Мамник -Тема №2

• 12 522
  • 253
  •   12
Отговори
# 240
  • Sofia
И ако разбирахте немски, щяхте да забележите колко дървено и неестествено говорят повече от актьорите за тяхната интонация и ритъм на език.
Аз разбирам и нямам подобни наблюдения. Даже доста естествено си говорят.
Вярно, не ми е майчин език, но все пак.

# 241
Когато Емил говори по телефона с Делян и после лично точно затова се скараха.Че са го пратили с жена му Лора в старчески дом,защото им е пречел,а сега заради карантината в селото искат да го приберат де не умре там.

# 242
  • Пловдив
На мен ми прозвуча, като да е станало нещо конкретно, а не, че им е пречил по принцип, но...предполагам ще стане ясно 😊

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 08:39 от Lara1

# 243
  • София
Мале, драги ми "съучастници" в темата, съвсем се отнесохте (някои, де)! Simple Smile
Дарк ли е, Пръстените ли, Троновете ли... Даже да се сравняват отделни елементи (игра, операторски показ, драматургия) - това не прави по-уместно сравнението с произведения от по-различни жанрове. Както и да се съпоставят - примерно - 1 млн. лева и 100 млн. долара. И, разбира се, (съвсем нормално) всеки е със своите си пристрастия и разбирания.
(То чудовищата в LOTR са страхотни, ама не само скъпи и по-майстори създадени - а измислени от автора им не с по-малко или с много повече въображение от това на Попов, ами нямат родеене с нашето сега. Което не значи, че са "по-лоши" или "по-готини". Не може да се отрече, че са по-скъпо направени, но ще има и зрители, които да не ги харесат. Ако един ден в Парагвай гледат Мамника, там дали ще "влязат" в кожата му?)
Все пак, не съм съгласен, че на фона на Дарк, нашият Мамник е по-шедьовър - на мен, примерно, екранната философия (почерпена от произведение и създателите) и в двата ми допада и ме вживява в разсъждения.
Скрит текст:
Lady Brinne: Тематиката на тези книги е за хора, които харесват фентъзи и как да го кажа - приемат, че някои неща могат да се "обяснят" с магия, а не с нещо рационално.
Те, тези хора няма да разберат и да харесат и света на Ле Гуин (фентъзи и магии). А от пишещите тук - чели Попов - оставам с впечатление, че Той не е Тя и има бая път, за да я стигне. Може да успее, може и да не стане. Мисля също, че и хвалещите, и критикуващите читатели си имат своето право. Трябва да се внимава (май?) повече с използваните суперлативи...
Скрит текст:
Ели-Мели: Dark e научна фантастика - мистерия. Нещо такова. Вкарана е много мисъл, всичко е научно обосновано и трябва много да се внимава в гледането. Ето този сериал бих нарекла шедьовър! Мамник няма нищо общо, освен цитирам от ФБ "малко населено място, мистерия и жена с червена коса" Joy В смисъл... наистина нямат база за сравнение...
Подкрепям. Ама, като сме почнали, да разширим сравненията (като изобщо не ни пука за жанрове, продукция или писане, пари, национални елементи): Мамник е по-шедьовър (?) от Туин Пийкс, от 4400, от Изгубени, Курон (край появяващата се от езерото църква има много от мистиката на нашия), Реката; ааа, не са "фентъзи" ли..., ами и Дарк, и Странните неща са "също" толкова такива.
И съвсем отделно (но не последно) е, че понякога имаме - а друг път не, кино по книги. Където "публиката" може да се уповава поотделно или заедно на тях.
И също не на последно място, за кротко четящия в темата ни, тон и език на подобни постове са опит за навикване, налагане и недобро форумно поведение:
Скрит текст:
ladychar86: /.../ Така че, не ни навирайте в тема за български сериал, чужд сериал. Ако искате да си го хвалите колко класи е над нашия, и да му слагате реклама, заповядайте в темата за Дарк.
На мен лично ми омръзнаха сравненията в полза на този тъп сериал. /.../

