Тема Табу - за отношението, подкрепата и очакванията

• 1 883
  • 86
  •   3
Отговори
Здравейте,

доста съм объркана напоследък,
поради което искам да чуя и други гледни точки.

На 24г.съм.
Живея с човек до себе си от година. Натоварва ме фактът,че съм длъжна да се грижа за всичко - пазаруване, готвене ,чистене-тук ще подчертая, че от време на време и той се включва в пускането на една прахосмукачко,но при удобен момент ми го натяква.
Работя в напрегната среда - бизнес комуникация с клиенти, тези които работят в тази среда биха рабрали какво е чувството след работен ден. Дразни се,че понякога (не системно), се налага да отговоря по телефона след работния ден. Пита ме въпроси от сорта "Ти нямаш ли работно време?" Искам да кажа, че човекът се прибира в 16:00ч следобед от работа , и дори личи,че се дразни ако го изпратя до магазина за някой продукт. Аз се прибирам не по-рано от 18:30/19:00ч. Отделно следвам висше образование, отделно изучавам и език, и просто като се сблъскам с целия този битовизъм,учене и работа..адски много се натоварвам. Той постоянно намира кусури за нещо, а в същото време една чаша не може да измие, иначе е перфекционист.
Държи всичко да е под конец и по негов вкус. При всички положения домът ни е подреден, просто имам чувството, че той държи аз да съм от "желязо". Когато му кажа, че съм изморена или изявя недоволство, отговорът му е " всички хора така живеят, това е във всеки един дом, това е животът"- та дори и караниците. Били нормани  и разни подобни. Отказва да погледне друга гледна точка и да възприеме друго мнение  по каквато и да било тема.

Благодаря на отзовалите се.

# 1
  • Варна
Това е тормоз. Нямам какво повече да кажа.

# 2
Изритай го и 90 процента от проблемите ще изчезнат.

# 3
Изритай го и 90 процента от проблемите ще изчезнат.
+1
Даже 100%

А ти защо се чувстваш длъжна да правиш всичко сама? На това си отговори?
Отговори си и защо търпиш такова отношение, при положение, че ти също учиш и работиш.
Недопустимо е да търпиш такова поведение. Той си е такъв. Приемаш го какъвто е и му биеш шута.
И следващия път не допускаш такова отношение.
Ти си го допуснала в случая.

# 4
И за какво ти е този?

# 5
Това ще ескалира нататък, ако въобще издържиш да сте заедно. Една полза от него?

# 6
Няма да стане работата. Според мен си хващай пътя и ще ти е много по-спокойно без някой да ти дудне за домакинска работа. Едва на 24 си - в началото може да ти е трудно, но после ще си благодарна, че си се спасила.
Аз като учех и работех се пльосках в леглото всяка вечер в 23 и ставах на следващия ден в 6 и изобщо не съм мислела за домакинска работа. Ядох каквото има и чистих когато мога. Плюс всичко това и къща да въртиш ми се вижда твърде много.

# 7
Защо не го зарежеш като ти е тежко и срещаш неразбиране и неглижиране от негова страна?
Или и ти си на принципа: само и само да има някой, за да не си сама, че после като прехвърлиш 30-ка никой вече няма да те погледне!

# 8
На 24 е. Млада е. Ако има достатъчно себеуважение ще го разкара.
Ако не ще мълчи и ще търпи.
Една приятелка като се събра с мъжа си да живеята в началото е било така. Но за много кратко.
Изтърпяла го три дни.
И тя така късно се прибирала от лекции или работа, а той по-рано и нищо не правил.
Обяснила кротичко 2 пъти, че тя не е домакиня, не живее в 19 век, също работи и учи и счита за недопустимо да се прибира по-късно и да и държи сметка защо няма сгответо, а той 2 часа си цъка на компютъра.
На третия ден вече била по-директна и сложил картите на масата. Тя не си поплюва. За нея не е проблем да се разделят, независимо, че го е обичала. Проблем е било да бъде използвана така. Та границите бързо си ги е поставила.
Човека много бързо се оправил. И чисти и готви, сервира, отсервира, простира.
Лично съм го виждала.

# 9
На 24 е. Млада е. Ако има достатъчно себеуважение ще го разкара.
Ако не ще мълчи и ще търпи.
Една приятелка като се събра с мъжа си да живеята в началото е било така. Но за много кратко.
Изтърпяла го три дни.
И тя така късно се прибирала от лекции или работа, а той по-рано и нищо не правил.
Обяснила кротичко 2 пъти, че тя не е домакиня, не живее в 19 век, също работи и учи и счита за недопустимо да се прибира по-късно и да и държи сметка защо няма сгответо, а той 2 часа си цъка на компютъра.
На третия ден вече била по-директна и сложил картите на масата. Тя не си поплюва. За нея не е проблем да се разделят, независимо, че го е обичала. Проблем е било да бъде използвана така. Та границите бързо си ги е поставила.
Човека много бързо се оправил. И чисти и готви, сервира, отсервира, простира.
Лично съм го виждала.

