Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 3 889
  • 153
  •   6
Отговори
# 120
  • Бургас
Лошото е, че именно такива беззащитни баби стават жертви на некоректни наематели. Усещат ги, че не им се занимава, или не могат и почват да паразитират на техен гръб.
В групата във Фб е пълно с оплаквания, които почват с "сама жена съм, вдовица"... То са неплатени наеми, сметки, щети...

# 121
Скрит текст:
Този апартамент си е крайност на снимките, но ако ми го дадеш, за 4 - 5 уикенда мога да му вдига наемната стойност с 20 - 30% и разходите наистина ще се избият за няколко наема...

И аз. Максимум седмица ми трябва. Махам плъха от тензуха и всички кофи, стирки и бутилки, една боя за плочки, хвърлям половината мебели - да останат само в един цвят.
И тапетите бих боядисала в бяло.
Хартиени абажури от ИКЕА за 3 лева.
Готварска печка няма.
Само микровълнова и някаква загоряла скара.
И го пускам за 350 евро.

Има раховец на балкона.

И аз бих процедирала така. Нов балатум в коридора и кухнята, бял латекс на всички стени. Паркета е за лакиране. Мебелите повечето при @хамал.ком за извозване.
Кухнята обаче е много гнусна, нови шкафове бих набавила, Ирим или сходни.

# 122
  • Варна

...Махам плъха от тензуха...
А тензухът остава ли? Аз и него бих махнала. Joy

Flip, Защо да не го мисля, нали това коментираме в момента? Идеално знам, че е възможно и хазяите да имат своите причини и не винаги е от мързел или глупост, но не можем да анализираме всяка една потенциална ситуация. Обсъждаме как е по принцип - масово - в 90% от случаите. Впрочем и твоят коментар го доказва. И ме подсеща да допълня за "контингентът". Наемодателите също са от различни контингенти и ниските наеми обикновено идват именно от... недобър контингент хазяи. Никой не би искал за хазяйка дементна бабичка или нахална леля, която все да си намира повод да влиза, или нехаен льольо, на когото като му кажеш, че 30 годишният хладилник е изгорял и трябва да се купи нов, да се пули и мае как нищо му е нямало и 30 години е работил безотказно, да чакаш 2 седмици за нов и не дай си боже да трябва ти да го платиш... да му кажеш, че ел техник е дал предписание ел таблото спешно да се смени и той нищо да не предприеме, нищо че неговият имот може да се запали, не моя...

Лъки, нова кухня си е цифра, макар и бюджетна модулна от Ирим. В случая нови вратички и дръжки ще закърпят положението, дори и само боя и дръжки пак биха махнали гнусотията. Всички сме ползвали такава лята мивка с плочки. Стига да е чиста, не е краят на света. Това е квартира все пак - място, където си временно. Само пластмасовият сушилник за чинии ако се смени с нормален метален (5 €), и всичката посуда се прибере по шкафовете, ще изглежда по-добре.

# 123
Временно, временно аз съм вече 5та година на квартира и ако имах лята мивка, щях да съм запалила мотора...Laughing

Горните шкафове са ужасно гнусни, даже и след боя не знам дали бих се пречупила да си сложа посудата вътре.
Animal Frog

# 124
  • Варна
Ако нямаш пари и си на 1/2 наем, ще се пречупиш и още как.
Хората това имат - това отдават. Не е задължително да отдават модерно жилище за наематели като теб. Просто им липсва малко усет/желание за по-добра сделка. Това е.
Тая мивка ако трябва да се маха, си е хамалогия - пари са майстори, брутално къртене, опрашаване и чистене, нови шкафове, мивка, смесител, сифон и плот след това, преправяне на ВиК, доставки, монтажи... То е ясно, че с пари всичко може. Въпросът е, че и без пари може да се направи нещичко, което пак да ти донесе пари.

# 125
Цитат на: dany1
Е, има и краен вариант да живееш там, а да купуваш и отдаваш под наем други имоти, ама такъв вариант никой не е разказвал.
[/quote
Аз го направих , не е много приятно, но се отплаща добре.
Когато осъзнаеш колко консуматорско и преходно е всичко много неща си губят смисъла. Дали ще си взема новият сгъваем телефон на гугъл за 2 хил или ще си взема по евтиният  гугъл за 800 плюс четири акции на гугъл не е едно и също след 3 години макар и в двата случая да съм похарчил 2 хил.

