Париж - 21

• 16 945
  • 356
  •   1
Отговори
# 345
Честно казано е безполезно да търсите някакъв ден/час с уж по-малко тълпи. Посетителите и без това са масово туристи в отпуска като вас, така че за тях дали е събота/неделя или четвъртък/петък е все едно (както и за вас). Всичко зависи от това кои зали желаете да разгледате. Ако се интересувате от най-посещаваните експонати, то там винаги ще има навалица дори да спринтирате още в първите минути като отворят вратите. Ако пък имате желание да се разходите из по-малко посещаваните зали, то може във всякакъв ден и час да се насладите на изкуството необезпокоявани.

Аз имам годишната карта на Лувъра, за да мога да посещавам когато си искам без резервация. Обичам да отивам със скицник и да рисувам. В много от залите мога да рисувам напълно необезпокоявана и чат-пат да мине някой загубил се турист. Ако обаче желаете Мона Лиза и т.н., то не се заблуждавайте, че можете да се разминете с туристите. Те всички са пътували от цял свят, за да видят същия списък от картини и статуи в абсолютно същата последователност по утъпканата пътека на аудиогида

# 346
  • София
А, да, няма как, няма и смисъл. На мен максимумът възприятие ми е до втория час някъде, че и по-рано. От там нататък всичко минава и заминава.

Аз се притеснявам, защото ще водя майка за 80 годишнината ѝ. По-скоро искам програма минимум, но така че да не се лутаме, за да не се мори излишно.
И приложенията с тази цел ги изтеглих, но нещо не са това, което очаквах.
Чета обаче, че има асансьори и ескалатори за навсякъде, въпреки че не се виждат по клипчетата в Ютюб.
В метрото не навсякъде има. Ако ще ползвате транспорт може би автобуси по-добре (аз ги избягвам в чужд град, защо не успявам да се ориентирам добре, с метро ми е по-ясно Blush).
Моята е на 70 и доста я поуморих - е много беше доволна, но то аз се изморих, та какво остава за майките Simple Smile

# 347
За Лувъра ние бяхме с дете тогава на 4 и също имах големи притеснения. Затова и като за първи път избрах един от маршрутите, които са дадени на сайта. Мисля че се казваше "Шедьоврите на Лувъра". Има си точно описание откъде да минете, за да стигнете до конкретното произведение. Дават го , че се минава за час и половина. На нас ни отне повече време, защото естествено разглеждсхме всичко по маршрута, но беше добре с тези акценти. И за първи път е достатъчно.
Надявам се пак да отида някога в Париж и да разгледаме още, но за съжаление светът е огромен и прекрасен, а животът кратък. Примирих се, че няма да видя всичко, но се опитвам истински да се насладя на това, което успея да видя.

# 348
  • Майничка
В Лувъра ескалатори има само от фоайето към съответното крило на двореца, дали има и 20 метра.
Асансьори за инвалиди, колички и трудноподвижни лица има, но са доста скатани, бавни са и рядко са за повече от едно ниво, след което търсиш следващия, за следващото ниво. В Орсе опцията асансьор също е доста ограничена. Имах ученичка с навехнат, стегнат с бандаж глезен, на която служителка отказа достъп до асансьора, докато не се намесих на френски да точа локуми как този музей й е детска мечта и т.н. За Лувъра, в следващ ден, просто й взехме една щека от Декатлон и понакуцваше демонстративно.

# 349
В метрото не навсякъде има. Ако ще ползвате транспорт може би автобуси по-добре (аз ги избягвам в чужд град, защо не успявам да се ориентирам добре, с метро ми е по-ясно Blush).
Моята е на 70 и доста я поуморих - е много беше доволна, но то аз се изморих, та какво остава за майките Simple Smile
Smiley Ще се мобилизират майките и това е. Да, и аз мисля, че с автобуси ще е най-добре. Квартирата е на Rue du Champ de Mars и минават доста удобни рейсове.
Благодаря за съветите, да знам какво да очаквам. Да не се надявам твърде много на лесна достъпност с асансьори. ;р Ще намеря някой готов маршрут и ще се движим по него.

Парижанка, права сте за това, че винаги ще има навалица, но не е едно и също дали са организирани групи, които застават до дадено произведение и слушат по няколко минути екскурзовода без можеш да ги пробиеш, за да видиш табелката, или са свободни електрони, с които можеш да се смесиш и разминеш.

# 350
Ние също използвахме автобус. Единият път в него имаше доста хора и се качи една възрастна баба с бели ръкавици, шапка, много симпатично изглеждаше. Шофьорът ѝ помогна да се качи и след това силно извика, че се е качила възрастна дама и някой да ѝ отстъпи място. Направи ми впечатление, че към възрастните са изключително внимателни. Обаче през цялото време имах чувството, че децата им пречат и е най-добре да ги вържеш някъде и да не ги показваш на никой.

# 351
  • София
И на мен ми направи същото, много приятно, впечатление. Нямаше случай да не се качим в превозно средство и веднага поне трима да не направят място на майка да седне.

# 352
Парижанка, права сте за това, че винаги ще има навалица, но не е едно и също дали са организирани групи, които застават до дадено произведение и слушат по няколко минути екскурзовода без можеш да ги пробиеш, за да видиш табелката, или са свободни електрони, с които можеш да се смесиш и разминеш.

Вие елате, вижте, пък после пак ще си говорим Relaxed Не е точно както си го мислите, нито групите се държат под строй както си го представяте. А и групите също са плътно всеки ден по цял ден.

Обаче през цялото време имах чувството, че децата им пречат и е най-добре да ги вържеш някъде и да не ги показваш на никой.

Не е точно така, но разбирам какво имате предвид. Истината е, че във френското общество има много високи очаквания към възпитанието и поведението на децата дори в много ранна възраст. Например в ресторант от дете се очакват същите обноски и поведение като от възрастен. Ако детето все още не умее да седи кротко на едно място, да участва в разговора и т.н., то родителите не взимат детето със себе си. Френските деца не търчат около масите, не повишават глас и т.н. Не говоря дали е правилно или не това, а просто констатирам културната разлика. От гледната точка на един французин вината не е на детето, а на родителите, които не са преценили къде да го доведат.

# 353
Моята тактика за Лувъра е следната-набелязвам какво точно ще гледам и къде се намирам.Влизам от първите посетители,гледам каквото гледам и до 10,00часа максимум издържам,защото просто тълпите ми развалят удоволствието.

# 354
За децата наистина като българска майка се потресоха като в автобуса се качи майка с дете около 3-4  години, остави го само да се облегне до вратата на автобуса и да се държи там, а самата тя влезе навътре и седна спокойно. Дори имаше моменти, в които нямаше зрителен контакт с него. Даже се наложи при едно рязко спиране аз да хвана детето да не падне, а тя не реагира.

# 355
За децата наистина като българска майка се потресоха като в автобуса се качи майка с дете около 3-4  години, остави го само да се облегне до вратата на автобуса и да се държи там, а самата тя влезе навътре и седна спокойно. Дори имаше моменти, в които нямаше зрителен контакт с него. Даже се наложи при едно рязко спиране аз да хвана детето да не падне, а тя не реагира.

Това е странно, сигурна ли сте, че е било на 3-4 години? Децата от около 10 започват да пътуват сами с градския транспорт, така че ако наближава 7-8 може майката да го подготвя за такава самостоятелност, като се вози с него, но наблюдава отстрани.

Може да е имало и друг възрастен с тях, който да е останал при детето?

# 356
Сигурна съм, бях непосредствено до детето, а майката спокойно влезе навътре в автобуса и седна.

Общи условия

Активация на акаунт