Еми, да, правилно! Трябва все пак да имаш малко себеуважение и да знаеш кога и къде да поставяш граници, за да не ти се качват на главата и да те правят на маймуна и лукова глава!

# 10
Здравейте,

доста съм объркана напоследък,
поради което искам да чуя и други гледни точки.

На 24г.съм.
Живея с човек до себе си от година. Натоварва ме фактът,че съм длъжна да се грижа за всичко - пазаруване, готвене ,чистене-тук ще подчертая, че от време на време и той се включва в пускането на една прахосмукачко,но при удобен момент ми го натяква.
Работя в напрегната среда - бизнес комуникация с клиенти, тези които работят в тази среда биха рабрали какво е чувството след работен ден. Дразни се,че понякога (не системно), се налага да отговоря по телефона след работния ден. Пита ме въпроси от сорта "Ти нямаш ли работно време?" Искам да кажа, че човекът се прибира в 16:00ч следобед от работа , и дори личи,че се дразни ако го изпратя до магазина за някой продукт. Аз се прибирам не по-рано от 18:30/19:00ч. Отделно следвам висше образование, отделно изучавам и език, и просто като се сблъскам с целия този битовизъм,учене и работа..адски много се натоварвам. Той постоянно намира кусури за нещо, а в същото време една чаша не може да измие, иначе е перфекционист.
Държи всичко да е под конец и по негов вкус. При всички положения домът ни е подреден, просто имам чувството, че той държи аз да съм от "желязо". Когато му кажа, че съм изморена или изявя недоволство, отговорът му е " всички хора така живеят, това е във всеки един дом, това е животът"- та дори и караниците. Били нормани  и разни подобни. Отказва да погледне друга гледна точка и да възприеме друго мнение  по каквато и да било тема.

Благодаря на отзовалите се.
Авторе, проблемът ти е, че ти гледаш на нешата човешки и справедливо - според това ти кога се прибираш, той кога, кой колко и с какво е натоварен, докато той няма тези проблеми във възгледите си, има такива хора ( не само мъже, по-често са мъже, но има и жени). Няма да го промениш, в това съм 100% сигурен. Аз също съм до немалка степен перфекционист, но домакиноството го върша на 90+ процента т.е. водя с пример, а не да изисквам и да нареждам, а да чакам жена ми да слуша и да изпълнява - оженил съм се за партньор, а не за робиня. Особено предвид факта, че живеем в 2026-та, а не в 1936-та, такова мислене "Жената да работи, да гледа децата, да върти цялото домакинство, а мъжа да пие на дивана и да тропа по масата" няма място, освен ако ти не го допуснеш. На 24 си, млада, живота пред теб - гледай най-вече да не му родиш дете на този "мъжкар", защото повярвай - и да смени памперс 1-2 пъти, 3-ти надали ще има.

# 11
  • София
Темата изобщо не е табу. Тези неща се изговарят още преди да заживееш с някого и дори не правиш тази крачка, когато имате различни разбирания по въпроса.
Попаднала си на кофти човек. Няма как да напиша партньор, защото явно си го отглеждаш.
Не прочетох поне една положителна страна да има.
Защо изобщо си с него?
Ако има плюсове, тогава говори с него и или да поеме ангажиментите си в домакинството, след като ще си играе на семейство, или който откъдето е.

# 12
  • Далечният изток
Е, тя е казала, отговорът го виждаме.
Човекът си иска слугиня. Перфекционист бил... Айде бе, като е перфекционист да действа той, да чисти, да мие, да готви, а не да стои като принц и да намира кусури.
С две думи - разкарай го!
Веднага! За какво ти е? Вместо като сте двама ежедневието да е по-леко, ти се товариш за двама. Иначе за него е леко, да. Като има кой да му уйдисва...

# 13
  • SF
И аз като всички, писали преди мен - докато е време, разтурете седянката. Ти добре ли се чувстваш с него? Обгрижена, оценена, щастлива? Младичка си, ще си хванеш нещо по-заслужаващо си.

# 14
Кажи му, че поведението и отношението му към теб са несъвместими с дългосрочно съжителство. От това как ще реагира си направи изводите искаш ли да градиш бъдеще с него или не.
Имайки предвид годините ти и това че си работеща, очевидно интелигентна и самостоятелна личсност, ти си в изключително изгодна ситуация да даваш ултиматуми (разбира се в рамките на разумността). Можеш да си го позволиш без страх, че ще изгубиш нещо, точно обратното, само ще спечелиш.
Или ще спечелиш мъж, който рязко се осъзнава и променя нещо в себе си в името на любовта му към теб, или печелиш свобода, спокойствие и нови хоризонти.

Общи условия

Активация на акаунт