КГБ = Клуб на Готините Баби - 244

• 4 449
  • 187
  •   1
Отговори
# 165
Тони , не взимай двете хапчета наведнъж! Може рязко да свалиш кръвното! Какви са стойностите?
Мамси, да му мине бързо на детето Heart

Аз пия кафе вече и гледам телевизия. Дедо отпраши към децата.
Дано е добър деня на всички! Стиснете едни палчета за нас днес Heart

# 166
  • София
Добро утро, красавици!
Снощи изкарахме с гостите ни много добре - приказки, смях. Памук погачата и кавармата по рецепта на изкуствения интелект бяха супер. Сложих им останалата погача и от кокосовия сладкиш за вкъщи.
За ПИПИ се радвам, мисля си за ДИДИА. ЛУННО ЦВЕТЕ, общуването с децата крие риск от заболяване. Дано ти се размине. Започни да взимаш Магнавир. На Алекс по-бързо да му минава, че на седмокласниците не им се полага да боледуват. ТОНИ, не си прави експерименти, а иди при кардиоложката. Ако трябва, разходи се до София. Има къде да те изпратя. КАССС, колко часа сън ти се събират за денонощието? Предремваш ли следобед? За твоята възрастова група са нужни поне 7 часа. Ще стисна палчета и за ТЕТКА. Ама дайте да се разберем. Оправяйте се по най-бърз начин, че вече палци не останаха. Stuck Out Tongue Winking Eye
Отивам да сложа кафето. На обяд имаме среща с преподавателката по химия.
Спокоен ден! Hug

# 167

Да се събудиш сутринта и да си здрав, това е най-хубавият подарък, който животът може да ти поднесе. Всичко останало, обагрено с любов можем сами да си подарим, на себе си, и на околните.

Добро утро CoffeeCoffeeCoffee

Денят започва със слънчева усмивка - хубаво е когато отвориш очи и през прозореца видиш ясно синьо небе. При нас е така - първо виждам небето и после всичко останало. Нали живеем в небесата Simple Smile
Пипи, радвам се че всичко е ОК след прегледа - все така да бъде!
Дидиа,
Да ви споделя - с Борянка всичко е ОК, не се налага да я издирваме. Има проблем с влизането в БГ мама, пусна писмо до админите - очаква реакция.
Кассс, неприятно е това разкъсване на съня - при мен е почти всяка нощ. Но то си ми остана последица от Ковид-а. Опитай да вземаш известно време капки Глогова тинктура преди сън или Валериан, глог и мента - билкови таблетки.
Ениса, как си - и вчера не се обади?
Тетка, така като гледам и ти си в отбора на Таласъми ООД. Но при теб и бабата е фактор - овладяхте ли кръвното?
Тони, по-скоро разпредели бетаблокера за кръвното на сутрешен и следобеден прием ако можеш, за да покриваш цялото денонощие. Ако имаш такова със забавено действие, то явно не би могло с един прием да покрие - така ме посъветва нашата кардиоложка.
Лунно цвете, последвай съвета на Фло с нишадъра или вълшебния лимон със сода. При теб в училище със сигурност "щъкат" доста вируси.
Мамси, да оздравява по-скоро Алекс и да не ви прехвърля вируси!
Фло, май ви "озориха" гостите - много емоции сте имали Simple Smile
Вчера следобед най-накрая си приех поканата и започнах диамантения гоблен. Толкова се увлякох, че до мръкнало чак Smirk Днес няма да се връткам в кухнята - мога да продължа. И без това няма да ходим на пазар ...

Спокоен и усмихнат ден от мен баболинки Heart и

П.П. Фло, изпревари ме Simple Smile

# 168
  • Вила Великула
Добро утро и от мен. И при мен тази сутрин има гърлобол, по скоро е драскане на сливиците и гласът ми е цвилещ.
Пия кафето и започвам с лековете.
Ро-късно ще пиша пак.

# 169
  • някъде другаде
Кръвното ми вчера на обяд беше 140/90. Вечерта също.
Тетка , стиснати палци.
Пипи , вземай мерки навреме.