Потретвам (или "попетвам") за личните вкусове и реагирам с крилата мисъл: Който може го прави, който не може - учи другите. Казват, че важало за БГ-критиката в културно-творческите форми.
Най-вероятно няма да стане, но ми се струва (вече бе писано по-назад), че можем да си пооправим вкуса (и на продукта и на дискусията ни), ако в темата не забравяме, че обсъждаме филм. А не поредица книги (в случая - която и да било от тях). Нека има питанки, нека има скрити отговори.
Но май е време да опитаме да разделим книгата (или въздействието на гласа на Владо Пенев) и книгите нататък - от сериала, който гледаме. Ще е по-точно, по-честно и може да намали интонационния градус на споровете ни.

# 244
Прави сте. "Мамник" няма нищо общо с "Дарк", по-хубав е.
На мен "Дарк" не ми харесва. Не смятам нито, че е по-добре сниман, нито че актьорите играят по-добре, нито, че действието се развива по-бързо и че в него няма излишни сцени. Нито че историята във филма пък е по-добра. Без значение почива ли върху научна фантастика или не.
Така че, не ни навирайте в тема за български сериал, чужд сериал. Ако искате да си го хвалите колко класи е над нашия, и да му слагате реклама, заповядайте в темата за Дарк.
На мен лично ми омръзнаха сравненията в полза на този тъп сериал.
И ако разбирахте немски, щяхте да забележите колко дървено и неестествено говорят повече от актьорите за тяхната интонация и ритъм на език.

Стига де. Ако намерим някакви паралели, ще ги навираме, макар че в случая наистина не са уместни - двата сериала са различен жанр. В желанието си да ни натрапите нещо като "българско" просто губите мярката. Както и авторът на книгата, впрочем...
Не забравяйте, че и в този жанр, както и във всеки друг, шедьоврите и мега успешните сериали  (понякога двете се припокриват, понякога не), те се броят на пръстите на двете ръце и  не е необходимо нашенският опит да се сравнява непременно с тях. За всеки сериал като Дарк има още десетки от най-различна националност, които просто не са били толкова сполучливи и не са достигнали такава гледаемост.

Да си гледаме Мамника и да си го обсъждаме серия по серия, интересен е, става, няма нужда да оглави световната ранглиста, та  да ни е приятно.

# 245
  • В полите на Пирин планина
Реално тук наистина би следвало да обсъждаме филма, иначе не съм нарекла (EmBrother) книгите шедьовър. Интригуващи са ми и ми бяха интересни да ги слушам, а аз дори в Сторител написах в отзива си какво най-фрапантно ми е направило недобро впечатление.

Филмът е на моменти смехотворен (визирам примерно хайката и особено как беше убита "стръвницата!"). Как гасяха комина (не се гаси с вода). Божана, която ми е твърдо не... Бабите, които приличат на пенсионирани даскалици. Картината на моменти е абсолютно тъмна и нищо не се различава.

# 246
  • София
На мен пък хайката ми хареса. Мечката може и да беше малко нелепа, но пък определено ми подейства отстрелването й в момент, в който напрежението беше фокусирано върху Митко, а аз се притеснявах за кучетата. Хареса ми и как се движеха на радара и особено връщането им, което другите не видяха.
За мен има нещо зловещо в този сериал и ми харесва, нямам против да стане малко по-зловещо. Не искам още да показват Мамника. Когато се появи чудовището мистерията се превръща в ужаси, а аз предпочитам мистерия.
Едвам се сдържам да не прочета книгата, за да мога да продължа и с другите.

