Препоръки за вратичка за котка върху интериорна врата

• 564
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте на всички Simple Smile Имам един малко по-различен въпрос - дали някой от вас има опит с видове вратички за котка върху интериорна врата? В момента сме поръчали интериорните врати от МДФ и майсторът, който ще ги монтира, каза, че може да добави такава вратичка без проблем, стига да си я закупим.

Бих искал да попитам дали може да ми препоръчате конкретни модели, които вече сте използвали и които:
  • Стоят добре визуално на вътрешна врата.
  • Са качествени и надеждни.
  • През които наистина котката може спокойно да минава.

Идеята ни е да държим вратата на хола затворена, но да позволим на котката свободно да отиде до тоалетна, без да се налага да отопляваме коридора/тоалетната (т.е. вратата да е открехната или постоянно отворена).

Благодаря предварително за всякакви съвети! 😊

# 1
Слагахме такава вратичка лятото. Избрах Ferplast, тъй като ми се видяха най-подходящи за интериора ни и с оглед цената /тогава бяха най-скъпи/, смятах, че ще са и най-добри. Стои добре, въпреки че си е обикновена пластмаса, но изработката е добра. Прилепва много добре към дървото и не се получават процепи. Визуално е отлична и до тук с положителните отзиви. Самата вратичка е с магнити, за да предотврати люлеене и тряскане при течение. При минаване на котето и връщането на вратичката шума от тряскането на магнитите и пластмасата е много силен и плаши писаната да минава. Наложи се да залепим вратичката и да стои постоянно отворена, което обезсмисли предназначението й. Ако котето ви е по-плахо и не обича силни шумове, вероятно ще се получи същото. При нас също целта беше да не отопляваме излишно коридорите и мога да кажа, че ефекта е много по-добър от открехната врата, но така или иначе не като да е плътно затворено.

P.S. Добавям - Доста от вратичките са с четец за микрочип, което оскъпява значително продукта. Предполагам не ви е нужна тази опция, тъй като ще е за вътрешна врата.

# 2
  • София
Вкъщи, на вратата на спалнята, имам такава вратичка

https://zoomagazin.eu/collections/%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0

Именно защото много трака, се наложи да махна подвижната част. Лятото си е дупка, свободно преминаване. През зимата, за да не бяга топлото, лепвам едно "перденце" - отрязвам парче от стара памучна тениска и го залепям над вратичката. Котьо се научи да минава през "перденцето", и така не отоплявам коридора. Всички сме happy 😊

# 3
Разгледах линка - тези вратички изглеждат като от фантастичен филм. Не се ли предлагат просто рамки с крило на панти, без магнити и подобни?

# 4
  • София
Здравейте Simple Smile Много добри мнения и насоки, особено по темата с тракането, защото май точно това се оказва най-големият недостатък на този тип вратички. Както вече споменах по-горе - изобщо не търся варианти с чипове и подобни екстри, тъй като става дума за интериорни врати и освен нашето коте, никой друг няма да ги използва Grinning

След всичко това, тук идва и може би най-важното изискване - да е тиха. Котето е плашливо и може би ще свикне (а може и да не - това е по-скоро предположение), но честно казано мен лично би ме подлудило, ако сложа такава вратичка към спалнята и коридора (хола има врати и към двете помещения) и тя трака постоянно. Нощем това направо ще ни побърка, докато спим.

По темата с охлаждането и отоплението - всички казват, че има осезаем ефект, и то не малък, но не ми се иска да го постигам с разни допълнителни решения като перденца (все пак тепърва ще я купуваме и би ми се искало да избегна да я модифицирам от ден 1). Идеята ми е вратичката наистина да е част от самата врата (и да си остане такава Grinning). Както и Нарцùса спомена - представям си нещо като крило на панти, което да изпълнява функцията си и при нужда да може да се блокира, ако решим например да спрем достъпа до спалнята. По принцип обаче винаги ще е отключено и котето ще може свободно да минава.

Линковете са изключително полезни и ще ги разгледам подробно, но нека пак се опитам да обобщя най-важните неща (благодаря ви, че споделяте толкова ценен опит):
  • Да изглежда добре визуално на интериорна врата.
  • Да е качествена и надеждна.
  • Да няма нужда от чипове, защото ще се ползва само вътре в жилището.
  • Елементи като магнити и подобни вероятно са напълно излишни, тъй като правят вратичката много шумна.
  • Да е тиха (изключително важно условие).
  • Да може да се блокира, т.е. при нужда да се забранява преминаването (например към спалнята).
  • Да позволява котката реално и спокойно да минава през нея (котето не е много голямо, така че стандартен размер би бил напълно достатъчен).

Както Нарцùса предложи - обикновена рамка с крило на панти, без магнити, ми звучи като страхотно решение. Въпросът е - от къде може да се намери нещо такова?

Благодаря ви искрено. Ако открия нещо подходящо или ако вие имате конкретни предложения, както и ако се сетите за нещо друго полезно, което пропускам, ще съм много благодарен да го споделите (това с тракането беше просто в десятката).
    Хубав и успешен ден и още веднъж благодаря за всички тези съвети!

# 5
Вариант е изцяло подръчни материали - рамка, малки панти като за пощенска кутия (има в железариите) и крилото да е от някакъв дебел филц. Филцът не тежи, не трака, а в същото време изолира. Продава се в книжарници, левки, Джъмбо, Пепко и под., при материалите за украса и рисуване. Единствено притеснение е котето да не се стресира от неща върху главата и опашката си, защото ще откаже да минава под крилото.

# 6
  • София
Здравейте - след доста дълго проучване на различни варианти на пазара, включително обиколка на почти всички зоомагазини, за да ги видим на живо, не успяхме да намерим подходящ модел. Основният проблем беше силният шум при отваряне и затваряне на вратичката - според нас магнитите по-скоро пречат, отколкото помагат (поне когато говорим за поставянето на вратичката върху интериорни врати). Нашето коте е доста плашливо и това сериозно ни притеснява, защото има реален шанс изобщо да откаже да я използва. Допълнително, вратичката ще бъде монтирана близо до спалнята и такъв шум със сигурност би ни будил нощем. Затова се спряхме на вратичка от Temu с много положителни отзиви.
  • 2-Way Locking Cat Door - White & Black, Durable ABS Material

Когато я получим и тестваме, ще споделим мнение, но по коментарите изглежда тиха, с възможност за заключване и отключване, и с приятен дизайн. Остава да се надяваме, че и котето ще я хареса и ще реши да я използва (и разбира се, че коментарите са наистина реални).
    Благодарим от сърце за всички полезни мнения и коментари - бяха ни изключително полезни при избора!

# 7
  • София
Благодаря за споделените впечатления и мнение. Да, ще се радвам да кажеш дали вратичката от Тему върши работа, и най-вече дали е тиха. Иначе наистина изглежда много приятна. 😊

# 8
  • София
tini_tini - до края на месеца очакваме да притсигне и да я монтираме. Ще споделя веднага първи впечатления - дали е тиха, за да се хареса на нас и дали котето ще я използва Grinning

# 9
  • София
Добре, благодора! 😊 Стискам палци на всички ви да хареса и да върши работа

Общи условия

Активация на акаунт