# 170
Пипи, започни веднага гаргара със сода бикарбонат. Аз напоследък на няколко пъти така успях да стопирам гърлобола. Направи разтвора по концентриран.
Тони, аз също бих те посъветвала да не пиеш хаповете наведнъж и най добре, лекар.
Мамси, бързо оздравяване на Алекс, лекувай го и с бабини илачи и дано пресечеш каквото е.
Тетке, стискам силно палците!
Макавели, благодаря за инфото за Борянка! Важното, че е добре, а ние я чакаме!
Момичета, не спя денем и не ми се спи, не знам защо..., всъщност знам, мисля, че е от главата и ще трябва сама да се озаптя и да спра с притеснения и мисли кое, как и т.н., дано успея. Ако не, ще прибягна до помощни средства на билкова основа.
Тук е грейнало едно слънце и аз ще използвам да изведат малкия навън, че вече хич не му се стои вътре.
Чаф, до после 🤗

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 11:34 от kasss

# 171
  • в сърцата на любимите ми хора
Пак съм аз. Алексчето е с грип А. Накупих един куп илачи и тамифлу. Дано успеем да го стопираме. На него, за мое учудване, му се ходи на училище. Но ще пази леглото до вторник. Благодаря, че ни мислите🤗.
Пипи, пробвай лимон с хлябна сода. При мен действа. Дано, ако си пипнала вирус, да минава бързо и леко.
Кассс, аз съм от край време совичка - спя по 4-5 часа, а през деня не ми се спи и съм бодра. Опитай се да не се притесняваш да всичко и всички. Каквото трябва, то си става. Без значение мислим ли го или не. На думи е лесно, но да го прилагаме е малко ... 🤔.
Тони, а кръвното усещаш ли го, пречи ли ти? Не променяй сама лекарствата и количеството. Трябва да идеш на лекар. Може да трябва смяна на лекарствата.
Оставям ви, че трябва да сготвя нещо. Мисля да направя ориз с гъби. За дояждане имаме спаначена супа. Това ще е за днес.
Пазете се, баболинки!

# 172
Привет от градО на ...Както пише в една група:
Днес в Перник се провежда кастинг за Сървайвър  с любезното съдействие на ВИК Перник,  Топлофикация Перник и Електрохолд България.  От вчера градО е без парно,  от днес сутринта без вода ( авария на язовир Студена), а преди малко спряха и тока. До края на деня може да се включат мобилните оператори, интернет доставчиците и градския транспорт, примерно.
Та,  това е,  девойки! До края на седмицата ще останат само най - коравите.
Мамси, бързо да се оправи детето, всичко да мине леко.
Пипи, браво, сега чакаме Дидия.
Прегръдка за всички, аз отивам да оцелявам  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 173
  • София
Ениса, нема да се косиш, при нужда ще те приютим в Младост. Даже и мъгла нямахме, а тук на село не се вижда на 20 метра. Иначе е много неприятно, дума да няма.
Мамси, по телевизията здравния инспектор на републиката нещо друга каза за грип. Дано бързо оздравее юначето и да няма нужда!
Имахме профилактични прегледи в работата. За безсънието ми предписаха магнезий глицинат 1000 единици. За кръвното също имам добавено лекарство. Кой като мен, все повече стават лекарствата ми, а аз все по-зле се чувствам. Вече не се впечатлявам.
Тану, от колко години си пенсионер? Интересно ми стана, че са те извикали на работа, та питам. Успех с децата, каквото и да е. Успя ли да завършиш пъзела?
Ето го моя последния:

# 174
Мериан, сътворила си красота!
Може да взимаш доста лекарства ,
но не и за. нерви. Само като видях
покрива над масите ... е нямам нерви. Колко подредени пъзела
имаш? Къде им намираш приложение, или ги разменяш?
И Тану мисля, че е по пъзелите.
Ениса, кефиш ме с включванията.
Днес и аз бях в Сървайвар. От
сутринта се занимавам с виваком,
а след това с гр.транспорт
Няма спокойствие.
Пипи, радвам се за теб и давай
го по-неглиже.
Не всичко на всяка цена.
Хубав ден!

# 175
  • София
Бела, благодаря! Сега правя един по-труден. Започнах с небето, понеже е най-лесно, обикновено хората го оставят за накрая, понеже цветовете са близки. Като стане готов ще ви го покажа и него. Като ги наредя ги снимам и ги развалям без никаква жал. Иначе разменям, когато има с кого.