# 247
Съгласна съм, че трябва вече да се абстрахираме от книгата и да си гледаме и коментираме само сериала.
На мен това сравнение само ми донесе главоболие.
Аз вчера започнах наново сериала. Без никакви очаквания и все едно не съм чела книгата никога.
Оказа се, че без предварителна нагласа, впичатлението ми е много по-хубаво.
Тогава осъзнах, че без очакванията ми:
1. Божана да е с еди каква си коса и да се държи по еди какъв си начин...
2. Айрън да е Айра...
3. Неда да плямпа на достоверен трънски диалект и да е старица...
Сериалът най-сетне си дойде на място и бях впечатлена. Аз и преди това си го харесвах много, но сега бях впечатлена.
Защото гледах през погледа на обикновен зрител, а не на чел вече книгите. Нямах очаквания, нямах предразсъдъци. И просто гледах!!!
Това, което видях ми хареса.
За моя изненада се оказа се, че харесвам и Неда, която ми беше напълно нелепа в началото.
Оказа се, че даже ми и достраша...
Та така.
Значи могло да си гледам без непрекъснато да си представям гласа на Владо Пенев, прекалено добре превъплътил се в образите на актьорите, и направил ги твърде перфектни за превъплъщение пред екран... И без да чета споровете ни за това добър ли е сериала или не.
Липсата на целенасочена критика, ми помогна да разбера идеята на режисьорите и историята, преставена през техния кинематагряфичен поглед, не през този на книгата.
Повторните ми впечатления за картината и качеството на звука (гледах от YouTube, на таблета), са добри. Чувах всичко и виждах всичко. И много ми харесаха приглушените цветове, операторското виждане и музиката, а проблем със звука нямах никакъв.
Всеки сам за себе си усеща какво харесва и какво не. Моето мерило за успех е следното - щом нямам търпение за следващия четвъртък, значи продукцията в моите очи е успешна засега.
И слава Богу, поне ще съм сигурна, че накрая на сериала няма да изпадам в ситуация, в която да гледам следното: майката да се окаже, че не ти е майка, а ти е баща, а бащата не ти е баща, а всъщнос ти е майка...(това последното е шега закачка към "Дарк").

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 13:46 от ladychar86

# 248
Дарк е сериал с времева примка. Като Терминатор. Това е съвсем друг жанр.  Ако искаш да сравняваш български сериал с времева примка, това е Порталът. Който, лично на мен, много ми хареса.

Сега за Мамника - на мен хайката ми се видя съвсем на място. Убиването на мечката, което свали напрежението и  остави една част от героите да се наврат в човката на истинския враг, също. Видях, че някой се питаше защо са зарязали мечката - мръкваше се, а и такова нещо няма как да се понесе на рамо. Ако забелязахте, Божана не беше убедена и настоя пред Камен да извика да бъде направена аутопсия, за да видят съдържанието на стомаха на животното. Като в Челюсти - там голямата хайка уби една акула,  властите регистрираха триумф със снимки, но когато нашите хора и отвориха стомаха, там нямаше човешки останки. Имаше номер от кола...

За автора на книгата не знам, но си личи, че сценаристите си знаят работата. Операторът също - тая зимна гора, снимана отгоре, прорязана от пътищата и светещите фарове на автомобилите, не е някакъв уникален образ, но създава необходимото настроение.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 13:55 от Iris04

# 249
Да и аз бих похвалила кинематографията. Само не знам, в нейно има ли палеха една свещ 10 минути или Митко се взираше в джипиеса толкова време, това създава една мудност. Надявам се да го овладеят следващите епизоди и да има и добри екшън сцени, освен красиви кинематографски кадри.

# 250
Харесва ми филмчето. Улавям се, че се смея на моменти. Има сякаш тънък хумор, хем напрегнато, изведнъж - майтап. Увлича ме.

# 251
  • София
Скрит текст:
Дарк е сериал с времева примка. Като Терминатор. Това е съвсем друг жанр.  Ако искаш да сравняваш български сериал с времева примка, това е Порталът. Който, лично на мен, много ми хареса.

Сега за Мамника - на мен хайката ми се видя съвсем на място. Убиването на мечката, което свали напрежението и  остави една част от героите да се наврат в човката на истинския враг, също. Видях, че някой се питаше защо са зарязали мечката - мръкваше се, а и такова нещо няма как да се понесе на рамо. Ако забелязахте, Божана не беше убедена и настоя пред Камен да извика да бъде направена аутопсия, за да видят съдържанието на стомаха на животното. Като в Челюсти - там голямата хайка уби една акула,  властите регистрираха триумф със снимки, но когато нашите хора и отвориха стомаха, там нямаше човешки останки. Имаше номер от кола...

