Наследяване на апартамент

• 1 163
  • 74
  •   6
Отговори
# 60
  • Melmak
Докато съм била в съсобственост не помня много добре да е писало каква 1/2 или 1/4 или друга частичка притежавам. Имам предвид на бележки и разписки от данъчното. Ако ако автора желае, лесно може да провери какъв му е дяла. Поне изяснихме, че е в съсобственост с леля си и дядо си, така че дядото не може да ги изгони.

# 61
Как да не може да ги изгони?
Ако някой от останалите съсобственици реши, че иска жилището, ще им предложи доброволна делба и ще им изплати дяловете. Те ако не се съгласят на доброволна делба, ще минат на съдебна, там пак ще се стигне до изплащане на дялове.
Авторът или да си търси нейно жилище или да предлага да изкупи това. Да ползваш неподеляем апартамент, хич не е оферта.
Това не е къща на три етажа, един за лелята, един за дядото и един за авторката и майка и.

# 62
Публична продан може, ако не се оправят доброволно. Като чета старите мнения на авторката, се чудя колко човека са в този апартамент, освен дядото - поне майка, сестра, тя, мъж,ът ѝ и детето излизат. За 1/12 собственост са се разпрострели много. Може дядото с неговия дял да е в състояние да си купи по-малко жилище.

# 63
  • София
Доброволна делба и изплащане на дяловете не е равнозначно на гонене.
Иначе дядото може да си продаде неговите дялове. Теоретично. Стига да намери желаещ да купи дял от жилище с тежести.
Авторката ясно написа, че не иска да изплати на другите собственици, а търси начин как лелята да не получи нищо.

# 64
  • Melmak
От кога делбата е гонене? Делбата означава да се раздели, получаваш пари или апартамент (ако ти изплатиш дяловете на останалите). Но гонене не е. Няма как да ти вземат ключовете, да ти хвърлят багажа отпред и да не те пуснат да влезеш.

# 65
Е като ти изплатят дяловете, ти вече не си собственик и трябва да напуснеш. Ако се инатиш, с полиция те гонят. Баш си е гонене, ако парите, които ще получиш, не ти стигат за друго жилище.
Сещам се само за един вариант авторката да придобие жилището, ако дядото и лелята са неглижирали имота, не си плащат тяхната част от данъка и само авторката си плаща нейната част. Междувременно сключи договор със СОТ, участва в събирането на средства за общите части, подмяна на покрив, щрангове, плаща всичко тя и така десет години и си пази всички квитанции и бележки.. Ама май тук случаят не е такъв. Това е възможно, ако дядото и лелята са в чужбина и не се връщат никога в бг. А тези не са си изоставили имота.

# 66
  • Пловдив
Цитат
Сещам се само за един вариант авторката да придобие жилището, ако дядото и лелята са неглижирали имота, не си плащат тяхната част от данъка и само авторката си плаща нейната част. Междувременно сключи договор със СОТ, участва в събирането на средства за общите части, подмяна на покрив, щрангове, плаща всичко тя и така десет години и си пази всички квитанции и бележки..
Нещо си чувала, ама не точно.

# 67
  • Melmak
Йелоу, явно нямаш нито опит с делби, нито юридически опит. Какво е делба и как се случва е описано в законите. Има си ред за това. Като това, което описваш е много заблуждаващо и адвокат може да припадне като те чете.
Не знам от кога делбата е равносилна на гонене…

# 68
Е да живее там. Аз не бих била спокойна, ама всеки си знае.

# 69
  • Melmak
Има си закони и процедури за това кое как се случва. Аз не бих била спокойна да живея с дядо ми и още куп роднини в един апартамент. Но това съм аз и си живея както съм решила.
И самия автор може да поиска делба, било то доброволна или съдебна по всяко време.
А ако притежава един малък дял, разбира се, че трудно ще стигнат парите за цяло жилище. Това е ясно, но и собствеността в момента не е 100% на автора. При делба ще получи пари, спрямо дяла си.

# 70
  • София
Йелоу, нищо общо със законите няма написаното от теб.
Чудя се защо хора без понятие от правната страна пишат в подобни теми.
Нито някой насила може да ти изплати нещо, нито може да те изгони с полиция,а най-малко можеш да придобиеш каквото и да е с плащане на разходите 10 г.
Ама авторката май и преди мислеше по казуса, а явно така и не е направила консултация с юрист, а продължава да чете подобни съвети. Дано не им вярва!
Иначе ако авторката има пари за 11/12-ти, нека купува, щом точно това жилище желае, вместо да си купи нейно.

# 71
Добре, ако дядото продаде на лелята своя дял, на практика лелята ще стане собственик на 2/3 от апартамента ( ако правилно съм разбрала, че 1/3 е на дядото, 1/3 на лелята и по 1/12 на авторката, 1/12 на сестрата на авторката 1/12 на майката на авторката, въпреки че така нещо пак не излиза сметката.  Дядото колко му е дела? 1/2 от апартамента + част равна на всяко от децата ( лелята и починалия баща ли? Това изясни ли се?

# 72
  • София
Дядото има 4/6, лелята 1/6, авторката и сестра ѝ имат по 1/12. Майката на авторката има 0.

# 73
Тоест ако дядото продаде своя дял на лелята ( на данъчната оценка на апартамента), лелята ще придобие 5/6 от апартамента, срещу 1/12 на авторката. Дали срещу толкова голям дял лелята няма да притисне авторката да и го изкупи дела?
А защо майката няма никакъв дял?

# 74
  • Далечният изток
Нали си юрист?!
Що задаваш такива въпроси?

Общи условия

Активация на акаунт