# 176
  • София
Върнах се от срещата с преподавателката по химия. Първото впечатление за мен е много важно. Рядко се лъжа в преценката си. Придобила съм това качество през половинвековната ми работа с много хора. След като разказа какви са изискваниуята й, след като препита внучката по хоризонтала и вертикала, я остави да помисли - ще работят ли заедно. Доволна съм, че Кати не постъпи емоционално, а съвсем сериозно каза, че ще й отговори до няколко дни. Да си призная, изпитах задоволство, че на зададените въпроси отговаряше точно и вярно. Получи похвала, че има много логическо мислене. Хареса ми тази жена - скромно облечена, излъчва много финес и това, което винаги ми прави впечатление - топло, здраво ръкостискане. Спечели ме.
Бях ви обещала да ви изпратя лекцията за Асертивността, т.е. да се научите да се отстоявате. Онази вечер я посъкратих малко и какво натиснах, та лекцията отлетя в друга посока, а не при вас. Ето сега ще ви я изпратя, да си имате четиво. Публикувам и след малко ще я получите.
Скрит текст:
ДА БЪДЕМ АСЕРТИВНИ
Асертивната теория се основава на предпоставката, че всеки човек притежава някои основни човешки права, като напр. правото да отказва на молба без да трябва да се обяснява, да се чувства виновен или егоистичен, правото на неговите потребности да бъдат толкова важни, колкото и потребностите на останалите хора, правото да прави грешки и да изразява себе си, докато не наруши правата на другите хора и не накърни тяхното достойнство. Асертивност от англ. assert  означава отстоявам! Форма на поведение, демонстрираща собственото ни самоуважение и уважение към другите.Основава се на философията за личната отговорност и ДА ДА СИ АСЕРТИВЕН ОЗНАЧАВА:[/b]
•   Да осъзнаеш че имаш редица права, които можеш да използваш и защитаваш, било то в обществото или в семейството.
•   Да  разглеждаш чувствата си като нещо значимо.
•   Да се изразяваш ясно, просто, директно и по свой начин.
•   Да не доминираш над другите и да не се разпореждаш с тях, като със собственост.
•   Да изслушваш гледната точка на другите и да проявяваш разбиране.
•   Да приемаш това, което чувстваш, мислиш и правиш. Да уважаваш чувствата на другите и нещата, които те правят.
Основни принципи на асертивността
•   Имам право да изразявам мнението си.
•   Имам право да казвам „не“ и да поставям граници без чувство за вина.
•   Имам право да правя грешки и да променям мнението си.
•   Да се отнасят към мен с уважение независимо от възрастта ми, расата, социалното положение, пола, спосбностите или икономическото ми състояние.
•   Да бъда изслушван, да не се съгласявам и да изисквам отговор. Да казвам това, което искам.Да имам различни потребности и нужди от тези на другите хора.
•   Да бъда критичен към другите по конструктивен начин.
•   Да не завися от одобрението на другите, да имам собствени лични сфери, независимо от ролите, в които другите ме виждат, например: майка, дъщеря, баща, студент и др.
Асертивността е златната среда между агресивността и пасивността. Тя предполага ясно, но уважително изразяване на собствените нужди и желания. Асертивността подпомага изграждането на силни взаимоотношения, базирани на взаимно уважение.Асертивните хора използват ясен език и излъчват самочувствие. Асертивността е баланс между: Агресивно поведение – нараняваме другите. Манипулативно поведение – пренебрегваме другите. Пасивно поведение – потискаме себе си.Асертивно поведение – уважаваме и себе си, и другите.
Основни начини на поведение и общуване
Агресивен начин на поведение Преследване безкомпромисно на своите цели, до получаване на желаното. Принуждаване на другите да вършат неща, които те не искат.Незачитане чувствата, гледната точка и правото на другите.Търсене на печалба за себе си на всяка цена. Доминиране, обиждане и унижаване на другите. Обвинения и заплахи. Проява на насилие над другите. Напр. Ти винаги грешиш, ще го направим по моя начин! Tук принципа е : аз печеля – ти губиш.
Манипулативен начин на поведение. Привидно възпитано и външно нападателно поведение. Пренебрегване на другите. Мълчание. Прикритост в отношенията с другите.Оставяне на чувство за вина у другите, ако не направят това, което се иска от тях. Принципа е отново : аз печеля – ти губиш.