За автора на книгата не знам, но си личи, че сценаристите си знаят работата. Операторът също - тая зимна гора, снимана отгоре, прорязана от пътищата и светещите фарове на автомобилите, не е някакъв уникален образ, но създава необходимото настроение.
Скрит текст:
Съгласна съм, че трябва вече да се абстрахираме от книгата и да си гледаме и коментираме само сериала.
На мен това сравнение само ми донесе главоболие.
Аз вчера започнах наново сериала. Без никакви очаквания и все едно не съм чела книгата никога.
Оказа се, че без предварителна нагласа, впичатлението ми е много по-хубаво.
Тогава осъзнах, че без очакванията ми:
1. Божана да е с еди каква си коса и да се държи по еди какъв си начин...
2. Айрън да е Айра...
3. Неда да плямпа на достоверен трънски диалект и да е старица...
Сериалът най-сетне си дойде на място и бях впечатлена. Аз и преди това си го харесвах много, но сега бях впечатлена.
Защото гледах през погледа на обикновен зрител, а не на чел вече книгите. Нямах очаквания, нямах предразсъдъци. И просто гледах!!!
Това, което видях ми хареса.
За моя изненада се оказа се, че харесвам и Неда, която ми беше напълно нелепа в началото.
Оказа се, че даже ми и достраша...
Та така.
Значи могло да си гледам без непрекъснато да си представям гласа на Владо Пенев, прекалено добре превъплътил се в образите на актьорите, и направил ги твърде перфектни за превъплъщение пред екран... И без да чета споровете ни за това добър ли е сериала или не.
Липсата на целенасочена критика, ми помогна да разбера идеята на режисьорите и историята, преставена през техния кинематагряфичен поглед, не през този на книгата.
Повторните ми впечатления за картината и качеството на звука (гледах от YouTube, на таблета), са добри. Чувах всичко и виждах всичко. И много ми харесаха приглушените цветове, операторското виждане и музиката, а проблем със звука нямах никакъв.
Всеки сам за себе си усеща какво харесва и какво не. Моето мерило за успех е следното - щом нямам търпение за следващия четвъртък, значи продукцията в моите очи е успешна засега.
И слава Богу, поне ще съм сигурна, че накрая на сериала няма да изпадам в ситуация, в която да гледам следното: майката да се окаже, че не ти е майка, а ти е баща, а бащата не ти е баща, а всъщнос ти е майка...(това последното е шега закачка към "Дарк").
Чаровна лейди, напълно съм съгласна с теб Kissing Heart!

Ама, какво да се прави - чакаме цяла седмица и правим дисекция на всеки и всичко Wink
За чудовището ми е любопитно какво ще го изтипосат, но се хващам на бас за 1 юро, че ще спорим и критикуваме тук Joy

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 16:10 от almadji

# 252
  • Другата България
Реално тук наистина би следвало да обсъждаме филма, иначе не съм нарекла (EmBrother) книгите шедьовър. Интригуващи са ми и ми бяха интересни да ги слушам, а аз дори в Сторител написах в отзива си какво най-фрапантно ми е направило недобро впечатление.

Филмът е на моменти смехотворен (визирам примерно хайката и особено как беше убита "стръвницата!"). Как гасяха комина (не се гаси с вода). Божана, която ми е твърдо не... Бабите, които приличат на пенсионирани даскалици. Картината на моменти е абсолютно тъмна и нищо не се различава.
Пак да кажа, че ако го гледаш на “тъмно“, картината е идеална.
Що се отнася за нощните сцени. Blush

# 253
И аз да се включа по темата. Чела съм и книгата и гледаме и сериала вкъщи. Обожавам хорър, sci fi, мистерии. Във възторг съм, че най-после имаме сериал, който не е тип руски сериал за мафиоти и престъпници от 90те, не е глуповата “комедия”, не е драма и не е директно копие на американски сериал и тн. Най-после имаме нещо различно и точно и затова ще продължа да гледам сериала, просто за да покажа, че някои млади български зрители искат да гледат различни неща и се надявам да започне да има повече такива продукции и да се развиваме и в тази насока. Така че долните редове не са хейт, а по-скоро като лично моя критика към няколко неща. 

