Избор на климатик. Тема N°6

• 5 115
  • 147
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,

Исках и аз да се допитам до мнението на изглежда компетентните хора тук. То стана роман, благодаря за отделеното време предварително.

Спряхме се на климатици за отоплението на къща в София. Разпределението не е особоено подходящо за климатици, но за съжаление и термопомпата се оказа неподходяща. Бюджет - ще дадем колкото е необходимо за да е комфортно, къщата ще се обитава постоянно. Интересува ни да са надеждни, тихи и икономични.

Къщата е от 90те и сега слагаме каменна вата вътрешна изолация 10см в стаите на първи етаж и по 5см на втория етаж и коридора, тъй като е тесен, а помещенията горе са малки. Отвън ще сложим вероятно 20см каменна вата, като покривът се явява проблемен (ламарина и тя обгръща половината от стените на втория етаж върху дървена конструкция пред тухлен зид) и не сме сигурни дали ще успеем да я облечем цялата. От самия покрив със сигурност ще има загуби на топлина идните няколко години. Реално е гипсокартон или нещо подобно от 90те и отгоре пръскана изолация, която не съм сигурна каква ефективност има вече. Дограмата навсякъде сменихме с 6камерна, троен стъклопакет с Ка + бяло + 4 сезона. Комфортна Т за нас е не повече от 22 градуса зимно време, 18 за сън. 

Направихме консултация с една фирма, но имам някои чуденки за подбраните климатици.
Предложиха ми комбинация Mitsubishi Heavy SRK 35/25 ZS-W Premium за 12 000 и 9000 и 18 000  SRK50ZSX Diamond или  MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY 50/25/35 VGK

.
Това са размерите на помещенията

Етаж 1 - височината е 2,70. Трапезарията и кухнята са повдигнати  и са 2,40. Предложени са два - 18 000 и 9000

Етаж 2 - височина 2,40 - четири климатика, 3 х 9000 и един 12 000 за голямата спалня.

За етаж 1, на мен ми се иска да сложим един климатик, където е отбелязано в жълто. Бях посъветвана силно да не го слагам там, но без някакво обяснение защо. Отбелязаното над вратата на кухнята е мястото където ме съветват да сложа9000 BTU. Проблемът там е, че ще духа директно върху трапезната маса (очертанията са мебели, тя е до прозореца). Митсубишитата доколкото виждам нямат сензор за присъствие, дали не си струва да се сложи климатик с такава функция или не работи толкова добре, колкото звучи?
Вторият климатик за този етаж е предложен да е долу до вратите към терасата, 18000 BTU реално той ще духа пред дивана. Предложен беше да бъде подов, но виждам че не са толкова ефективни, а и май не е най-доброто решение при няколко котки и дете? За кухнята ни казаха, че е прекалено малка за климатик. За коридора единствено предложение беше да сложим радиатор, ако има нужда, което определено не ми се иска. Стълбището е в дясно и е отворено нагоре.

Та, не е ли по-добре да се сложи при жълтата маркировка, така ще духа и към коридора, и към останалите помещения, без да се натрапва може би толкова? Например Mitsubishi Heavy SRK63ZR-W Diamond 21000 BTU.
Иска ми се да имам възможно най-малко външни тела. Притеснява ме, че ще има много шум при дефрост, а и не само.

За етаж 2 бяхме посъветвани да не слагаме нищо във вестибюла. Дали предложен 12000BTU климатик, за голямата спалня долу в ляво, ще е достатъчен да топли и него? От никое друго помещение няма как климатик да духа директно към него.
В спалните е важно да работят максимално тихо.
За офиса долу в дясно и бебешката стая, която е горе в ляво, също го мисля дали не е по-добре да има сензор за присъствие. Вероятно ще бъде поставен над леглото на детето, единствения друг вариант е до вратата, но там ще е много близо до тавана. В офиса също има две стени, на които може да се сложи. Там ще сме голяма част от времето вероятно с мъжа ми и не си представям постоянно да духа точно отгоре в нас. Загледах Daikin FTXM25A/RXM25A PERFERA WiFi 2024, дали не е по-добър вариант от Mitsubishi Premium/ Diamond? Има функция интелигентно око за 2 области. Ако разбирам правилно ще опита да не духа и в двама ни, т.е. да духа само напред, между нас.
Друг въпрос е тези 9ки не са ли големи за малките помещения? Като гледам кубатурата ми се струва, че са за 7ци.