Пасивен начин на поведение. Избягваш конфликти. Казваш „да“ когато желанието е да се каже „не“. Поставяне потребностите и желанията на другите винаги на първо място. Правене на неща, които не са желани.Нерешителност,мекушавост,самоподценяване, черногледство и самоунижаване. Напр. Както искаш.Няма значение какво мисля аз.Принципа тук е – аз губя – ти печелиш.
Асертивен начин на поведение. Ясно изразяване. Спокойствие и увереност. Взаимно уважение. Напр. Разбирам твоята гледна точка, но за мен това не е приемливо. Това се прилага и у дома, и в работата. Важното е да се намери златната среда и да се видят нещата от позитивната страна. Принципа е аз печеля – ти печелиш .
Примери за асертивно поведение
Пример 1: Казване на „не “Шефът или някой от домашните ви възлагат неочаквана задача.
 Пасивно: „Добре… ще го направя, макар че нямам време.“
 Агресивно: „Не ме занимавай с това!“
 Асертивно: „В момента нямам възможност да поема тази задача.“
Пример 2: Изразяване на недоволство - улавяте неуважение към казаното от вас.
Пасивно: "Виждам, че си разсеян, но нищо."
 Агресивно: „Ти никога не ме слушаш!“
 Асертивно: „Чувствам се пренебрегнат, когато не ме изслушваш.“
Пример 3: Работа в екип или при общуване в семейството: „Ценя идеите ти, но бих искал да предложа и друго решение.
Важно е да се отбележи, освен, че ние имаме права и другите имат такива. Затова ще обърна внимание и на отговорностите на асертивния човек, а те са следните:
•   Да се отнасям с уважение към другите, да се противопоставям на ситуации, в които някой е дискриминиран или да се противопоставям на други ситуации, при които някой се чувства зле физически или психически /подигравки, присмех, заплахи и др.
•   Да изслушвам гледната точка на другите хора, техните мнения, предложения и да им давам отговор.
•   Да не пренебрегвам гледните точки на хората, които са различни от моите. Да позволя на другите да отправят към мен критики, но само и единствено, ако го правят по неагресивен и необиждащ ме начин, а по конструктивен.
•   Да проявя разбиране, когато другите правят грешки.
•   Да уважавам правата на другите хора и желанието им да говорят за себе си.
•   Да приема факта, че някои от молбите и желанията, които отправям към другите хора, могат да не бъдат изпълнени.
Асертивната личност трябва да се научи как да избягва манипулация.
Неизбежно, личността с асертивно поведение ще се сблъска с блокиращи маневри от този или тези които биха искали да игнорират асертивното поведение или молба. Например: –Маневри за отлагане – асертивното поведение е посрещнато с “Не сега…“ Искате да предложите някаква идея и ви блокират с думите „Сега имам работа, не сега, сега бързам, не ме занимавай.“
Лична атака – асертивното поведение е посрещнато с лична атака, като “Кой си ти, че да ми казваш“
Присмиване- на асертивно поведение е отговорено с шега – точно ти ли ще оправиш света? .
Самосъжалителни маневри – Напр. предлагате да се увеличи за седмица работното време, до приключване на даден проект и асертивното ви поведение е посрещнато със сълзи и изявление, че сте садистичен.
Заплахи – заплашват ви с изречения като „ Ако продължаваш да упорстваш..., или Ако продължаваш да ми противоречиш...
Отричане – казват ви в прав текст „ Ти не можеш, ти не ставаш.“
Следващите техники са доказани начини за преодоляване на стандартни блокиращи маневри.
1.   Дефюзинг. Игнориране гнева на опонента и отлагане на дискусията докато той се успокои. Напр. дъщеря ви е гневна, че няма да гледате децата в събота, за да отиде тя на купон. Изчаквате я и най-спокойно й обяснявате, че сте поканена отдавна на юбилей на колега и не можете да не отидете.
2.   Асертивно отлагане (забавяне). Отлагане отговора на предизвикателно изречение, докато се успокоите и можете да се справите адекватно – да се отстоите по-аргументирано.
3.    Византийско съгласие. Спокойно повтаряне на вашата гледна точка, без да позволявате да отклоняват разговора в друга посока. Използвате следните изречения: (Да, знам, че искаш помощ от мен, но ти знаеш и моята гледна точка …Съгласна съм с трб, но все пак настоявам да помислиш върху моето предложение…Да, но нека се върнем на идеята ми и да заведете детето на театър…Правилно, но аз все още не съм заинтересован).

