Наследяване на апартамент

• 711
  • 53
  •   4
Отговори
# 30
Щом бабата е починала, данъчното облекчение (ако е имало такова за основно жилище) отпада и данъкът трябва да се плаща от новите собственици. При две деца (едното починало, наследено от неговите наследници), имотът е разделен наполовина. Това означава, че лелята трябва да си плаща нейната 1/2 част от данъка, а другата половина остава за наследниците на починалото дете.

# 31
  • София
Как ще че разделен имотът при жив съпруг!?

# 32
  • Далечният изток
Само че дядото е жив...

# 33
  • Пловдив
С удостоверение за наследници на бабата и това на бащата могат да направят справка в имотния регистър за това каква собственост е имала бабата когато е починала и така ще разберат дали те наследяват нещо от нейната собственост замествайки баща си.

# 34
Двамата със сестра му по заместване наследяват бабата.

Имате по 1/12 идеална част, затова и плащате данък. Лелята има 1/6, а дядото 4/6. Дядото може да се разполага с неговия дял и да дарява или продава, вие си оставате с вашите дялове.
Те със сестата имат 1/12, а майка им и тя има някаква част нали?

# 35
  • Далечният изток
Щом вече имат партиди в МДТ и плащат данък, значи е подадена декларация или служебно са им открити партиди като наследници.

Майка им няма дял. Тя не може да наследи свекърва си.

# 36
  • София
Колкото и ако са наследили от бабата, важното е, че наследство от дядото няма, нито има как да изискват от него такова, докато е жив.

Майка им в този случай няма нищо.

Щеше да го наследи ако той беше наследил бабата и беше починал втори.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 13:57 от Moderator3

# 37
  • Далечният изток
Съпругът ѝ когато е починал, е нямал този имот към момента на неговата смърт. Може да е имал друго имущество, там наследява съпругата, но не и конкретния апартамент.
При децата е различно, те наследяват баба си.

# 38
Ще се объркаш още повече. За да получиш адекватни отговори уточни:
1. Бабата жива или починала е. Има ли брак/развод с дядото.
2. Майка ти имала ли е брак с баща ти.

За да знаеш от обща култура: наследство има само когато човек почине. При жив човек няма наследство.
Докато собственика е жив би могъл да прави каквото пожелае с апартамента си.

Не може да прави всичко. Може да продаде, тук спор няма. Но трябва да е реална продажба, ако е симулативна е атакуема в съда. Но не може да припише (препише значи съвсем друго, това за автора) всичко на единия наследник, защото другият има запазен дял.

Напротив, може да направи дарение само на единия наследник. Имам два такива случая. Апартаментът на мъжа ми е дарение от майка му и баща му, ако и да имаше брат. (Брат му беше съгласен, но това е без значение в случая, не е давал писмено съгласие, или подобно).
Баба ми беше дарила своя апартамент на вуйчо ми, макар да има още две дъщери - майка и леля. И те бяха научили случайно за дарението. И те нямаше да имат възражения, но дори не им беше казала баба за дарението - сакън да не й се сърдят.
Разбира се, подобно дарение е атакуемо и подлежи на оспорване. Но и в това има давност. Мисля 14 години, но не съм сигурна.

# 39
  • Melmak
Ако автора има дял поне няма как дядото да ги изгони. Това беше питането май.

# 40
  • София
По-скоро беше как да накара дядото да остави апартамента само на тях.
Или как да го възпрепятства да го прехвърли на лелята.

# 41
  • Melmak
Жив е да. Постоянно казва ,че апартамента е негов. Страхувам се, че може да го препише на дъщеря си и да ни изгони.
Той дядото своя дял може да си го припише на лелята, но не може да изгони автора, щом е съсобственик.

# 42
Извинявам се много, но не искам да изглежда все едно искам да принудя дядо си да ни препише апартамента . Попитах,защото искам да съм наясно дали ни се полага по закон нещо,ако иска да ни изгони. Той постоянно тормози майка ми и натяква че е негов.

# 43
  • Melmak
Добре де, явно плащаш данък на свое име. Събери си документите и се консултирай с адвокат. Ще ти стане ясно какъв е твоя дял. Щом имаш дял няма да те изгони. Вече ако ви тормози, помисли дали искаш да живееш в тормоз, или искаш да се спасиш сам и да си хванеш живота в ръце.

# 44
  • София
Майка ти наистина няма нищо от този апартамент и е там по волята на собствениците.
Ти и сестра ти имате по 1/12 част и не може да ви изгони ако нямате къде другаде да живеете.
Докато е жив дядото има право да се разпорежда както иска със своята част. И лелята с нейната.
Ако наистина живеете в неразбирателство, търсете друго жилище. После вече как някой ден ще делите това с лелята, един Бог знае (според това как дядото ще разпореди или не с имота). Но не впрягай каруцата пред коня.

Общи условия

Активация на акаунт