Бях посъветвана от познати да търся климатик с Ifeel дистанционно за ниските помещения, щял да се лъже от топлия въздух качващ се бързо нагоре и да спира постоянно, това дали е така? Не виждам Mitsubishi-тата изобщо да имат такава функция. За присъствието, Diamond серията има сензор, но пише, че просто спира ако няма хора, а не че духа встрани от тях.
Загледала съм се още и в Midea Oasis Plus Nordic / Midea MSEPBU-09HRFN8-IE All Easy Pro Intelligent Eye. Виждам че външните тела са по-шумни, но имат Intelligent eye а втория има и Follow Me (ifeel).
Ще се радвам и на някакви други предложения, ако смятате че има нещо по-подходящо.

Планираме да сложим външните тела за първия етаж на земята в двора, но не знам това ще промени ли нещо изобщо откъм шум, дали си струва да монтираме и тези за горния етаж долу? Казаха ми още че ванички трябвало и когато са така, онлайн виждам много снимки на които няма, не може ли да се отвежда конденза директно към улук или канализацията?

# 136

Беба, изискванията ви за нереалистични. Хем сте зиморничева, хем няма изолация, хем в най-студеното искате да не размразяване. Това е някакъв оксиморон.

Кажете някакъв ориентировъчен диапазон за цена.
Трябва ви подов климатик щом сте зиморничеви.

Ако ще е нещо, на което мога да разчитам наистина, бюджета ми е 1500 евро. Дори мога да дам и 100-200 повече, но тогава ще трябва да съм много внимателна за гаранции, и най-вече за монтажа.

# 137
Добър ден на всички.
В процес съм на избиране на климатик. До другата седмица вече трябва да съм избрала и купила. Без климатик вече не става.
Колебая се между Gree и Mitsubishi.
Моделите са тези:
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic/gree/gree-gwh12avcxd-k6d … sionalen-montaj-/ -Gree
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic/mitsubishi-heavy/mitsubi … esionalen-montaj/ - Mitsubishi
Квадратурата на стаята е 25-30 кв м.
Благодаря предварително за помощта.

# 138
  • София
Здравейте г-н Василев, бихте ли ми препоръчали климатик за хол (25 кв), изток, изолация и основно за изстудяване, не често. Така да се каже да има какво да пусна за глътка хладен въздух, но да не е вентилатор 😀.

# 139
  • Велики Преслав
Благодаря за обръщението, няма да лъжа, лаская се.
Не сте казали каква сума ориентировъчно може да отделите, но вижте това
https://vimax.bg/klimatici/invertorni-klimatici/invertoren-klima … rder=ASC&limit=12

# 140
Без да съм спец по климатици и само от личен опит предлагам да помислиш и за подов вариант. При мен стана супер с подов климатик, а за такъв на стена все не можехме да намерим място. Подовият обаче не бие на очи, не ми духа във врата, зимата може да духа топличко по пода и е голям кеф... И посоката на въздуха е надлъжно към вратата и не духа на никого, на всичко отгоре "взема завоя" и ни охлажда и спалнята нощем. Но е по-мощен, 18-ка.

Последна редакция: пн, 29 юни 2026, 13:36 от Черна станция

# 141
  • София
Аз по съвет на Васил взех Alpin Nordic A+++, доставка и монтаж от фирма NiceMag (София). Доволна съм от монтажниците, много професионално и чисто работеха.
Това ми е 1-вият климатик и тази седмица започнахме да го ползваме по-активно. Взех си и термометър с влагомер и ми прави впечатление, че при работещ климатик влагата се вдига. Има и режим Изсушаване, който сваля влажността. Интересно ми е каква е разликата в работата на двата режима? Кой е по-енерго-ефективен?
Иначе го слагаме на 27 о, той сваля на 25. Тръгна от 28 вътрешна и 30 външна. Т.е. преработва се. Има един режим, при който да мери темп. на дистанционното и по нея да се ориентира, но и той не действа, пак сваля на 25 при зададени 27.