Асертивната личност се чувства добре „в кожата си” способна е да изразява както позитивни, така и негативни чувства и мнения, без да има притеснения относно истината. Асертивният човек е отворен към другите, контактен и общителен. Склонен   да поема рискове и да поема отговорност за своето поведение.Асертивна е личността, която е стабилна, спокойна, уравновесена и балансираща, емпатична.Асертивният човек не позволява на околните да му нарушават правата и границите, отстоява своето лично пространство, но и той не нарушава правата и границите на другите хора, а така също се съобразява с тяхното лично пространство .
Техники за развитие на асертивност
1„Аз-послания“ Пример:„Чувствам се напрегнат, когато задачите се променят в последния момент, и бих искал да има повече време за реагиране,
2. Техника „счупена плоча“ Спокойно повтаряне на позицията поне 4 - 5 пъти, но без оправдания: „Разбирам, но не мога да се съглася.“
3. Контрол на езика на тялото: изправена стойка, спокоен тон, без крайности в изказа - като никога и винаги. Зрителен контакт т.е. да гледаме събеседника си в очите – това е много важно!
Как да се възползваме от асертивността?
1. Подобряване на взаимоотношенията: по-малко конфликти, повече яснота и доверие, По-здравословна комуникация.
2. Повишаване на самоуважението: самочувствие и самоувереност.имате чувство за контрол над живота си, по-малко чувство на вина и тревожност, по-уверени сте, не се отнасят с вас като е неудушевен предмет.
3. По-добро управление на конфликтни ситуации: Изразяване на нужди без ескалация, Търсене на решения, а не обвинения.
Заключение: Асертивността не е вродено качество, а умение, което се развива с практика. Тя ни позволява:
•   да защитаваме себе си без агресия,
•   да уважаваме другите без да се жертваме,
•   да общуваме ясно, зряло и ефективно.
Асертивността е умение, при което се изискват знания, практика и постоянство. В началото ще ви бъде трудно, докато скъсате със старите си стилове на комуникация. Важно е да не се отказвате, докато не ви стане навик и живота ви стане много по-приятен.