# 126
Както и Флип  писа, дадох пример, макар и не масов и най-вероятно изключение от правилото, за да покажа, че не е задължително само "контингент" да наеме неремонтирана панелка. Да, много е рисково да отдаваш такова жилище, защото вероятността да привлече некоректни наематели е голяма.
Но се почнаха едни ехидни коментари за моя пример, направо чудо. Laughing Няма как да дам повече подробности, надявам се да ме разберете - само това. Не го мислете него, кариера и перспектива като неговата - дай, Боже, всекиму! Скоро не сме се виждали, но още преди 5 години търсеше активно жилище за покупка - НС. Така че не е решил да си кюта на ниския наем до безкрай в кофти жилище, защото му е изгодно, а защото е временно и краткосрочно. Дали вече е намерил търсеното собствено жилище - най-вероятно. 

И да допълня, че аз също съм се изнасяла от наемано жилище заради хазяина - не заради повишаване на наема, а заради отношение. Не смятам за нормално отношение да ти кажат, че вдига наема от м. ....еди-кой-си мимоходом, докато се разминавате на стълбите. Вместо да се чуете като нормални хора дори да е само по телефона по този въпрос. И същото се случи с моя познат - ядоса се, не се обиди, на отношението - точно по същия начин му беше съобщено за увеличаването на наема. При абсолютна коректност на моя познат - предплащане на наема за 6 месеца, редовно плащани консумативи (обсъждала съм с него защо и как се изчисляват месечните консумативи за парно и вода), добра подръжка на жилището. Минималното, което се изисква, според мен, е да се чуеш/видиш с наемателя не на стълбите, бързайки по задачи, и да го уведомиш по наистина нормален начин за увеличението.
Колко пъти сме обсъждали това - и на запитвания на наематели, и как наемодателят да каже на наемателя за увеличение на наема. Никога не е имало съвет това уведомяване да стане на разминаване по стълбите. И да, наемодателят си е в правото да увеличи наема при изтичане на договора или дори по време на договора, ако е договорено така. Но ...все пак нормално отношение се предполага и от наемодателя, не само от наемателя.

# 127

Аз го направих , не е много приятно, но се отплаща добре.
Когато осъзнаеш колко консуматорско и преходно е всичко много неща си губят смисъла. Дали ще си взема новият сгъваем телефон на гугъл за 2 хил или ще си взема по евтиният  гугъл за 800 плюс четири акции на гугъл не е едно и също след 3 години макар и в двата случая да съм похарчил 2 хил.
Говорим за много крайна степен. В случая беше даден пример с баня на 50г+ и то в не добро състояние.
Иначе аз също съм го правил, но в далеч по-малка степен. Например ново строителство, но базово обзавеждане.
В Канада също съм живял в стари жилища със стари бани.

Иначе за общия принцип съм споменавал и още преди години. Примерно вместо 300квм къща купуваш 5-6 апартамента и живееш в единия, а другите под наем. Но това е друго.
И аз не съм фен на лукса и охолството, но такъв апартамент ми се пада "извън скалата" на спартанството.

Материалното е преходно, да, но аз го разбирам, да караш кола за 5к, вместо за 300, но да е здрава, да върви добре и тн, сравнително чиста, сравнително запазена. Не да е морга за 1000лв, дето не знаеш дали ще спре всеки момент и вътре е скъсана и счупена. Да вървиш пеш посред зима из София пък съвсем не го разбирам като спартанство, а желание да си губиш времето и живота.

Постът на Мандаринка ме учуди и замисли.
Дали пък и аз не увеличавам наеми "мимоходом", с мейл и 30дена предизвестие.
Разговорът за увеличаване винаги е некомфортен.
Освен това, бидейки толерантен наемодател, особено с някои наематели, ВИНАГИ се срещаме едно 10 дена след датата (числото) на договора. Как по-точно да му кажа, че увеличавам наема 30 дена по-рано, като 10 дена е бавил плащането? Трябва да спазя 30 дневния период. И това може да стане или по телефона или по мейл или изрично да си правим среща. Сега, ако баш на средата на етажа по стълбите се каже, това е явно кофти. Поне да го извика на равно място.
Писал съм и преди. Недоволният наемател всякак ще е недоволен. Сърдливият, всякак ще е сръдлив. Според мен на някои хора основно не им харесва идеята за вдигане на наема, а обстоятелствата на уведомяване са подробности. Разбира се, изключения има, а може и да греша за това, кое е масово.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 09:27 от dany1

# 128
Не знам, в моя пример за ремонтираната и бързо продадена след това квартира ми казаха по телефона че ще се продава. За рязко увеличаване на наем също, от порядъка на повече от 50%. Изобщо не съм отразила тогава начина. Ако ме бяха поканили на кафе, вместо по телефона едва ли всъщност негативния ефект върху мен щеше да е по-малък. И за протокола , въпреки увеличението продължих да бъда на същото място още време.