# 142
Търся препоръки за климатик 9-ка, за стая 12 кв.м., ще се ползва само за охлаждане, на газ сме за отопление, държа много само на една функция- струята въздух да отива директно към тавана, защото ще е точно срещу леглата....то в 12 квадрата...къде да е, но искам да не го усещаме директно

# 143
  • Велики Преслав
Търся препоръки за климатик 9-ка, за стая 12 кв.м., ще се ползва само за охлаждане, на газ сме за отопление, държа много само на една функция- струята въздух да отива директно към тавана, защото ще е точно срещу леглата....то в 12 квадрата...къде да е, но искам да не го усещаме директно

https://vimax.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-SRK20ZS-W- … 0-btu-klas-a.html

Аз по съвет на Васил взех Alpin Nordic A+++, доставка и монтаж от фирма NiceMag (София). Доволна съм от монтажниците, много професионално и чисто работеха.
Това ми е 1-вият климатик и тази седмица започнахме да го ползваме по-активно. Взех си и термометър с влагомер и ми прави впечатление, че при работещ климатик влагата се вдига. Има и режим Изсушаване, който сваля влажността. Интересно ми е каква е разликата в работата на двата режима? Кой е по-енерго-ефективен?
Иначе го слагаме на 27 о, той сваля на 25. Тръгна от 28 вътрешна и 30 външна. Т.е. преработва се. Има един режим, при който да мери темп. на дистанционното и по нея да се ориентира, но и той не действа, пак сваля на 25 при зададени 27.

Климатика мери температурата горе. Няма как тя да е напълно точна спрямо заданието. Грешка от 2 градуса е допустима.

# 144
Здравейте мили хора, имам нужда от съвет относно избора на климатик. Ще слагаме 3 тела в апартамента, най-голямата ни чуденка е за хола, който е с отворени портали към спалнята и кухнята - Г образно помещение, с обща площ 33кв, кубатура 85.39,  височината на стаите е 2,60м. Имаме ал. Дограма в спалнята и кухнята, а към хола има дървеба дограма към остъклена тераса, отново с ал. дограма. Жилището не е изолирано. Заварихме го с 15 годишен LG климатик, 12-ка, който тази зима не ни свърши никак добра работа. В магазините, които ходихме за това помещение ни дават различни съвети - на едното място смятат, че сме за 18ка ( по съвет Mitsubishi electric AY50VGK), на другото ни казват, че 18ка е твърде много, ще духа твърде силно и ни препоръчват 12ка, по конкретно ALPIN Hyper Max, ASW-35HEN. Може ли някой компетентен да се включи? Ще се ползва и за отопление и за охлаждане. Притеснявам се, че 12ка ще ни е малка и ще ни в студено. Логиката на човека в магазина беше, че Hyper Max е хиперинверторен - доста икономичен и с максмална отоплителна мощност 7.9 kW, което според него би трябвало да е достатъчно.

# 145
  • Велики Преслав
Алпин Хипер Макс е климатик производство на Хаиер. Тези 7,9 кW максимална топлинна мощност са дадени при външна температура 7°. Той не може да работи постоянно на нея. Обикновено софтуера ограничава максималната мощност за около 40 минути при Хаиер.
   Този Алпин може би, наистина ще ви свърши работа, защото капацитета му пада сравнително бавно спрямо падането на външната температура.

Показаното Митсубиши го намирам за отвратителен климатик

# 146
Препоръчайте някаква 12-ка до 800 евро. Ще се използва предимно за охлаждане. Основното изискване е климатикът да е тих, защото в стаята ще се спи. Кои са по-надеждните бюджетни марки?

# 147
Здравейте!Много спешно се нуждая от мнение, защото в 13 часа съм намислила да си дам парите за един климатик, обсъдих въпроса с консултант в технополис, с други хора, но държа на мнението и на специалисти във форума.
Бюджета ми е ограничен,жилището е общинско,т.е взе още не е мое,и наливането на средства е малко рисковано.
Ще се отоплявам и ще се охлажда стая 24 квадрата,в процес на саниране е блока, имаме дограма.
Прилагам снимка

Общи условия

Активация на акаунт