Препоръка за планински курорт?

• 1 570
  • 28
  •   1
Отговори
  • Бургас
Можете ли да ми препоръчате по-спокоен планински курорт или място за няколко дни през февруари? Ние сме от Бургас и искаме да заменим морето с планина за кратка семейна почивка. Ще пътуваме с момченце на почти 3 години, затова не търсим най-препълнените дестинации като Пампорово, Боровец, Банско и подобни.
Интересува ни спа хотел с паркинг, детски кът или детска зона, много добра храна и комфортна температура както в стаите, така и в общите части. Държим басейните да са топли, стаите да са просторни, с тераса и хубава гледка. Ще се радвам на конкретни препоръки за хотели или места, които сте посещавали и от които сте останали доволни. Благодаря предварително!

# 1
Разгледайте "Еко хотел Здравец" в Родопите, близо до Пловдив. Последно сме ходили доста отдавна и е добре да се провери актуалната информация за него.

Не знам дали е супер спокойно, хотелът обикновено е пълен, но доколкото си спомням поне наоколо не е такава лудница, както в споменатите по-големи курорти. То едва ли и ще намерите много спокойно място де при така описаните изисквания, които не са никак занижени и предполагам, че всички подобни ще са доста предпочитани и посещавани.

Между другото ски пистата на Еко Хотела е точно до самия хотел, като мисля, че има участък и за "прохождащи", но отново първо питайте, защото аз си спомням само по-стръмната част.

# 2
Хотел " Терме" с.Баня, близо до Банско.
Разгледайте го, отговаря на изискванията, но не споменавате ценови диапазон.

# 3
  • Бургас
Сега ще ги огледам. Този в Банско днес ми го препоръчаха и познати ....доста добри отзиви дадоха за него.
Да допълня и бюджета, че го бях пропуснал .... около 3–4 хиляди лева за 3- 4 дни.
Не сме скиори, така че няма да се въртим по пистите.. търсим си просто хубав хотел, спокойствие и комфорт в планината. Най вече, детето да смени въздуха и да подиша планински.

# 4
В Сапарева Баня също може да погледнете. Там има топли минерални извори и доста хотели.

# 5
  • Бургас
Да, и ние всъщност клоним натам. По близко ни е от Бургас. Всъщност, колкото По близко ни е, толкова по добре, че с дете в колата... Simple Smile
Сапарева баня ни изглежда много добра опция заради минералната вода и по-спокойната атмосфера. Ако имате конкретна препоръка за хотел, който да отговаря на изискванията ни (спа, топли басейни, детски кът, паркинг, просторни стаи с тераса и хубава гледка), ще се радвам да споделите.
 Благодаря!

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 20:11 от юрист

# 6
Там сме отсядали само в къщи за гости без екстри. Но в Интернет излизат много предложения.

# 7
Аз препоръчвам хотел Катарино СПА. Близо е до Банско, но не е в самия курорт. Има приятен СПА центът с топла минерална вода, ходили сме февруари месец и през делнични дни си беше много спокойно. Всъщност - препоръчвам ти където и да отидете, да резервирате дните от неделя до четвъртък, уикендите навсякъде почти са натоварени, което за СПА хотел не е ОК.
Храната беше много хубава, всъщност поне за България, това ми е фаворита в това отношение.
Друг хотел, който препоръчвам е Старосел, не е точно планински, намира се в Розовата долина, в подножието на Средна гора, близо до Хисаря. Там СПА-то е по-голямо, храната също е чудесна и смятам, че е много подходящ за семейна почивна с дете. Ако решите за там - препоръчвам новата част, мисля, че се казваше Тракийска резиденция.

# 8
Русковец в Добринище, уникална гледка, чист въздух, много просторни апартаменти, дневна голяма и спалня, там спах на най-удобният матрак, а съм посещавала  доста хотели, в пакета влиза закуска и вечеря. Сега големият басейн не е много врял, но не е и неприятно хладен, детският е добре и другият където има лежанки с масажни струи също е топъл. Вътре в самият комплекс има пешеходни алеи, а и в градчето е много спокойно за  разходки. Но ако искате откровено топла минераллна вода в този регион е най-добре с. Баня - Хот Спрингс или Римска баня. Някой спомена Терме, била съм там 2 пъти, като първият се зарекох да не повтарям, но вторият вече категорично ме отказа да не потретвам. Мутренско ми идва много, силна музика и контингент от татуирани гологлави мъже и техните ботоксови държанки, тук таме някое нормално семейство, заблудено като мен, което може би няма да се върне отново.

# 9
В Хот Спрингс е страхотно, СПА-то е добро, храната е хубава, но поне ние като бяхме, имаше твърде много хора, което хич не беше приятно. Пак февруари бяхме, мъжът ми и детето карат ски и ние съчетаваме СПА и ски. Но това беше преди 5 г., когато беше най-хубавият хотел в Баня, сега заради Терме-то може и да не е такава лудница вече.
Иначе - в Русковец е доста по-спокойно, но СПА-то ми се видя доста малко, а храната не беше нещо кой знае какво. Но пък центърът на Добринище е сравнително близо, а там има приятна механа. Когато бяхме там, синът ми беше на 4 г. и съвсем спокойно вече си ходехме насам-натам с него. В интерес на истината, тогава за първи път го качихме на ски и много бързо се научи.
Ако искате нещо такова за детето - Добринище е вашето място, но догодина, на 3 е още рано.