# 129
Телефон е различно, кафе не е нужно.
Говоря за разминаване на стълбите за секунда точно и реплика от рода на: "И да знаеш, че от м. .... наема вече ще е ХХХ лв. Айде, че бързам! Довиждане!"

Пак за протокола - моят познат беше попаднал 6 мес. след напускането на предишната (хубавата) квартира на обявата на хазяина му (като частно лице). Още си търсеше наемател на повишената цена. Та в този случай, освен начина на комуникация, според мен може да се говори и за надпазарен наем. Това беше в периода, когато наемите почти не мърдаха или мърдаха с много малко.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 10:38 от man_darin_ka

# 130
  • Бургас
Поне да го извика на равно място.

JoyJoyJoy

Писала съм за увеличение два месеца по-рано по мейл. Но комуникацията с тях беше много трудна, дразнеха ме и ми беше все тая за наранените им чувства.
Украинците ги срещнах в парка и тогава им казах, не мимоходом, така тръгна разговорът. Не им стана приятно, ама и да бях отишла у тях на кафе, пак нямаше да им стане приятно.
На софийската наемателка на студиото веднъж казах по телефона, втори път отидох на място. Беше ясно защо отивам, беше притеснена, така че не е като да не се досещат какъв е поводът, особено ако не си стъпил в апартамента три години.
И аз смятам, че трябва уважение и отношение, това е най-важното, защото както е казал народът "малките камъчета обръщат колата".

# 131
  • Варна
...Недоволният наемател всякак ще е недоволен. Сърдливият, всякак ще е сръдлив. Според мен на някои хора основно не им харесва идеята за вдигане на наема, а обстоятелствата на уведомяване са подробности...
И аз така мисля. И на наемодателите не им е приятно като коректни наематели съобщават, че напускат. Ако ни се съобщи на гала вечеря няма да е по-малко неприятно. Защо някой очаква специално уважение само защото си е спазвал договора и е бил добросъвестен?? Не считам съобщаването в стълбището за обидно. Къде да се съобщи - на ресторант ли? Или вътре в квартирата, където малко наематели искат хазяите им да влизат. По телефона не е по-уважително, на живо е по-добре.  Всъщност не мога да си представя как едно такова уведомление може да е обидно. Дори и да е в нарушение на договора, това не го прави обидно, а несправедливо. Обиждането е когато унижиш човек, урониш авторитета или самочувствието му, когато използваш обидни думи или жестове. Нетактично не е равно на обидно.

second, сетих се за един познат, който преди години отдаде на възрастна двойка (50+) панелка за изриване в Трошево за жълти стотинки, като даде пълна свобода на наемателите да ремонтират. Ама наистина ремонт - със смяна на дограми, мебели, нова кухня, баня, не само латексче и декориране. Имаха подробно описание в договора какво ще се ремонтира. Разбира се познатият ми нямаше претенции за марки, цветове и дизайн. Довери се изцяло на вкуса на жената и я остави да се развихри. НО сключиха договор за 5 години. Без право на прекратяване от негова страна или корекция на наема.

# 132
E, договор за 5 години?! Множко ми се вижда. Та то днес човек здрав, прав, утре - дали, или. Та то направо крепостничество.

# 133
  • Варна
Глупости, в чужбина са много популярни такива договори. Има и 10 годишни. Идеални са за такива случаи. И за двете страни са добре - на хазяина му се прави основен ремонт на имота без да си мръдне пръста или мозъка. Всеки, който някога е правил ремонт, знае за каква галимация, координиране и организиране, време и нерви става въпрос. А и той живееше в София тогава. Съвсем не му беше по силите да се занимава. А за наемателите също беше по-изгодно така, отколкото 5 години да плащат пазарен наем. Мисля, че плащаха нещо символично от сорта на 100 - 200 лева месечно.  А си направиха условия като за имот за поне 500 лева по онова време. И бяха спокойни, че няма да им се налага местене скоро.
Какво крепостничество? Тях никой не ги е спрял да си тръгнат. Но хязяинът е спрян да ги изгони или да им вдига наема предсрочно.

# 134
Е, нещо остро ми навлизаш с това ГЛУПОСТИ. Не е глупост утре хазяина да ритне петалите, а наследниците да продадат жилището. А как е в чужбина, ама хич не ме касае. Ще мисля когато си закупя жилище за под наем там.

Общи условия

Активация на акаунт