Упражнения за развитие на асертивност
Упражнение 1: Разпознаване на стилове на общуване. Цел: Осъзнаване на разликата между пасивно, агресивно и асертивно поведение. Инструкция:Прочетете изреченията и определете стила на общуване.1. Ще остана след работа, макар че имах други планове.“2.Никога не мислиш за другите!3.Предпочитам да приключим срещата навреме, защото имам и друг ангажимент.
Отговори: Пасивно, Агресивно, Асертивно
Упражнение 2: Преформулиране в асертивен стил. Цел: Практика в превръщане на пасивни или агресивни изказвания в асертивни. Инструкция:Преформулирайте следните изречения асертивно:1.Както и да е, няма смисъл да говоря. 2.Винаги закъсняваш и това ме побърква!“
Примерни решения: 1. Имам мнение по темата и бих искал да го споделя. 2. Чувствам се напрегнат, когато закъсняваш, и бих искал да бъдем по-точни.
Упражнение 3: „Аз-послания“ Цел: Умение за изразяване на чувства и нужди без обвинения. Инструкция: Попълнете формулата:Аз се чувствам …, когато …, и бих искал/а …
Пример: Аз се чувствам разочарован, когато не получавам обратна връзка, и бих искал да я обсъждаме по-често.
Упражнение 4: Казване на „не“ Цел: Поставяне на граници без чувство за вина. Инструкция: Участниците да формулират асертивен отказ в следните ситуации: 1.Колега ви моли да поемете неговата работа.2. Приятел настоява за среща, а вие сте изтощени.
Примери: „В момента съм претоварен и не мога да поема допълнителни задачи.“ „Имам нужда от почивка тази вечер. Нека се видим друг ден.“
Асертивност за хора на 60+ Упражнения и казуси
Основни насоки за работа с групата: Подчертайте, че асертивността не е конфликт, а грижа за себе си.  Насърчавайте споделянето на личен опит. Давайте време за размисъл и паузи.
Упражнение 1: Кога се чувствам неудобно да кажа какво искам? Цел: Осъзнаване на ситуации, в които участниците не отстояват себе си. Инструкция:Всеки участник (устно или писмено) довършва изречението:
„Най-често ми е трудно да кажа какво искам, когато…“
Примерни отговори:...общувам с децата или внуците си, …съм при лекар, …не искам да бъда в тежест…се страхувам да не обидя някого.Обсъждане: Подчертайте, че тези чувства са нормални и разбираеми.
Упражнение 2: Пасивно – агресивно – асертивно (ежедневни ситуации) Цел:Разпознаване стилове на общуване.
Ситуация:Внукът ви използва телефона ви без да пита.
•    Пасивно: „Нищо, това не е важно…“
•    Агресивно: „Винаги ми пипаш нещата!“
•    Асертивно: „Предпочитам първо да ме питаш, преди да взимаш телефона ми.“
Упражнение 3: „Аз-послания“ за зряла възраст. Цел: Спокойно изразяване на чувства и нужди.Формула:Аз се чувствам …, когато …, и за мен е важно …
Примери:„Чувствам се уморен, когато срещите са дълги, и за мен е важно да си тръгвам навреме.“„Чувствам се пренебрегнат, когато не ме питат за мнение.“
Упражнение 4: Асертивно казване на „не“ без вина Цел: Поставяне на граници с уважение. Ситуации за избор:
1.   Роднина ви иска помощ, когато сте много уморен
2.   Съсед често ви натоварва с молби
3.   Канят ви на събитие, но не се чувствате добре там
Примери за асертивни отговори: „В момента съм много изморен и не мога да помогна.“„Имам нужда от повече почивка тези дни.“„Благодаря за поканата, но ще пропусна този път.“
Казуси за дискусия
Казус 1: Отношения с порасналите децаСитуация:Децата ви вземат решения вместо вас „за ваше добро“. Асертивен отговор:„Зная, че го правите от грижа, но за мен е важно да участвам в решенията, които ме засягат.“Въпрос към групата: Как бихте го казали със свои думи?
Казус 2: В поликлиниката Ситуация: Лекарят говори бързо и не обяснява достатъчно. Асертивен отговор:„Бих искал да ми обясните по-бавно, за да разбера добре.“
Казус 3: Социални контакти. Ситуация:Приятел говори твърде дълго и не ви дава думата. Асертивен отговор: „Бих искал и аз да споделя нещо. Моля, изслушай ме.
Заключително упражнение: Моето асертивно изречение - Това може да го приемете като домашно. Grinning
Инструкция:Всеки участник да формулира едно изречение, което би искал да използва по-често.Примери: „Имам нужда от време за себе си.“„Нека първо ме попитат.“ „Предпочитам да реша сам.“
Финално послание към групата: Асертивността не означава  да спорите, а да се погрижите за себе си с уважение!
Приятно четене. Учете се и смело прилагайте наученото! Grinning

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 16:08 от Flo 51

# 177
  • Вила Великула
Благодаря ви за напътствоята за лекове. Направих гаргара със сода, малко по-късно пак. Пръскам си Орофар, прополис и смуча някакви бонбонки. Странното е, че нищо друго ми няма, освен това драскане на гърлото и пресипналия глас.
Сега поработвам и надявам се малко по-късно да ми остане време да окупирам диванАта и да гледам ТВ.
Утре същото. Само ще чакам Дидия да каже как е. Нали утре са ти казали за резултатите?
Ениса, аз разбрах, че в Перник няма вода, защото превключвали нещо към новия водопровод, но дали е така ....кой ще ми каже, както се пееше в една песен.

# 178
При мен преобладава  "Предпочитам да реша сам". 

Гледам една реклама с баба, която отказва да гледа внука и му дава мече- лекарство Резиста....... 
Това асертивност ли е?                         
 При никоя от нас това не се случва. Всички сме на линия.

# 179
Тази реклама не мога да я дишам! Simple Smile

Дребосъчковците са у нас и похапват спагети. Heart

Общи условия

Активация на акаунт