Blush
Аз искам само да ми оправят историята на Махинур и ще съм предоволна. Това, което ми представят до момента е не само неубедително, но и сериозно се разминава с видяното в пилотния епизод.
Не омаловажавам загубата на дете, дори напротив. Най- тежкото изпитание за един родител е да надживее детето си, така че въобще няма да навлизам в тази деликатна тема. Приемам, че тази загуба сама по себе си може да доведе до шок, но не може само това да е причината да спре да говори, още повече, че има и друго дете, което се е нуждаело от нея (малката Чаала). Има и друга жена, която е била изправена пред изпитания и е разчитала на нея - собствената й майка.
Скрит текст:
Ще се отклоня малко от темата, но го правя заради ситуацията около Махинур. Преди няколко дни попаднах на едно ревю за документален филм, което ме провокира и събирам сили да си пусна и самия филм. Действието се развива в Грузия и е свързано с продажбата на бебета, извършвана от лекари, акушерки и други, работещи в родилини отделения в страната. Едно от тези бебета е самата разследващата журналистка. Разследването я довежда до чудовищни резултати. В Грузия с население около 3, 7 милиона са продадени 3 500 бебета за смешен период от време. На биологичните майки е казано, че бебетата са починали, а всъщност се е търгувало здраво с тези невинни душички. Ами... никъде не се споменава, че някоя от жените спира да говори.
Другото, което не ми се връзва е как загубата на бебето я кара да се страхува от непознати хора и нова, различна обстановка. Паник атаката, на която станахме свидетели, беше провокирана от звук - връзката ключове в ръцете на мъж на едно от съседните маси. Видяхме и събудения спомен, така че... нямаше нищо общо с детето й.
Сигурна съм, че има още нещо покрай нея, така че да вземат до ми го дадат и да не ме нервят. Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 01:12 от Fi79

# 438
Гюно мюно Kissing Heart

Още от вчерашния сет

Девойки, много ми е кеф да ви чета бе Heart Eyes

Фи, аз също мисля, че не сме видели още всичко от историята на Махинур.
Освен това настоявам да видим нещо и от живота на Чаала, как се е справяло това момиче? Имало ли е приятели, гадже, или все за каката се е грижила. Язък за момичето значи Head Band Каката и абито Бехрам, това ли е? И сега като й стана ясно, че всъщност той е Бердан... Отиде коня в ръката Grin

Общи условия

Активация на акаунт