Исках и аз да се допитам до мнението на изглежда компетентните хора тук. То стана роман, благодаря за отделеното време предварително.
Спряхме се на климатици за отоплението на къща в София. Разпределението не е особоено подходящо за климатици, но за съжаление и термопомпата се оказа неподходяща. Бюджет - ще дадем колкото е необходимо за да е комфортно, къщата ще се обитава постоянно. Интересува ни да са надеждни, тихи и икономични.
Къщата е от 90те и сега слагаме каменна вата вътрешна изолация 10см в стаите на първи етаж и по 5см на втория етаж и коридора, тъй като е тесен, а помещенията горе са малки. Отвън ще сложим вероятно 20см каменна вата, като покривът се явява проблемен (ламарина и тя обгръща половината от стените на втория етаж върху дървена конструкция пред тухлен зид) и не сме сигурни дали ще успеем да я облечем цялата. От самия покрив със сигурност ще има загуби на топлина идните няколко години. Реално е гипсокартон или нещо подобно от 90те и отгоре пръскана изолация, която не съм сигурна каква ефективност има вече. Дограмата навсякъде сменихме с 6камерна, троен стъклопакет с Ка + бяло + 4 сезона. Комфортна Т за нас е не повече от 22 градуса зимно време, 18 за сън.
Направихме консултация с една фирма, но имам някои чуденки за подбраните климатици.
Предложиха ми комбинация Mitsubishi Heavy SRK 35/25 ZS-W Premium за 12 000 и 9000 и 18 000 SRK50ZSX Diamond или MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY 50/25/35 VGK
.
Това са размерите на помещенията

Етаж 1 - височината е 2,70. Трапезарията и кухнята са повдигнати и са 2,40. Предложени са два - 18 000 и 9000

Етаж 2 - височина 2,40 - четири климатика, 3 х 9000 и един 12 000 за голямата спалня.

За етаж 1, на мен ми се иска да сложим един климатик, където е отбелязано в жълто. Бях посъветвана силно да не го слагам там, но без някакво обяснение защо. Отбелязаното над вратата на кухнята е мястото където ме съветват да сложа9000 BTU. Проблемът там е, че ще духа директно върху трапезната маса (очертанията са мебели, тя е до прозореца). Митсубишитата доколкото виждам нямат сензор за присъствие, дали не си струва да се сложи климатик с такава функция или не работи толкова добре, колкото звучи?
Вторият климатик за този етаж е предложен да е долу до вратите към терасата, 18000 BTU реално той ще духа пред дивана. Предложен беше да бъде подов, но виждам че не са толкова ефективни, а и май не е най-доброто решение при няколко котки и дете? За кухнята ни казаха, че е прекалено малка за климатик. За коридора единствено предложение беше да сложим радиатор, ако има нужда, което определено не ми се иска. Стълбището е в дясно и е отворено нагоре.
Та, не е ли по-добре да се сложи при жълтата маркировка, така ще духа и към коридора, и към останалите помещения, без да се натрапва може би толкова? Например Mitsubishi Heavy SRK63ZR-W Diamond 21000 BTU.
Иска ми се да имам възможно най-малко външни тела. Притеснява ме, че ще има много шум при дефрост, а и не само.
За етаж 2 бяхме посъветвани да не слагаме нищо във вестибюла. Дали предложен 12000BTU климатик, за голямата спалня долу в ляво, ще е достатъчен да топли и него? От никое друго помещение няма как климатик да духа директно към него.
В спалните е важно да работят максимално тихо.
За офиса долу в дясно и бебешката стая, която е горе в ляво, също го мисля дали не е по-добре да има сензор за присъствие. Вероятно ще бъде поставен над леглото на детето, единствения друг вариант е до вратата, но там ще е много близо до тавана. В офиса също има две стени, на които може да се сложи. Там ще сме голяма част от времето вероятно с мъжа ми и не си представям постоянно да духа точно отгоре в нас. Загледах Daikin FTXM25A/RXM25A PERFERA WiFi 2024, дали не е по-добър вариант от Mitsubishi Premium/ Diamond? Има функция интелигентно око за 2 области. Ако разбирам правилно ще опита да не духа и в двама ни, т.е. да духа само напред, между нас.
Друг въпрос е тези 9ки не са ли големи за малките помещения? Като гледам кубатурата ми се струва, че са за 7ци.
Бях посъветвана от познати да търся климатик с Ifeel дистанционно за ниските помещения, щял да се лъже от топлия въздух качващ се бързо нагоре и да спира постоянно, това дали е така? Не виждам Mitsubishi-тата изобщо да имат такава функция. За присъствието, Diamond серията има сензор, но пише, че просто спира ако няма хора, а не че духа встрани от тях.
Загледала съм се още и в Midea Oasis Plus Nordic / Midea MSEPBU-09HRFN8-IE All Easy Pro Intelligent Eye. Виждам че външните тела са по-шумни, но имат Intelligent eye а втория има и Follow Me (ifeel).
Ще се радвам и на някакви други предложения, ако смятате че има нещо по-подходящо.
Планираме да сложим външните тела за първия етаж на земята в двора, но не знам това ще промени ли нещо изобщо откъм шум, дали си струва да монтираме и тези за горния етаж долу? Казаха ми още че ванички трябвало и когато са така, онлайн виждам много снимки на които няма, не може ли да се отвежда конденза директно към улук или канализацията?