# 10
Преди години бяхме в Беклемето на Нова година, но не помня хотела. Много хубава природа, сняг, а до хотела имаше малка писта и пункт, в който се даваха под наем ски и шейни. Вълшебен въздух. Не беше натоварено, вкл на Нова Година, вече на по-сериозните писти имаше повече хора.

Аз много харесвам Калиста в Старозагорски минерални бани, не е висока планина, но има възможност за разходки сред природата, вкл и не високи върхове в Средна гора.
Хотелът е много чист и спокоен, за първи път бях там, когато синът ми беше в ДГ, за последен-първи курс студент. Много чисто и никога не е било натоварено, но на големи празници не сме били.
Допълвам Виа Траяна се казваше хотелът в Беклемето, сега си погледнах старите снимки. Имаше една долчинка и там децата ни (моето и на приятели) караха ски и се пързаляха с шейни. На по-сериозните писти беше претоварено, но около хотела беше спокойно.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 07:03 от Светкавица

# 11
Всичко на юг от София е много тежко като път за 3 годишно дете - казвам ти го като твоя съгражданка. Особено, ако ще се ходи само за 3-4 дена, наистина не си струва.
Същевременно трябва да си изясниш приоритетите - дали ти е по-важно СПА-то или хубавия въздух. Минерални извори няма във високите планини, а хубавият въздух е нависокото, и то високата борова гора.
Сапарева баня е едно нищо и никакво село, в ниското, и ако си седите в басейна, никакъв въздух няма да усетите. Хубав е въздухът над Сапарева баня - в Паничище, но там хотелите не са с минерална вода и не съм чула да предлагат някакво особено СПА.
Най-близкият висок планински курорт до Бургас и с най-хубав път дотам е Боровец. Там има хотели с прилично СПА и неминерална вода, но казваш, че не искаш. Препълнено е по пистите и лифтовете. Вие като не сте скиори, това няма да ви пречи особено. А и повечето от хотелите са уединени в гората. Например хотел "Ястребец" е такъв, можеш да му хвърлиш едно око, но за СПА-то нямам лични впечатления.
Друг вариант е Велинград, като изберете някой от хотелите, които са високо в планинската част, а не долу в града. Например хотел Макси е такъв. Като цяло надморската височина на Велинград е доста по-ниска от Боровец, но специално хотел Макси е в борова гора и е подходящо за разходки в гората наоколо.
Ако приоритет са ти хубавия въздух и снега, мога да ти споделя къде водех моите деца като бяха малки и имаха проблеми с кашлянето - Мальовица. Ходехме там специално да се надишаме с чист въздух. Няколкомесечна кашлица на детето минаваше на третия ден. Най-добрият хотел в района е "Мальовица", който наскоро беше реновиран. https://www.booking.com/hotel/bg/khotel-mal-ovitsa.bg.html?aid=3 … ype=total&ucfs=1& Ходила съм преди реновирането и тогава нямаше СПА. Сега в сайта на хотела има някакво, но едва ли е нещо от ранга на велинградските хотели, а дори и на тези в Боровец. Но Мальовица е просто място за друг тип туризъм - планински и ски. При такава природа наоколо да седиш в басейна или сауната, е направо губене на време.

# 12
С дете на две години и половина сме били през март на Боровец, в хотел Рила, но преди 11 години. Бяхме десет дни, изкарахме страхотно, имаше много сняг и много слънце. Даже кола не сме ползвали през тези десет дни. Детето се спускаше с нещо като шейна. Ходихме един ден до Самоков, един или два пъти се качвахме в лифта до Ястребец 3 и там също се разхождахме. За спа, басейни и детски кът нищо не знам, защото моят никога не е бил фен на детските кътове, аз също. Предполагам, че ако отидете извън ваканциите и извън уикенда, ще бъде спокойно. Когато бяхме ние, в ресторанта бяхме не повече от 20 човека, но като дойде петък, стана страшно.

За храната в Старосел да кажа, че трябва много да се внимава. Веднъж сме били и на сина ми и племенниците донесоха вкиснело картофено пюре, а докато ни обслужат чакахме около час.

Ние харесваме много Хисаря и всяко лято сме там, ама не е планина. Но пък пътят е прав.

# 13
Хм, странно за Старосел, ние бяхме със закуска и вечеря и всичко беше съвсем ОК, то си беше на блок маса. Ние бяхме в новата част. Но, разбира се, издънки има във всички хотели, дори и в най-лъскавите 5*.
А къде в Хисаря почивате, Nedinka?

# 14
Хм, странно за Старосел, ние бяхме със закуска и вечеря и всичко беше съвсем ОК, то си беше на блок маса. Ние бяхме в новата част. Но, разбира се, издънки има във всички хотели, дори и в най-лъскавите 5*.
А къде в Хисаря почивате, Nedinka?

В хотел Хисар, по-добри външни басейни в района не съм намерила и закуска и вечеря на блок маса. За лятото обаче. През зимата не ходим. От 12 години сме все там, само една година сменихме с Велинград, но на мен лично изобщо не ми хареса Велинград. Прабабата на сина ми обаче е все там.

Общи условия

Активация на акаунт