По принцип не съм човек, който сравнява героите в сериалите/филмите с тези в книгите, по които са направени. Примерно Божана и да не беше с червена коса, нямаше да ми направи особено впечатление, ако актрисата изиграва добре ролята. Въпреки това, доста ме дразни, че са избрали 24 годишна актриса да играе жена на средна възраст. Просто не мога да разбера защо явно все още се приема за срамно главната героиня да не е под 30год. Холивуд вече започнаха да махат ageism от продукциите си, все повече актриси над 35-40 се слагат в главни роли, но явно ние не сме толкова напред още. Някакси доводът “тя беше най-добрия избор” не ми минава. И ето че хората, които не са чели книгата са объркани - как така майката на Божана е толкова надъхана непознат мъж да и е зет ВЕДНАГА, като Божана е момиче, на което тепърва и предстои живота. Има и още тематики в книгата, които тотално заминават в кофата в сериала защото главната героиня е твърде млада и няма да са адекватни. Другата ми подобна критика е за баба Дана. И аз както и много зрители очакваха тя да е леко налудничава, по-веселяшка, по-разпусната с външния вид, а вместо това прилича на градска жена наследничка на много имоти и живееща охолен живот хахаха. И това според мен пак показва как просто не можем да приемем жена да изглежда по неконвенционален начин.

Относно актьорската игра - на мен лично не ми допада играта на Божана. Някакси все едно е винаги крайно потресена от всяко едно нещо, няма range на емоциите, интонацията. Като цяло смятам, че големия проблем на българските актьори е, че ги подготвят само за театрално изкуство, но то е твърде различно от киното.

Камен и на мен ми е любимец в сериала, но по принцип героя му трябва да е противен на читателите и зрителите - все пак той е описан като некомпетентен, арогантен, безцеремонен, простак и тормозчия. Просто актьора е един от малкото, които играят що годе добре и шегичките му се получават. Помага и че на външен вид е приятен да го гледаш, поне на мен де, и ето го резултата. Лично аз не съм съгласна, че Камен е тайно влюбен в Божана, нищо подобно не усетих от книгата и от сериала. По-скоро той е наистина отблъснат от очите и и суеверията свързани с хетерохромията в този край. Плюс не съм съгласна да учим малките момиченца, че тормозът от страна на момченцата е признак на любов, но това е друга тема хах.

Иначе за plot holes, ясно е че има, книгата все пак не е шедьовър, но на мен не ми пречат. Стига историята да е увлекателна и интересна, мога да си затворя очите, че някои неща не са логични, стига да не се прекалява де. Отдавам и това, че Васко Попов явно е самоук и зелен писател, надявам се че с времето ще надгради и подобри уменията си и ще ни радва с нови произведения. На мен Пермафрост доста ми хареса, повече от Мамник, смятам, че автора има интересни идеи.

Аз също не оправдавам липсата на талант с липсата на бюджет. От малка съм хорър фен, участвам в много големи международни хорър общности и има много, ама много култови филми, с огромна фен база, които са правени с много малки бюджети, но всичко е било въображение и талант. Оригиналния Тексаско клане е направен за $700000 в днешни пари, а филма е култов с многопластова тематика завинаги оставащ в историята. Просто според мен имаме лоши сценаристи, режисьори и актьори, които не знаят как да пресъздадът достоверно един обикновен разговор пред камера. Сякаш не знаят как един нормален човек говори, всичко е театралничане.

В заключение на тази моя тирада, не мога да не кажа и че сериала има много позитиви и пак казвам, всеки четвъртък ще го гледаме. Операторът просто знае как да направи наистина красив кадър и лично аз чувствам атмосферата. Изглежда като модерен сериал и мисля, че вървим в правилна посока.

Общи условия

Активация на акаунт